Războiul din Ucraina, ziua 735. Zelenski soseşte în Albania pentru summitul Ucraina-Europa de Sud-Est. Biden se întâlneşte cu liderii Congresului pentru a discuta despre finanţarea guvernului şi despre pachetul de ajutor pentru Ucraina

  • Zelenski soseşte în Albania pentru summitul Ucraina-Europa de Sud-Est.
  • Kirby: SUA nu vor trimite trupe în Ucraina.
  • Biden se întâlneşte cu liderii Congresului pentru a discuta despre finanţarea guvernului şi despre pachetul de ajutor pentru Ucraina.
  • Coreea de Sud: Phenianul a trimis aproape 7 mii de containere cu muniţii în Rusia.
977 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 735. Zelenski soseşte în Albania pentru summitul Ucraina-Europa de Sud-Est. Biden se întâlneşte cu liderii Congresului pentru a discuta despre finanţarea guvernului şi despre pachetul de ajutor pentru Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 735. Zelenski soseşte în Albania pentru summitul Ucraina-Europa de Sud-Est. Biden se întâlneşte cu liderii Congresului pentru a discuta despre finanţarea guvernului şi despre pachetul de ajutor pentru Ucraina.

UPDATE Mai multe ţări din UE cer sancţiuni faţă de sistemul judiciar din Rusia după moartea lui Navalnîi

Mai multe ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România, au cerut, miercuri, sancţiuni împotriva procurorilor, instanţelor şi funcţionarilor din penitenciarele ruseşti în urma morţii celui mai aspru critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi, se arată într-un document consultat de Reuters.

UPDATE Avans al Ucrainei pe front. Trupele ucrainene îi scot pe ruşi din Krasnohorivka, în regiunea Doneţk

Brigada a 3-a de asalt a raportat că a dat afară trupele ruseşti din Krasnohorivka, unde intraseră cu o zi înainte, informează PravdaUA.

,,Pentru a împiedica inamicul să se impună, unităţile Brigăzii a 3-a de asalt separat şi soldaţii din batalioanele 1 şi 2 de asalt au desfăşurat o operaţiune de luptă pentru a curăţa oraşul de forţele inamice", potrivit unui mesaj postat pe Telegram

UPDATE Summit Albania: Lideri din Europa de Sud-Est au semnat o declaraţie comună de susţinere a Kievului

Liderii din Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, România şi Ucraina au semnat o declaraţie comună de susţinere a Kievului, denunţând totodată agresiunea rusă, în timpul summitului desfăşurat la Tirana la 28 februarie, potrivit Kyiv Independent.

Documentul semnat califică agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei drept ,,cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi a păcii internaţionale", potrivit unei comunicări oficiale din partea preşedinţiei ucrainene.

UPDATE Erdogan cheamă Rusia şi Ucraina la negocierile de pace în Istanbul

În cadrul unui discurs video adresat participanţilor la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est de miercuri, preşedintele Erdogan a subliniat sprijinul Turciei pentru independenţa, suveranitatea, securitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în războiul de agresiune justificată a Rusiei.

În timpul intervenţiei sale, preşedintele Turciei a făcut apel la începerea lucrărilor comune pentru ,,definirea parametrilor generali ai păcii" şi a dat asigurări că, în acest sens, Ankara ,,sprijină în mod fundamental" ,,formula de pace" propusă de Ucraina.

UPDATE Belgia va aloca 200 de milioane de euro pentru ajutor militar Ucrainei/Olanda s-a pronunţat şi ea în acest sens

Belgia va aloca 200 de milioane de euro pentru iniţiativa condusă de Cehia de a achiziţiona obuze de artilerie pentru Ucraina din afara UE, a declarat premierul belgian Alexander De Croo, notează Kyiv Independent.

În cadrul aceleiaşi iniţiative lansate de Cehia, Olanda a promis 100 de milioane de euro pentru această iniţiativă. 

UPDATE: Aliaţii lui Putin îl ameninţă pe Macron: trupele franceze pe care vrea să le trimită în Ucraina ar avea soarta armatei lui Napoleon

Macron a declarat luni că nu exclude ca naţiunile europene să trimită trupe în Ucraina, deşi a avertizat că nu există un consens în acest stadiu.

Comentariile sale au determinat o serie de ţări occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, să spună că nu au astfel de planuri, în timp ce Kremlinul a avertizat că un conflict între Rusia şi NATO ar fi inevitabil dacă ar trimite trupe pentru a lupta în Ucraina, notează Reuters.

UPDATE Ursula von der Leyen propune ca activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru a ajuta Ucraina

UPDATE Tusk: Polonia poartă discuţii cu Ucraina privind închiderea temporară a frontierei pentru comerţ

Polonia conduce discuţiile cu Ucraina privind închiderea temporară a frontierei lor comune pentru comerţ, a declarat premierul polonez Donald Tusk, subliniind că o astfel de soluţie ar fi "dureroasă pentru ambele părţi", relatează RMF24.

Declaraţia vine pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două ţări. Fermierii polonezi au organizat proteste pe teritoriul Poloniei şi la graniţa cu Ucraina, în opoziţie faţă de importurile agricole ucrainene şi faţă de Pactul Verde al UE.

"De asemenea, discutăm cu partea ucraineană despre închiderea temporară a frontierei şi schimbul de bunuri. Voi discuta despre acest lucru şi mâine cu fermierii polonezi", a comentat premierul polonez.

Tusk a precizat că, deşi este pregătit să ia decizii dificile în ceea ce priveşte frontiera, trebuie găsită o soluţie pe termen lung. El a mai spus că toate măsurile vor fi luate în urma consultărilor cu Ucraina pentru a evita tensiunile inutile.

"Vrem să ajutăm Ucraina, dar nu putem permite ca această asistenţă să aibă consecinţe atât de negative pentru cetăţenii noştri", a declarat Tusk, adăugând că Polonia a fost una dintre cele mai pro-ucrainene naţiuni în timpul războiului de amploare cu Rusia.

UPDATE Tiraspolul cere oficial Rusiei să apere Transnistria împotriva Republicii Moldova

Politicienii din regiunea separatistă moldovenească Transnistria, susţinută de Kremlin, cer Rusiei şi lui Vladimir Putin să o "protejeze" în faţa "presiunilor" din partea Chişinăului.

UPDATE Albania şi Ucraina semnează un acord de cooperare

Albania şi Ucraina au semnat un "Tratat de prietenie şi cooperare", a anunţat preşedintele Volodymyr Zelenski la 28 februarie, în timpul vizitei sale la Tirana cu ocazia summitului Ucraina-Europa de Sud-Est.

UPDATE Reuters: Sancţiunile americane pot ameninţa vânzările de petrol rusesc către India

Un nou pachet de sancţiuni americane împotriva Rusiei ar putea ameninţa exporturile de petrol rusesc către India, o sursă majoră de finanţare pentru invazia sa în Ucraina, a relatat Reuters la 28 februarie.

UPDATE FT: Fişiere divulgate dezvăluie criteriile armatei ruse pentru un atac nuclear

Documente militare ruseşti divulgate prezintă doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare tactice, inclusiv criteriile minime pentru utilizarea armelor nucleare tactice, a relatat Financial Times la 28 februarie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 412.610 soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Acest număr include 1.060 de pierderi suferite de forţele ruseşti chiar în ultima zi.

UPDATE Bombardamentele ruseşti din regiunea Zaporizhzhia au ucis o persoană şi au rănit o alta

Bombardamentele din satul ocupat Nove din districtul Polohy au ucis un locuitor în vârstă de 76 de ani, a declarat Fedorov. Un atac de artilerie asupra oraşului Orikhiv, aflat pe linia frontului, a rănit un bărbat de 53 de ani.

UPDATE Ucrainenii susţin că au doborât toate dronele lansate de ruşi noaptea trecută

UPDATE ISW: Rusia ar putea cuceri mai multe teritorii în apropiere de Avdiivka

Este posibil ca forţele ruse să reuşească să obţină mai multe câştiguri la nord şi nord-vest de Avdiivka, dar terenul accidentat din zonele mai la vest va încetini înaintarea trupelor.

UPDATE Secretarul american al Trezoreriei îndeamnă liderii mondiali să transfere activele ruseşti îngheţate către Ucraina

"Este necesar şi urgent ca coaliţia noastră să găsească o modalitate de a debloca valoarea acestor active imobilizate pentru a sprijini rezistenţa continuă a Ucrainei şi reconstrucţia pe termen lung", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

UPDATE Resturi de drone provoacă un incendiu la o instalaţie de infrastructură din Odesa

Resturi de la o dronă interceptată au provocat un scurtcircuit în reţeaua electrică a unei instalaţii de infrastructură critică. La faţa locului a izbucnit un incendiu, dar a fost stins în scurt timp.

UPDATE Atacurile ruseşti în regiunea Sumy au cauzat moartea a 2 persoane şi rănirea altor 8

Bombardamentele din Seredyna-Buda au rănit doi locuitori, a anunţat administraţia. Mai devreme în cursul zilei, Poliţia Naţională a Ucrainei a raportat că un atac asupra satului Khotin a ucis doi ofiţeri de poliţie şi a rănit alţi şase.

UPDATE Zelenski soseşte în Albania pentru summitul Ucraina-Europa de Sud-Est (Balcanii)

Preşedintele Volodymyr Zelenski a sosit în Albania la 27 februarie pentru a participa la cel de-al doilea summit Ucraina-Europa de Sud-Est din această săptămână.

Ministrul albanez de externe, Igli Hasani, a declarat pe X că sosirea lui Zelenski este "un moment crucial pentru promovarea legăturilor bilaterale şi pentru a fi solidari cu Ucraina în lupta sa eroică împotriva agresiunii Rusiei".

Preşedintele ucrainean se va întâlni cu mai mulţi lideri din Balcani la Tirana, la 28 februarie, cu ocazia "Summitului Ucraina-Europa de Sud-Est".

UPDATE Coreea de Sud: Phenianul a trimis aproape 7 mii de containere cu muniţii în Rusia

Coreea de Nord ar fi trimis 6.700 de containere cu muniţii în Rusia după summitul din septembrie 2023 dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, a anunţat Ministerul Apărării din Coreea de Sud la 27 februarie.

UPDATE Kirby: SUA nu vor trimite trupe în Ucraina

Statele Unite nu vor trimite trupe americane în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă pe 27 februarie.

Kirby a reacţionat la recenta declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a afirmat că posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina nu este "exclusă" în viitor.

"Preşedintele Biden a fost foarte clar încă de la începutul acestui conflict: nu vor exista trupe americane pe teren cu rol de luptă în Ucraina", a declarat Kirby.

Biden se întâlneşte cu liderii Congresului pentru a discuta despre finanţarea guvernului şi despre pachetul de ajutor pentru Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a convocat pe cei mai importanţi patru lideri ai Congresului la Casa Albă pe 27 februarie pentru a discuta despre ajutorul extern pentru aliaţii cheie ai SUA, inclusiv Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Biden s-a întâlnit cu cei patru lideri, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson (R), liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries (D), liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer (D), şi liderul minorităţii din Senat, Mitch McConnell (R), pe fondul incertitudinii tot mai mari în legătură cu ajutorul SUA pentru Ucraina.

La începutul lunii februarie, Senatul a aprobat un ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, inclusiv 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Proiectul de lege a trecut de Senat, însă se confruntă cu un blocaj în Camera condusă de republicani. Până în prezent, preşedintele Camerei, Mike Johnson, a refuzat să o supună la vot.

Preşedintele SUA a discutat despre prelungirea finanţării temporare a guvernului federal pentru a preveni o închidere parţială a activităţii la 1 martie şi despre viitorul pachetului de finanţare externă.

"Cred că consecinţa inacţiunii în fiecare zi în Ucraina este cumplită. Am vorbit cu unii dintre partenerii noştri din G7, iar aceştia sunt foarte îngrijoraţi", a declarat Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici