LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 790. Ucraina şi SUA au ,,finalizat” acordurile pentru rachetele cu rază lungă de acţiune / Atacuri asupra Kievului din timpul nopţii, respinse / Marea Britanie va propune un ajutor militar majorat pentru Ucraina

  • Ucraina a ,,finalizat" acordul cu SUA privind rachetele cu rază lungă de acţiune ale Sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS), a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski după o convorbire telefonică cu preşedintele Joe Biden.
  • Ucraina va primi ajutoarele militare din partea SUA mai devreme decât este aşteptat.
  • Kremlinul avertizează ucrainenii din Harkov să părăsească oraşul în 48 de ore, într-o posibilă ofensivă a armatei ruse.
  • SUA pregăteşte sancţiuni pentru băncile chineze care ajută efortul de război al Rusiei, scrie WSJ.
2885 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 790. Ucraina şi SUA au ,,finalizat”  acordurile pentru rachetele cu rază lungă de acţiune / Atacuri asupra Kievului din timpul nopţii, respinse / Marea Britanie va propune un ajutor militar majorat pentru Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 790. Ucraina şi SUA au ,,finalizat” acordurile pentru rachetele cu rază lungă de acţiune

UPDATE Danemarca va aloca aproximativ 450 de milioane de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei şi pentru sectorul energetic

Copenhaga va aloca Kievului aproximativ 420 de milioane de euro, ca parte a unui memorandum de înţelegere privind cooperarea pe termen lung şi reconstrucţia, semnat la 23 aprilie, a anunţat Ministerul ucrainean al Economiei.

UPDATE Guvernul alocă suplimentar peste 200 de milioane de dolari pentru fortificaţii

Guvernul a alocat o sumă suplimentară de aproximativ 202,3 milioane de dolari pentru construcţia de fortificaţii în Ucraina, a declarat premierul Denys Shmyhal la 23 aprilie.

UPDATE Serghei Şoigu anunţă un număr impresionant de morţi în tabăra duşmanilor ucraineni

UPDATE Sondaj: 62% dintre ucraineni se declară pregătiţi să lupte pentru ţara lor

Ucrainenii au cea mai mare disponibilitate de a lupta pentru ţara lor dintre celelalte ţări europene, cu 62% din populaţie, potrivit unui sondaj realizat de Grupul Sociologic Rating în 2023 împreună cu Gallup International şi publicat pe 23 aprilie.

UPDATE Guvernator: Peste 20 de rachete ruseşti au vizat centrala hidroelectrică din Dnipro în 2024

Forţele ruse au lansat peste 20 de rachete spre Centrala Hidroelectrică Dnipro (HPP) de la începutul acestui an, a declarat guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, la televiziunea naţională pe 23 aprilie.

UPDATE Reuters: SUA pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

UPDATE Garda Naţională: Rusia are nevoie de ani pentru a cuceri Harkov-ul

Forţele ruse ar avea nevoie de ani de zile pentru a ocupa oraşul Harkov, a declarat Oleksandr Pivnenko, un comandant al Gărzii Naţionale ucrainene, într-un interviu acordat la 23 aprilie postului de presă Liga.net.

UPDATE CNN: O parte din ajutorul militar american pentru Ucraina a ajuns deja în Polonia şi Germania

O parte din ajutorul militar american pentru Ucraina se află deja în Germania şi Polonia, reducând timpul necesar pentru ca armele şi echipamentele să ajungă pe linia frontului, a relatat CNN pe 22 aprilie, citând o sursă familiarizată cu furnizarea ajutorului.

UPDATE SBU reţine un bărbat suspectat că a dirijat atacurile ruseşti asupra bazei forţelor speciale ucrainene

Acesta a fost arestat la domiciliul său şi i-a fost confiscat telefonul mobil care ar fi conţinut mesaje incriminatoare cu serviciile de securitate ruseşti.

UPDATE "Mai periculoase ca ruşii". Cazinourile online fac ravagii între soldaţii ucraineni. Zelenski anunţă măsuri de urgenţă

UPDATE Parlamentul ucrainean adoptă o lege care adaptează politica educaţională la standardele UE

Ministrul transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a scris că legea va contribui la introducerea unei serii de schimbări pentru a-i ajuta pe studenţii universitari să aibă mai multă flexibilitate şi autonomie în învăţământul superior.

UPDATE Guvernator: 5 răniţi în atacul rusesc asupra Kostiantynivka

Forţele ruse au lovit oraşul Kostiantynivka din regiunea Doneţk în dimineaţa zilei de 23 aprilie, rănind cinci persoane, a anunţat guvernatorul Vadym Filashkin.

UPDATE Forţele ruse folosesc arme chimice pentru a lua cu asalt Ocheretyne, situaţia este "dificilă"

Forţele ruse folosesc arme chimice în încercarea de a cuceri satul Ocheretyne din regiunea Doneţk, a declarat la 23 aprilie Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al Grupului de forţe Khortytsia din Ucraina.

UPDATE Guvernator: Atacul rusesc asupra districtului Dnipro a rănit 4 persoane

Forţele ruse au lansat după-amiază un atac cu rachete împotriva districtului Dnipro, în urma căruia patru persoane au fost rănite, a anunţat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, la 23 aprilie.

UPDATE Ucraina se confruntă cu deficite de energie

Ucraina se confruntă cu deficite de energie cauzate de atacurile ruseşti asupra sistemului său energetic, ceea ce a forţat Kievul să restricţioneze temporar alimentarea cu energie electrică a întreprinderilor şi a instalaţiilor industriale la 23 aprilie, a anunţat operatorul energetic de stat ucrainean Ukrenergo.

UPDATE Ucraina suspendă serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate ce pot încorporaţi

UPDATE Bloomberg: Germania îndeamnă SUA să trimită încă un sistem Patriot în Ucraina

Germania face presiuni asupra Washingtonului pentru a trimite încă un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, au declarat surse familiarizate cu această situaţie, sub anonimat, potrivit Bloomberg.

Sistemele Patriots fabricate în SUA sunt foarte eficiente în interceptarea rachetelor balistice şi de croazieră ale Rusiei. Se pare că Berlinul face presiuni asupra NATO şi aliaţilor europeni pentru a-şi trimite sistemele la Kiev, în loc să le păstreze nefolosite.

UPDATE Grecia se pregăteşte să ofere Ucrainei un sistem Patriot, posibil 2

Grecia se pregăteşte să ofere Ucrainei cel puţin un sistem de apărare antiaeriană Patriot, a anunţat la 22 aprilie presa elenă Pronews, citând surse guvernamentale. Este posibil ca cifra să fie de două, a adăugat sursa, potrivit The Kyiv Independent

Anunţul vine în contextul în care un articol publicat de Financial Times, în care sunt citate surse oficiale, au declarat că Grecia şi Spania se află sub presiune specifică din partea UE pentru a furniza sisteme suplimentare de apărare aeriană Ucrainei.

UPDATE Lupte grele în estul Ucrainei. Ruşii susţin că au ocupat o localitate din regiunea Doneţk

Ministerul rus al Apărării susţine că armata a preluat controlul asupra Novmykhalivka. Oraşul nu are nicio semnificaţie militară, dar se află pe drumuri care duc la aşezări mai importante, a anunţat Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Sky News.
 
Ruşii au intrat în oraş pe 9 februarie şi l-au curăţat complet în 73 de zile, acoperind o distanţă mai mică de 5 kilometri.
 
Se pare că în operaţiune au fost implicaţi aproximativ 30.000 de ruşi. În viitorul apropiat, ruşii ar putea încerca să avanseze spre localitatea Kostyantynivka, care se află în apropiere de Bahmut.

UPDATE WSJ: SUA pregăteşte sancţiuni pentru băncile chineze care ajută efortul de război al Rusiei

Statele Unite elaborează sancţiuni care vizează să taie accesul unor bănci chineze la sistemul financiar global, informează Wall Street Journal, citând surse anonime familiare cu acest subiect.

La începutul lunii aprilie, Reuters a citat oficiali americani anonimi din domeniul apărării în legătură cu faptul că Beijingul ajută maşina de război a Rusiei în Ucraina prin furnizarea de maşini-unelte, tehnologie de armament şi imagini prin satelit.

UPDATE Kremlinul avertizează ucrainenii din Harkov să părăsească oraşul în 48 de ore

Kremlinul a lansat o operaţiune pentru a-i convinge pe ucraineni să părăsească Harkov - al doilea oraş ca mărime din Ucraina - înaintea unei posibile viitoare ofensive, susţin analiştii, citaţi de Sky News.

În martie, propagandistul televiziunii de stat ruse Vladimir Solovyov a declarat că forţele ar trebui să distrugă oraşul Harkov ,,sfert cu sfert" şi a sugerat să ofere civililor ucraineni 48 de ore pentru a părăsi oraşul."

Ieri, un turn de televiziune de 240 de metri din Harkov s-a rupt în două şi a căzut la pământ după un atac cu rachete ruseşti. 

UPDATE Ucraina lansează o campanie de recrutare în armată

Oficialii din domeniul apărării din Ucraina au lansat o campanie de recrutare pentru a încerca să convingă civilii să se înroleze în armată, scrie Sky News.

Anunţuri pe site-uri de locuri de muncă, panouri publicitare şi postări pe reţelele de socializare au fost înfiinţate, pe lângă centrele de informare, în încercarea de a recruta oameni, pe măsură ce forţele ucrainene devin epuizate, iar armata rusă îşi creşte efectivele.

Candidaţii care se înrolează au posibilitatea de a-şi selecta unitatea şi rolul exact, precum şi durata serviciului militar.

UPDATE Atac cu drone ruseşti în Odesa. Mai multe blocuri au luat foc, cel puţin şapte persoane rănite

Mai multe regiuni din Ucraina au fost ţinta unor atacuri şi multe clădiri rezidenţiale din Odesa au luat foc după ce au fost atacate cu drone lansate de ruşi, potrivit Reuters.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au fost 16 drone şi două rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acţiune.

Sistemele de apărare aeriană au distrus 15 drone în regiunile Odesa, Kiev, Nikolaiev şi Cherkasy, au transmis militarii pe Telegram. Ei nu au spus ce s-a întâmplat cu rachetele.

Atacul a făcut pagube şi răniţi la Odesa. Mai multe clădiri rezidenţiale din oraş au fost avariate şi au luat foc, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper. Cel puţin şapte persoane au fost rănite, pe listă fiind şi doi copii.

UPDATE POLITICO: Următorul pachet pentru Ucraina va fi mai mare decât în mod normal 

Administraţia Biden pregăteşte un pachet de ajutor militar mai mare decât în mod normal pentru Ucraina, care va include şi vehicule blindate, pe lângă artileria şi apărarea aeriană de care este nevoie urgentă, potrivit a doi oficiali americani, citaţi de POLITICO.

O altă persoană a spus, sub protecţia anonimatului, că din transport vor face parte şi alte vehicule de luptă Bradley. Se aşteaptă ca în pachet să se regăsească şi Humvee-uri mai vechi şi transportoare blindate de personal M113, precum şi rachete.

Până în acest moment, Pentagonul a refuzat să comenteze informaţia.

UPDATE Toate atacurile aeriene ruseşti asupra Kievului din timpul nopţii au fost respinse

Forţele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au doborât toate ţintele aeriene pe care ruşii le-au lansat asupra Kievului, potrivit unui anunţ al Administraţiei militare a oraşului Kiev postat pe canalul Telegram

,,Alerta de raid aerian de peste noapte în capitală a fost legată de ameninţarea cu drone. Potrivit unor rapoarte provizorii, inamicul a lansat un lot de drone din regiunea Kursk (Federaţia Rusă) care a zburat prin regiunile Sumî şi Cherkasy înainte de a se apropia de Kiev dinspre sud-vest", se arată în raport.

UPDATE Marea Britanie va acorda un ajutor militar majorat pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va anunţa o majorare cu 617 milioane de dolari a sprijinului militar pentru Ucraina în timpul vizitei sale în Polonia, care va avea loc astăzi, pe 23 aprilie. Anunţul va fi însoţit de un avertisment potrivit căruia înfrângerea Rusiei este imperativă pentru a opri orice avansare ulterioară a trupelor sale în Europa, notează The Kyiv Independent. 

În acest sens, anunţul acestei majorări de finanţare va aduce asistenţa militară totală a Londrei pentru acest an fiscal la aproximativ 4 miliarde de dolari. Acţiunea urmează îndeaproape aprobării ajutorului pentru Ucraina de către Camera Reprezentanţilor din SUA.

Aproximativ 400 de vehicule, 60 de bărci, 1.600 de rachete de atac şi de apărare aeriană şi patru milioane de cartuşe sunt incluse în pachet, scrie Sky News.

UPDATE Ucraina va primi ajutoarele militare din partea SUA mai devreme decât este aşteptat

Primul lot de ajutor militar american va fi livrat Ucrainei ,,mai repede decât crede cineva că este posibil", după aprobarea finală, a declarat Bill Keating, un congresman democrat din Massachusetts, în timpul unei conferinţe de presă la Kiev din 22 aprilie, notează The Kyiv Independent

Oficiali anonimi din domeniul apărării din SUA au declarat săptămâna trecută pentru POLITICO faptul că Pentagonul a pregătit deja transporturi de arme şi echipamente în aşteptarea adoptării proiectului de lege de către Senat şi, ulterior, de preşedintele Joe Biden.

,,Nu cunoaştem calendarul şi, chiar dacă l-am cunoaşte, nu am spune nimănui, deoarece ar putea afecta o strategie în război", a declarat un congresman reporterilor în Piaţa Mykhailivska din Kiev.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Proiectul de lege prevede ca administraţia Biden să livreze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune atunci când este posibil ,,după data promulgării prezentei legi".

Pachetul de asistenţă militară, în valoare de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor din SUA şi se află în Senat, urmând a fi supusă la vot, notează The Kyiv Independent.

Într-o postare pe platforma X, Volodimir Zelenski a anunţat că preşedintele Joe Biden va semna legea ,,pe măsură ce va fi aprobată de Senat”, care va permite livrarea de echipament militar către Kiev.

Cancelarul german, Olaf Scholz, şi-a exprimat de mai multe ori refuzul de a trimite sisteme Patriot în Ucraina, motivând că un astfel de pas ar băga Germania în conflict.

Ucraina face apel în continuare la aliaţii săi occidentali pentru a-i trimite rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv noile ATACMS, însă, momentan, cererea se loveşte de o reticenţă din partea Occidentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici