LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 823. Occidentul condamnă atacul Rusiei asupra unui centru comercial din Harkov / Zelenski îi invită pe Biden şi Xi la summitul pentru pace

  • Zelenski îi vrea pe Joe Biden şi Xi Jinping la conferinţa pentru pace din Elveţia/
  • Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat atacul Rusiei asupra unui hipermarket din Harkov şi a îndemnat Europa să trimită Ucrainei apărare aeriană suplimentară într-o postare pe reţelele de socializare.
  • Forţele ruse au lansat un atac aerian la scară largă împotriva Ucrainei în cursul nopţii, provocând explozii în mai multe regiuni.
2151 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 823. Occidentul condamnă atacul Rusiei asupra unui centru comercial din Harkov / Zelenski îi invită pe Biden şi Xi la summitul pentru pace

Războiul din Ucraina, ziua 823. Occidentul condamnă atacul rusesc

Von der Leyen: consolidarea apărării UE pentru a menţine pacea

„Cei care vorbesc şi se comportă ca Putin nu vor pace. Şi de aceea este atât de important să sprijinim în mod constant Ucraina şi să ne întărim capacitatea de apărare, pentru că dacă trebuie să menţinem pacea pe continentul nostru, atunci trebuie investeşte în apărare”. Preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a spus acest lucru într-un interviu acordat radioului german Deutschlandfunk. „Există două modalităţi de finanţare a investiţiilor în apărare, fie cu contribuţii naţionale la bugetul UE, fie cu resurse proprii europene. Ambele au fost testate", a subliniat aceasta.

Medvedev ameninţă din nou

Creşte numărul victimelor după atacul de la Harkov

ONU: atacul asupra Harkovului este absolut inacceptabil

Raidul rusesc în care a fost lovit ieri un hipermarket din Harkov este „absolut inacceptabil”. Denise Brown, coordonatorul umanitar al Naţiunilor Unite în Ucraina, a spus acest lucru, adăugând că atacurile forţelor ruse împotriva civililor şi a infrastructurii civile trebuie să înceteze, stă consemnat pe site-ul Naţiunilor Unite. Brown a reamintit apoi că atacarea intenţionată a infrastructurii civile este strict interzisă de dreptul internaţional umanitar.

Creşte bilanţul victimelor după atacul asupra unui hipermarket din Harkov

Bilanţul atacului rusesc asupra unui hipermarket de materiale de construcţii din Harkov a crescut la 14 morţi, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

Peste 40 de persoane au fost confirmate ca fiind rănite, iar alte 16 sunt dispărute, a anunţat Poliţia Naţională.

Două bombe au lovit hipermarketul sâmbătă, provocând un incendiu de proporţii.

Zelenski îi vrea pe Joe Biden şi Xi Jinping la conferinţa pentru pace din Elveţia

Volodimir Zelenski a făcut duminică apel la preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi la preşedintele Chinei, Xi Jinping, să se alăture unui viitor summit de pace, în timp ce Ucraina se străduieşte să respingă atacurile neîncetate ale Rusiei.

Într-un videoclip în limba engleză înregistrat în interiorul unei tipografii distruse joi într-un atac aerian rusesc asupra Harkovului, Zelenski a declarat că summitul va "arăta cine din lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului".

"Fac apel la liderii lumii care sunt încă deoparte de eforturile globale ale Summitului Global pentru Pace - la preşedintele Biden, liderul Statelor Unite, şi la preşedintele Xi, liderul Chinei", a spus el.

"Vă rog, arătaţi-vă leadershipul în avansarea păcii - pacea reală şi nu doar o pauză între lovituri", a adăugat Zelenski.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 501.190 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 501.190 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, duminică, Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 1.110 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.662 de tancuri, 14.803 vehicule blindate de luptă, 17.639 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.953 de sisteme de artilerie, 1.083 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 814 sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.425 de drone, 27 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Rusia a lansat mai multe atacuri în cursul nopţii

Forţele ruse au lansat un atac aerian la scară largă împotriva Ucrainei în cursul nopţii, provocând explozii în mai multe regiuni şi rănind cel puţin trei persoane.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat o alertă aeriană în toată ţara, inclusiv în regiunile din vest, în primele ore ale zilei de 26 mai, invocând ameninţarea rachetelor ruseşti, a dronelor, a bombardierelor Tu-95MS şi, mai târziu, a rachetelor balistice Kinzhal.

Polonia a anunţat că a mobilizat avioane militare pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez în contextul atacului Rusiei împotriva Ucrainei.

Un oficial ONU condamnă atacul rusesc 

Atacul mortal al Rusiei asupra unui centru comercial din Harkov încalcă dreptul internaţional, a declarat coordonatorul umanitar al Naţiunilor Unite în Ucraina, Denise Brown, într-un comunicat în care condamnă atacul.

"Sunt consternată şi şocată de veştile terifiante care sosesc din Harkov", a transmis Denise Brown.

"În această după-amiază, în plină zi, în timp ce oamenii - în ciuda tuturor ororilor pe care le îndură în fiecare zi în acest oraş - încercau să îşi vadă de viaţa lor, vieţile lor au fost spulberate de un nou atac al forţelor armate ruse. Atacul a lovit un centru comercial aglomerat, soldat cu zeci de victime civile şi cu pagube masive la instalaţiile civile".

Brown a calificat atacurile drept "absolut inacceptabile" şi a cerut încetarea atacurilor ruseşti asupra ţintelor civile şi a infrastructurii critice.

"Direcţionarea intenţionată a unui atac împotriva infrastructurii civile este strict interzisă de dreptul umanitar internaţional", a spus ea.

Bombardarea hipermarketului are loc pe fondul intensificării atacurilor împotriva Harkovului. Rusia a lansat o nouă ofensivă la începutul lunii mai în nordul regiunii Harkov cu un număr de 30.000 de soldaţi.

Borrell condamnă atacul Rusiei asupra unui hipermarket

Forţele ruse au lovit un centru comercial aglomerat din Harkov cu două bombe în mijlocul zilei de 25 mai, ucigând cel puţin şase persoane şi rănind 40.

"Condamn în termenii cei mai fermi atacurile odioase ale Rusiei împotriva oraşului Harkov astăzi, inclusiv un centru comercial aglomerat, ucigând şi rănind civili", a transmis Borrell pe platforma X după atac.

"Toţi autorii acestor crime de război ruseşti şi ai altor crime de război vor fi traşi la răspundere".

Borrell a declarat că atacul mortal subliniază nevoia urgentă a Ucrainei de sisteme suplimentare de apărare aeriană şi a cerut ţărilor europene să ofere asistenţă.

"Aceste crime sistematice ale Rusiei împotriva civililor şi a infrastructurii civile subliniază din nou necesitatea ca Europa să intensifice urgent sprijinul pentru apărarea aeriană: aceasta salvează vieţi şi protejează oraşele ucrainene", a declarat Borrell.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici