LIVE TEXT  Războiul Israel-Hamas. Armata israeliană continuă ofensiva în Fâşia Gaza; percheziţii la Spitalul Al Shifa / Biden acuză Hamas de crime de război / Israelul respinge rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU

  • Preşedintele american Joe Biden crede în şansele de a elibera mai mult de 200 de persoane ţinute ostatice în Gaza
  • Armata israeliană a publicat un videoclip, neverificat independent, care arată armele şi echipamentele Hamas găsite în spitalul Al-Shifa din Gaza
  • Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie pentru "pauze umanitare" în Fâşia Gaza
1827 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Armata israeliană continuă ofensiva în Fâşia Gaza; percheziţii la Spitalul Al Shifa / Biden acuză Hamas de crime de război / Israelul respinge rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Şefii ONU resping propunerile unilaterale de creare a unor "zone sigure" în Gaza

Şefii mai multor agenţii ale Naţiunilor Unite şi ai altor organizaţii umanitare au declarat că nu vor participa la crearea unor "zone sigure" în Gaza, declarate doar de una dintre părţile implicate în conflict.
 
O declaraţie comună semnată de aproape o duzină de şefi ai agenţiilor ONU, printre care se numără Martin Griffiths, şeful agenţiilor umanitare ale ONU, Volker Türk, şeful Fondului pentru copii, Catherine Russell, şi Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii:
 
”În calitate de lideri umanitari, poziţia noastră este clară: nu vom participa la crearea niciunei "zone sigure" în Gaza care este înfiinţată fără acordul tuturor părţilor şi dacă nu există condiţii fundamentale pentru a asigura siguranţa şi alte nevoi esenţiale şi dacă nu există un mecanism de supraveghere a punerii în aplicare a acesteia.”
 
Declaraţia comună de joi a afirmat că propunerile de creare unilaterală a unor "zone sigure" în Gaza "riscă să provoace daune civililor, inclusiv pierderi de vieţi omeneşti pe scară largă, şi trebuie să fie respinse", adăugând:
 
Nicio "zonă sigură" nu este cu adevărat sigură atunci când este declarată unilateral sau impusă prin prezenţa forţelor armate.
 
Semnatarii declaraţiei au declarat că niciuna dintre organizaţiile umanitare pe care le reprezintă nu a fost implicată în pregătirea sosirii persoanelor strămutate în vreo eventuală "zonă sigură" - sau "zonă umanitară" - din Gaza.

UPDATE Hamas îşi asumă responsabilitatea pentru împuşcăturile de la Ierusalim

Un schimb de focuri de armă a avut loc la punctul de control de la Tunelurile de lângă Ierusalim.
 
Atacul a fost revendicat de aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, care are membri în Cisiordania ocupată.
 
Într-o declaraţie, grupul a afirmat că unii dintre membrii săi "au atacat forţele inamice la punctul de control militar" dintre Betleem şi Ierusalimul de Est ocupat.
 
Ei au reuşit "să ucidă şi să rănească un număr de soldaţi sionişti", se arată în comunicat. Atacul a fost făcut pentru a "răzbuna martirii" din Gaza, a adăugat acesta.
 
Armata israeliană a confirmat că un soldat israelian a fost ucis în schimbul de focuri de armă.

UPDATE Telecomunicaţiile au fost întrerupte în Fâşia Gaza

Serviciile au fost întrerupte în urmă cu 15 minute, iar ambulanţele se află acum în faţa spitalului Nasser, iar personalul medical aşteaptă să audă de vreun bombardament pentru a se putea deplasa rapid în zonele respective.
 
Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru şi a provocat o mare criză pentru oamenii care încearcă să ajungă la ambulanţe sau la echipele de protecţie civilă atunci când au loc bombardamente.
 
Situaţia umanitară din sud continuă să se înrăutăţească din ce în ce mai mult. Nu există alimente, apă, combustibil sau electricitate de peste o lună.
 
Este din ce în ce mai frig, iar majoritatea oamenilor care au fost evacuaţi din nord pentru că locuinţele lor au fost bombardate nu au putut lua cu ei haine. Acum, ei trebuie să îndure aceste condiţii, deoarece nu există provizii în pieţe sau magazine.

UPDATE IDF spune că este încă activ în Spitalul Al-Shifa, în timp ce presiunea creşte pentru a furniza dovezi ale afirmaţiilor făcute privind centrul de comandă Hamas

După mai bine de 36 de ore de la un raid asupra spitalului Al-Shifa din Gaza, un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului a declarat pentru CNN că trupele rămân active atât „în interiorul, cât şi în vecinătatea complexului spitalicesc”.
 
„Forţele speciale desfăşoară operaţiuni foarte specifice, limitate”, a spus purtătorul de cuvânt, în căutarea a ceea ce ei cred că este infrastructura Hamas în zona complexului.
 
Purtătorul de cuvânt a spus că operaţiunile au fost efectuate fără a deranja pacienţii din spital.
 
Israelul se află sub o presiune internaţională din ce în ce mai mare pentru a descoperi dovezi a ceea ce a descris anterior drept un centru de comandă şi control al Hamas sub spital.
 
Până în prezent, a putut prezenta arme de foc, arme şi un laptop descris ca conţinând, printre altele, materiale incriminatoare, de la raidul efectuat la spital.
 
Dar nu a existat încă nicio indicaţie că forţele israeliene au găsit tuneluri care să conducă la felul de reţea multistratificată de tuneluri şi camere subterane pe care oficialii au sugerat în mod repetat că se aşteaptă să le descopere.
 
Afirmaţia despre tunelurile de sub complex a fost respinsă de grupul militant şi de oficialii spitalului.

UPDATE IDF găseşte rachete Hamas în patul unei fete şi o rachetă antitanc într-un cărucior pentru copii din Gaza

Declaraţie a purtătorului de cuvânt al IDF: „În timpul unui raid efectuat de luptători din echipa de luptă a Brigăzii 551 de Rezervă, în urma informaţiilor de informaţii, la casa unui terorist Hamas care făcea parte dintr-o unitate de organizaţie teroristă din zona Beit Hanun, mai multe rachete au fost situat în interiorul unui pat într-o cameră pentru copii.
 
În timpul acelui raid, luptătorii au localizat o cantitate semnificativă de explozibili, inclusiv rachete, explozibili şi zeci de kilograme de explozibili. Odată localizate, muniţiile au fost distruse de forţă.
 
În plus, Divizia de Informaţii dezvăluie o înregistrare a unei conversaţii între doi terorişti din organizaţia teroristă Jihadul Islamic Palestinian, în care teroriştii descriu modul în care sunt transportate armele într-un cărucior pentru copii”.

UPDATE Armata israeliană afirmă că a obţinut "controlul operaţional" al portului din Gaza

Armata israeliană a declarat joi că trupele sale au preluat "controlul operaţional" al portului Gaza, o piesă cheie a infrastructurii din teritoriul palestinian unde Israelul poartă un război cu militanţii Hamas.

"În ultimele zile, în cadrul unei operaţiuni comune, soldaţii... au preluat controlul operaţional al portului din Gaza, care era controlat de organizaţia teroristă Hamas", a declarat armata israeliană într-un comunicat. "Toate clădirile din zona portului au fost evacuate".

UPDATE Borrell îndeamnă Israelul să nu fie "consumat de furie"

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a îndemnat joi Israelul să nu fie "consumat de furie" în răspunsul său la atacul Hamas de luna trecută, declarând că "o oroare nu justifică alta".

Borrell a făcut aceste remarci în cadrul unei vizite în Israel, vorbind alături de ministrul israelian de Externe, Eli Cohen.

"Vă înţeleg furia, dar permiteţi-mi să vă rog să nu vă lăsaţi consumaţi de furie. Cred că asta vă pot spune cei mai buni prieteni ai Israelului".

UPDATE Armata israeliană afirmă că 50 de soldaţi au fost ucişi în Gaza de la începutul războiului

Armata israeliană a anunţat joi moartea a încă doi soldaţi în Gaza, ridicând la 50 numărul soldaţilor ucişi în teritoriul palestinian de la începutul războiului cu militanţii Hamas.

Un purtător de cuvânt al armatei a confirmat pentru AFP noul bilanţ general, după ce miercuri a anunţat că doi soldaţi au fost ucişi în lupte în nordul Fâşiei Gaza.

UPDATE Preşedintele israelian Isaac Herzog spune că nu se poate lăsa un vid în Gaza

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că Israelul nu poate lăsa un vid în Gaza şi că va trebui să menţină o forţă puternică acolo în viitorul apropiat pentru a împiedica reapariţia Hamas în această fâşie, a relatat joi Financial Times.

"Dacă ne retragem, atunci cine va prelua conducerea? Nu putem lăsa un vid. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei care sunt aruncate în aer", a declarat Herzog într-un interviu acordat FT.

"Dar nimeni nu va dori să transforme din nou acest loc, Gaza, într-o bază teroristă", a adăugat el.

UPDATE Reprezentantul israelian respinge rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a susţinut o rezoluţie care cere „pauze umanitare extinse” în Gaza.

A fost adoptată cu 12 membri care au votat pentru ea şi trei s-au abţinut: SUA, Marea Britanie şi Rusia.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, spune că rezoluţia este „deconectată de realitate şi lipsită de sens”.

Israelul va „continua să acţioneze conform dreptului internaţional” şi critică moţiunea pentru că nu a menţionat nimic de atacul Hamas asupra ţării din 7 octombrie.

UPDATE Biden acuză Hamas de crime de război

Preşedintele american Joe Biden a acuzat Hamas că a comis o „crimă de război” pentru că a operat un nod de comandă sub spitalul Al-Shifa din Gaza.

„Aveţi o situaţie în care prima crimă de război este comisă de Hamas, având cartierul general şi armata ascunsă sub un spital. Şi acesta este un fapt. Asta s-a întâmplat”, a declarat Biden reporterilor.

UPDATE ONU: Măcelul din Gaza trebuie oprit

Oroarea suferită de civili din Gaza s-a intensificat în fiecare zi, iar „măcelul” trebuie să înceteze,  după ce forţele israeliene au atacat spitalul Al-Shifa.

„Pe măsură ce măcelul din Gaza atinge noi niveluri de groază în fiecare zi, lumea continuă să urmărească şocată cum spitalele sunt atacate, copiii prematuri mor şi o întreagă populaţie este lipsită de mijloacele de bază de supravieţuire”, a declarat Martin Griffiths, Subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonatorul ajutorului de urgenţă.

UPDATE Armata Israeliană prezintă dovezile existenţei Hamas în spital

Cel mai mare spital din gaza, Al-Shifa, adăpostea rebelii Hamas precum armele şi muniţiile acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici