LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. Se dă asaltul final asupra Khan Yunis, unde este vânat liderul terorist Yahya Sinwar / Armata i-a înconjurat casa / Netanyahu: Îl vom prinde / Cum a înşelat Hamas vigilenţa Israelului înainte de 7 octombrie / Un beduin, tată a 13 copii, este printre ostatici

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mişcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire la o ameninţare globală din cauza războiului din Gaza, relatează Reuters.

13014 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Se dă asaltul final asupra Khan Yunis, unde este vânat liderul terorist Yahya Sinwar / Armata i-a înconjurat casa / Netanyahu: Îl vom prinde / Cum a înşelat Hamas vigilenţa Israelului înainte de 7 octombrie / Un beduin, tată a 13 copii, este printre ostatici

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Surse din Gaza: Hamas fură ajutorul destinat populaţiei

Potrivit locuitorilor din Gaza, Hamas fură ajutoare destinate populaţiei. „Ajutorul ajunge în subteran, în tunelurile Hamas, nu ajunge la întreaga populaţie”, a declarat o localnică în vârstă din Fâşia Gaza, într-un interviu video cu Al Jazeera, citat de The Times of Israel. 

UPDATE BBC: sinucideri printre supravieţuitorii masacrului de la festivalul Nova, 7 octombrie

Printre supravieţuitorii masacrului desfăşurat de Hamas la festivalul Nova, lângă Kibbutz Beeri, în Israel, pe 7 octombrie, se spune „că au fost sinucideri”, susţine BBC. O persoană care face parte din echipa medicală care ajută supravieţuitorii a declarat pentru postul britanic că „unii s-au sinucis deja”. BBC a prezentat apoi o declaraţie a şefului poliţiei, Yaacov Shabtai, potrivit căreia „18 tineri bărbaţi şi femei au fost internaţi în spitale de sănătate mintală, pentru că nu se mai simţeau bine”.

UPDATE Printre ostaticii din Gaza se află un beduin dat dispărut pe 7 octombrie. Numărul total: 138

Mohammad Alatrash, un beduin dat dispărut pe 7 octombrie trecut în timpul atacului Hamas asupra kibutzim-urilor din sud, se numără printre ostaticii din Gaza. Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, potrivit căruia serviciile de informaţii au indicat că Altrash se află în captivitate în Fâşie şi că, prin urmare, numărul confirmat de răpiţi este în prezent de 138. Alatrash, 40 de ani, tată a 13 copii, este din satul Sawa - Negev. Rudele lui nu mai auziseră de el din 7 octombrie.

UPDATE Un alt soldat israelian a murit, bilanţul creşte la 87

Armata a anunţat moartea unui alt soldat ucis în luptele din Gaza. Purtătorul de cuvânt al armatei a făcut cunoscut acest lucru. Potrivit estimărilor publicate de mass-media, numărul total al soldaţilor morţi - de la începutul operaţiunii terestre în Fâşie - este acum de 87.

UPDATE Povestea dramatică a ostaticului thailandez: unii au fost ucişi de terorişti pentru că nu era spaţiu în camioane pentru a-i transporta

50 de zile în interiorul a două mici încăperi subterane, controlate de gardieni înarmaţi şi accesibile prin tuneluri înguste şi întunecate, aparţinând Hamas, forţaţi să doarmă pe podea: aceasta este mărturia muncitorului agricol thailandez Anucha Angkaew, răpit la 7 octombrie de terorişti şi întors acasă, în nord-estul ţării, după eliberarea sa, în urmă cu 15 zile. În povestea sa, raportată de The Guardian, Angkaew a subliniat că israelienilor le-a fost aplicat un tratament şi mai brutal. Tânărul, în vârstă de 28 de ani, a fost răpit pe 7 octombrie de 10 terorişti înarmaţi, pe care i-a identificat ca aparţinând Hamas din cauza însemnelor cu steaguri palestiniene de pe mânecile uniformei. El a explicat, printre altele, că doi dintre cei şase thailandezi care erau cu el în acea dimineaţă au fost ucişi cu o împuşcătură în cap, deoarece nu era suficient spaţiu în camionul folosit pentru a-i duce în Gaza. „Când au sosit teroriştii, am strigat „Thailanda, Thailanda”. Dar nu le-a păsat. Am crezut că o să mor”, a spus el.

UPDATE Haaretz dezvăluie cazul paşapoartelor diplomatice: printre beneficiari se numără şi fiul lui Netanyahu

Şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen, a făcut presiuni pe lângă oficialii ministerului să obţină paşapoarte diplomatice pentru un înalt oficial Likud şi pentru Yair Netanyahu, fiul prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Acest lucru a fost raportat de Haaretz, susţinând că printre beneficiari se numără Yisrael Gantz, şeful consiliului regional al lui Mateh Binyamin, şi primarul oraşului Dimona, Benny Biton. Potrivit ziarului, oficialii l-au abordat pe directorul general Ronen Levy, subliniind că nu sunt eligibili, dar au fost respinşi. Yair, în vârstă de 32 de ani, a primit şi un paşaport diplomatic, deşi a avut dreptul la unul doar până la 18 ani. Raţionamentul a fost că are nevoie de el pentru că, atunci când călătoreşte în străinătate, este protejat de Shin Bet, iar agenţii au paşapoarte diplomatice. Yair Netanyahu a fost recent în centrul unei puternice controverse pentru că a rămas în Statele Unite când a izbucnit războiul, în loc să se întoarcă, ca mii de rezervişti, să lupte împotriva Hamas în Gaza. La sfârşitul lunii noiembrie, presa israeliană a raportat că s-a „înrolat” ca voluntar în United Hatzalah, o organizaţie israeliană de servicii medicale de urgenţă, care lucrează pentru a strânge fonduri.

UPDATE Ministrul israelian de externe: Mandatul lui Guterres este un pericol pentru pacea mondială

„Mandatul lui Guterres este un pericol pentru pacea mondială. Solicitarea sa de a activa articolul 99 şi apelul la încetarea focului în Gaza reprezintă sprijinul pentru organizaţia teroristă Hamas şi aprobarea asasinarii persoanelor în vârstă, răpirii de copii şi violului femeilor. Oricine sprijină pacea mondială trebuie să sprijine eliberarea Gazei de sub Hamas”, este mesajul ministrului israelian de Externe, Eli Cohen.

UPDATE Israel: Hamas lansează rachete din zonele umanitare din Gaza

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) spun că Hamas a lansat rachete din zonele umanitare din Gaza asupra civililor israelieni. „Ieri, la ora 15.59, teroriştii Hamas au tras 12 rachete asupra civililor israelieni în oraşul Beersheba, sudul Israelului. Rachetele au fost trase din apropierea corturilor civililor din Gaza evacuaţi în Rafah, în sudul Gazei, şi aproape de structurile Naţiunilor Unite”, a scris IDF pe reţelele de socializare, adăugând că ieri, la ora 12.52, „Hamas a lansat o rachetă din interiorul unei zone umanitare. Racheta a tras rău, punând mulţi civili în pericol”.

UPDATE Preşedintele iranian se va întâlni cu Putin şi va anunţa: Voi discuta cum să opresc imediat raidurile Israelului în Gaza

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că se va întâlni astăzi la Moscova cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre cum să oprească imediat bombardamentul Israelului asupra Fâşiei Gaza. Raisi s-a exprimat în aceşti termeni în timp ce vorbea cu jurnaliştii pe aeroportul Mehrabad din Teheran, după cum a raportat Irna, înainte de a pleca la Moscova. Pe lângă situaţia regională, Raisi a spus că va discuta cu preşedintele Rusiei despre extinderea relaţiilor dintre Teheran şi Moscova în diverse sectoare, cum ar fi energia, industria şi agricultura. Astăzi va fi a doua vizită a lui Raisi în Rusia de când a fost ales, în 2021.

UPDATE Oraşul Rafah a fost bombardat în timpul nopţii

Oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, a fost lovit peste noapte de bombardamente israeliene puternice, în ciuda faptului că armata din Tel Aviv a susţinut anterior că oraşul este un refugiu sigur pentru palestinienii strămuţi forţaţi să părăsească nordul Fâşiei şi oraşul Khan Younis, aflat acum în centrul luptei. 

UPDATE Ministrul britanic al apărării în curând în Cisiordania

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, va vizita Israelul şi Cisiordania cu scopul de a grăbi intrarea ajutorului umanitar în Gaza şi de a-i permite să intre pe mare. Biroul său a raportat acest lucru, precizând că ordinea de zi include întâlniri cu omologul său israelian Yoav Gallant şi ministrul palestinian de externe, Riad al Maliki. În ultimele zile, Shapps a dezvăluit că Londra evaluează posibilitatea de a trimite o navă marinei lângă coasta Gazei, pentru a oferi ajutor medical şi umanitar populaţiei.

UPDATE Israel: Continuăm să avansăm în nordul şi sudul regiunii Khan Yunis

Forţele israeliene continuă să avanseze în Fâşia Gaza, în special în nord şi în regiunea de sud a lui Khan Yunis. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al forţelor armate, într-o actualizare privind operaţiunea la sol din enclava palestiniană.

UPDATE The Washington Post: Hamas a înşelat Israelul dându-i un fals sentiment de calm înainte de 7 octombrie

Hamas a înşelat Israelul şi i-a oferit „un fals sentiment de calm” înainte de atacul masiv din 7 octombrie, ajungând până acolo încât i-a furnizat informaţii despre Jihadul Islamic (IJI), pentru a-i face să pară dezinteresaţi de un conflict. Este ceea ce a raportat Washington Post, care citează un oficial israelian al securităţii, potrivit căruia Mişcarea Islamică. La acea vreme, Hamas s-a abţinut de la lansări de rachete şi să lupte atât de mult încât a văzut mai târziu stimulente economice sporite, făcându-i pe mulţi din Israel să creadă că nu vrea un război. Demonstraţiile care au avut loc în mod repetat de-a lungul gardului din Gaza au fost, de asemenea, un mijloc al organizaţiei teroriste de a obişnui armata israeliană cu vederea mulţimilor de la graniţă şi, mai general, „de a adormi Israelul”, a declarat Miri Eisin, înalt oficial de informaţii militare, susţinând că statul evreu era mai preocupat de Hezbollah.

UPDATE OMS: Sistemul de sănătate din Gaza aproape de colaps

Sistemul de sănătate din Gaza este „în genunchi şi aproape de colaps”. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus acest lucru, susţinând apelul Secretarului General al Naţiunilor Unite pentru încetarea focului.

UPDATE Bin Salman şi Putin au discutat la Riad despre situaţia din Orientul Mijlociu

Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman (MbS) au discutat despre situaţia din Orientul Mijlociu la întâlnirea de la Riad. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre acest lucru pentru Tass. „Nu pot spune exact ce s-a discutat, dar în general conflictul israelo-palestinian şi alte probleme sensibile de pe agenda internaţională”, a spus Peskov.

UPDATE SUA s-ar opune unei "zone tampon" în interiorul Fâşiei Gaza, afirmă Departamentul de Stat

Statele Unite s-ar opune faţă de orice propunere de zonă tampon în interiorul Fâşiei Gaza, deoarece ar încălca poziţia Washingtonului potrivit căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă după conflictul actual, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru reporteri.

Reuters a relatat săptămâna trecută că Israelul a informat mai multe state arabe că doreşte să creeze o zonă-tampon pe partea palestiniană a frontierei din Gaza pentru a preveni viitoarele atacuri, ca parte a propunerilor privind enclava după încheierea războiului.

Luând cuvântul în cadrul unui briefing de presă zilnic, Miller a reiterat opoziţia Washingtonului faţă de orice reducere a teritoriului enclavei dens populate.

"Aşadar, dacă orice zonă tampon propusă ar fi în interiorul Gaza, ar fi o încălcare a acestui principiu şi ceva la care ne opunem. Dacă este cu privire la ceva în interiorul teritoriului israelian, nu voi vorbi despre asta, este o decizie pe care trebuie să o ia israelienii", a declarat Miller reporterilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Statele Unite, una dintre cele cinci puteri cu drept de veto din consiliul format din 15 membri, se opune unei încetări a focului între aliatul său, Israel, şi Hamas, deoarece consideră că o astfel de măsură ar aduce beneficii doar militanţilor palestinieni.

Washingtonul susţine însă pauzele umanitare pentru a proteja civilii şi pentru a permite eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas în atacul din 7 octombrie asupra Israelului. Luna trecută s-a abţinut pentru a permite Consiliului de Securitate să adopte o rezoluţie care să solicite pauze în lupte.

Într-o scrisoare, Guterres a transmis Consiliului că războiul din Gaza „poate agrava ameninţările existente la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.

El a invocat articolul 99 din Carta fondatoare a ONU, care îi permite să „aducă în atenţia Consiliului de Securitate orice chestiune care, în opinia sa, poate ameninţa menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.

Acest articol nu a mai fost folosit de zeci de ani, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

„Ne confruntăm cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar. Situaţia se deteriorează rapid şi se transformă într-o catastrofă cu implicaţii potenţial ireversibile pentru palestinieni în ansamblu şi pentru pacea şi securitatea din regiune”, a scris Guterres.

„Un astfel de rezultat trebuie evitat cu orice preţ”, a spus el, cerând din nou declararea unui armistiţiu umanitar.

Misiunea americană la ONU nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la scrisoarea lui Guterres.

Trimisul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat miercuri că diplomaţii arabi „pun la punct” un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate pentru a cere o încetare a focului. O rezoluţie are nevoie de cel puţin nouă voturi pentru şi de niciun veto din partea Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Franţei sau Marii Britanii.

Mansour a declarat că miniştrii arabi urmau să viziteze Washingtonul joi şi că vor discuta măsura cu oficialii americani.

„Pe primul loc pe ordinea de zi se află faptul că acest război trebuie să înceteze. Trebuie să aibă loc o încetare a focului şi aceasta trebuie să aibă loc imediat”, a declarat el reporterilor.

Israelul şi-a declanşat campania militară pentru a distruge Hamas ca răspuns la atacul din 7 octombrie, în care Israelul spune că 1.200 de persoane au fost ucise şi 240 de ostatici au fost luaţi. Cifrele transmise de Ministerul Sănătăţii din Gaza ridică la 16.015 numărul morţilor în enclava palestiniană de atunci.

În scrisoarea sa, Guterres a declarat Consiliului de Securitate că în Gaza nu există o protecţie eficientă a civililor.

„Nicăieri nu este sigur în Gaza”, a scris el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici