Războiul Israel - Hamas. Forţele israeliene au aruncat în aer "tuneluri Hamas"din oraşul Gaza / Khamenei a fost la înmormântarea generalului iranian ucis de Israel / CNN: Femei şi copii reţinuţi de forţele israeliene pe un stadion din Gaza

  • Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au distribuit imagini cu trupele sale care au localizat şi distrus tuneluri Hamas în interiorul oraşului Gaza.
  • Populaţia din Fâşia Gaza se află în în mare pericol, a avertizat miercuri şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citând foametea acută şi disperarea din întreg teritoriul palestinian devastat de război.
  • Ministrul israelian Benny Gantz a declarat miercuri că situaţia de la graniţa de nord a Israelului trebuie să se schimbe şi că timpul pentru o soluţie diplomatică este pe sfârşite.
1556 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Forţele israeliene au aruncat în aer "tuneluri Hamas"din oraşul Gaza / Khamenei a fost la înmormântarea generalului iranian ucis de Israel / CNN: Femei şi copii reţinuţi de forţele israeliene pe un stadion din Gaza

UPDATE Israelul ar urmă să aprobe o iniţiativă a Ciprului de a trimite ajutor pe mare către Gaza

Israelul a dat aprobarea preliminară Ciprului pentru un coridor umanitar maritim pentru a transporta ajutoare către Fâşia Gaza, asediată şi devastată de război, a declarat joi Ministerul de Externe.

Propunerea, la care se lucrează de mai bine de o lună, are ca scop livrarea unor cantităţi mari de ajutoare extrem de necesare pentru palestinienii din Gaza, unde Israelul poartă un război de aproape trei luni împotriva grupului militant islamist Hamas, care conduce teritoriul.

Cei 2,4 milioane de locuitori din Gaza suferă de o penurie cronică de apă, alimente, combustibil şi medicamente, iar ajutoarele care intră pe teritoriul palestinian de coastă sunt limitate.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care se solicită "furnizarea sigură şi neîngrădită de asistenţă umanitară la scară largă".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a declarat joi că Israelul a aprobat provizoriu un sistem care să permită ca ajutorul internaţional să fie verificat "cu supraveghere israeliană" în Cipru înainte de a fi livrat direct în Gaza.

Cipru a propus crearea unui coridor umanitar pentru a colecta, inspecta şi depozita ajutoarele pe insula din estul Mediteranei înainte de a le expedia către Gaza, aflată la aproximativ 210 mile marine distanţă.

UPDATE Egiptul vrea să pună capăt vărsării de sânge în Gaza

Egiptul a confirmat joi că a înaintat o propunere-cadru pentru a pune capăt vărsării de sânge din Gaza, inclusiv un plan în trei etape pentru o încetare a focului.

Egiptul urmează să primească răspunsuri la propunere din partea părţilor implicate şi va oferi detalii despre plan după ce va primi aceste răspunsuri, a declarat Diaa Rashwan, şeful Serviciului de Informaţii de Stat al Egiptului.

UPDATE Germania poartă discuţii cu partenerii din UE privind o misiune maritimă în Marea Roşie

Germania şi partenerii săi din Uniunea Europeană analizează dacă ar putea organiza o nouă misiune maritimă pentru a proteja navele comerciale ameninţate de atacuri în Marea Roşie, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

"Noi, ca guvern german, suntem pregătiţi pentru acest lucru. Este important ca noi, în calitate de UE, să putem acţiona cât mai repede posibil, având în vedere atacurile în curs de desfăşurare", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că nu a fost luată încă o decizie în acest sens.

Militanţii Houthi, susţinuţi de Iran, au atacat mai multe nave cu rachete şi drone începând din 19 noiembrie, încercând să impună un cost internaţional pentru războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza.

UPDATE ONU cere Israelului să înceteze "uciderea ilegală" a palestinienilor din Cisiordania

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat joi că situaţia drepturilor omului în Cisiordania ocupată se deteriorează rapid şi a îndemnat Israelul să "pună capăt uciderilor ilegale" împotriva populaţiei palestiniene.

Un raport publicat joi a cerut încetarea imediată a utilizării armelor şi mijloacelor militare în timpul operaţiunilor de aplicare a legii, încetarea detenţiei arbitrare şi a relelor tratamente aplicate palestinienilor, precum şi ridicarea restricţiilor discriminatorii de circulaţie.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că a verificat moartea a 300 de palestinieni între 7 octombrie şi 27 decembrie în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est anexat. Printre decese se numără 79 de copii.

Din cele 300 de decese, "forţele de securitate israeliene au ucis cel puţin 291 de palestinieni, coloniştii au ucis opt, iar un palestinian a fost ucis fie de forţele de securitate israeliene, fie de colonişti".

UPDATE Forţele de apărare israeliene au aruncat în aer "tuneluri Hamas"din oraşul Gaza

Forţele de Apărare ale Israelului au publicat o actualizare şi au distribuit imagini cu trupele sale care au localizat şi distrus ceea ce afirmă că sunt tuneluri Hamas în interiorul oraşului Gaza.

"IDF a localizat şi distrus trei puţuri de tuneluri teroriste aparţinând organizaţiei teroriste Hamas în apropierea spitalului Rantisi şi în liceul din apropiere", se arată într-o actualizare.

"Puţurile de tunel, adânci de zeci de metri, sunt conectate printr-o reţea subterană care trece pe sub spital şi duce spre inima oraşului Gaza", a adăugat acesta.

UPDATE Macron îi transmite lui Netanyahu necesitatea unei încetări de durată a focului

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul unei convorbiri telefonice, necesitatea de a lucra pentru o încetare a focului durabilă "cu ajutorul tuturor partenerilor regionali şi internaţionali", a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Franţa va colabora, de asemenea, cu Iordania în zilele următoare cu privire la operaţiunile umanitare din Gaza.

UPDATE Biden afirmă că atacurile americane în Irak au avut ca scop descurajarea Iranului şi a militanţilor de la atacuri

Loviturile aeriene ale armatei americane de luni în Irak au avut ca scop descurajarea Iranului şi a grupărilor de miliţie susţinute de Iran de a efectua sau de a susţine atacuri împotriva personalului şi instalaţiilor Statelor Unite, a declarat miercuri preşedintele Joe Biden.

UPDATE Populaţia din Gaza se află într-o situaţie disperată, potrivit OMS

Populaţia din Gaza se află în în mare pericol, a avertizat miercuri şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citând foametea acută şi disperarea din întreg teritoriul palestinian devastat de război.

OMS a declarat că a livrat marţi provizii la două spitale - unul în nord şi unul în sud -, 21 din cele 36 de spitale din Fâşia Gaza nu mai funcţionează deloc.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut apel la comunitatea internaţională să ia "măsuri urgente pentru a atenua pericolul cu care se confruntă populaţia din Gaza şi care pune în pericol capacitatea lucrătorilor umanitari de a ajuta oamenii cu răni teribile, cu foamete acută şi cu risc grav de îmbolnăvire".

Într-o declaraţie, OMS a precizat că personalul său a raportat marţi că nevoia de hrană "continuă să fie acută" în întreaga Fâşie Gaza, în timp ce "oamenii înfometaţi au oprit din nou convoaiele noastre astăzi în speranţa de a găsi hrană".

"Capacitatea OMS de a furniza medicamente, materiale medicale şi combustibil pentru spitale este din ce în ce mai limitată de foamea şi disperarea oamenilor în drum spre spitalele la care ajungem şi în interiorul acestora".

Gantz spune că situaţia de la frontiera de nord a Israelului trebuie să se schimbe

Ministrul israelian Benny Gantz a declarat miercuri că situaţia de la graniţa de nord a Israelului trebuie să se schimbe şi că timpul pentru diplomaţie este pe sfârşite.

"Situaţia de la graniţa de nord a Israelului cere o schimbare", a declarat Gantza într-o conferinţă de presă.

"Cronometrul pentru o soluţie diplomatică se epuizează, dacă lumea şi guvernul libanez nu acţionează pentru a împiedica tirurile asupra rezidenţilor din nordul Israelului şi pentru a îndepărta Hezbollah de la graniţă, o vor face forţele de apărare israeliene", a spus el, referindu-se la Forţele de Apărare ale Israelului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici