Războiul Israel - Hamas. IDF: Mai mulţi suspecţi au fost „prinşi” în spitalul Nasser din Gaza

Armata israeliană anunţă că mai mulţi suspecţi au fost „prinşi” joi în spitalul Nasser din Gaza, potrivit Sky News.

761 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. IDF: Mai mulţi suspecţi au fost „prinşi” în spitalul Nasser din Gaza

Războiul Israel - Hamas. IDF: Mai mulţi suspecţi au fost „prinşi” în spitalul Nasser din Gaza

UPDATE Un veteran democrat ripostează la adresa premierului: "O soluţie cu două state nu este un "cadou""

Un legislator democrat veteran ripostează la adresa premierului Benjamin Netanyahu după ce purtătorul de cuvânt al premierului a afirmat că eforturile conduse de SUA pentru înfiinţarea unui stat palestinian după 7 octombrie ar echivala cu un "cadou" pentru palestinieni.

"O soluţie cu două state nu este un "cadou". Este singura soluţie viabilă pentru conflictul israeliano-palestinian", a scris pe Twitter reprezentantul Jerry Nadler.

"Israelul trebuie să fie capabil să se apere, în special după ororile de la 7 octombrie, dar securitatea pe termen lung va veni doar printr-o soluţie negociată în mod corespunzător, care implică reconstrucţia Gaza şi stabilirea unui stat palestinian în Gaza şi în Cisiordania, cu planuri adecvate de securitate şi guvernare", adaugă el.

UPDATE SUA: Hamas este un grup terorist care "pur şi simplu", vrea să "elimine Israelul

SUA îşi dublează poziţia privind desemnarea Hamas drept organizaţie teroristă, după ce cel mai înalt oficial umanitar al ONU a afirmat că nu o vede ca atare.

"Hamas este o organizaţie teroristă. Noi am spus acest lucru. Aşa este. Pur şi simplu este. Nu trebuie să vă uitaţi mai departe de ceea ce au făcut pe 7 octombrie pentru a vedea acest lucru în termeni categorici", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, ca răspuns la o întrebare referitoare la comentariile lui Martin Griffiths, în timpul unui briefing de presă.

"Aruncaţi o privire la manifestul lor, chiar şi la cel care a fost aşa-zis diluat în 2017. Nu există nicio îndoială că ei vor doar să şteargă Israelul de pe hartă. Aceasta este o organizaţie teroristă. Pur şi simplu. Punct", adaugă Kirby.

Griffiths a declarat ieri pentru Sky News că a lucrat cu multe grupări teroriste şi că Hamas nu este una dintre ele. În urma protestelor de la Ierusalim, Griffiths a declarat că, deşi îşi menţine afirmaţia, având în vedere că Consiliul de Securitate al ONU nu a desemnat Hamas ca fiind un grup terorist, recunoaşte că acesta a comis "acte teroriste" pe 7 octombrie.

UPDATE Israelul reclamă ONU în legătură cu ajutorul pentru Gaza, spunând că trebuie să "îşi intensifice operaţiunile"

Coordonatorul activităţilor guvernamentale din Teritoriu, cunoscut sub acronimul COGAT, reproşează Organizaţiei Naţiunilor Unite pe X că nu ţine pasul cu operaţiunile de ajutor umanitar din Gaza, potrivit Times of Israel.

COGAT postează fotografii cu ceea ce spune că este "conţinutul a 500 de camioane cu ajutoare umanitare pe partea gazificată a Kerem Shalom, DUPĂ inspecţia israeliană, aşteptând să fie preluate şi distribuite de către organizaţiile ONU".

"Este a treia zi consecutivă în care sute de camioane nu sunt ridicate. ONU trebuie să îşi intensifice operaţiunile", scrie COGAT.

ONU s-a plâns deseori că Israelul împiedică livrarea de ajutoare în Gaza, lucru pe care Israelul l-a negat.

UPDATE Hamas va "supravieţui ca grup terorist", chiar dacă IDF îi desfiinţează capacităţile militare organizate

Serviciile de informaţii militare israeliene au distribuit săptămâna aceasta un document liderilor israelieni care îi avertizează că, chiar dacă IDF reuşeşte să dezmembreze Hamas ca forţă militară organizată în Gaza, aceasta va supravieţui ca "grup terorist şi grup de gherilă", relatează Channel 12.

Documentul, întocmit de divizia de cercetare a serviciilor de informaţii militare ale IDF (Aman), ar fi afirmat, de asemenea, că "sprijinul autentic rămâne" pentru Hamas în rândul locuitorilor din Gaza.

Având în vedere că în prezent nu se face niciun efort practic pentru a pune în aplicare un plan pentru Gaza în "ziua de după" război, documentul mai avertizează: "Gaza va deveni o zonă aflată într-o criză profundă".

Jurnalista de investigaţie vedetă a reţelei, Ilana Dayan, afirmă că documentul a fost prezentat luni eşalonului politic israelian, după ce a fost discutat la sfârşitul săptămânii trecute de ofiţeri superiori ai IDF, de oficiali ai Shin Bet şi de membri ai Consiliului Naţional de Securitate.

"Concluzia" este că documentul constituie un avertisment din partea celor din serviciile de informaţii militare care efectuează astfel de evaluări, spune Dayan, că "Hamas va supravieţui acestei campanii [a IDF] ca un grup terorist şi un grup de gherilă".

"Cel puţin în această privinţă", spune ea, "nu va exista o victorie absolută" - aşa cum a prezis şi cerut premierul Benjamin Netanyahu.

Purtătorul de cuvânt al IDF a refuzat să comenteze reportajul televizat.

UPDATE Netanyahu se întâlneşte cu directorul CIA, William Burns, aflat în vizită la Tel Aviv

Premierul Benjamin Netanyahu se întâlneşte în cartierul general militar Kirya din Tel Aviv cu directorul CIA, William Burns, alături de şeful Mossad, David Barnea, directorul Shin Bet, Ronen Bar, consilierul pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, şi secretarul militar Avi Gil.

Potrivit unui oficial israelian, Netanyahu "a cerut să ştie dacă ostaticii au primit medicamentele" care au fost livrate în Gaza luna trecută în cadrul unui acord la care au participat Franţa, Qatar şi SUA.

Israelul a primit asigurări că medicamentele vor ajunge la ostatici, dar nu a primit niciodată o confirmare.

Oficialul repetă că numai "o presiune militară puternică şi o presiune fermă în cadrul negocierilor" vor forţa Hamas să îşi schimbe cererile privind acordul pentru ostatici.

UPDATE Blinken afirmă că un acord privind ostaticii este "posibil", dar rămân probleme "foarte dificile"

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, în opinia sa, un acord privind încheierea unui armistiţiu în războiul dintre Israel şi Hamas şi eliberarea ostaticilor răpiţi la 7 octombrie era încă "posibil", dar că mai trebuie rezolvate probleme "foarte dificile".

"Aşa că suntem foarte concentraţi asupra acestui lucru şi cred că este posibil", a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu premierul albanez Edi Rama la Tirana, în timp ce negocierile dintre mediatori continuă la Cairo.

UPDATE Pe fondul protestelor, un oficial ONU afirmă că Hamas a comis acte teroriste, chiar dacă nu este inclusă pe lista grupurilor teroriste recunoscute de CSONU

Pe fondul protestelor din Israel faţă de afirmaţia sa conform căreia Hamas nu este o organizaţie teroristă, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, se angajează să controleze pagubele.

"Doar pentru a clarifica: Hamas nu se află pe lista grupurilor desemnate ca organizaţii teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU", a scris el pe Twitter.

Ştirea iniţială

IDF anunţă că trupele sale au „prins o serie de suspecţi în interiorul Spitalului Nasser”.

„Scopul operaţiunii precise şi limitate este de a ajunge la agenţii terorişti Hamas, inclusiv cei suspectaţi de implicare în masacrul din 7 octombrie. Marţi, IDF l-a contactat oficial pe directorul Centrului Medical Nasser, cerând încetarea imediată a tuturor activităţilor teroriste Hamas din interiorul spitalului şi evacuarea imediată a tuturor teroriştilor Hamas din interior. Activitatea operaţională continuă”, a transmis IDF.

Israelul a susţinut în mod repetat că militanţii Hamas s-au ascuns în spitale şi în alte clădiri civile. Pacienţii şi angajaţii au avut permisiunea să plece din spital până joi, la ora 7.00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
idf,
nasser,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici