Războiul Israel-Hamas Lupte în faţa spitalelor din Gaza, cu pacienţii şi personalul blocat înăuntru / Israelul spune că Hamas şi-a poziţionat strategic capacităţile teroriste în spitale, sub şi în jurul acestora

  • Lupte grele au avut loc în apropiere de spitalul Al Quds din oraşul Gaza
  • Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, spune că 11.078 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul războiului şi alte peste 27.000 sunt rănite
  • Au apărut imagini cu tancuri israeliene poziţionate în faţa spitalului pediatric Al-Rantisi din oraşul Gaza. Martorii au declarat că trupele au folosit megafoane pentru a ordona tuturor celor care nu erau personal medical sau pacienţi să plece.
  • Alţi 41 de români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.
3867 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas Lupte în faţa spitalelor din Gaza, cu pacienţii şi personalul blocat înăuntru / Israelul spune că Hamas şi-a poziţionat strategic capacităţile teroriste în spitale, sub şi în jurul acestora

Războiul Israel-Hamas Lupte în faţa spitalelor din Gaza, cu pacienţii şi personalul blocat înăuntru / Israelul spune că Hamas şi-a poziţionat strategic capacităţile teroriste în spitale, sub şi în jurul acestora

UPDATE Lupte lângă spital

Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), colonelul Peter Lerner, a confirmat pentru BBC Newshour că trupele sale se află în zona spitalului, spunând:

"Hamas a ales să îşi poziţioneze strategic capacităţile teroriste în spitale, sub şi în jurul acestora. Am încercat să încurajăm oamenii care se refugiază în spitale să evacueze zona."

 "Centrul de operaţiuni este în oraşul Gaza şi acolo se află centrul lor de greutate(Hamas)", a adăugat Lerner.

UPDATE Evenimentele ultimelor ore

  • Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, spune că 11.078 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul războiului şi alte peste 27.000 sunt rănite
  • Martori oculari au declarat pentru BBC că forţele israeliene se află în apropierea unor spitale cheie din Gaza - Al-Shifa, Al-Quds şi Spitalul Indonezian - şi au fost raportate explozii în interiorul sau în apropierea acestora
  • Israelul a confirmat că armata sa operează în apropiere de Al-Shifa, dar nu a comentat ultimul incident
  • Au apărut imagini cu tancuri israeliene poziţionate în faţa spitalului pediatric Al-Rantisi din oraşul Gaza. Martorii au declarat că trupele au folosit megafoane pentru a ordona tuturor celor care nu erau personal medical sau pacienţi să plece.

UPDATE HonestReporting: noi doar am pus întrebări

Site-ul pro-israelian HonestReporting a comentat furtuna iscată de faptul că s-a întrebat cum anume 4 fotografi independenţi din Gaza erau la faţa locul în dimineaţa zilei de 7 octombrie şi a susţinut că a „pus doar întrebări”.

Directorul executiv Gil Hoffman, un fost jurnalist Jerusalem Post, a recunoscut că organizaţia sa nu are nicio dovadă care să susţină ipoteza implicării directe a respectivilor. „Au fost întrebări legitime de pus. Nu ne pretindem a fi o organizaţie de ştiri”, a subliniat el. În raportul publicat ieri, HonestReporting a arătat cu degetul către nişte fotografi ale căror imagini cu masacrele din 7 octombrie au fost publicate de Associated Press, CNN, Reuters şi de New York Times.

Aceste surse mass-media internaţionale au fost chemate de guvernul israelian să ofere explicaţii şi au negat că au cunoştinţă de atacul Hamas. De asemenea, NYT a reiterat importanţa muncii independente pe timp de război, acuzând site-ul pro-Israel că a folosit „insinuări”, definite drept „false şi scandaloase”. Hoffman a încheiat: „Am ridicat întrebări şi asta a determinat mass-media să clarifice adevărul. Excelent, asta facem”.

UPDATE Blinken: Prea mulţi palestinieni ucişi, prea mulţi au suferit

„Prea mulţi palestinieni au fost ucişi, prea mulţi au suferit în ultimele săptămâni” şi „vrem să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a evita răul şi a creşte asistenţa pentru ei”, motiv pentru care „vom continua să discutăm cu Israelul despre măsuri concrete pentru ia spre aceste obiective”. Antony Blinken a spus acest lucru de la New Delhi, în declaraţii reluate de CNN. Operaţiunile israeliene în Fâşia Gaza, controlată de Hamas, au început după oribilul atac al grupului din 7 octombrie în Israel. Blinken şi-a reiterat angajamentul de a „aduce acasă ostaticii” ţinuţi în Gaza din 7 octombrie şi de a evita răspândirea conflictului. Secretarul de stat a lăudat Israelul pentru că a anunţat pauze umanitare zilnice în Gaza, dar a menţionat că trebuie făcut mai mult decât atât. Secretarul de stat al SUA a recunoscut că „s-au făcut progrese” de la întâlnirea sa de vinerea trecută, de la Tel Aviv, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE Sirene au sunat în Tel Aviv 

Sirenele de avertizare ale rachetelor din Gaza au sunat în Tel Aviv şi în centrul Israelului, îndemnând locuitorii să alerge la adăposturi. Agenţia Ansa a confirmat acest lucru. A fost o salvă puternică de rachete. Nu au existaat alarme în Tel Aviv de două zile.

UPDATE Militanţii Hamas, pentru IDF: Sinwar se află sub spitalul al-Shifa

„În spitalul al-Shifa există un etaj la subsol. Al-Shifa este un loc mare, nu este un spital mic. Ei se ascund acolo”. Un militant al Hamas a spus acest lucru atunci când a fost interogat de Forţele de Apărare Israelului (IDF), referindu-se la liderii Hamas, aşa cum se vede într-un videoclip publicat chiar de IDF. Întrebat cine sunt liderii Hamas care se ascund sub spital, miliţianul răspunde: „Lideri ca Sinwar, toţi sunt acolo. Liderii politici şi oficialii militari, toţi sunt acolo”, vorbind despre Yahya Sinwar, liderul grupului palestinian şi creierul din spatele atacului din 7 octombrie din Israel.

UPDATE Hezbollah a rechemat 1.500 de luptători din Siria

Hezbollah-ul libanez a rechemat în Liban aproximativ 1.500 de luptători din nordul Siriei, unde au fost dislocaţi de ani de zile. Acest lucru a fost raportat de mass-media siriană şi turcă, potrivit căreia retragerea a fost planificată de ceva timp şi nu este direct legată de frontul de război dintre Hezbollah şi Israel deschis la 8 octombrie pentru a sprijini ofensiva Hamas din Gaza. 

UPDATE SUA: Israelul are timp limitat pentru a acţiona în Gaza. Cu cât războiul durează mai mult, cu atât este mai mare riscul de extindere

Armata israeliană are „un timp limitat” pentru a-şi desfăşura operaţiunile în Gaza, deoarece cu cât operaţiunea durează mai mult, cu atât este mai mare riscul de extindere a conflictului. Un membru al administraţiei Biden a spus asta pentru New York Times.

UPDATE Hamas: Bombe israeliene asupra spitalului al-Shifa, 13 morţi

Purtătorul de cuvânt al guvernului Hamas, Salama Maarouf, a declarat la al-Jazeera că armata israeliană a bombardat astăzi în zori câteva spitale din Fâşie şi că 18 unităţi medicale au fost scoase din funcţiune de la începutul ofensivei pe Fâşie. Potrivit unor surse din Gaza, Israelul a desfăşurat lovituri aeriene asupra sau în apropierea a cel puţin trei spitale, iar ciocnirile sunt încă în desfăşurare în zona spitalului al-Shifa. Armata israeliană nu a făcut încă o declaraţie, dar ieri a făcut cunoscut faptul că divizia 162 operează în „cartierul militar” Hamas din oraşul Gaza: conform IDF, aşa-numitul cartier militar, adiacent cu al- Spitalul Shifa , este „inima” activităţilor de informaţii şi operaţionale ale Hamas.

UPDATE Armata israeliană: infrastructura Hezbollah atacată în Liban. Purtătorul de cuvânt al IDF: „Ca răspuns la lansările de astăzi către Israel”

„Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului (IDF) a anunţat în această seară că avioanele de luptă au atacat recent infrastructura Hezbollah din Liban, ca răspuns la atacurile aeriene împotriva Israelului de astăzi”, scrie pe X The Jerusalem Post.

UPDATE Atacurile Iranului şi Hamas asupra bazelor americane: Pregătiţi pentru noi paşi

Biden, care autorizase atacul, „are ca prioritate principală protecţia personalului american”, a explicat Austin. Dar, a adăugat şeful Pentagonului, „Statele Unite sunt pe deplin pregătite să ia măsuri suplimentare pentru a proteja oamenii şi facilităţile noastre”. Americanii au efectuat o operaţiune similară la sfârşitul lunii octombrie, ca răspuns la o serie de atacuri repetate asupra bazelor americane. De la începutul lunii octombrie, potrivit Pentagonului, au fost în jur de 40 de atacuri efectuate de Iran şi Hamas asupra poziţiilor SUA. 

UPDATE Israel: membrii forţei Nukhba, implicaţi în 7 octombrie au fost ucişi

Trupele israeliene au ucis membri înalţi ai forţei Hamas. Nukhba, care au participat la atacul din 7 octombrie în cartierul Jabalia din nordul Gazei. După cum precizează forţele armate şi Shin Bet, printre morţi se numără Ahmed Musa, un comandant al unităţii speciale a Mişcării Islamice care a condus atacurile asupra bazei militare Zikim, Kibbutz Zikim şi postului militar din Iftah. Au mai fost ucişi şi comandantul de teren, Omar Alhandi, şi Muhammad Kahlot, şeful unităţii de lunetişti din nord.

UPDATE Ministrul iranian de externe: Extinderea războiului este inevitabilă

O extindere a războiului din Gaza este inevitabilă din cauza „agresiunii” israeliene în creştere. Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian i-a spus acest lucru omologului său din Qatar, Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, după cum a raportat postul iranian Press TV.

UPDATE Israelul nu este interesat să preia puterea în Gaza distrusă

UPDATE Gaza, ONU: Printre cei asediaţi se numără şi 50 de mii de femei însărcinate

Printre cele 2,2 milioane de oameni din Gaza asediată se numără aproximativ 50.000 de femei însărcinate, dintre care 5.500 sunt de aşteptat să nască în săptămânile următoare. Acest lucru a fost raportat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA). „Lucrăm non-stop pentru a oferi sprijin femeilor însărcinate şi spitalelor, care se confruntă cu lipsa de electricitate, apă, medicamente, consumabile şi personal”, spune UNFPA. Laila Baker, director regional al fondului ONU pentru statele arabe, spune că „o încetare a focului umanitar este acum necesară pentru a permite sosirea ajutorului şi pentru a proteja atât civilii, cât şi lucrătorii umanitari”.

UPDATE Israel: 80.000 de oameni s-au mutat de la nord la sud de Gaza

Pe măsură ce trupele israeliene avansează în inima oraşului Gaza, aproximativ 80.000 de locuitori s-au mutat din nordul spre sudul Fâşiei Gaza, cea mai mare mişcare de până acum în cele cinci zile de la deschiderea coridorului umanitar. Wall Street Journal o raportează. Statele Unite şi alţi aliaţi au făcut presiuni asupra Israelului pentru a permite mai mult ajutor umanitar şi trecere în siguranţă pentru civilii prinşi în Fâşia de nord. Purtătorii de cuvânt ai Casei Albe au declarat că Tel Aviv a fost de acord să ia zilnic pauze de patru ore în bombardamentul său asupra nordului Gazei.

UPDATE Israel, un interceptor hipersonic loveşte prima ţintă

Armata israeliană a declarat că cel mai recent interceptor de rachete balistice hipersonice, Arrow 3, a distrus pentru prima dată o „ţintă” care se îndrepta spre Israel de la Marea Roşie, evidenţiind potenţialele atacuri din Yemen. Anunţul lansării istorice a interceptorului a venit la scurt timp după ce rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au declarat că au lansat „un baraj de rachete balistice” asupra Israelului. Forţele israeliene „au lansat cu succes operaţional un interceptor Arrow 3 pentru prima dată în această seară”, au declarat Ministerul Apărării şi Forţele de Apărare Israelului într-un comunicat. „Interceptorul a lovit de fapt o ţintă lansată spre Israel în regiunea Mării Roşii”, se spune. Aceasta este „prima interceptare operaţională” de către un Arrow 3, dezvoltat în comun cu Statele Unite, de la desfăşurarea sa în 2017.

UPDATE Media, un israelian dispărut în masacrul din 7 octombrie a fost ucis

„Familia lui Oren Goldin, un rezident al Kibbutzului Nir Yitzhak dispărut după atacul devastator al Hamas din 7 octombrie, a fost informată că a fost ucis în timpul atacului de către gruparea teroristă care conduce Gaza”. The Times of Israel o scrie, precizând că Goldin avea 33 de ani şi îşi lasă în urmă soţia şi doi gemeni de 2 ani.

41 de români şi familile lor au părăsit infernul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că joi, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

MAE reaminteşte că, până la acest moment, un grup de 93 de cetăţeni români şi membri de familie au ajuns în România miercuri.

Cei 41 de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE şi reprezentanţi ai Ambasadei României în R.A. Egipt, urmând a fi însoţiţi până la Cairo de a doua echipă mobilă a Celulei de Criză MAE.

Cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România în perioada următoare.

Principalele evenimente ale ultimelor ore

  • Israelul a fost de acord să întrerupă operaţiunile militare în unele părţi din nordul Fâşiei Gaza timp de patru ore pe zi, a anunţat Casa Albă.
  • SUA a calificat decizia drept un "prim pas semnificativ", dar un purtător de cuvânt al ONU a declarat că orice oprire a luptelor va trebui să fie coordonată cu ONU "pentru a fi cu adevărat eficientă"
  • Mii de palestinieni au fugit din nordul Gaza spre sud după ce Israelul a deschis o rută de evacuare
  • Lupte grele au avut loc în apropiere de spitalul Al Quds din oraşul Gaza
  • Aripa armată a grupării palestiniene Jihadul Islamic din Gaza a difuzat o înregistrare video cu doi ostatici israelieni - o femeie în vârstă şi un băiat - prima imagine a ostaticilor după 10 zile
  • Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puţin 10.812 persoane, inclusiv 4.412 copii, au fost ucise în Gaza de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând 1.400 de persoane şi luând ostatici aproximativ 240 de persoane
  • În Cisiordania, ministerul palestinian al sănătăţii a declarat că 14 palestinieni au fost ucişi într-un raid israelian în Jenin - Israelul a declarat că a arestat suspecţi şi a distrus bombe artizanale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici