Războiul Israel - Hamas. Un ostatic cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, a murit / Armata israeliană afirmă că a eliminat "mai multe celule teroriste"

  • Armata israeliană a declarat vineri că a "eliminat mai multe celule teroriste în întreaga Gaza", după ce au fost reluate bombardamentele intense.
  • Un ostatic în Fâşia Gaza cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, a murit, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.
1388 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Un ostatic cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, a murit / Armata israeliană afirmă că a eliminat "mai multe celule teroriste"

UPDATE Primele camioane cu ajutoare plecate către Gaza după încetarea armistiţiului

Primele camioane cu ajutoare pentru Fâşia Gaza de la încetarea armistiţiului dintre Israel şi Hamas au intrat sâmbătă prin partea egipteană a punctului de trecere Rafah, în drum spre punctul de trecere Awja, au arătat surse egiptene de securitate şi din Semiluna Roşie.

Primele camioane cu ajutoare de la încetarea armistiţiului dintre Israel şi Hamas au intrat sâmbătă prin partea egipteană a punctului de trecere Rafah, în drum spre punctul de trecere Awja, pentru inspecţie înainte de a continua călătoria spre Fâşia Gaza, au declarat pentru Reuters surse egiptene de securitate şi din Semiluna Roşie.

Două camioane cu combustibil şi 50 de camioane cu ajutoare umanitare au trecut prin partea egipteană, îndreptându-se spre Awja, a arătat sursa citată.

UPDATE Israelul afirmă că a lovit peste 400 de ţinte în Gaza de la încheierea armistiţiului

Armata israeliană a declarat că a atacat peste 400 de "ţinte teroriste" în Fâşia Gaza de la încheierea unei pauze în luptele cu Hamas.

Forţele aeriene, navale şi terestre au fost implicate, adăugând că avioanele de luptă au lovit "peste 50 de ţinte într-un atac de amploare în zona Khan Yunis" din sudul teritoriului.

UPDATE Un ostatic cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, a murit

Un ostatic în Fâşia Gaza cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, a murit, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

În prezent, trei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza.

UPDATE  Atacuri aeriene israeliene în apropiere de Damasc

"Astăzi, în jurul orei 1:35, inamicul israelian a efectuat un asalt aerian din direcţia Golanului sirian ocupat, vizând unele puncte din apropierea oraşului Damasc", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat, care nu a raportat nicio victimă.

Televiziunea de stat siriană raportase anterior o "agresiune israeliană în apropierea capitalei".

Israelul a lansat sute de atacuri aeriene asupra vecinului său nordic de la începutul războiului civil din Siria, în 2011, vizând în principal forţele susţinute de Iran şi luptătorii libanezi Hezbollah, precum şi poziţii ale armatei siriene.

Dar a intensificat atacurile de când a început războiul cu Hamas.

Reluarea luptelor în Gaza se prelungeşte a doua zi după ce armistiţiul a eşuat

Reluarea luptelor în Gaza se prelungeşte sâmbătă pentru a doua zi, după ce discuţiile pentru prelungirea armistiţiului de o săptămână cu Hamas au eşuat, relatează Reuters.

Mediatorii au declarat că bombardamentele israeliene au complicat încercările de a pune din nou capăt ostilităţilor.

Zonele estice din Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, au fost supuse unor bombardamente intense în momentul în care termenul de armistiţiu a expirat vineri, la scurt timp după zorii zilei, iar coloane de fum s-au ridicat pe cer.

Localnicii au pornit la drum cu bunurile lor, căutând adăpost mai la vest.

Israelul a declarat că forţele sale terestre, aeriene şi navale au atacat peste 200 de "ţinte teroriste" în Gaza. Până vineri seara, oficialii din domeniul sănătăţii din Fâşia de coastă au declarat că atacurile israeliene au ucis 184 de persoane, au rănit cel puţin 589 şi au lovit peste 20 de case.

Părţile implicate s-au acuzat reciproc pentru colapsul armistiţiului, respingând termenii de prelungire a eliberării zilnice a ostaticilor deţinuţi de militanţi în schimbul palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că luptele vor agrava o situaţie de urgenţă umanitară extremă. "Iadul pe Pământ s-a întors în Gaza", a declarat Jens Laerke, purtător de cuvânt al biroului umanitar al ONU de la Geneva.

"Astăzi, în doar câteva ore, zeci de oameni au fost ucişi şi răniţi. Familiilor li s-a spus să se evacueze, din nou. Speranţele au fost spulberate", a declarat şeful serviciului umanitar al ONU, Martin Griffiths, adăugând că femeile, bărbaţii şi copiii din Gaza nu au "niciun loc sigur unde să se ducă şi foarte puţin cu ce să supravieţuiască".

O pauză care a început la 24 noiembrie a fost prelungită de două ori, iar Israelul a declarat că ar putea continua atât timp cât Hamas eliberează 10 ostatici în fiecare zi. Dar, după şapte zile în care au fost eliberaţi femei, copii şi ostatici străini, mediatorii nu au reuşit să găsească o formulă pentru a elibera mai mulţi.

Israelul a acuzat Hamas că a refuzat să elibereze toate femeile pe care le deţinea. Un oficial palestinian a declarat că eşecul s-a produs din cauza femeilor soldaţi israelieni.

Israelul a jurat să anihileze Hamas după un raid de la 7 octombrie în care, potrivit acestuia, gruparea militantă a ucis 1.200 de persoane şi a luat 240 de ostatici.

De atunci, atacurile israeliene au devastat o mare parte din Gaza, condusă de Hamas din 2007. Autorităţile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Naţiunile Unite, afirmă că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost ucişi şi mii sunt daţi dispăruţi.

Armata israeliană afirmă că a eliminat "mai multe celule teroriste"

Armata israeliană a declarat vineri că a "eliminat mai multe celule teroriste în întreaga Gaza", după ce şi-a reluat bombardamentele intense, în urma ruperii unui armistiţiu de şapte zile.

Într-o postare pe platforma de socializare X, armata israeliană (IDF) a precizat că a "zădărnicit, de asemenea, 2 celule teroriste suplimentare ... care au lansat obuze de mortier spre trupele IDF din Gaza".

Mai mult de 170 de palestinieni au fost ucişi de loviturile israeliene în Gaza de la reluarea campaniei de bombardamente, potrivit Ministerului Sănătăţii, condus de Hamas. Biroul de presă al Hamas a mai spus că trei jurnalişti au fost ucişi vineri în raidurile israeliene.

Casa Albă afirmă că Israelul trebuie să permită accesul camioanelor cu ajutoare în Gaza

Casa Albă a declarat vineri că Israelul va permite camioanelor cu ajutoare umanitare să intre în Gaza, după o pauză datorată reluării luptelor dintre Israel şi militanţii Hamas, dar numărul livrărilor va fi probabil redus.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby, citând rapoarte din Israel, a declarat că Israelul a fost de acord să permită din nou accesul camioanelor de transport la îndemnul Statelor Unite.

Dar el a spus că livrările de camioane vor fi probabil reduse la câteva zeci pe zi, mai degrabă decât la sutele de camioane care intrau zilnic în Gaza în timpul unei pauze de o săptămână a luptelor.

Kirby a declarat că Fâşia Gaza are nevoie de mult mai mult ajutor, dar că decizia de a relua livrările de ajutoare, după inspecţii stricte, "pare a fi un semn bun pentru viitor".

Armata israeliană spune că moartea a 5 ostatici a fost confirmată şi a informat familiile

Armata israeliană a confirmat vineri decesul a cinci ostatici reţinuţi în Gaza, precizând că familiile acestora au fost informate, iar corpul unuia dintre ei s-a întors în Israel.

"În ultimele zile, IDF şi poliţia israeliană au notificat familiile ostaticilor Eliyahu Margalit, Maya Goren, Ronen Engel şi Arye Zalmanovitz despre moartea lor", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, precizând că trupele au adus înapoi trupul unei a cincea persoane, pe care l-a identificat ca fiind Ofir Tsarfati.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici