Războiul Israel-Hamas, ziua 23. Hamas a distribuit imagini cu trei femei ostatice / Shani Louk, fata israeliano-germană răpită, a murit / Uri Magidish, femeia-soldat care păzeşte kibuţul Nahal Oz, a fost eliberată / Netanyahu tocmai a anunţat a treia fază a războiului

  • Zona spitalului din Gaza a fost lovită duminică de raiduri aeriene, deoarece Israelul consideră că zeci de terorişti sunt în prezenţi acolo
  • Aproximativ 14.000 de civili sunt adăpostiţi în spital
  • Peste 30 de camioane de ajutor au intrat duminică spre luni în Gaza
5234 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas, ziua 23. Hamas a distribuit imagini cu trei femei ostatice / Shani Louk, fata israeliano-germană răpită, a murit / Uri Magidish, femeia-soldat care păzeşte kibuţul Nahal Oz, a fost eliberată / Netanyahu tocmai a anunţat a treia fază a războiului

Războiul Israel-Hamas, ziua 23. Hamas a distribuit imagini cu trei femei ostatice / Shani Louk, fata israeliano-germană răpită, a murit / Poliţist israelian rănit la Ierusalim, atacatorul a fost ucis

UPDATE Israelul loveşte instalaţiile militare Hezbollah din Liban, ca răspuns la atacurile cu rachete împotriva statului evreu

În jurul orei 21.30, ca răspuns la lansările de rachete din Liban către Israel, armata statului evreiesc a lovit infrastructura militară a Hezbollah din Liban, inclusiv posturile militare. Acest lucru a fost raportat de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

UPDATE Putin: Evenimentele terifiante din Gaza nu sunt justificate

„Nu există nicio justificare pentru evenimentele terifiante care se petrec în Fâşia Gaza”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru în timpul unei întâlniri despre situaţia din Daghestan. „Să ne amintim cu ce a început criza actuală din Orientul Mijlociu. Cu un atac terorist împotriva cetăţenilor paşnici ai Israelului şi a altor ţări de pe teritoriul acestui stat. De asemenea, vedem că în loc să pedepsească criminalii şi teroriştii, israelienii au iniţiat răzbunarea conform principiului răspunderii colective”, a spus şeful Kremlinului. Din acest motiv, a concluzionat el „nu există nicio justificare pentru evenimentele terifiante care se petrec în Fâşia Gaza, unde sute de mii de oameni complet nevinovaţi, care pur şi simplu nu au unde să fugă, unde să se ascundă de bombardament, sunt ucişi fără discernământ”.

UPDATE - Preşedintele german Steinmeier, „îngrozit de crima crudă” comisă asupra conaţionalei Shani Louk

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat condoleanţe mamei tânerei germano-israeliene Shani Louk, 22 de ani, ucisă în atacul terorist al Hamas asupra Israelului. „Cruzimea uciderii fiicei tale ne îngrozeşte pe toţi”, a scris Steinmeier, adresându-se Ricardei, mama lui Shani Louk, după cum a raportat Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

UPDATE - Netanyahu: Operaţiunea la sol poate elibera ostaticii

„Înţeleg preocupările familiilor ostaticilor, dar evaluarea comună este că o operaţiune la sol poate crea posibilitatea eliberării ostaticilor. Operaţiunea la sol creşte şi creează mai multă presiune”, a răspuns premierul israelian Netanyahu la întrebările jurnaliştilor, la o conferinţă de presă

UPDATE Netanyahu: Este vremea războiului, armata avansează în Gaza. Nu încetăm focul

UPDATE Israel: Uri Magidish, femeia-soldat care păzeşte kibuţul Nahal Oz, a fost eliberată

Eliberarea a avut loc în timpul uneia dintre incursiunile terestre ale armatei israeliene în Fâşie. „În această seară, soldatul Uri Magidish a fost eliberat în timpul unei operaţiuni la sol, după ce a fost răpit de organizaţia teroristă Hamas pe 7 octombrie”. Aceasta este scurta declaraţie cu care armata israeliană a anunţat sfârşitul coşmarului pentru unul dintre cei peste 230 de ostatici aflaţi în mâinile Hamas.

„Soldatul a fost vizitat de o echipă medicală, are o stare bună şi şi-a întâlnit deja familia”, continuă nota. „IDF şi Shin Bet vor continua să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea răpiţilor”.

Uri Magidish a fost unul dintre paznicii care păzeau kibuţul Nahal Oz, atacat cu brutalitate de militanţii Hamas pe 7 octombrie.

UPDATE Netanyahu: a treia fază a războiului, armata avansează în Gaza

„Am intrat în a treia fază a războiului, cu armata avansând într-o manieră măsurată, dar foarte puternică, în interiorul Fâşiei”. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus acest lucru la deschiderea Consiliului de Miniştri. „Prima fază – a explicat el – a fost cea a izolării, a doua - o ciocănire din cer care continuă şi acum - extinderea pătrunderii pământului în Fâşie”.

UPDATE Astăzi, 26 de camioane de ajutoare în Gaza / ONU: O picătură în ocean

Un total de 26 de camioane cu ajutor umanitar au intrat astăzi în Fâşia Gaza, după ce au trecut de o inspecţie a autorităţilor israeliene la punctul de trecere Awja, care se află după trecerea Rafah. Acest lucru a fost raportat de surse din Semiluna Roşie Egipteană, potrivit cărora acesta este cel mai mare contingent de ajutoare care a intrat până acum în enclava palestiniană de când Israelul a permis accesul pentru ajutor umanitar. Camioane intră în Gaza încărcate cu apă, alimente şi provizii medicale, dar niciunul nu transportă combustibil, un articol pe care statul evreu l-a respins de teama ca acesta să nu cadă în mâinile Hamas. Aproximativ 48 de camioane care transportau alimente, apă şi rechizite medicale au intrat ieri în Fâşie. Potrivit ONG-urilor şi ONU, ajutorul care intră în Gaza este doar „o picătură în oceanul nevoilor” populaţiei. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, înainte de începerea războiului dintre Israel şi Hamas, în jur de 500 de camioane de ajutor umanitar au intrat în Gaza, sub asediu israelian, în fiecare zi, în timp ce în ultima săptămână au intrat în medie 12 pe zi.

UPDATE Netanyahu - videoclipul cu ostaticele, „propaganda psihologică crudă”

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a definit videoclipul făcut public de mişcarea islamistă cu apelul celor trei femei ostatice drept „propaganda psihologică crudă a Hamas-Isis”. Presa israeliană relatează acest lucru.

UPDATE SUA: 23 de atacuri împotriva trupelor noastre în Irak şi în Siria

Doi înalţi oficiali americani din apărare au declarat reporterilor de la Pentagon că, în perioada 17-30 octombrie, forţele americane au fost atacate cu drone şi rachete de cel puţin 14 ori în Irak şi de nouă ori în Siria, rezultând un total de 23 de atacuri. Oficialii au adăugat că multe dintre drone şi rachete au fost interceptate şi nu şi-au atins ţintele. Bazele care găzduiesc trupe americane din Siria şi Irak au fost supuse atacurilor cu rachete şi drone, în special în ultimele săptămâni, pe măsură ce tensiunea a crescut în regiune din cauza războiului dintre Israel şi Hamas.

UPDATE Mesajul ostaticelor: Netanyahu trebuie să ne eliberezi, nimeni nu ne-a protejat pe 7 octombrie

„Aţi promis că îi veţi elibera pe toţi, în schimb plătim pentru eşecul politic, de securitate, militar şi de stat pentru dezastrul dumneavoastră din 7 octombrie. Nu a fost nicio armată, nu a fost nimeni şi nimeni nu ne-a protejat pe 7 octombrie, nu există armată, iar noi cetăţenii care plătim taxe ne găsim prizonieri în condiţii imposibile”. Aşa începe apelul celor trei femei ostatice în videoclipul difuzat de Hamas şi adresat premierului israelian Benyamin Netanyahu. „Ieri a fost o conferinţă de presă şi ar fi trebuit să fie o încetare a focului. Dar nu a fost aşa, suntem încă aici sub bombe", adaugă ele.

UPDATE Hamas a prezentat videoclipuri cu trei femei ostatice

Hamas a lansat recent un videoclip cu trei femei luate ostatice în Gaza. Filmul, cu o durată de un minut şi 16 secunde şi care a fost vizionat de ANSA, a fost lansat de conturile Hamas pe reţelele de socializare.

UPDATE Forţele israeliene au ucis patru oficiali Hamas în "ultimele ore"

Trupele israeliene au ucis patru oficiali Hamas în "ultimele ore", a afirmat un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (FDI).

De asemenea, combatanţii au "distrus infrastructura teroristă", inclusiv poziţii antitanc, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

"Forţele IDF îşi continuă operaţiunile terestre în Fâşia Gaza în ultimele ore", a scris el pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

UPDATE Un bărbat de 25 de ani este în stare critică după ce a fost înjunghiat

Un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost înjunghiat la Ierusalim, a anunţat un serviciu voluntar de urgenţă din Israel. Potrivit primelor informaţii neconfirmate de autorităţi, victima este un poliţist, iar agresorul este de origine palestiniană.

UPDATE Armata israeliană şi-a extins operaţiunile terestre în Fâşia Gaza

Operaţiunile terestre din ce în ce mai intense au avut loc la o zi după ce 33 de camioane cu alimente, medicamente şi alte provizii au intrat în Fâşia Gaza din Egipt, cel mai mare convoi de ajutor umanitar de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas. Lucrătorii umanitari au declarat luni că asistenţa este încă departe de a acoperi nevoile din Gaza, care se află sub asediu de săptămâni întregi.

Forţele israeliene păreau să pătrundă mai adânc în Fâşia Gaza dinspre nord. Armata a declarat luni că, în cursul nopţii, trupele sale au ucis zeci de militanţi care au atacat din interiorul clădirilor şi tunelurilor şi că loviturile au distrus o clădire pe care Hamas o folosea ca punct de pregătire. Tzahal a precizat că, în ultimele zile, a lovit peste 600 de ţinte ale militanţilor, inclusiv depozite de arme şi poziţii de lansare a rachetelor antitanc. Rapoartele privind ţintele nu au putut fi confirmate în mod independent.

UPDATE Zeci de militanţi Hamas, baricadaţi în clădiri şi tuneluri, au fost omorâţi

Reprezentanţii Forţelor de apărare israeliene au declarat că au ucis „zeci" de luptători Hamas în cursul nopţii, în timpul operaţiunilor terestre din Gaza.

„În timpul confruntărilor cu teroriştii din Fâşia Gaza, trupele IDF au ucis zeci de terorişti care s-au baricadat în clădiri şi tuneluri şi au încercat să atace trupele. Într-un incident, un avion al IDF ghidat de trupele terestre ale IDF a lovit un punct de pregătire în interiorul unei clădiri aparţinând organizaţiei teroriste Hamas, în care se aflau peste 20 de agenţi terorişti Hamas. Peste noapte, trupele IDF au identificat terorişti înarmaţi şi un post de lansare de rachete antitanc în zona Universităţii Al-Azhar şi au ghidat un avion de luptă pentru a-i lovi”, au anunţat israelienii.

UPDATE Israelul loveşte ţinte în Siria

Armata Israeliană a efectuat un raid aerian în Siria.

Bombardamentul a fost un răspuns la atacurile venite din acea zonă.

Totodată, oficialii militari israelieni au precizat că au atacat ţinte Hezbollah de pe teritoriul libanez.

UPDATE Curtea Penală Internaţională: Împiedicarea livrărilor de ajutoare este o crimă împotriva umanităţii

Karim Khan, procurorul superior al Curţii Penale Internaţionale a vorbit despre situaţia din Gaza după ce a vizitat punctul de frontieră Rafah.

„Civilii trebuie să primească hrană şi apă. Am văzut camioane pline de mărfuri, pline de asistenţă umanitară, blocate în Egipt. Aceste provizii trebuie să ajungă fără întârziere la civilii din Gaza”, a declarat Khan.

Nu doar situaţia civililor îl îngrijorează pe procuror, ci desfăşurarea conflicului în sine

”Israelul are obligaţii clare în războiul său cu Hamas. Nu doar obligaţii morale, ci şi obligaţii legale de a respecta legile conflictelor armate. Acest principiu se aplică Hamas”, a conchis Khan.

UPDATE Soldaţii israelieni flutură steagul în Gaza

Pentru prima dată din 2005, steagul Israelului este arborat în mica enclavă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici