LIVE TEXT  Războiul Israel-Hamas, ziua 5. ,,Bibi" formează un nou guvern/ Luptele dintre armata israeliană şi Hamas se intensifică / Israelul a bombardat sudul Libanului

  • Armata Israelului descoperă noi dovezi ale masacrelor comise de Hamas în colonii.
  • Armata israeliană bombardează intens poziţiile Hamas din Fâşia Gaza însă, tot mai mulţi civili devin victime colaterale ale conflictului
  • Energia electrică a fost întreruptă în Fâşia Gaza după ce singura centrală electrică din teritoriu a rămas fără combustibil, potrivit Hamas.
41109 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas, ziua 5. ,,Bibi" formează un nou guvern/ Luptele dintre armata israeliană şi Hamas se intensifică /   Israelul a bombardat sudul Libanului

Mediafax Foto

UPDATE 22:00 - Înalt oficial Hamas Ali Baraka: ,,Planificăm în secret invazia de doi ani; Rusia simpatizează cu noi, beneficiază de implicarea SUA în acest război; Orice acord de schimb ar trebui să includă prizonierii Hamas din Europa şi SUA"

UPDATE 21:00- Vicepreşedintele Kamala Harris a criticat "actele extreme de terorism" care au avut loc în weekend, în timp ce a promis sprijinul administraţiei pentru Israel, în primele sale comentarii publice de la atacul Hamas de sâmbătă

,,Nu mai este nevoie să spun că sunt complet indignată de ceea ce a avut loc. Avem de-a face cu acte extreme de terorism care trebuie condamnate fără echivoc", a declarat Harris reporterilor care călătoreau cu ea în Charleston, Carolina de Sud, miercuri.

,,Nu există absolut nicio justificare pentru terorism. Preşedintele şi cu mine luăm foarte în serios angajamentul nostru faţă de Israel şi faţă de poporul israelian, de a-i sprijini şi, în special, de a-i oferi Israelului ceea ce are nevoie pentru a se apăra".

 

UPDATE 20:40- Casa Albă a confirmat că al doilea portavion american, Dwight Eisenhower, este dislocat în Marea Mediterană

Casa Albă: Portavionul Eisenhower va pleca spre Marea Mediterană pentru Comandamentul European al Armatei SUA.

Trimiterea unui  al treilea portavion nu este exclusă. 

 

UPDATE 20:30 - Raport CNN: Sunt în desfăşurare negocieri pentru a permite cetăţenilor americani din Fâşia Gaza să plece prin trecerea Rafah

11 membri ai personalului ONU şi 30 de elevi de la şcolile ONU, ucişi în Gaza: purtător de cuvânt. 

NATO consideră că răspunsul Israelului la atacul Hamas este proporţional

"Răspunsul Israelului este proporţional, ne aşteptăm să fie proporţional. De asemenea, facem apel la organizaţiile ostile Israelului să nu încerce să profite de situaţie, ceea ce va duce la o escaladare a conflictului", a spus secretarul general Jens Stoltenberg.

 

UPDATE 20:00 - Hamas şi Jihadul Islamic au anunţat lansarea de rachete în direcţia Tel Aviv

UPDATE 19:50 -  Fox News: "invazia terestră completă" în Gaza este "iminentă"

 

UPDATE 19:45 - Naţiunile Unite: Aproximativ 187.000 de rezidenţi din Gaza au fugit din casele lor

UPDATE 19:15 - Locuitorii din nordul Israelului se adăpostesc după o posibilă invadare palestiniană asupra oraşului de lângă graniţa cu Liban

Comandamentul Frontului Intern a anunţat că locuitorii din regiunea Haifa, Galileea şi Golan ar trebui să caute adăpost într-o zonă protejată până la noi ordine, încuind uşile şi ferestrele şi pregătindu-se pentru o şedere prelungită.

În plus, a fost emisă o alertă din cauza preocupărilor invadatorilor palestinieni din Ma'alot Tarshiha.

Potrivit Comandamentului Frontului Intern, aceste instrucţiuni urmează unui „atac larg răspândit” care a avut loc în nord cu puţin timp în urmă. Directiva sfătuieşte rezidenţii să intre în adăpost cu provizii, apă, lenjerie de pat, pături, medicamente şi dispozitive de comunicare.

 

UPDATE 19:00 - Hamas susţine că a tras cu rachete cu rază lungă de acţiune în zona Haifa

Sirenele au fost activate în regiunea Carmel în urma tirurilor de rachete, Hamas revendicând responsabilitatea pentru atac. În plus, a fost emisă o alertă în Kibbutz Ma'ayan Baruch din Galileea Superioară din cauza preocupărilor privind infiltrarea inamicilor palestinieni. 

Serviciile israeliene de urgenţă nu au raportat niciun apel despre victime  în zona de nord.

 

UPDATE 18:40-  China vrea încetarea imediată a războiului 

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe: Am declarat de câteva ori poziţia Chinei cu privire la conflictul palestino-israelian. Aş dori să reiterez faptul că, pentru a pune capăt ciclului de conflict dintre Palestina şi Israel, este esenţial să reîncepem discuţiile de pace, să punem în aplicare soluţia celor două state şi să căutăm o soluţionare cuprinzătoare şi adecvată a problemei palestiniene prin mijloace politice cât mai devreme. data, astfel încât preocupările legitime ale părţilor să poată fi rezolvate. 

 

UPDATE 18:00- Regele Charles l-a sunat pe preşedintele Israelului şi şi-a exprimat cele mai profunde condoleanţe cetăţenilor Israelului

Preşedintele Yitzhak Herzog a vorbit astăzi cu regele Angliei, regele Chrles care a iniţiat conversaţia şi a cerut să-şi exprime condoleanţe şi şocul profund pe care l-a simţit faţă de acţiunile criminale şi barbare ale organizaţiei teroriste Hamas în atacul său asupra cetăţenilor Israelului.

Preşedintele a mulţumit Regelui Charles pentru sprijinul acordat poporului Israel în timpul său dificil şi a spus că aceasta este o declaraţie reconfortantă şi importantă pentru poporul Israel şi întregul popor evreu. Cei doi au vorbit pe larg despre teribilul masacr şi detaliile lui dificile.

Conversaţia dintre cei doi are loc în cadrul a zeci de conversaţii pe care preşedintele le-a purtat în ultimele zile cu lideri din întreaga lume, inclusiv lideri ai organizaţiilor internaţionale şi lideri evrei.

UPDATE 17:00 -  Armata israeliană: luptători palestinieni s-au infiltrat pe plaja Zikim

UPDATE 16:45  - Bibi si Gantz au negociat formarea noului guvern vreme de tre ore.

Întâlnirea dintre Netanyahu şi Gantz s-a încheiat, în cadrul discuţiilor pentru stabilirea unui guvern de urgenţă, la 5 zile de la izbucnirea războiului.

S-a convenit aproape totul: Gantz va fi membru al „Cabinetului de Război” împreună cu Gallant şi prim-ministrul.

Eisenkot şi Dermer vor servi ca observatori.

Alţi membri ai taberei de stat vor servi ca miniştri, a declarat ministrul Zohar: „Există un guvern de unitate".

Întâlnirea dintre premierul Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz a început în această dimineaţă (miercuri), la scurt timp după ora 11:00 şi s-a încheiat trei ore mai târziu.

Cei doi sunt de aşteptat să anunţe în curând instituirea unui guvern de urgenţă - la cinci zile de la izbucnirea războiului. Potrivit rezumatului, cinci membri ai taberei de stat vor servi ca miniştri, în timp ce foştii şefi de stat major Gantz şi Gadi Eisenkot (tagărul de stat) vor fi membri ai „Cabinetului de război” împreună cu ministrul Ron Dermer al Likudului.

 

 

UPDATE 16:30 -Cabinetul de război: Netanyahu, Gallant, Gantz  şi Eisenkot

Puterea şi Opoziţia par a fi căzut la pace. Intră în noul guvern Gantz şi Eisenkot,  Lapid şi, eventual, Lieberman.

Cabinetul politic de securitate va autoriza cabinetul restrâns să ia decizii. guvernul de unitate: Gantz, Eisenkot şi Saar vor depune jurământul. 

Gantz, Eisenkot se vor alătura unui cabinet de securitate limitat, inclusiv Netanyahu, Gallant şi Ron Dermer. Netanyahu şi Gantz vor face o declaraţie în această seară. 

 

 

UPDATE 16:00 - Secretarul Trezoreriei Statelor Unite spune că ajutorul pentru Israel este o prioritate maximă

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, spune că sprijinul acordat Israelului şi Ucrainei sunt „priorităţi absolute” pentru Statele Unite şi se aşteaptă la sprijin bipartizan, în ciuda revoltelor politice din Congres.

Sprijinul militar şi economic pentru Ucraina „împreună cu resursele pentru Israel sunt priorităţile noastre absolute pentru administraţia Biden”, spune Yellen.

„Am făcut acest lucru complet clar Congresului şi credem că există un sprijin bipartizan substanţial”, a spus ea la o conferinţă de presă în marginea reuniunilor FMI-Banca Mondială din Marrakech, Maroc.

 

UPDATE 15:45  - Brigăzile Al Qassam anunţă că vor bombarda aeroportul Ben Gurion cu rachete, ca reacţie la bombardamentele israeliene asupra zonelor populate de civili palestinieni  

 

UPDATE 15:30 - HAARETZ:  Biden şi înalţi oficiali ai Casei Albe vor participa la discuţii cu liderii comunităţii evreieşti

Preşedintele american Joe Biden va participa la o masă rotundă a liderilor comunităţii evreieşti şi a vorbit despre sprijinul său neclintit pentru Israel în urma atacurilor teroriste de la Hamas şi despre activitatea sa de combatere a antisemitismului.

Însoţit de vicepreşedintele Kamala Harris şi de secretarul de stat al SUA Antony Blinken, Biden face marţi remarci despre situaţia din Israel după atacurile devastatoare ale Hamas, din Sala de mese de stat de la Casa Albă din Washington, SUA.  
La masa rotundă participă şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, consilierul pentru securitate internă Dr. Liz Sherwood-Randall, consilierul pentru politici interne Neera Tanden şi Steve Benjamin, consilier principal al preşedintelui pentru implicarea publică.

 

UPDATE 15:15 - Israelul va ataca cu toată forţa Fâşia Gaza, în câteva zile 

Şeful Statului Major al Israelului Herzl Halevi a declarat miercuri că IDF atacă cu forţă Fâşia Gaza de câteva zile.

Într-o discuţie cu rezerviştii IDF, el a spus că „Atacăm fiecare bază cunoscută a militanţilor şi liderilor Hamas, chiar dacă există limitări. IDF operează în mod adecvat, face lucrurile într-un mod precis, dar foarte dur”.

 

UPDATE 15:00 Nu mai este energie electrică în Gaza, potrivit Hamas

Energia electrică a fost întreruptă în Fâşia Gaza după ce singura centrală electrică din teritoriu a rămas fără combustibil, potrivit Hamas.

Acest lucru se întâmplă în contextul unui "asediu total" impus de Israel, în care cetăţenilor din Gaza le sunt refuzate din exterior alimente, apă şi energie electrică.

Palestinienii din Gaza sunt în prezent blocaţi acolo, iar punctele de trecere a frontierei spre Egipt sunt închise.

Peste 1.000 de locuitori au fost ucişi ca urmare a a atacurilor israeliene în zonă, iar 260.000 au fost strămutaţi.

UPDATE 14:20 Ministrul britanic de externe este în Israel

James Cleverly a ajuns în Israel, unde se va întâlni cu supravieţuitori ai atacurilor.

De asemenea, ministrul de externe se va întâlni cu lideri israelieni de rang înalt pentru a sublinia sprijinul britanic pentru dreptul Israelului de a se apăra.

Cleverly a condamnat atacul Hamas şi a cerut susţinătorilor palestinienilor să nu participe la proteste în Marea Britanie.

UPDATE 14:00 Regele Iordaniei: Pacea în Orientul Mijlociu este imposibilă până când Palestina nu va avea un stat suveran alături de Israel

Regele iordanian Abdullah al II-lea a declarat că Orientul Mijlociu nu va cunoaşte "nicio securitate, stabilitate sau pace" până când palestinienii nu vor obţine un stat suveran care să funcţioneze alături de Israel.

O soluţie cu două state este singura opţiune, a declarat monarhul într-un discurs rostit la deschiderea unei noi sesiuni parlamentare.

Deşi Iordania a construit relaţii strategice cu Israelul, a condamnat istoric agresiunea israeliană în Gaza şi a susţinut dreptul palestinienilor de a trăi într-un stat suveran.

UPDATE 13:10 Peste 1.000 de palestinieni ucişi în urma atacurilor israeliene

În cea mai recentă actualizare de la Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, instituţia a confirmat că peste 1.000 de palestinieni au fost ucişi de loviturile israeliene, începând de sâmbătă, ca răspuns la atacurile Hamas.

1.055 de persoane au fost ucise şi alte 5.184 au fost rănite, Israelul atacând non-stop, a precizat ministerul.

UPDATE 12:35 60% dintre răniţi sunt femei şi copii, afirmă Ministerul palestinian al Sănătăţii

Aproape două treimi dintre răniţii din Fâşia Gaza sunt femei şi copii, a declarat Ministerul palestinian al Sănătăţii.

"Toate paturile de spital sunt ocupate, medicamentele şi consumabilele medicale se epuizează", se arată într-o declaraţie.

Ministerul Sănătăţii a înregistrat 5.000 de răniţi, iar această ultimă actualizare sugerează că peste 3.000 dintre aceştia sunt femei şi copii.

Potrivit ONU, peste 260.000 de persoane au fost strămutate.

UPDATE 12:00 Sirenele sună în Israel. posibilele ameninţări aeriene dinspre Liban sau Siria

Sirenele sună în nordul Israelului, potrivit Forţelor de Apărare Israeliene (IDF).

Armata avertizează cu privire la o potenţială ameninţare aeriană dinspre Siria şi Liban în apropierea graniţelor.

UPDATE 11:00 Poliţia israeliană a ucis doi palestinieni în Ierusalim

Poliţia de frontieră a împuşcat mortal doi palestinieni în estul Ierusalimului.

Cele două persoane ucise aruncau cu pietre şi artificii în ofiţeri, a precizat poliţia de frontieră israeliană. 

Poliţia de frontieră a precizat că decesele au avut loc marţi seara în zona anexată. "Ca răspuns la ameninţarea la adresa vieţii lor, ofiţerii au tras asupra celor doi atacatori".

UPDATE 10:30 IDF confirmă că loveşte teritoriul libanez

Din Liban a fost lansată o rachetă spre Israel, despre care Hezbollah a declarat între timp că se află în spatele ei, notează BBC.

Armata israeliană spune acum că atacă teritoriul libanez ca răspuns, presa de stat libaneză afirmă că două zone sunt bombardate.

"Zona din jurul Dhayra este bombardată de artileria inamică, în timp ce zona din jurul Yarin este lovită de obuze cu fosfor", a raportat Agenţia Naţională de Ştiri din Liban.

BBC nu a confirmat aceste detalii.

Mai devreme, armata israeliană afirma că o rachetă a fost trasă din Liban spre un post militar israelian de la graniţă.

Racheta antitanc a lovit în apropiere de satul Arab Al-Aramshe, a declarat IDF, la celălalt capăt al ţării de unde Hamas şi-a lansat atacurile.

Nu este prima dată când au izbucnit violenţe la graniţa cu Libanul în ultimele zile.

Hezbollah - care este susţinută de Iran, dar proscrisă de Israel şi de o mare parte a Occidentului ca grup terorist - a lansat rachete asupra Israelului de când Hamas şi-a început asaltul.

UPDATE 10:00 Singura centrală electrică din Gaza mai are între 10 şi 12 ore de combustibil rămas

Singura centrală electrică din Fâşia Gaza şi singurul furnizor actual de electricitate va rămâne fără combustibil în 10-12 ore, a declarat miercuri preşedintele Autorităţii Palestiniene pentru Energie, Thafer Melhem, la postul de radio Vocea Palestinei.
 
Israelul şi-a întrerupt luni propria aprovizionare cu energie electrică în Gaza, ca parte a ceea ce a numit un "asediu complet" ca răspuns la atacul Hamas.

UPDATE 09:00 Cel puţin 30 de morţi în Gaza în cursul nopţii

Cel puţin 30 de persoane au murit şi sute au fost rănite în urma atacurilor aeriene de sute de lovituri efectuate de Israel în Fâşia Gaza în cursul nopţii, a declarat miercuri pentru AFP un oficial guvernamental al Hamas.
 
Zeci de clădiri rezidenţiale, fabrici, moschei şi magazine au fost lovite, a declarat şeful biroului de presă al guvernului, Salama Marouf.
 
Armata israeliană a confirmat că a lovit mai multe ţinte Hamas în timpul nopţii. Aceasta a precizat că avioanele de luptă au distrus "sisteme avansate de detectare" pe care Hamas le folosea pentru a repera avioanele militare.

UPDATE 08:00 Paisprezece cetăţeni thailandezi au fost luaţi ostatici

Thailanda a declarat că a primit informaţii potrivit cărora alţi trei dintre cetăţenii săi au fost luaţi ostatici în timpul violenţelor în curs de desfăşurare din Gaza, ridicând numărul total al răpirilor la 14, a anunţat miercuri Ministerul de Externe.
 
Acesta a precizat că 20 dintre cetăţenii săi au fost ucişi şi 13 au fost răniţi în conflict.

UPDATE 07:00 Obiectivul militar al Israelului este de a distruge capacităţile militare ale Hamas, afirmă un purtător de cuvânt

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, locotenentUL Conricus, a declarat că misiunea armatei israeliene este "să ne asigurăm că Hamas, la sfârşitul acestui război, nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată ameninţa sau ucide civili israelieni".

UPDATE 03:00 ISIS este HAMAS

Oficialii israelieni au făcut un clip scurt menit să pună semnul de egalitate între gruparea terorisă ISIS şi grupul paramilitar palestinian HAMAS. 

„Aceleaşi tactici, nume diferite. Lumea a învins ISIS. Vom învinge Hamas”, susţin încrezători israelienii.

UPDATE 02:00 Ministrul israelian al Apărării: „Gaza nu se va întoarce niciodată la ceea ce a fost”

„Oricine vine să decapiteze, să ucidă femei, bebeluşi, supravieţuitori ai Holocaustului, îl vom elimina fără compromisuri. Hamas a vrut o schimbare în Gaza, se va schimba la 180 de grade faţă de ceea ce credeau. Gaza nu se va întoarce niciodată la ceea ce a fost. Vor regreta acest moment”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Atacurile aeriene au fost principala măsură de răzbunare a Israelului până acum în Gaza.

UPDATE 01:00 Hamas respinge opinia lui Biden despre situaţia din Israel

Hamas a respins ferm declaraţiile preşedintelui Joe Biden cu privire la Israel. Militanţii palestinieni consideră opinia lui Biden drept
„o declaraţie inflamatorie care urmăreşte să escaladeze tensiunea regimului sionist barbar împotriva poporului palestinian”.

Gruparea Hamas susţine că remarcile lui Biden au apărat„criminalitatea şi terorismul guvernului sionist” şi l-au criticat deschis pe preşedintele american pentru că nu a abordat „masacrele comise de trupele sioniste împotriva palestinienilor”.

Hamas a încheiat declaraţia îndemnând administraţia americană să-şi reevalueze poziţia şi o acuză că a dat dovadă de o „politică a standardelor duble” atunci când vine vorba de conflictul israeliano-palestinian.

UPDATE 00:00 Biden a dat undă verde Tel Avivului să răspundă după cum consideră de cuviinţă atacurilor inamice

Preşedintele american Joe Biden şi-a manifestat sprijinul fără echivoc pentru Israel şi condamnă atacurile barbare comise de Hezbollah.

Israelul a fost adesea frustrat de faptul că preşedinţii americani susţin public dreptul lor de a se apăra, însă nu întreprind acţiuni concrete în acest sens.

Însă nu şi de data asta. Statele Unite vor furniza muniţie până când Israelul îşi va învinge adversarii.

„Israelul are dreptul şi datoria de a răspunde. Acesta este un avertisment explicit pentru Hezbollah şi Iran: nu vă puneţi cu noi”, a declarat Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici