Războiul din Ucraina,ziua 412. Germania a livrat muniţie şi drone de recunoaştere în Ucraina / Armata ucraineană vrea să recruteze piloţi de avioane F-16 din străinătate / Trupele speciale ruse acţionează cu brutalitate în Doneţk / Cum se mai laudă Prigojin / Sistem electronic de mobilizare în Rusia / Ucraina pregăteşte atacul în Marea Neagră

  • Ruşii ripostează violent în localităţile limitrofe frontului
  • Pierderile suferite de armata rusă sunt semnificative, conform surselor ucrainene
  • Kremlinul seamănă teroare după ce doi civili şi-au pierdut viaţa în atacul cu drone din Herson
9290 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina,ziua 412. Germania a livrat  muniţie şi drone de recunoaştere în Ucraina / Armata ucraineană vrea să recruteze piloţi de avioane F-16 din străinătate / Trupele speciale ruse acţionează cu brutalitate în Doneţk / Cum se mai laudă Prigojin / Sistem electronic de mobilizare în Rusia / Ucraina pregăteşte atacul în Marea Neagră

Germania a livrat încă opt camioane Zetros Ucrainei / FOTO Twitter

UPDATE 23:00 Canada: sancţiuni pentru grupul Wagner

Premierul canadian Justin Trudeau a promis un nou sprijin militar Ucrainei, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Denis Şmihal. Canada va trimite 21.000 de puşti de asalt, 38 de mitraliere şi 2,4 milioane de cartuşe de muniţie în Ucraina şi va impune sancţiuni împotriva a 14 indivizi ruşi şi a 34 de entităţi, inclusiv grupul privat de mercenari Wagner. Guvernul canadian impune, de asemenea, sancţiuni pentru nouă entităţi legate de sectorul financiar din Belarus, a spus Trudeau.

UPDATE 22:00 Moscova: arestat un cetăţean rus, a vrut să intre în armata Kievului

Un cetăţean rus care locuieşte în Sahalin a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) sub acuzaţia că plănuieşte să se alăture armatei ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei. O relatează Ria Novosti, care publică şi videoclipul distribuit de FSB pe Telegram cu momentul în care bărbatul este oprit. O carte de îmbarcare pentru un avion este prezentată în imagini: suspectul intenţiona să călătorească în Ucraina printr-o ţară terţă..

UPDATE 21:00 Casa Albă: Nicio indicaţie că Egiptul a furnizat arme Rusiei

„Nu am avut niciun indiciu că Egiptul a furnizat rachete Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională American, John Kirby, într-un briefing pe Air Force One privind o exclusivitate furnizată de Washington Post pe acest subiect. „Egiptul este şi rămâne un partener de securitate important în regiune. Suntem recunoscători pentru rolul pe care îl joacă în Orientul Mijlociu”, a subliniat el.

UPDATE 20:20 Poliţia: 717 civili ucişi în mod deliberat în regiunea Kiev

Un total de 1.374 de civili au fost ucişi în regiunea Kiev de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, dintre care 717 cu arme de calibru mic. Acest lucru a fost raportat de Ukrinform, citându-l pe şeful poliţiei din capitala Ucrainei, Andri Nebitov. Potrivit lui, „au fost descoperite în total 1.374 de cadavre de victime civile”, dar „în mare parte, 717 dintre cele 1.374 de victime au fost ucise cu arme de calibru mic, adică majoritatea oamenilor au fost ucişi în mod deliberat”.

Ceilalţi, a explicat şeful poliţiei de la Kiev, au murit din cauza rănilor provocate de explozia unei mine (340), în timp ce cauza morţii a 317 persoane nu a fost stabilită. „Este posibil să fi murit în mod natural în timpul ocupaţiei sau din lipsa asistenţei medicale”, a spus Nebitov. În timpul ocupaţiei ruse, 38 de copii au fost ucişi şi 43 au fost răniţi în regiunea Kiev. Un total de 195 de cadavre nu au fost identificate şi 279 de persoane sunt considerate dispărute.

UPDATE 20:10 Primarul din Enerhodar: Rusia continuă să plaseze mine în jurul oraşului

Forţele de ocupaţie ruse din Enerhodar continuă să pună mine în apropierea oraşului. Acest lucru a fost raportat de primarul Dmitro Orlov, vorbind la televiziunea ucraineană, adăugând că locuitorii oraşului, situat în oblastul Zaporojie, se confruntă cu măsuri din ce în ce mai represive. De fapt, potrivit lui Orlov, forţele de ocupaţie ruse folosesc diverse mijloace pentru a-i forţa pe rezidenţi să solicite paşapoarte ruseşti, cum ar fi şantajul, limitarea accesului la ajutorul umanitar şi circulaţia, precum şi ameninţările directe. Enerhodar este situat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, care se află sub ocupaţie rusă din martie 2022.

UPDATE 20:00 Putin: Tendinţele pozitive ale economiei ruse se întăresc

„Tendinţele pozitive din” economia rusă „se întăresc” şi „PIB-ul va creşte semnificativ în termeni reali pentru luna aprilie”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia Interfax. Totuşi, potrivit Tass, Putin a mai declarat că „situaţia rămâne complicată în industria auto, în sectorul lemnului şi în sfera producţiei de substanţe chimice şi îngrăşăminte”.

UPDATE 19:40 Lituania trimite instructori militari în Germania

Lituania a trimis un grup de instructori militari în Germania pentru a instrui soldaţii Forţelor Armate ale Ucrainei. Împreună cu specialişti germani şi belgieni, militarii lituanieni vor lua parte la un program de pregătire derulat de Bundeswehr până pe 15 mai, potrivit armatei de la Vilinius. Misiunea face parte din misiunea europeană de instruire (Eumam) pentru forţele armate ucrainene, decisă de miniştrii de externe ai statelor membre UE în noiembrie. În timpul unei vizite a colegul său german Boris Pistorius în Lituania, în martie, ministrul Apărării, Arvidas Anusauskas, a anunţat că aproximativ 40 de instructori lituanieni vor participa la diferite cursuri pentru soldaţii ucraineni în Germania.

UPDATE 19:30 Rusia, acum va fi şi mai uşor de mobilizat: Parlamentul Rusiei votează pentru introducerea unui sistem electronic de mobilizare

Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a votat în unanimitate introducerea, pentru prima dată în istoria ţării, a sistemului electronic de chemare la arme printr-un portal online. Duma a aprobat în prealabil modificări ale legii care urmăresc să uşureze mobilizarea, întrucât Rusia încearcă să îngreuneze evitarea recrutării. În prezent, proiectele de documente în Rusia trebuie să fie livrate personal de către biroul militar local de înrolare sau prin intermediul unui angajator. Modificările aduse legislaţiei prevăd trimiterea proiectelor de documente prin poştă recomandată şi online.

UPDATE 19:10 Kiev: suntem gata pentru un nou atac asupra flotei ruse din Marea Neagră

Forţele ucrainene pregătesc un nou atac asupra flotei ruse din Marea Neagră, după ceea ce a provocat scufundarea crucişatorului Moskva cu luni în urmă. Acest lucru a fost asigurat în cadrul unui briefing citat de UNIAN de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Ministrul a anunţat „o altă surpriză pe mare, o altă rachetă pe navele lor. Aşteptăm doar momentul potrivit”.

UPDATE 19:00 Prigojin: forţele ruse controlează 80% din Bahmut

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că 80% din Bahmut ar fi sub controlul forţelor ruse, relatează Ria Novosti. „Majoritatea din Bahmut, mai mult de 80%, se află sub controlul nostru, inclusiv toate centrele administrative, unităţile, fabricile”, spune Prigojin într-un videoclip postat pe canalul său de Telgaram.

UPDATE 18:30 Ungaria e pro-Putin

UPDATE 18:00 Administraţia de la Kiev nu crede că serviciile americane îl interceptează pe Volodimir Zelenski 

 
Conform unor surse, informaţiile conţinute de documentele clasificate americane difuzate pe reţele de socializare online ar indica faptul că serviciile de informaţii din SUA l-ar intercepta pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează publicaţia germană Frankfurter Rundschau.
 
Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezeidenţiale de la Kiev, nu crede că au fost interceptate conversaţiile preşedintelui Zelenski, argumentând că discuţiile cu principalii comandanţi militari ucraineni s-au derulat diferit decât este prezentat în documentele americane publicate neautorizat.
 
Mihailo Podoliak notează că informaţiile prezentate în documentele americane sunt "analize normale". Un document atribuit Pentagonului arată că preşedintele Zelenski ar fi propus în februarie, în cursul unei reuniuni de securitate, lansarea de atacuri cu drone asupra unor obiective militare din regiunea rusă Rostov. Însă Podoliak a respins această ipoteză. "Nu ar avea sens să propunem vag bombardarea regiunii Rostov", a subliniat oficialul ucrainean.
 
Publicarea neautorizată a documentelor aparţinând serviciilor secrete americane, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională, a anunţat luni Departamentul american al Apărării.
 

UPDATE 17:35 Germania a livrat  muniţie şi drone de recunoaştere în Ucraina

Guvernul german a raportat transferul unui nou pachet de ajutor militar către Ucraina, care include opt drone de recunoaştere, alte 23.520 de cartuşe de muniţie de 40 mm şi opt sisteme de antene mobile.
 
De asemenea, Germania a livrat încă opt camioane Zetros pentru condiţii extreme de off-road, ceea ce aduce suma totală la 60, potrivit raportului.
 
Kievul a primit, de asemenea, patru vehicule blindate de geniu DACHS, inclusiv cel livrat de Berlin în cursul săptămânii trecute, a scris guvernul în actualizarea sa săptămânală, citat de către Kyiv Independent.
 

UPDATE 15:50 Danemarca afirmă că Occidentul ar putea lua o decizie privind avioanele de luptă MIG-29 pentru Ucraina „înainte de începerea verii”

Acţionarul ministrului danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat marţi că Occidentul ar putea lua o decizie privind transferul de avioane de luptă către Ucraina „înainte de vară”, după livrarea de avioane MiG-29 din Polonia şi Slovacia.
 
Discuţiile necesită timp, deoarece ţările trebuie să acţioneze împreună, dar o soluţie rămâne realizabilă „pe termen scurt”, a declarat ministrul, potrivit AFP, citat de Le Figaro. „Danemarca nu va face acest lucru singură”, a adăugat Poulsen. „Va trebui să facem acest lucru cu mai multe ţări. Şi va trebui, de asemenea, să purtăm un dialog cu americanii pe această temă”, declară oficialul.
 

UPDATE 14:15 ONU: aproximativ 8.500 de civili au fost ucişi în Ucraina 

UPDATE 13:30 Rusia atacă oraşele de pe linia frontului din Zaporizhzhia

UPDATE 13:00 Războiul din Ucraina şi situaţia din Republica Moldova, subiecte analizate de membrii CSAT  

 
Membrii CSAT au discutat, marţi, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, anunţă Preşedinţia. 
 

UPDATE 12:00 Şapte răniţi după ce Rusia a atacat nouă regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore

UPDATE 10:55 Ucraina vrea să recruteze piloţi de avioane F-16 din străinătate 

 
Ucraina îi roagă pe piloţii internaţionali care ştiu să zboare pe avioane F-16 să se alăture luptei.
 
Apelul a fost făcut de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în timpul unui briefing cu omologul său danez.
 
„Dacă există piloţi care ştiu cum să piloteze F-16 şi sunt pregătiţi să ia parte la război, Legiunea Internaţională este pregătită să deschidă uşa", a spus el.
 

UPDATE 10:00 Împuterniciţii ruşi din oraşul ocupat Doneţk au concediat medicii pentru că nu au luat paşapoarte ruseşti

Proxy-urile instalate de Moscova în oraşul Snijne, regiunea Doneţk, ocupată de ruşi, au concediat angajaţii unui spital local pentru că nu au obţinut cetăţenia rusă, a informat pe 11 aprilie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 179.320 de militari în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 11 aprilie că Rusia a pierdut şi 3.644 de tancuri, 7.038 de vehicule blindate de luptă, 5.620 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.765 de sisteme de lansare de rachete multiple, 535 de sisteme de artilerie multiple, 282 sisteme de apărare aeriană, 307 avioane, 293 elicoptere, 2.332 drone şi 18 bărci.

UPDATE 08:00 Forţele ucrainene resping peste 50 de atacuri ruseşti

Trupele ruse îşi concentrează eforturile pe desfăşurarea ofensivelor împotriva Lyman, Bakhmut, Avdiivka şi Marinka în regiunea Doneţk. Trupele ucrainene au respins mai multe 52 de atacuri ruseşti în acele direcţii pe 10 aprilie, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de dimineaţă.

UPDATE 07:00 Documente americane divulgate indică faptul că Egiptul a plănuit în secret să furnizeze rachete Rusiei

Preşedintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a ordonat recent subordonaţilor să producă până la 40.000 de rachete care să fie trimise pe ascuns în Rusia, potrivit unui document obţinut în exclusivitate de Washington Post.

UPDATE 04:00 Fondatorul Wagner Group, Prigozhin, caută să-şi extindă aspiraţiile politice

Finanţatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigozhin a început să coopereze cu membrii partidului politic O Rusia Justă – Pentru Adevăr, ceea ce ar putea indica aspiraţii de a câştiga influenţă şi control asupra partidului, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE 03:00 Ministrul Apărării: 5.000 de specialişti necesari pentru deminarea Ucrainei

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a estimat că ar putea dura până la 30 de ani pentru a elimina complet minele plantate de Rusia de pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 02:00 Aproximativ 63 de biserici au trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei în 2023

Şaizeci şi trei de biserici legate anterior de Patriarhia Moscovei s-au alăturat Bisericii Ortodoxe a Ucrainei până acum în 2023, potrivit informaţiilor publicate de Opendatabot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici