Războiul din Ucraina, ziua 435. Alertă de raid aerian la Kiev; au fost auzite explozii / Zelenski a mers la Haga, la sediul Curţii Penale Internaţionale, şi i-a făcut o urare lui Putin / Preşedintele Rusiei participă la parada de 9 mai

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat să vorbească joi în Olanda, a anunţat guvernul olandez.
  • Departamentul american al Apărării a anunţat un pachet suplimentar de asistenţă de securitate pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari.
  • Un fost deputat rus care are legături cu grupuri militante din Rusia susţine că recentul atac cu drone asupra Kremlinului este opera unor partizani ruşi, nu a armatei ucrainene.
6879 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 435. Alertă de raid aerian la Kiev; au fost auzite explozii / Zelenski a mers la Haga, la sediul Curţii Penale Internaţionale, şi i-a făcut o urare lui Putin / Preşedintele Rusiei participă la parada de 9 mai

UPDATE 23:00 Dronă inamică doborâtă în capitala ucraineană

Potrivit postului de televiziune Sky News, în capitala Ucrainei au fost observate drone de atac. "A fost depistată o dronă militară deasupra Kievului. Obiectul a fost doborât de forţele antiaeriene. Nu au fost raportate victime sau distrugeri asupra clădirilor sau infrastructurii", a declarat Serghii Popko, şeful Administraţiei militare ucrainene, citat de cotidianul Le Monde.

Însă primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat "explozii şi incendii" în cartierul Solomianski. "Echipele de intervenţie au adus sub control un incendiu într-un bloc de patru etaje din cartierul Solomianski. Până în momentul de faţă, nu a solicitat nimeni asistenţă medicală", a precizat primarul Kievului.

UPDATE 21:30 Rusia anunţă doborârea unei drone ucrainene în Crimeea

Drona suspectă a fost localizată şi doborâtă în apropierea Aerodromului Belbek, a declarat Mihail Razvojaiev, guvernatorul rus al regiunii Sevastopol.

UPDATE 20:30 Alertă de raid aerian emisă pentru Kiev, după ce s-au auzit explozii

Autorităţile locale au emis o alertă de raid aerian pentru Kiev, după ce în capitală s-au auzit focuri de armă şi explozii.

Locuitorii care se îndreptau spre adăposturile antiaeriene au declarat că au văzut drone în aer. 

UPDATE 19:00 Un fost premier al Rusiei susţine că Moscova a fost în spatele atacului de la Kremlin

Primul prim-ministru al administraţiei Vladimir Putin, Mihail Kasyanov, a declarat că el crede că tentativa de atac de ieri asupra Kremlinului a fost o "operaţiune înscenată".

Vorbind pentru Sky News, Kasyanov a declarat că Rusia a înscenat atacul pentru a încuraja mai multe persoane să se înroleze în armată

"Putin are nevoie de acest lucru înainte de Ziua Victoriei", a spus Kasyanov, referindu-se la comemorarea anuală a victoriei Rusiei împotriva naziştilor.

Kasyanov a părăsit Rusia anul trecut şi este acum foarte critic faţă de acţiunile Kremlinului în Ucraina, deşi a lucrat cândva îndeaproape cu Putin.

El a declarat că este interesant faptul că Moscova este dispusă să dea vina pe Ucraina pentru presupusul atac cu drone, deoarece este o recunoaştere a faptului că dronele ucrainene ar putea ajunge până la Kremlin.

Kasyanov a avertizat că ar trebui "să ne aşteptăm la ceva mai mult" din partea Moscovei în zilele următoare, cum ar fi o altă provocare.

UPDATE 18:00 Primarul din Odesa a fost reţinut în legătură cu o anchetă anticorupţie

Primarul ucrainean al portului Odesa de la Marea Neagră a fost reţinut, potrivit procurorilor anticorupţie.

Hennadii Trukhanov este anchetat din 2017 în legătură cu acuzaţii de deturnare de fonduri, pe care le-a negat.

Volodimir Zelenski a lansat o campanie anticorupţie în Ucraina, care a dus la demiterea a numeroşi oficiali.

Ucraina speră să adere la Uniunea Europeană, care a declarat că Kievul trebuie să se ocupe de corupţie dacă doreşte să devină membru.

UPDATE 17.00 Statele Unite resping acuzaţiile Rusiei

Administraţia Joseph Biden a respins ferm acuzaţiile Moscovei. "În mod clar, nu le dictăm noi termenii în care se apără sau ce fel de operaţiuni efectuează ucrainenii. Cu toate acestea, noi am fost foarte clari atât la nivel public, cât şi privat că noi nu încurajăm şi nici nu le facilităm atacuri în afara Ucrainei. Noi, deocamdată, nu ştim ce s-a întâmplat. Facem o evaluare, am văzut declaraţiile lui Dmitri Peskov în această dimineaţă, afirmând că noi am fi fost implicaţi în nu ştiu ce fel, eu pot să vă asigur că nu a fost nicio implicare a Statelor Unite, orice a fost, noi nu am fost implicaţi", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, pentru postul MSNBC.

UPDATE 16:00 Zelenskieste încrezător în succesul contraofensivei

Înaintea contraofensivei planificate de Ucraina, Volodimir Zelenski spune că are încredere în "succesul" operaţiunii.

Vorbind la o conferinţă de presă alături de prim-miniştrii olandez şi belgian, Zelenski a declarat că este important ca Ucraina să facă tot posibilul pentru a recâştiga teritoriile, deşi admite că nu poate promite un "succes total".

El recunoaşte, de asemenea, că "succes" ar putea să nu fie "cuvântul potrivit", deoarece Kievul va suferi cu siguranţă pierderi în rândul trupelor sale.

"Când câştigi, tot pierzi", spune el. "Aceste pierderi sunt foarte dureroase pentru ţară".

UPDATE 15:00 Putin va participa la parada din 9 mai de la Moscova

Parada militară din 9 mai de la Moscova se va desfăşura fără modificări, iar la ea va fi prezent şi preşedintele rus Vladimir Putin. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al prezidenţial, Dmitri Peskov, infirmând astfel ipoteza schimbărilor în programul evenimentului, după atacul de ieri cu dronă asupra Kremlinului.

UPDATE 14:00 Zelenski s-a întâlnit cu Mark Rutte, premierul Olandei

UPDATE 13:00 Peskov: Papa vrea pace, dar nu cunoaştem un plan

„Ştim că Papa se gândeşte constant la pace şi la cum să punem capăt acestui conflict, dar nu avem cunoştinţă de niciun plan detaliat propus de Vatican”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti, referitor la misiunea de pace menţionată de Papa Francisc.

UPDATE 12:40 Peskov: SUA instigă la atacul asupra Kremlinului

SUA se află în spatele atacului asupra Kremlinului cu două drone trimise din Ucraina. Aşa a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti. Adăugând: „Activităţile teroriste şi de sabotaj ale Forţelor Armate ale Ucrainei în Rusia ating un nivel fără precedent”.

UPDATE 12:20 Zelenski, la Curtea de la Haga: vrem să-l vedem pe Putin condamnat

„Astăzi, la Haga ne-am fi dorit să vedem un alt Vladimir, cel care merită să fie condamnat pentru crimele sale în capitala dreptului internaţional. Sunt sigur că asta se va întâmpla, când vom câştiga şi vom câştiga!”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la o conferinţă de presă la Haga, unde s-a întâlnit cu liderii Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a emis în martie un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, acuzat de crime de război.

Mai mult, Zelenski a acuzat Rusia de 6.000 de crime de război numai în aprilie: „Crime care au dus la moartea a 207 civili ucraineni, inclusiv 11 copii. Numai ieri, la Herson, 23 de persoane au fost ucise şi alte 49 au fost rănite”, a spus el, enumerând presupusele crime de război comise de Rusia, inclusiv „milioane” de atacuri în regiunile Donbas, „oameni ucişi în timpul ocupaţiei de la Buca, un lagăr înfiinţat de Moscova pe pământul nostru independent. Au fost torturaţi prizonieri în timpul captivităţii ruseşti”.

UPDATE 12:00 Zelenski, la Haga

UPDATE 11:00 Moscova desfăşoară 11 nave de război în Marea Neagră

Rusia a desfăşurat 11 nave de război în Marea Neagră, inclusiv 4 port-rachete. Comandamentul operaţional Ucrainean Sud informează pe Facebook, precizând că transportatorii de rachete pot conta pe o dotare totală de 32 de rachete de croazieră Calibru.

UPDATE 10:40 Surse Gb Defense: toată lumea ştie că Putin nu este la Kremlin

„Toată lumea ştie că Putin nu este la Kremlin şi că Ucraina nu are niciun avantaj să-l lovească”. Acest lucru a fost susţinut de o sursă importantă a Ministerului britanic al Apărării, vorbind cu Sky News, referindu-se la drona care a explodat ieri deasupra cupolei Senatului Rusiei. „Totul este posibil – subliniază sursa – dar nu există niciun avantaj pentru Ucraina în a face acest lucru, nu există niciun avantaj militar, toată lumea ştie că Putin nu rămâne la Kremlin. Dacă ceva, episodul este în favoarea Rusiei, care încearcă astfel să obţină sprijin împotriva Ucrainei”.

UPDATE 10:30 China face apel la calm după dronele de pe Kremlin

China face apel la calm şi reţinere după atacurile efectuate de drone asupra Kremlinului, aşa cum a denunţat Rusia. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat în briefingul zilnic că poziţia Beijingului „cu privire la criza din Ucraina este consecventă şi clară: toate părţile ar trebui să evite să ia orice acţiune care ar putea agrava şi mai mult situaţia”.

UPDATE 10:20 Moscova: rafinăria Rostov atacată cu o dronă

O dronă a provocat în această dimineaţă o explozie care a aprins flăcări la rafinăria de petrol Novoşakhtinsk din regiunea Rostov. Acest lucru a fost anunţat de Tass, citându-l pe guvernatorul regiunii Vasili Golubev, conform căruia incendiul a fost stins şi rafinăria şi-a reluat funcţionarea. Agenţia de presă de stat a Rusiei a raportat mai devreme despre atacul peste noapte cu drone asupra rafinăriei Ilsky din regiunea Krasnodar, sudul Rusiei.

UPDATE 10:00 Kiev: pe dronele din Odesa era scris „pentru Moscova şi Kremlin””

„Pentru Moscova” şi „Pentru Kremlin”: acestea sunt inscripţiile care se pot citi pe coada a două drone lansate de armata rusă aseară peste Odesa, potrivit unor fotografii publicate pe Facebook de Comandamentul Operaţional de Sud al forţelor armate ale Ucrainei. „La Odesa, noaptea, inamicul a atacat cu 15 Shahed-131/136. 12 au fost distruse de apărarea antiaeriană” şi „trei au lovit căminele unei şcoli din Odesa”, dar „nimeni nu a fost rănit”, scrie comanda.

UPDATE 09:00 Numărul civililor ucişi ieri în Herson creşte la 23

Numărul civililor ucişi ieri în urma bombardamentelor ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei a crescut la 23. 46 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii, după cum a raportat Ukrinform, citându-l pe şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Prokudin. „În ultima zi, inamicul a lansat 98 de atacuri, trăgând 539 de obuze de artilerie grea, Grad Mlrs, din tancuri, drone şi avioane – a informat Prokudin -. Oraşul Herson a fost lovit cu o brutalitate deosebită. Optzeci şi două de obuze au lovit Piaţa Privokzalna, teritoriul şi localurile gării, o benzinărie, două unităţi comerciale, o fabrică, o companie de automobile, o trecere de cale ferată.

UPDATE 08:00 Cel mai intens atac rusesc din 2023

„Aseară, Kievul a suferit cel mai intens atac rusesc din 2023”, a scris şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene Sergii Popko pe Telegram. Statul Major, în raportul de dimineaţă publicat pe Facebook, a anunţat că armata rusă a lansat 68 de lovituri aeriene împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore, 67 de atacuri cu mai multe lansatoare de rachete, două rachete: sunt civili răniţi, locuinţe şi infrastructură distrusă şi deteriorat. A vizat regiunile de nord, centru şi sud ale Ucrainei, Potrivit armatei ucrainene, probabilitatea unor noi atacuri rămâne ridicată.

UPDATE 07:30 Kiev: 12 din 15 drone doborâte în Odesa, fără victime. Căminele şcolilor lovite

Forţele ruse au lansat 15 drone pe Odesa în timpul nopţii, dintre care 12 au fost distruse: Comandamentul Operaţional de Sud al Kievului a anunţat-o pe Facebook, adăugând că trei avioane au lovit căminele unei şcoli fără a provoca răni sau victime. Acest lucru a fost raportat de Rbc-Ucraina. „În Odesa noaptea, inamicul a trimis un atac de 15 Shahed-131/136”, se arată în raport: 12 drone inamice au fost doborâte de forţele de apărare aeriană şi de grupurile mobile de foc, în timp ce „trei drone au lovit căminele unuia dintre instituţiile de învăţământ din Odesa. Un incendiu a fost stins rapid. Nimeni nu a fost rănit”. Comandamentul a publicat imagini cu unele dintre rămăşiţele dronelor cu cuvintele „Pentru Moscova” şi „Pentru Kremlin”.

UPDATE 07:00 Moscova: Vom răspunde la atacul asupra Kremlinului atunci când considerăm că este necesar

Moscova va răspunde atacului asupra Kremlinului atunci când va considera că este necesar, a raportat ambasadorul Rusiei la ONU, Anatoli Antonov, scrie Tass. „Ce ar face americanii dacă o dronă ar lovi Casa Albă, Capitoliul sau Pentagonul? Răspunsul este evident pentru oricine: pedeapsa ar fi aspră şi inevitabilă. Rusia va răspunde acestui act de terorism nesăbuit şi arogant. Va raspunde atunci când va considera necesar. Va răspunde pe baza evaluărilor ameninţării pe care Kiev a creat-o pentru conducerea ţării noastre”, a spus el, numind comentariile oficialilor de la Washington „surprinzător de cinice şi absurde”.

UPDATE 06:00 CNN: Oficialii de la Kiev au sunat la Casa Albă, ca să „nege implicarea în atacul de la Kremlin”

Oficiali guvernamentali ai Ucrainei au contactat în privat Casa Albă pentru a „nega implicarea directă” a Kievului în atacul cu aeronave fără pilot lansat ieri împotriva Kremlinului, denunţat de Rusia drept o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Acesta a fost scris de postul de televiziune „CNN”, care citează surse anonime de la Casa Albă. Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Verdant Patel, a declarat că Washingtonul a descurajat întotdeauna Ucraina să efectueze atacuri în interiorul teritoriului rus, dar a adăugat că Statele Unite vor continua „să sprijine partenerii noştri ucraineni atâta timp cât va fi necesar”. 

UPDATE 05:00 SUA: Creşte ameninţarea cu atacurile ruseşti asupra Kievului

Statele Unite au avertizat cetăţenii americani din Ucraina cu privire la o ameninţare crescută odată cu atacurile ruseşti cu rachete asupra Kievului, relatează Ambasada SUA la Kiev pe site-ul său. „În lumina recentă a atacurilor din Ucraina şi a retoricii incendiare de la Moscova, Departamentul de Stat îi avertizează pe cetăţenii americani cu privire la ameninţarea crescută a atacurilor cu rachete, inclusiv în Kiev şi Oblastul Kievului”, se arată în mesaj. „Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii americani să respecte avertismentele aeronavelor, să se acopere adecvat, să urmeze îndrumările autorităţilor locale şi să consulte informaţii suplimentare de siguranţă furnizate de un document de securitate anterior”, continuă declaraţia, sfătuind printre altele să părăsească ţara „când este sigur să faci asta”.

UPDATE 04:00 Incendiu stins la rafinăria rusă de la Marea Neagră

Incendiul care a izbucnit în rezervorul de produse petroliere al rafinăriei de petrol Ilsky din regiunea Krasnodar a fost stins, a anunţat Departamentul Regional al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia, agenţia Tass scrie. „Incendiul a fost stins la 5:17 dimineaţa”, a precizat Departamentul.

UPDATE 03:00 Zelenski, vizită-surpriză în Olanda

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Olanda pentru o vizită neanunţată. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă olandeză ANP. Liderul ucrainean va ţine la Haga un discurs intitulat „Nu există pace fără dreptate”. În oraşul olandez, Zelenski este de aşteptat să viziteze, printre altele, sediul Curţii Penale Internaţionale, care a emis un mandat de arestare pentru preşedintele rus Vladimir Putin în martie. Ieri dimineaţă, Zelenski a fost la Helsinki, Finlanda, pentru un summit al ţărilor nord-europene.

UPDATE 02:00 Rafinăria rusă a luat foc după un atac cu dronă

Rafinăria Ilsky, din portul Novorossiysk, un oraş din regiunea rusă Krasnodar, din sudul ţării, a fost atacată de o dronă în timpul nopţii şi tancul acesteia a luat foc: un purtător de cuvânt al serviciilor locale de urgenţă a anunţat, relatează agenţia de presă rusă Tass. „În urma unui atac al unei drone neidentificate, a izbucnit un incendiu în rezervorul rafinăriei de petrol Ilsky din localitatea Ilsky”, a spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE 01:00 TV ucraineană: explozii la Odesa

S-au auzit explozii la Odesa, în sud-vestul Ucrainei: televiziunea publică ucraineană Suspilne relatează pe Telegram. A fost declarată alertă aeriană în oraş şi în regiunea omonimă.

UPDATE 00:00 Zelenski va vorbi la Haga, anunţă guvernul olandez

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat să vorbească joi în Olanda, a anunţat guvernul olandez.

Într-o invitaţie, ministerul olandez de externe a precizat că Zelenski este aşteptat să ţină un discurs intitulat "Nu există pace fără justiţie pentru Ucraina".

Zelenski s-a aflat miercuri la Helsinki, în Finlanda.

O vizită surpriză în Olanda ar fi o premieră pentru Zelenski, care a făcut puţine călătorii în străinătate de la invazia Rusiei din februarie 2022.

Un fost deputat rus susţine că în spatele atacului cu drone de la Kremlin se află un grup partizan

Un fost deputat rus care are legături cu grupuri militante din Rusia susţine că recentul atac cu drone asupra Kremlinului este opera unor partizani ruşi, nu a armatei ucrainene.

Într-un interviu în exclusivitate, Ilya Ponomarev i-a declarat lui Matthew Chance de la CNN că "este unul dintre grupurile de partizani ruşi", adăugând că "nu pot spune mai multe, deoarece încă nu au revendicat public responsabilitatea".

Ponomarev, care în prezent trăieşte în exil în Ucraina şi Polonia, a fost singurul parlamentar rus care a votat împotriva anexării Crimeei de către Rusia în 2014 şi de atunci a fost inclus pe o listă de suspecţi de terorism, potrivit autorităţilor ruse.

Miercuri, Kremlinul a acuzat Ucraina că este responsabilă pentru două atacuri cu drone asupra Kremlinului.

SUA vor acorda Ucrainei ajutor militar suplimentar de 300 de milioane de dolari

Pachetul include mai multă muniţie pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), obuziere suplimentare, rachete de artilerie şi mortiere, precum şi muniţie pentru arme de calibru mic şi de calibru mic.

Potrivit comunicatului de presă al Pentagonului, Washingtonul va furniza Ucrainei şi sisteme de armament antitanc şi antiblindat, rachete ghidate antitanc, rachete de aviaţie Hydra-70, muniţie de demolare, camioane şi remorci pentru transportul echipamentelor grele şi altele.

"Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliaţii şi partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacităţi care să răspundă nevoilor sale imediate de pe câmpul de luptă şi cerinţelor de asistenţă de securitate pe termen lung", se arată în comunicatul de presă al Pentagonului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici