Războiul din Ucraina, ziua 449. Atac masiv asupra Kievului / Trupele Ucrainei anunţă progrese la Bahmut / Rusia a lansat 30 de rachete: 29 au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei / Prigojin spune că armata Moscovei s-a retras de la Bahmut şi îl expune

  • Apărarea antiaeriană ucraineană a raportat că a doborât joi dimineaţă 29 din cele 30 de rachete ruseşti, în timp ce Kremlinul a lansat un nou atac cu rachete de croazieră.
  • Toate rachetele ruseşti care au vizat Kievul joi au fost doborâte, datorită sistemelor de apărare aeriană de înaltă performanţă ale Ucrainei.
  • Şeful Wagner se confruntă cu presiuni şi intimidări din cauza ambiţiilor politice
7689 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 449. Atac masiv asupra Kievului / Trupele Ucrainei anunţă progrese la Bahmut / Rusia a lansat 30 de rachete: 29 au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei / Prigojin spune că armata Moscovei s-a retras de la Bahmut şi îl expune

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 84. 29 din 30 de rachete lansate de Rusia astăzi au fost doborâte de apărare aeriană a Ucrainei

UPDATE 23:00 Biden vrea prietenia strânsă a Japoniei

UPDATE 22:00 Ucraina: alarmă antiaeriană în toată ţara

Alarmele de raid aerian s-au declanşat în toată Ucraina. Sirenele au sunat mai întâi la Kiev şi apoi în celelalte regiunile, după ce un Mig-31, un potenţial purtător de rachete hipersonice Kinjal, a decolat de pe teritoriul Rusiei. Presa ucraineană şi canalele Telegram scriu despre eveniment.

UPDATE 21:20 GB: Rusia are intenţia şi capacitatea de a sabota submarin

Rusia are „intenţia şi capacitatea” de a viza energia subacvatică şi liniile de comunicare ale Occidentului. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus acest lucru în timpul unei conferinţe de presă la Londra cu omologul său norvegian, Bjorn Arild Gram. Pentru Wallace, Moscova are submarine şi nave de spionaj „proiectate special” pentru a „sabota sau ataca potenţial” infrastructura adversarilor săi. Cei doi miniştri au semnat o declaraţie de intenţie pentru a spori cooperarea împotriva ameninţărilor submarine în urma atacului de anul trecut asupra conductei Nord Stream.

UPDATE 21:00 Putin se păzeşte de un atac nuclear

UPDATE 20:30 NATO: la Vilnius, plan pentru asistenţă multianuală pentru Kiev

„La Vilnius, în iulie, vom da un semnal puternic de sprijin pentru Ucraina. Mă aştept să fie semnat la Kiev un plan de asistenţă strategică multianual pentru a oferi Ucrainei capacităţi de tranziţie de la epoca sovietică la doctrina, echipamente şi instruire NATO. Şi pentru a realiza interoperabilitatea cu aliaţii NATO”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus acest lucru la o conferinţă de presă la Lisabona.

UPDATE 20:00 Nobel pentru pace 2022: trimiterea de arme este singura soluţie

„Cred că această pace nu este posibilă fără trimiterea de arme, trebuie să sprijinim Ucraina, altfel nu va fi pace”. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace 2022, Irina Scherbakova, a spus acest lucru în marginea conferinţei „Război şi pace în secolul 21”. „Am crescut pacifist şi am crezut întotdeauna în pace – a adăugat ea – dar acest război şi mijloacele prin care este purtat împotriva Ucrainei vizează anihilarea Ucrainei ca stat independent” şi „Trebuie să recunosc că lumea occidentală şi politicienii ei, multă vreme s-au uitat în altă parte şi nu au ascultat avertismentele pe care le-am făcut despre agresivitatea lui Putin”. Prin urmare, a reiterat: „Eu cred că nu există altă soluţie”.

UPDATE 19:30 Kiev: progres spre Bahmut, am avansat 2 km

Forţele armate ucrainene au înaintat în suburbia Bahmut de „2 km lăţime şi 700 de metri adâncime”, a declarat Brigada 3 Ucraineană Separată de Asalt. „Al treilea asalt a efectuat operaţiuni ofensive la periferia de vest a lui Bahmut, creând un cap de pod pentru o nouă contraofensivă", a spus brigada, potrivit Ukrainska Pravda. „Încă patru ruşi au fost luaţi prizonieri", adaugă armata Kievului.

UPDATE 19:10 Rusia: procuratura cere doar o sancţiune pentru Roizman

Procuratura din procesul fostului primar al Ekaterinburgului şi, din noiembrie, „agent străin” Evgheni Roizman a cerut în mod surprinzător doar o amendă de 260.000 de ruble (circa 3.250 de dolari) pentru oponent, acuzat că a discreditat forţele militare ruse. „Este complet neaşteptat”, a spus Roizman, în vârstă de 60 de ani, încă foarte popular în oraşul său natal şi în toată Rusia. Printre susţinătorii săi, se numără şi cântăreaţa Alla Pugaceva, care i-a scris ieri o scrisoare în care spune că speră ca „prevederea, integritatea şi independenţa judecătorilor să nu fie complet pierdute”. Verdictul este aşteptat pentru mâine. Procurorul a justificat cererea pe baza „gravităţii reduse şi a circumstanţelor atenuante”, inclusiv a faptului că Roizman are copii mici şi este implicat în activităţi caritabile. „Am avut o viaţă bună. Nu regret nimic şi nu mă tem de nimic. Nimeni nu-mi poate lua dreptul de a-mi spune părerea”, a spus Roizman, în declaraţia sa de încheiere.

UPDATE 19:00 Marea Britanie: Rachetele Storm Shadow au fost deja folosite

Rachetele Storm Shadow cu rază lungă de acţiune furnizate de Marea Britanie Ucrainei au fost deja folosite în luptă. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus acest lucru în timpul unei conferinţe de presă. „Tot ceea ce pot spune este că acestea au fost folosite de când am anunţat desfăşurarea în Ucraina, dar nu voi intra în mai multe detalii”, a spus Wallace.

UPDATE 18:30 Podoliak, despre votul din Dumă privind deportarea forţată

„Deportarea forţată a popoarelor întregi, cu bătăi în masă obligatorii, umilirea colectivă a soţiilor şi mamelor şi ruinarea totală a caselor, este una dintre strategiile de „politică externă” preferate ale Rusiei”, a scris pe Twitter Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Zelenski. În mesaj, el comentează decizia Dumei, ramura inferioară a Parlamentului Rusiei, de a aproba amendamente care să facă posibilă deportarea forţată a persoanelor din teritoriile în care a fost introdusă legea marţială. .

UPDATE 18:00 Lui Putin îi stă mintea la sport

UPDATE 17:00 Avion al Kievului doborât la Doneţk

Armata rusă a anunţat că a doborât un Su-24 al armatei ucrainene lângă Slaviansk, în autoproclamata Republică Populară Doneţk. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. „Aeronave ale forţelor ruse au doborât un avion Su-24 al Forţelor Aeriene Ucrainene în apropiere de satul Slaviansk din Republica Populară Doneţk”, a declarat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Tass.

UPDATE 16:30 Kiev: atac rusesc asupra Harkovului, o persoană sub dărâmături

Armata rusă a atacat satul Tsvirkuni, din regiunea Harkov - Ucraina. Acest lucru a fost declarat într-un mesaj prin Telegram de către şeful administraţiei regionale, Oleg Sinegubov, după cum a informat Ukrinform. „Conform informaţiilor iniţiale, o clădire rezidenţială privată a fost lovită. Ar putea fi o persoană sub dărâmături”.

UPDATE 16:00 Activistul rus Krieger, la Curte: visez că Fuhrerul Putin este spânzurat

„Visez că Vladimir Putin va fi spânzurat, moartea lui va pune capăt acestui „război fratricid” şi va elibera Rusia.” Activistul rus de origine ucraineană Mihail Krieger a declarat într-un tribunal de la Moscova, într-un discurs pasional, în care îl compară pe Putin cu Fuhrer-ul nazist Adolf Hitler şi serviciile FSB cu Gestapo, scrie Moscow Times. Arestat în noiembrie 2022, Krieger a fost condamnat ieri la şapte ani de închisoare pentru două postări scrise pe reţelele de socializare în 2020 cu acuzaţia de „justificare a terorismului” şi „incitare la ură”. Într-una, el a spus că visează să-l spânzureze pe Putin, în cealaltă a atacat FSB. Este „un pretext, sunt urmărit penal pentru poziţiile mele deschis împotriva războiului şi pro-Ucraina”, a spus Krieger, în vârstă de 63 de ani, înainte de sentinţă. „Sunt acuzat că îmi permit să visez public la spânzurarea lui Putin. Da, visez să văd această zi de sărbătoare”, a spus el, explicând că preşedintele rus merită acelaşi tratament ca liderii nazişti, la procesele de la Nürnberg.

UPDATE 15:50 Baku: summit-ul din 25 mai, cu Azerbaidjan şi Rusia, găzduit de Moscova

Preşedintele Aliev al Azerbaidjanului şi prim-ministrul Armeniei, Pahinian, se vor întâlni pe 25 mai la Moscova pentru a încerca să restabilească pacea între cele două ţări prin medierea preşedintelui rus Vladimir Putin. Despre aceasta a anunţat Pashinian, citat de agenţia Ria Novosti.

UPDATE 15:40 The Wagner: soldaţii ruşi s-au retras la nord de Bahmut

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a acuzat unităţile obişnuite ale armatei ruse că s-au retras la 570 de metri nord de oraşul Bahmut, din estul ucrainean, lăsând la vedere flancurile propriilor luptători, scrie The Guardian. „Din păcate, unităţile Ministerului rus al Apărării s-au retras până la 570 de metri nord de Bahmut, expunându-ne flancurile”, a spus Prigojin într-un mesaj vocal. „Fac un apel public la conducerea de vârf a ministerului apărării, pentru că scrisorile mele nu sunt citite”, a mai zis Prigojin.

UPDATE 15:30 Opoziţia, trânsă cu uşa în Rusia

UPDATE 15:00 Presa din Japonia spune că Zelenski ar putea participa la summitul G7

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea călători în Japonia pentru summitul Grupului celor Şapte (G7) de la Hiroshima, potrivit unui raport al presei japoneze.

Oficialul guvernamental ucrainean Ihor Dzhokova a declarat pentru agenţia japoneză de ştiri Kyodo că preşedintele ucrainean va "monitoriza cu atenţie situaţia de pe câmpul de luptă şi apoi va lua o decizie finală".

UPDATE 14:00 Moscova nu vede progrese în ciuda prelungirii acordului privind cerealele

Moscova a fost de acord să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră pentru două luni, în ciuda faptului că nu vede rezultate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a părţilor din acesta care se aplică Rusiei, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov.

În cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său ugandez, Lavrov a declarat că acordul a fost menit să consolideze securitatea alimentară a celor mai săraci oameni din lume.

În plus, Lavrov a negat că reînnoirea de către Rusia a acordului parţial negociat de Turcia ar avea legătură cu alegerile prezidenţiale din Turcia.

UPDATE 29 din 30 de rachete ruseşti doborâte

Apărarea antiaeriană ucraineană a raportat că a doborât joi dimineaţă 29 din cele 30 de rachete ruseşti, în timp ce Kremlinul a lansat un nou atac cu rachete de croazieră.

A fost cel de-al şaptelea atac masiv cu rachete efectuat de Rusia de la începutul lunii mai.

Toate rachetele ruseşti care au vizat Kievul joi au fost doborâte, datorită sistemelor de apărare aeriană de înaltă performanţă ale Ucrainei.

UPDATE 13:00 Un spital militar japonez va trata, în premieră, doi ucraineni răniţi în război

Autorităţile din Japonia au acceptat să primească la tratament doi militari ucraineni răniţi în război. Pacienţii vor fi internaţi într-un spital din Tokyo administrat de armata japoneză, a anunţat, joi, Ministerul Apărării.

Spitalul Central al Forţelor de Autoapărare intenţionează să îi interneze luna viitoare pentru tratament de reabilitare, a precizat ministerul. Nu au fost oferite detalii despre rănile militarilor şi nu s-a spus dacă spitalul va primi şi alţi ucraineni răniţi.

UPDATE 12:00 Emisarul Chinei la Kiev afirmă că "nu există un panaceu" pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Trimisul special al Chinei, Li Hui, a declarat la Kiev că "nu există un panaceu pentru a rezolva criza", în timp ce a repetat apelurile către Ucraina şi Rusia de a se angaja în discuţii de pace pentru a pune capăt războiului, a dezvăluit Ministerul de Externe de la Beijing.

China s-a abţinut de la a condamna invazia Moscovei în Ucraina şi, în schimb, a încercat să se poziţioneze ca un mediator, propunând inclusiv o cale pentru a pune capăt conflictului.

Li a purtat discuţii cu ministrul de externe Dmitro Kuleba şi cu alţi oficiali marţi şi miercuri.

UPDATE 11:00 O persoană a murit şi două au fost rănite la Odesa

Oraşul port Odesa din sudul Ucrainei a fost vizat de atacurile din noaptea de miercuri spre joi.

O persoană a fost ucisă şi două au fost rănite după ce o rachetă a lovit o instalaţie industrială, a anunţat Serghei Bratchuk, un purtător de cuvânt al administraţiei militare din zonă.

UPDATE 10:00 Rusia a pierdut 201.100 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 201.100 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului, cu un număr estimat de 510 victime numai pe 17 mai.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.773 de tancuri, 7.373 de vehicule blindate de luptă, 6.073 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.198 de sisteme de artilerie, 563 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 318 sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 294 de elicoptere, 2.759 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 09:00 Şeful Wagner se confruntă cu presiuni şi intimidări din cauza ambiţiilor politice

Este posibil ca unii oameni puternici din Rusia să-l intimideze pe fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pentru a-i reduce influenţa şi ambiţiile politice, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport al său.

Oamenii puternici ruşi se bazează pe tactici de intimidare pentru a diminua ambiţiile politice ale lui Prigojin şi a împiedica cooperarea acestuia cu oficialii ruşi.

Grupul de reflecţie cu sediul în Washington a apreciat că această campanie nu a avut succes, pe baza comunicărilor recente ale şefului Wagner, care a acuzat oficialii ruşi că urmăresc obţinerea de avantaje politice pe fondul luptelor din Bahmut.

"Şoigu se pare că încearcă fără succes să-l convingă pe Putin să-l elimine pe Prigojin din cauza eşecului de a asigura victorii pe câmpul de luptă, ceea ce probabil indică faptul că eforturile sângeroase ale lui Prigojin de a captura Bahmut sunt de fapt o încercare de a concura cu Şoigu", se arată în raport.

După ce Ministerul rus al Apărării a afirmat că a înregistrat progrese în Bahmut, Prigozhin a negat afirmaţiile acestora şi "a criticat Ministerul Apărării pentru că a prezentat în mod fals o retragere ca fiind capturarea de noi poziţii", se arată în raport.

UPDATE 07:30 Ucraina ar fi doborât toate ţintele inamice în timpul atacului

Ucraina a doborât toate ţintele inamice în atacul aerian din cursul nopţii asupra Kievului, potrivit informaţiilor preliminare raportate de şeful Administraţiei militare a oraşului Kiev, Serhii Popko.

Forţele ruse au efectuat atacul de pe bombardierele strategice Tu-95MS şi Tu-160, cel mai probabil cu rachete de croazieră de tip Х-101/555. După atac, Rusia a supravegheat zona cu drone de recunoaştere, se arată în raport.

Acesta este cel de-al nouălea atac asupra Kievului de la începutul lunii mai. Popko a numit această serie de lovituri aeriene "fără precedent prin forţa, intensitatea şi diversitatea lor".

UPDATE 04:00 Alertă anti-aeriană în toată Ucraina

Oficialii de la Kiev au emis o alertă anti-aeriană valabilă pentru toată ţara, după ce ruşii au bombardat multiple localităţi în cursul nopţii.

UPDATE 03:30 Rusia face noi victime în Ucraina: copil de numai cinci ani printre civilii ucişi în bombardamente

UPDATE 02:00 Ungaria va bloca sancţiunile împotriva Rusiei şi ajutorul UE pentru Ucraina

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat că ţara sa nu va sprijini cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi tranşa de sprijin militar în valoare de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, cu excepţia cazului în care Kievul va elimina banca OTP de pe lista „sponsorilor de război internaţional”.

UPDATE 00:38 Parlamentul Estoniei cere „paşi concreţi” cu privire la aderarea Ucrainei la NATO 

Parlamentul Estoniei a adoptat o declaraţie în sprijinul aderării Ucrainei la NATO. Oficialii estonieni îndeamnă pe aliaţii NATO să invite Ucraina să se alăture alianţei şi să formuleze „paşi concreţi şi fără echivoc” necesari pentru a accelera procesul de aderare la summitul NATO din iulie de la Vilnius.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici