LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 466. Rusia atacă Ucraina cu rachete de Rusalii / Un copil a fost ucis şi 22 de persoane au fost rănite într-un atac lângă Dnipro / Ucraina susţine că a pierdut de 7,5 ori mai puţine trupe decât Rusia în Bahmut

  • Rusia continuă atacurile feroce cu rachete împotriva zonelor civile, rănind minori, chiar şi de Rusaliile Ortodoxe
25674 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 466. Rusia atacă Ucraina cu rachete de Rusalii /  Un copil a fost ucis şi 22 de persoane au fost rănite într-un atac lângă Dnipro /  Ucraina susţine că a pierdut de 7,5 ori mai puţine trupe decât Rusia în Bahmut

 

UPDATE 21:00 - Mai multe canale de televiziune au fost piratate în Crimeea ocupată, a declarat Kryuchkov, consilierul lui Gauleiter Aksyonov

"Este în desfăşurare o închidere a semnalelor. Televiziunea terestră - toate multiplexurile - funcţionează în mod normal", a declarat el.

Canalele difuzează o înregistrare video realizată de Ministerul ucrainean al Apărării în care armata ucraineană face apel la tăcere informativă înainte de un contraatac.

 

 

UPDATE 18:00 - Prima doamnă a Ucrainei: „O ameninţare la adresa copiilor ucraineni este o ameninţare la adresa tuturor copiilor”.

Pe 4 iunie, Ucraina comemorează copiii ucişi de războiul Rusiei. Ultima victimă este o fetiţă de 2 ani ucisă de un atac cu rachetă pe 3 iunie.

 

UPDATE 14:55 Cel puţin 500 de copii au fost ucişi în timpul războiului 

Lisa, în vârstă de 2 ani, care a fost ucisă de un bombardament la Dnipro în cursul nopţii, este unul dintre cei cel puţin 500 de copii ucişi în timpul invaziei, potrivit preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Preşedintele a făcut publice cifrele după descoperirea cadavrului ei, spunând că Rusia a luat vieţile unor viitori "savanţi, artişti şi campioni sportivi".

"Armele şi ura rusească... continuă să ia şi să distrugă vieţile copiilor ucraineni în fiecare zi", a spus el.

Este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din rândul copiilor din cauza ostilităţilor în curs de desfăşurare, a declarat preşedintele.

"Toată Ucraina, tot poporul nostru, toţi copiii noştri, trebuie să fie liberi de teroarea rusă".

Alţi cinci copii au fost răniţi în atacul de la Dnipro.

UPDATE 14:15 Ucraina susţine că a pierdut de 7,5 ori mai puţine trupe decât Rusia în Bahmut

Pierderile Ucrainei în bătălia de la Bahmut au fost de 7,5 ori mai mici decât cele ale Rusiei, a declarat şeful Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksiy Danilov, pentru ziarul italian Corriere della Sera. 

Potrivit unui articol publicat duminică, Danilov a declarat că Rusia a pierdut 22.816 persoane la Bahmut începând cu 1 septembrie 2022, aproximativ în momentul în care infractorii condamnaţi recrutaţi din închisori au început să suplimenteze trupele ruse din prima linie.   

Mercenarii Grupului Wagner şi recruţii lor din închisori au jucat rolul principal în asaltul Rusiei asupra oraşului, care a durat 10 luni.

Când a fost întrebat de ce Ucraina a apărat Bahmut cu atâta tenacitate, Danilov a spus că apărătorii Ucrainei trebuie să îşi apere oraşele şi nu au dreptul să le abandoneze.

Potrivit mai multor relatări, Ucraina a suferit, de asemenea, multe pierderi la Bahmut. Mai mulţi soldaţi care au luptat acolo au descris un mediu brutal, cu o probabilitate foarte mare de a muri sau de a fi rănit, potrivit Kyiv Independent.

Bahmut a fost ocupat efectiv la sfârşitul lunii mai. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, a declarat că forţele ucrainene încă mai deţin marginile sud-vestice ale oraşului în ruină.

UPDATE 13:00 Premierul Estoniei: NATO ameninţă imperialismul Rusiei, nu securitatea sa

Vorbind cu presa de la o conferinţă de securitate din Singapore, premierul estonian Kaja Kallas a declarat că teoria Rusiei potrivit căreia NATO a avut un rol în invazia sa în Ucraina este foarte prezentă în Asia şi trebuie respinsă.

"Aici se vorbeşte despre extinderea NATO ca despre un proces care nu are cumva legătură cu voinţa ţărilor, dar eu resping acest lucru", a declarat Kallas pentru publicaţia estoniană ERR la 4 iunie.

"Rusia se comportă ca ultima putere colonială care încearcă de fapt să colonizeze şi să îşi extindă imperiul", a continuat Kallas.

Premierul a afirmat că NATO nu ameninţă securitatea Rusiei, ci imperialismul rusesc.

UPDATE 11:00 Rusia a pierdut 209.940 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 209.940 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, cu un număr estimat de 470 de victime în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.837 de tancuri, 7.512 vehicule blindate de luptă, 6.305 vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.555 de sisteme de artilerie, 1.132 de rachete de croazieră, 583 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 344 de sisteme de apărare aeriană, 313 avioane, 298 de elicoptere, 3.175 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 09:45 Un copil de doi ani a fost ucis şi 22 de persoane au fost rănite într-un atac cu rachete lângă Dnipro

O fetiţă în vârstă de doi ani a fost găsită moartă sub dărâmăturile unei clădiri rezidenţiale care a fost lovită de un atac cu rachete ruseşti în oraşul Pidhorodne din regiunea Dnipropetrovsk în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regional Serhii Lysak într-o postare pe Telegram.

Numărul persoanelor rănite în urma atacului a crescut la 22, inclusiv cinci copii, potrivit lui Lysak. Anterior, guvernatorul a raportat că trei băieţi răniţi, un băiat de şase ani, unul de 11 ani şi unul de 15 ani, se află în stare critică.

Atacul cu rachete a distrus parţial două clădiri rezidenţiale cu două etaje şi a avariat 10 case, o maşină, un magazin şi conducte de gaz.

UPDATE 08:30 Ucraina a doborât 4 rachete de croazieră şi 3 drone lansate de Rusia

Apărarea aeriană ucraineană a doborât patru din cele şase rachete de croazieră şi trei din cele cinci drone pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca instalaţii militare şi infrastructuri critice în noaptea de 4 iunie, a anunţat Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei.   

Rachetele erau de tip Kh-101 şi Kh-555, lansate de avioanele Tu-95MS. Dronele erau iraniene Shahed 136/131, lansate din regiunea rusă Briansk, o regiune de la graniţa cu Ucraina.

UPDATE 05:46  - Apărarea antiaeriană a oraşului interceptează toate rachetele şi dronele lansate de Rusia peste noapte

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus toate rachetele şi dronele pe care Rusia le-a lansat asupra Kievului în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunţat pe Telegram Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev.

Potrivit lui Popko, toate rachetele şi dronele care se îndreptau spre Kiev au fost interceptate la "periferia îndepărtată" a oraşului. "Pentru a doua noapte consecutivă, locuitorii Kievului nu au auzit sunetul exploziilor deasupra capului", a declarat el.

Alerte antiaeriene au fost activate în oraşul Kiev şi în multe regiuni ucrainene, cu excepţia celor mai vestice oblasturi din ţară, cu puţin înainte de ora locală 2.00 a.m., pe 4 iunie.

La scurt timp după ce au fost activate sirenele de raid aerian, Administraţia militară a oraşului Kiev a scris pe Telegram, în jurul orei locale 3 a.m., că apărarea oraşului era "deja în funcţiune" din cauza unei "ameninţări sporite" a unui atac aerian rusesc.


UPDATE 05:12 - O dronă ar fi doborâtă în  Crimeea ocupată de ruşi 

Se pare că o dronă a fost doborâtă peste oraşul Dzhankoy din Crimeea, a declarat canalul de ştiri  „Shot”. 

 

 

UPDATE 00:28  -  20 de răniţi, inclusiv 5 copii, în atacul cu rachete ruseşti în apropiere de Dnipro

Un atac rusesc asupra unei zone rezidenţiale din oraşul Pidhorodne din regiunea Dnipropetrovsk a rănit 20 de persoane, inclusiv cinci copii, a informat guvernatorul Serhii Lysak pe 3 iunie.

UPDATE 23:20 -Forţele ruse atacă o zonă rezidenţială de lângă oraşul Dnipro 

Un atac rusesc asupra unei zone rezidenţiale din districtul Dniprovskyi din regiunea Dnipropetrovsk a rănit 13 civili, inclusiv trei copii, a informat guvernatorul Serhii Lysak pe 3 iunie. Trei băieţi au fost răniţi în atacuri, inclusiv un copil de şase ani,  unul de 11 ani şi altul de 15 ani. 

UPDATE 22:31 - Forţele ruse atacă patru  comunităţi din regiunea Sumy, rănind o persoană, transmite Kyiv Independent 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici