LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 139. De teama agresiunii ruse, Letonia îşi creşte cheltuielile pentru apărare şi ar putea introduce stagiul militar obligatoriu pentru femei şi bărbaţi / Iranul va livra drone Rusiei / UE pregăteşte noi sancţiuni Moscovei / Zelenski s-a supărat pe Canada / Moscova: suntem în pragul unei ciocniri nucleare / Nu e loc de negocieri de pace

  • Zelenski: Numărul morţilor de la Chasiv Yar ajunge la 38.
  • Casa Albă: Rusia primeşte drone iraniene.
  • Letonia îşi creşte cheltuielile pentru apărare şi poate introduce serviciul militar obligatoriu, indiferent de sex, pentru a limita eventualele riscuri de securitate care decurg din Rusia.
8143 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 139. De teama agresiunii ruse, Letonia îşi creşte cheltuielile pentru apărare şi ar putea introduce stagiul militar obligatoriu pentru femei şi bărbaţi / Iranul va livra drone Rusiei / UE pregăteşte noi sancţiuni Moscovei / Zelenski s-a supărat pe Canada / Moscova: suntem în pragul unei ciocniri nucleare / Nu e loc de negocieri de pace

Hepta

UPDATE 21:00 Turcia, Rusia, Ucraina şi ONU, întâlnire la Istanbul pentru discuţii privind exporturile de cereale

Delegaţii militare din Ucraina, Rusia şi Turcia se vor întâlni miercuri, la Istanbul, cu oficiali ai ONU pentru a discuta despre un posibil acord privind reluarea exporturilor sigure de cereale ucrainene din portul Odesa, de la Marea Neagră, în contextul agravării crizei alimentare mondiale.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunţat marţi întâlnirea dintre delegaţiile din Turcia, Rusia, Ucraina şi ONU.

Turcia a colaborat în acest sens cu Naţiunile Unite pentru a intermedia un acord după ce invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a dus la majorarea preţurilor globale la cereale, ulei de gătit, combustibil şi îngrăşăminte.

UPDATE 20:00 ONU: Peste 5.000 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse

Peste 5.000 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, anunţă Oficiul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 19:00 Rusia susţine că a ucis 21 de luptători români în Ucraina, în ultimele trei săptămâni

Ucraina afirmă că peste 20.000 de soldaţi străini s-ar fi alăturat trupelor ucrainene împotriva armatei ruse. Ministerul rus al Apărării susţine în raport că numărul ar fi de doar 2.741 şi că este în continuă scădere

"În ultimele trei săptămâni, numărul mercenarilor aflaţi în Ucraina a scăzut de la 3.221 la 2.741, ca urmare a acţiunilor ofensive ale unităţilor forţelor armate ruse şi ale miliţiilor populare din republicile Lugansk şi Doneţk" se arată în raport.

Printre soldaţii străini s-ar afla şi cetăţeni români, iar autorităţile din Rusia susţin că au ucis 21 în ultimele trei săptămâni.

"Polonia este din nou în fruntea listei în ceea ce priveşte viteza şi numărul de luptători ucişi în această perioadă, cu 166 de luptători polonezi ucişi. Dintre reprezentanţii georgieni, 50 de soldaţi au fost ucişi, iar Marea Britanie a pierdut alţi 23 de mercenari în Ucraina. De asemenea, 21 de luptători români şi 15 canadieni au fost ucişi în trei săptămâni" transmite Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 18:00 Belarus efectuează exerciţii în apropierea graniţei cu Ucraina

Un exerciţiu militar de trei zile a început în sudul regiunii Gomel, potrivit Ministerului Apărării din Belarus. În perioada 12-14 iulie, forţele teritoriale din Belarus se vor antrena pentru a apăra diverse locaţii şi pentru a opera puncte de control pe timpul legii marţiale.

UPDATE 17:30 O bază militară rusă de lângă Melitopol a luat foc astăzi.

Primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov, a spus că locuitorii din Myrne, regiunea Zaporojie, au auzit aproximativ 25 de explozii şi au văzut fum negru gros.

UPDATE 16:45 O fată de 10 ani din Kiev strânge bani pentru armata ucraineană jucând Dame

Fata de 10 ani din Kiev a strâns peste 20 de mii de grivne ucrainene (570 de lire sterline) pentru forţele armate ale ţării, jucând dame cu localnicii de pe stradă.

Valeria Yezhova a început să strângă bani la începutul acestei luni şi îi donează prin fundaţia prezentatorului ucrainean Serhiy Prytula, care colectează fonduri pentru armata ţării.

„Cu o astfel de generaţie viitoare, suntem invincibili!", a scris Prytula pe Twitter.

UPDATE 15:30 Active de 13,8 miliarde de euro deţinute de oligarhi ruşi, îngheţate până acum de UE

Uniunea Europeană a îngheţat până acum active în valoare de 13,8 miliarde de euro deţinute de oligarhi ruşi, alte persoane şi entităţi sancţionate pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, a declarat că marea majoritate a acestei sume provine doar din 5 dintre cele 27 de state membre ale UE, notează Reuters.

"Pentru moment, avem fonduri îngheţate provenind de la oligarhi şi alte entităţi în valoare de 13,8 miliarde de euro, este destul de mare", a declarat Didier Reynders.

UPDATE 14:30 Ucraina: cel puţin 348 de copii ucişi de la începutul războiului

Bilanţul copiilor ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse a crescut la 348, a anunţat Procuratura Generală a ţării. Cel puţin 650 de minori sunt răniţi, a raportat Ukrinform.

UPDATE 13:20 Moscova: 23 de mercenari britanici şi 160 de mercenari polonezi au fost ucişi

Zeci şi zeci de „mercenari străini”, inclusiv „mai mult de 160 de polonezi, 50 de georgieni şi 23 de britanici au fost ucişi în 3 săptămâni” în Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării, care îi îndeamnă pe luptătorii străini „să se gândească de două ori şi să plece cu viaţă acasă”, avertizând că cei care vor fi capturaţi vor primi pedeapsa maximă cu închisoarea.

UPDATE 13:00 Kremlin: reluarea negocierilor este „acum exclusă”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că deocamdată nu se vorbeşte despre reluarea negocierilor cu Ucraina. „Nu, acest lucru este exclus acum”, a spus Peskov reporterilor, când a fost întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin şi colegul turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre reluarea negocierilor cu Ucraina, în timpul unei conversaţii telefonice de ieri.

UPDATE 12:30 Undă verde de la UE la un împrumut de un miliard de euro la Kiev

Miniştrii economiei şi finanţelor UE, reuniţi la Ecofin de la Bruxelles, au aprobat un împrumut de un miliard de euro acordat Ucrainei, ca parte a pachetului de asistenţă macrofinanciară. „UE îşi intensifică sprijinul financiar pentru Ucraina: miniştrii tocmai au aprobat un împrumut de un miliard de euro”, a scris pe Twitter vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. „Face parte din noul pachet excepţional de asistenţă macrofinanciară. Ucraina este o economie în război. Are mare nevoie de finanţare pe termen scurt. UE este acolo pentru a ajuta”, a punctat el.

UPDATE 12:00 Moscova: suntem în pragul unei ciocniri între puterile nucleare

Statele Unite şi aliaţii săi sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care ar fi „un conflict armat direct între puterile nucleare”: acesta este avertismentul purtătorului de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zakharova. „Determinând agravarea crizei ucrainene şi declanşând o confruntare hibridă feroce cu Rusia, Washingtonul şi aliaţii săi se află periculos de mult în pragul unei confruntări militare deschise cu ţara noastră, adică a unui conflict armat direct între puterile nucleare”, a spus ea. Zakharova a spus asta pe site-ul ministerului.

UPDATE 11:00 Ucraina se aşteaptă să fie luată cu asalt

UPDATE 09:30 Ucraina: urmează un val de bombardamente

Statul Major ucrainean se aşteaptă la „un nou val de bombardamente” împotriva provinciei Doneţk, partea din Donbas aflată încă parţial sub controlul Kievului.

După ce a repetat săptămâni întregi că scopul Rusiei este „eliberarea Donbasului”, preşedintele rus Vladimir Putin a spus, în urmă cu câteva zile, că „în Ucraina încă nu am început să fim serioşi”.

UPDATE 09:00 Critici ale lui Zelenski la adresa Canadei

Decizia Canadei de a livra Rusiei o turbină necesară exploatării gazoductului Nord Stream 1 este „periculoasă pentru toate ţările din lumea democratică”, a declarat, în mesajul său video de noapte obişnuit, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Ministerul de externe a fost nevoit să cheme reprezentantul Canadei în ţara noastră din cauza unei excepţii total inacceptabile de la regimul de sancţiuni împotriva Rusiei”, a spus el, subliniind modul în care această mişcare va fi percepută de Moscova ca o manifestare a slăbiciunii.

„Aceasta este logica lor. Şi chiar acum nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu numai să limiteze cât mai mult posibil, ci să oprească complet aprovizionarea cu gaze către Europa în cel mai acut moment. Acum este necesar să ne pregătim pentru asta, asta se face acum”.

UPDATE 08:00 Mass-media: Uniunea Europeană pregăteşte de al 7-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei

Uniunea Europeană intenţionează să propună un nou al 7-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei pentru războiul său din Ucraina în săptămânile următoare, a informat Bloomberg, citând surse apropiate oficialilor. „Propunerea ar putea include restricţii la importurile de aur, măsuri de fixare a sancţiunilor anterioare şi liste suplimentare de persoane şi entităţi”, spun sursele agenţiei americane.

UPDATE 07:00 6 morţi în urma bombardamentelor de la Novaia Kakhovka

Cel puţin 6 persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite în oraşul ucrainean ocupat de ruşi, Novaia Kakhovka, din regiunea Herson, în timpul atacului de ieri al forţelor armate de la Kiev: au informat autorităţile pro-ruse. Autorităţile ucrainene au anunţat ieri seară că „un depozit de muniţii al invadatorilor ruşi din Novaia Kakhovka a fost din nou atacat de apărătorii Ucrainei. Într-un atac similar, câteva zeci de soldaţi ruşi au fost ucişi săptămâna trecută.

02:00 - Germania şi Republica Cehă au semnat o declaraţie comună

Cele două state se angajează să depăşească dependenţa Rusiei de combustibilii fosili şi să accelereze tranziţia la energie cu emisii scăzute de carbon.

01:00 - Doi prizonieri americani în Rusia

Familiile starului american de baschet Brittney Griner şi fostului puşcaş marin Paul Whelan i-au cerut negociatorului de ostatici Bill Richardson să caute eliberarea lor din Rusia.

Letonia îşi creşte cheltuielile pentru apărare şi poate introduce serviciul militar obligatoriu, indiferent de sex, pentru a limita eventualele riscuri de securitate care decurg din Rusia 

NATO şi Letonia, membru al Uniunii Europene, intenţionează să-şi ridice treptat bugetul pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut până în 2025, de la aproximativ 2% în prezent, deoarece sporeşte securitatea în ţară după ameninţările Rusiei. 

00:00 - Zelenski: Numărul morţilor de la Chasiv Yar ajunge la 31

Numărul morţilor în urma unei lovituri cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei a ajuns luni seară la 31, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Casa Albă: Rusia primeşte drone iraniene 

Iranul se pregăteşte să furnizeze Rusiei „sute” de vehicule aeriene fără pilot, inclusiv drone capabile de atac, pentru a fi utilizate în invazia sa în curs de desfăşurare a Ucrainei, a anunţat luni Casa Albă.

Navele ajung în porturile dunărene în efortul de a învinge blocajul cerealelor

The Kyiv Independent raportează că opt nave cu pavilion străin au reuşit să ajungă în porturile de-a lungul canalului Dunăre-Marea Neagră pentru a ajuta ţara să înlăture blocada impusă de Rusia asupra exporturilor de cereale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici