LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 150. Ruşii continuă bombardamentele masive. Invazia a provocat distrugeri mediului înconjurător în valoare de 5,5 miliarde de dolari. Ucraina continuă ofensiva împotriva Rusiei în sud

  • Casa Albă a spus că salută acordul dintre Rusia, Ucraina şi Turcia privind exportul cerealelor din Ucraina, dar a avertizat că implementarea efectivă a acordului va necesita respectarea angajamentelor de către semnatari
  • Invazia Rusiei a provocat daune în valoare de 5,5 miliarde de dolari ecosistemului din Ucraina, relatează Kyiv Independent.
  • Ucraina are de vândut cereale în valoare de 10 miliarde de dolari, spune Zelenski
  • SUA iau în considerare trimiterea unor avioane de luptă de fabricaţie americană în Ucraina, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe
20909 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 150. Ruşii continuă bombardamentele masive. Invazia a provocat distrugeri mediului înconjurător în valoare de 5,5 miliarde de dolari. Ucraina continuă ofensiva împotriva Rusiei în sud

UPDATE 22:40 Ruşii ignoră cererea Ucrainei de a deschide un coridor verde pentru a evacuarea locuitorilor din Melitopol

 
"Sunt peste 1.200 de maşini în convoiul care părăseşte teritoriile ocupate temporar. Cei mai mulţi oameni dorm pe marginea drumului de cinci zile. În căldura verii, fără adăpost şi fără hrană normală, fără acces la un spital sau la o ambulanţă. În ultimele 2 zile, 4 persoane au murit din cauza acestor condiţii inumane", a declarat primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov. 
 

UPDATE 22:00 Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a dat asigurări că după fiecare rachetă rusă care va lovi oraşele ucrainene, Marea Britanie va oferi şi mai mult sprijin Ucrainei 

"Ştim că ucrainenii luptă nu doar pentru viitorul lor, ci şi pentru democraţie, viitor şi suveranitatea însăşi. De aceea, victoria Ucrainei este importantă pentru noi toţi. Cu fiecare rachetă care loveşte oraşele ucrainene, cu fiecare bărbat, femeie şi copil care suferă, vom oferi mai mult”, spune Truss. 
 
De asemenea, oficialul a menţionat că Putin încearcă să distrugă Ucraina, dar nu face decât să obţină efectul opus - crearea unei naţiuni mai puternice şi mai unite. 
 

UPDATE 21:00 Atacul cu rachete asupra portului maritim Odesa a provocat distrugeri ale infrastructurii şi a rănit mai multe persoane

 
„După această lovitură, întreaga lume ar trebui să vadă ce este Rusia. Este o ţară teroristă cu care este imposibil de negociat ceva. Şi toate înţelegerile cu ei nu valorează nici măcar cât hârtia pe care sunt scrise. Lovitura cu rachete asupra Odesei nu este doar o lovitură, ci un mesaj către Naţiunile Unite şi către lume că Rusia nu are de gând să negocieze sau să se oprească", a declarat Maxim Marchenko, şeful ucrainean din Odesa.
 

UPDATE 19:00 Ruşii continuă bombardamentele masive asupra oraşelor şi satelor ucrainene

 
În sectorul Kharkiv, invadatorii au folosit arme de calibru mic şi focuri de artilerie reactivă în apropierea localităţilor Kharkiv, Ruski Tishki, Cherkasy Tishki, Bazaliyivka, Husarivka, Ruska Lozova, Udi, Malinivka şi multe altele. Atacul a avut loc în apropiere de Verkhnyaya Saltova.
 
În tranşeele din Kramatorsk, inamicul a bombardat în special comunităţile Verhnyokam'yanske, Riznikivka, Zakitne, Hryhorivka, Viymka şi Zvanivka. Atacul a avut loc în apropiere de Spirniy. 
 
De asemenea, au efectuat lovituri aeriene în apropiere de Krasnohorivka şi Kamianka. 

Rusia încearcă să creeze alianţe non-occidentale

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va începe duminică în Egipt un turneu african, încercând să creeze alianţe non-occidentale, în timp ce Moscova ripostează cenzurii internaţionale privind războiul din Ucraina.

În Egipt, Lavrov se va întâlni cu oficiali care încearcă să aibă relaţii strânse şi cu Rusia dar şi cu Statele Unite, care, împreună cu alte puteri occidentale, au încercat să izoleze Moscova cu sancţiuni dure după invazia din 24 februarie a Ucrainei, scrie Reuters.

Ucraina spune că rachetele ruseşti au lovit Odesa, după semnarea acordului privind cerealele

Rachete ruseşti au lovit sâmbătă infrastructura din Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, citată de Reuters. Acest fapt vine după ce vineri a fost semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Acordul istoric semnat vineri de Moscova şi Kiev ar fi permis ca anumite exporturi să fie expediate din porturile de la Marea Neagră, inclusiv din hub-ul din Odesa.

Ucraina continuă ofensiva împotriva Rusiei în sud

Lupte grele au avut loc în ultimele 48 de ore, în timp ce forţele ucrainene şi-au continuat ofensiva împotriva Rusiei în provincia Herson, la vest de râul Dnipro, au anunţat sâmbătă serviciile de informaţii militare britanice.

Forţele ruseşti folosesc focuri de artilerie de-a lungul râului Ingulets, un afluent al Niprului, a precizat Ministerul britanic al Apărării, relatează Reuters.

Trei morţi în urma loviturilor rachetelor ruseşti asupra unei regiuni din centrul Ucrainei

Trei persoane au murit sâmbătă în urma loviturilor rachetelor ruseşti asupra regiunii Kirovohrad, din centrul Ucrainei, potrivit guvernatorului Andriy Raikovych, citat de Reuters. Este vorba de doi agenţi de securitate de la o staţie de electricitate şi de un soldat ucrainean.

Forţele de securitate ucrainene au lovit podul peste râul Ingylets din satul Dar'yivka din regiunea Kherson.

Se pare că 7 rachete au lovit podul şi au avariat carosabilul.

Primarul din Harkov, Igor Terejov, a confirmat bombardarea oraşului

Un număr mic de atacuri puternice în centrul oraşului, deocamdată se cunoaşte o victimă.

Pericolul nuclear încă persistă în Ucraina? 

Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a cerut vineri „ reţinere maximă” în urma unor rapoarte recente care indică o situaţie alarmantă la cea mai mare centrală nucleară din Europa din Zaporizhzhia, Ucraina.

Uzina este situată în partea de sud a Ucrainei ocupată de Rusia, iar AIEA a declarat că nu a putut vizita instalaţia  de la începerea conflictului. 

 

Casa Albă a spus că salută acordul dintre Rusia, Ucraina şi Turcia privind exportul cerealelor din Ucraina, dar a avertizat că implementarea efectivă a acordului va necesita respectarea  angajamentelor de către semnatari

„Diavolul este în detalii aici”, a spus John Kirby, coordonatorul de comunicaţii al Consiliului Naţional de Securitate.

SUA văd „indicaţii” că forţele ruse care luptă în Ucraina „încearcă să se adapteze şi să se protejeze de sistemele de artilerie HIMARS  pe câmpul de luptă, a declarat vineri un înalt oficial militar american reporterilor. 

 

Europol a anunţat că organizaţia nu are înregistrări cu privire la introducerea ilegală de arme în  Ucraina  

Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Aplicarea Legii a declarat că are deplină încredere în Ucraina, mai ales că ţara a început să implementeze noi măsuri de monitorizare şi urmărire a armelor. 

Invazia Rusiei  a provocat daune în valoare de 5,5 miliarde de dolari ecosistemului din Ucraina, relatează Kyiv Independent 

Ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului şi al Resurselor Naturale transmite că au fost înregistrate 2.000 de cazuri de distrugeri aduse ecosistemului natural de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

„Astăzi, Rusia este principalul terorist al mediului”,  a raportat presa ucraineană. 

 

SUA iau în considerare trimiterea unor avioane A-10 Thunderbolt  în Ucraina, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe 

Deşi administraţia lui Joe Biden a început să exploreze posibilitatea de a furniza avioanele Ucrainei, nu este ceva care ar putea fi făcut imediat, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

 

Şcoală lovită în estul Ucrainei

Lucrătorii de urgenţă au recuperat trei cadavre dintr-o şcoală lovită într-un atac rusesc în estul Ucrainei , au declarat vineri oficialii. Rusia susţine că forţele sale au distrus patru lansatoare HIMARS. 

  

Ucraina are de vândut cereale în valoare de 10 miliarde de dolari de cereale, spune Zelenski 


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că Ucraina are de vânzare cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari în urma unui acord semnat cu Rusia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici