Video Războiul din Ucraina, ziua 180. Autorităţile de la Kiev interzic evenimentele publice în preajma Zilei independenţei / Zelenski, avertisment clar pentru Rusia / Continuă bombardamentele / În preajma zilelor naţionale ale Ucrainei, Rusia ameninţă cu rachete de croazieră împotriva Kievului şi cu declanşarea unui accident nuclear la Zaporojie

  • Forţele de ocupaţie ruse au obţinut anumite câştiguri pe fronturile Avdiivka şi Pivdennyi Buh, în ultimele 24 de ore.
  • Rusia închide parţial cerul deasupra regiunilor Lipeţk, Voronej şi Belgorod, în perioada 22–25 august 2022. Toate cele trei regiuni sunt situate în apropierea graniţei cu Ucraina, la nord-est de Harkiv/Harkov.
  • Din 21 august, centrala nuclear-electrică Zaporojie (ZNPP) funcţionează în condiţii de risc, din cauza încălcării măsurilor de protecţie împotriva radiaţiilor şi la incendiu, anunţă serviciul de presă al „Energoatom”, companie de stat care conduce toate centralele nucleare ale Ucrainei.
  • Fostul deputat rus Ilya Ponomarev susţine că bomba care a ucis-o pe fiica lui Dughin a fost opera unui grup clandestin. Ponomarev a fost singurul deputat care în 2014 a votat împotriva anexării Crimeii de către Federaţia Rusă.
11597 afișări

UPDATE 23:30 Putin a decorat-o pe Dara Dughina post-mortem pentru curaj

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care îi acordă Ordinul Prieteniei post-mortem jurnalistei şi activistei publice ruse Daria Dughina, pentru curaj şi devotament, a anunţat luni serviciul de presă al Kremlinului, citat de Agenţia de presă TASS.

UPDATE 22:00 Luptătorii Azov neagă că ucigaşa Dariei Dughina face parte din Regiment

Luptătorii regimentului Azov, eliberaţi din prizonieratul rusesc, au negat luni informaţiile potrivit cărora presupusa ucigaşă a Dariei Dughina, Natalia Vovk, ar face parte din Regiment.

Principala agenţie de contrainformaţii a Rusiei a acuzat luni agenţiile de spionaj ucrainene de uciderea fiicei ideologului naţionalist rus, Alexander Dughin, Daria.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principala agenţie succesoare a KGB, a declarat că uciderea lui Dughina a fost „pregătită şi comisă de serviciile speciale ucrainene”.

UPDATE 19:30 Prima reacţie a lui Putin după moartea Dariei Dughina: O crimă odioasă

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis luni după-amiază un mesaj de condoleanţe pentru moartea Dariei Dughina.

"O crimă odioasă, crudă a pus capăt vieţii Dariei Dughina, o persoană strălucitoare, talentată, cu un suflet autentic rus, nobil, iubitor şi deschis. A demonstrat ce înseamnă să fii un patriot rus", a afirmat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.

Tatăl ei, Alexander Dughin, în vârstă de 60 de ani, a pledat mult timp pentru violenţă pentru a realiza unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă şi a altor teritorii într-un nou imperiu rusesc.

UPDATE 18:00 Rusia cere o nouă reuniune a Consiliului de Securitate ONU privind situaţia de la Centrala Zaporojie

Administraţia de la Moscova a cerut, luni după-amiază, convocarea unei noi reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pe tema situaţiei de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlu trupelor ruse.

Dmitri Polianski, adjunct al ambasadorului Rusiei la Naţiunilor Unite, a cerut convocarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate, potrivit cotidianului Le Monde.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei de la Centrala nucleară Zaporojie a avut loc pe 11 august.

UPDATE 16:00 Şeful forţelor armate ucrainen a precizant numărul de militari ucraineni ucişi în războiul împotriva Rusiei

Zaluzhnyi, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a declarat în cadrul unei conferinţe organizate pentru a onora veteranii militari şi familiile celor ucişi că copiii aveau nevoie de protecţie în mai multe părţi ale ţării, inclusiv în capitala Kiev, potrivit Reuters.

"Ei chiar nu înţeleg nimic din ceea ce se întâmplă şi cu siguranţă au nevoie de protecţie... pentru că tatăl lor a plecat pe front şi, posibil, se numără printre cei aproape 9.000 de eroi care au fost ucişi", a spus el.

UPDATE 15:20 Diplomat rus: Cu cât conflictul continuă mai mult, cu atât va fi mai dificil să se încheie prin diplomaţie

Moscova nu vede nicio posibilitate a unei soluţii diplomatice pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi se aşteaptă la un conflict îndelungat, a avertizat un înalt diplomat rus, potrivit Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Războiul generat de preşedintele Vladimir Putin atinge pragul de şase luni în această săptămână.

Ghenadi Gatilov, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, a declarat pentru Financial Times că organizaţia ar trebui să se implice mai activ în încercările de a pune capăt conflictului, acuzând SUA şi alte ţări NATO că presează Ucraina să renunţe la negocieri. Nu vor exista discuţii directe între Putin şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus oficialul rus.

UPDATE 15:00 După Estonia, încă un stat baltic va dărâma un monument din epoca sovietică

Letonia va dărâma marţi un monument din epoca sovietică care comemorează victoria Armatei Roşii asupra Germaniei naziste, au anunţat autorităţile, la o săptămână după ce Estonia a îndepărtat un monument similar.

Poliţia a ridicat un gard galben pentru a delimita zona din apropierea monumentului, care se ridică ca un bloc înalt în Parcul Victoriei din centrul oraşului Riga. Acesta are un obelisc de beton de 80 de metri cu o stea sovietică în vârf, cu două grupuri de statui în jur.

Monumentul, construit în 1985, când Letonia făcea încă parte din Uniunea Sovietică, va fi tăiat cu ajutorul unor utilaje marţi, a declarat Janis Lange, directorul executiv al capitalei letone. Acesta a declarat într-o conferinţă de presă că va fi dărâmat fără a se folosi explozibili, informează AP.

UPDATE 14:40 Autorităţile de la Kiev au interzis evenimentele publice în preajma Zilei independenţei

Conform Reuters, preluat de The Guardian, locuitorii capitalei nu se vor putea reuni în grupuri mari de luni până joi din cauza existenţei posibilităţii unor atacuri cu rachete.
 
Anunţul vine după ce preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat asupra riscului unor atacuri mai grave înainte de această sărbătoare.
 
Zelenski a declarat că Moscova ar putea încerca „ceva deosebit de urât” în perioada premergătoare zilei de miercuri, zi care marchează, de asemenea, o jumătate de an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 10:30  Un depozit de muniţie din Doneţk ocupat temporar a fost bombardat luni dimineaţa

UPDATE 10:00 Armata ucraineană a distrus un fortăreaţă rusă din regiunea Herson

Comandamentul Operaţional „Sud” al Forţelor Armate ale Ucrainei a efectuat cu succes o acţiune împotriva unei grupări ruseşti fortificate în regiunea Herson, în urma căreia au fost ucişi 20 de soldaţi ruşi, împreună cu o cantitate semnificativă de armament, cuprinzând un obuzier Msta-S autopropulsat, două sisteme de rachete S-300, un obuzier autopropulsat Giatsint-S, un sistem radar Nebo-M, un mortier de 120 mm şi trei vehicule blindate. 

UPDATE 9:00 Rusia rămâne cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pe ultimele trei luni

China a importat 7,15 milioane de tone de petrol, potrivit datelor de la Administraţia Generală a Vămilor din China analizate de Reuters. 

UPDATE 8:00 Zelenski declară că Rusia pregăteşte un proces al soldaţilor ucrainei capturaţi în Mariupol: „Asta ar însemna tăierea negocierilor. Ucraina nu va tolera torturarea eroilor săi” 

 
Zelenski a declarat duminică seară, pe pagina sa de Facebook, că ruşii pregătesc, la Mariupol, un „proces-spectacol” pentru soldaţii ucraineni capturaţi. 
 
„Ziua 180 de apărare şi începutul unei noi săptămâni. E săptămâna pe care o aşteptăm an de an, este sărbătoarea Ucrainei - Ziua Independenţei. În această săptămână, invadatorii nu s-ar fi aşteptat, că după şase luni de război brutal, vom continua totuşi să celebrăm independenţa pe pământul nostru, în capitala noastră. Dar este pământul nostru. Independenţa noastră. Şi nimeni nu ne poate fura asta. Vom ieşi victorioşi. Suntem mai încrezători, mai uniţi, mai puternici decât în ultimele decade. Teroriştii ruşi lovesc în sentimentele patriotice, în rănile poporului, crud şi cinic, dar cu o diferită armă: accea a propagandei. Chinuirea celor mai vulnerabili oameni, care au cele mai multe probleme, este unul dintre mijloacele de presiune oribile, devenite obişnuite pentru Rusia. Dacă acest oribil spectacol va avea loc, dacă va avea loc acest abuz, orice negocieri cu Rusia vor fi imposibile. Nu vom mai comunica. Toţi partenerii ucraineni ştiu despre ameninţările Rusiei. Sunt sigur că liderii lumii vor reacţiona şi înţeleg că Ucraina nu va accepta torturarea celor care apără libertatea şi ţara de invadatori”, a declarat Volodimir Zelenski.  
 

UPDATE 7:33 Ruşii bombardează masiv

 
Ruşii au bombardat oraşul ucrainean Nikopol, în apropierea centralei nucleare din Zaporojia. 
 
Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a declarat că în cursul nopţii de duminică spre luni forţele ruseşti au lovit cele trei districte Nikopol, Kryvoriz şi Synelnykiv, aflate în apropierea centralei nucleare din Zaporojia. 
 
 
Au avut loc explozii şi la Harkov. Ruşii folosesc lansatoare de rachete solide de 300 mm sau şi-au schimbat poziţiile în Belgorod.
 

Ziua 179 de război 

 
Armata lui Putin avansează în mai multe direcţii
 
În utimele 24 de ore, trupele ruse au întreprins manevre ofensive în apropierea satelor Blagodatne şi Vasylky din regiunea Mykolaiv pentru a-şi îmbunătăţi poziţia tactică, potrivit unui comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. 
 
Forţele ruse şi-au concentrat eforturile în principal pentru a relua ofensiva în direcţia Sloviansk din regiunea Doneţk, sens în care au bombardat cu artilerie şase aşezări din zonă. 
 
Rusia mută rachete în Belarus
 
Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au transferat sisteme de apărare aeriană pe teritoriul Republicii Belarus.
 
Pe direcţiile localităţilor Volyn şi Polissia, există o ameninţare continuă cu rachete inamice şi lovituri aeriene de pe teritoriul şi din spaţiul aerian bielorus, conchide Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în raportul situaţiei operative de azi-dimineaţă.  
 
Fiica lui Alexandr Dughin, propagandist putinist, a fost asasinată la Moscova. Tatăl ei ar fi fost vizat de autorii asasinatului 
 
Automobilul în care se afla Daria Dugina a explodat în suburbiile Moscovei. Era fiica lui Alexander Dugin (o persoană apropiată lui Putin, foarte implicată în propagandă pentru expansionismul rusesc). 
 
Femeia în vârstă de 30 ani a murit pe loc. Ea a fost, de asemenea, pe lista sancţiunilor date de britanici din 4 iulie. 
 
Violonistul rus Petr Lundstrem spune că Daria se întorcea de la un festival tradiţional. Tatăl ei urma să însoţească în aceeaşi maşină la întoarcere, dar a ales să se deplaseze cu un alt automobil.  
 
Autorul asasinatului este încă necunoscut, dar automobilul ar fi fost distrus cu o bombă artizanală. 
 
Pe 19 martie 2022, într-o transmisiune live, Daria spunea că identitatea culturală ucraineană este localizată doar în vestul Ucrainei, dar estul Ucrainei, adică Donbassul şi Crimeea, sunt dispuse să accepte să adere la "Imperiul Eurasiatic" pe baza credinţei religioase şi a naţionalităţii.  
 
Ea spunea că oricine se opune "civilizaţiei materialiste occidentale" este tovarăşul Rusiei. Mai spunea  că o alianţă cu China este probabilă.  
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici