După Estonia, încă un stat baltic va dărâma un monument din epoca sovietică. Ruşii protestează

Letonia va dărâma marţi un monument din epoca sovietică care comemorează victoria Armatei Roşii asupra Germaniei naziste, au anunţat autorităţile, la o săptămână după ce Estonia a îndepărtat un monument similar.

10008 afișări
Imaginea articolului După Estonia, încă un stat baltic va dărâma un monument din epoca sovietică. Ruşii protestează

Sursa foto: AP

Poliţia a ridicat un gard galben pentru a delimita zona din apropierea monumentului, care se ridică ca un bloc înalt în Parcul Victoriei din centrul oraşului Riga. Acesta are un obelisc de beton de 80 de metri cu o stea sovietică în vârf, cu două grupuri de statui în jur.

Monumentul, construit în 1985, când Letonia făcea încă parte din Uniunea Sovietică, va fi tăiat cu ajutorul unor utilaje marţi, a declarat Janis Lange, directorul executiv al capitalei letone. Acesta a declarat într-o conferinţă de presă că va fi dărâmat fără a se folosi explozibili, informează AP.

Obeliscul din beton face parte dintr-un complex care include două grupuri de statui, un grup de trei soldaţi ai Armatei Roşii şi, de cealaltă parte, o femeie reprezentând "Patria" cu braţele ridicate. Întregul complex va fi dat jos.

Letonia, care împarte o graniţă de 214 kilometri cu Rusia, are un grup mare de etnici ruşi care trăiesc în ţară. Cu ocazia sărbătorii anuale a Zilei Victoriei în Rusia, pe 9 mai, aceştia se adună în faţa monumentului pentru a depune flori, fiind organizate şi concerte.

Evenimentul a stârnit controverse în rândul populaţiei din Letonia, care, de la redobândirea independenţei în 1991, a devenit membră a NATO şi a Uniunii Europene.

În weekend, Uniunea Rusă din Letonia a declarat că intenţionează să organizeze un protest luni seara. Grupul spune că a adunat peste 10.000 de semnături ale unor persoane care se opun îndepărtării monumentului, potrivit Baltic News Service.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici