LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 193. Zelenski cere Uniunii Europene următoarea rundă de ajutoare / Ucrainenii forţează capturarea centralei nucleare Zaporojie, ruşii resping atacul / Aliatul lui Putin, Kadîrov, dă semne de abandon / Oficialii americani dezaprobă îngrădirea intrării în UE a tuturor ruşilor / Zelenski cere al optulea pachet de sancţini pentru Putin şi pentru oamenii lui

  • Războiul energetic dintre Rusia şi Occident se intensifică
  • Moscova a anunţat că îşi va menţine principala conductă de gaz către Germania închisă
  • Orice eroare comisă de armatele ucrainene şi ruse care se luptă pentru centrala atomică Zaporojie poate deveni un dezastru nuclear
18090 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 193. Zelenski cere Uniunii Europene următoarea rundă de ajutoare / Ucrainenii forţează capturarea centralei nucleare Zaporojie, ruşii resping atacul / Aliatul lui Putin, Kadîrov, dă semne de abandon / Oficialii americani dezaprobă îngrădirea intrării în UE a tuturor ruşilor / Zelenski cere al optulea pachet de sancţini pentru Putin şi pentru oamenii lui

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 18:00 Zelenski cere Uniunii Europene următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că a cerut UE să aloce urgent următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina şi a făcut presiuni pentru un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei, în cadrul unei convorbiri telefonice cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 
 

UPDATE 17:30 13 nave care transportă cereale şi alte produse părăsesc portul Odesa 

O flotă de 13 nave care transportă peste 280.000 de tone de cereale şi produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii. 
 

UPDATE 15:00 Zelenski a vorbit cu Von Der Leyen

Preşedintele ucrainean a avut astăzi o conversaţie telefonică cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după cum a relatat în două tweet-uri. Am discutat „măsuri de coordonare pentru limitarea profiturilor ruseşti în exces din vânzarea de petrol şi gaze. Am discutat despre alocarea cât mai curând posibil a următoarei tranşe de macrofinanţare europeană şi am subliniat necesitatea pregătirii celui de-al optulea pachet de sancţiuni, inclusiv interzicerea eliberării vizelor cetăţenilor ruşi”, a spus Zelenski. 

UPDATE 14:00 Zelenska: Energie scumpă? Voi număraţi banii, noi - morţi

Britanicii „numără bănuţii”, ucrainenii „numărează morţii”. Prima doamnă ucraineană Olena Zelenska, intervievată de BBC, a răspuns astfel când a fost întrebată ce mesaj le transmite britanicilor care se confruntă cu o creştere a preţurilor la energie, cauzată în special de războiul din Ucraina. „Înţeleg că situaţia este foarte grea”, a răspuns soţia lui Zelenski. „Preţurile cresc şi în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noştri sunt ucişi”. Prima Doamnă a adăugat că, cu cât sprijinul pentru Ucraina este mai puternic, cu atât criza va fi mai scurtă.

UPDATE 13:00 Oamenii lui Putin, întorşi cu faţa tot spre URSS

UPDATE 12:00 Se trage asupra centralei nucleare de la Zaporojie

UPDATE 11:00 Serviciile de informaţii britanice: Sunt probleme cu salariile soldaţilor ruşi

„Forţele ruse continuă să sufere de probleme morale şi de disciplină în Ucraina”: ser militare britanice notează acest lucru în cea mai recentă actualizare de pe front în legătură cu acest subiect. „Pe lângă oboseala de luptă şi pierderile mari, una dintre principalele plângeri ale soldaţilor ruşi dislocaţi continuă probabil să fie legată de problemele cu salariile lor”. În armata rusă, venitul trupelor este format „dintr-un salariu de bază modest, majorat cu o varietate complexă de prime şi indemnizaţii. În Ucraina, cel mai probabil, au existat probleme semnificative cu neplata unor bonusuri substanţiale pentru luptă”.

UPDATE 10:40 Prim-ministrul Ucrainei merge astăzi la Berlin

Premierul ucrainean Denys Chmyhal se va afla astăzi în Germania cu scopul de a obţine un sprijin şi mai puternic în războiul cu Rusia. Atitudinea tolerantă a Germaniei faţă de Moscova după izbucnirea războiului şi lipsa sa iniţială de sprijin militar pentru Kiev au înfuriat profund guvernul lui Zelenski. Dar lucrurile s-au îmbunătăţit de atunci. După vizita la Berlin, Chmyhal - mult mai puţin popular decât Zelensky - este aşteptat mâine la Bruxelles pentru o întâlnire cu Josep Borrell şi pentru a participa la o conferinţă despre crimele de război a Rusiei, alături de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

UPDATE 10:30 Kiev: Dronele au distrus material rusesc de 26 de milioane de dolari

Forţele armate ucrainene, folosind drone de luptă turceşti Bayraktar, au distrus echipamente militare ruseşti în valoare de cel puţin 26,5 milioane de dolari în doar trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, potrivit comandantului şef al forţelor armate de la Kiev, Valery Zaluzhni, citat de Kyiv Independent. Dronele ar fi distrus 8 tancuri T-72, un vehicul de luptă de infanterie şi multe piese de artilerie de tip obuzier.

UPDATE 10:00 Zelenski îl laudă pe Johnson în ultimele zile de mandat

Preşedintele ucrainean l-a lăudat pe „prietenul adevărat” şi aliat Boris Johnson, în ultimele sale zile de mandat ca premier al Marii Britanii. Zelenski a scris un articol în Mail on Sunday şi a vorbit cu Sunday Times despre recunoştinţa sa faţă de prim-ministrul britanic în funcţie. Liderul ucrainean şi-a exprimat apoi speranţa unor „relaţii strânse” cu persoana care îl va lua locul lui Johnson.

UPDATE 09:30 Marş de protest la Praga împotriva sancţiunilor NATO 

Aproximativ 70.000 de persoane (datele poliţiei) au cerut de la Praga demisia guvernului conservator ceh, acuzându-l de supunere faţă de Uniunea Europeană şi au protestat împotriva NATO şi a sancţiunilor impuse de Rusia pentru invadarea Ucrainei. Protestatarii, chemaţi de partidele de opoziţie şi de alte organizaţii, au cerut neutralitate în războiul din Ucraina, unde executivul de la Praga a adoptat o poziţie clară de sprijin politic şi militar pentru Kiev.

UPDATE 09:00 Zaporojie: un motor al centralei, lovit de forţele de la Kiev

Potrivit lui Alexander Volga, şeful administraţiei civile-militare locale, una dintre unităţile de putere ale centralei nucleare Zaporojie a fost lovită de un obuz de artilerie în timpul unui recent bombardament asupra instalaţiei de către armata ucraineană, informează agenţia rusă Tass, preluând cele declarate de autorităţile din Energodar. Volga susţine că „una dintre împuşcăturile trase a străpuns un motor, care în prezent nu este funcţional”. Cu toate acestea, data accidentului nu este specificată.

UPDATE 08:30 Moscova: SUA, la un pas de implicare directă în conflict

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat Washingtonul să nu furnizeze arme cu rază lungă de acţiune Ucrainei, spunând că Statele Unite sunt pe punctul de a se implica direct în conflict. Ryabkov a amintit apoi de doctrina militară a ţării, care prevede utilizarea armelor nucleare în cazul unei ameninţări la adresa existenţei statului rus.

„Am avertizat în repetate rânduri Statele Unite despre consecinţele care ar putea apărea dacă vor continua să inunde Ucraina cu arme”, a spus Ryabkov, spunând că Washingtonul este aproape de a deveni o „parte a conflictului”. Vorbind la televiziunea rusă, viceministrul de Externe a avertizat că „marja foarte îngustă care separă Statele Unite de a deveni parte la conflict nu trebuie să creeze iluzia că totul va rămâne aşa cum este, dacă această marjă este depăşită”.

Ryabkov a amintit apoi că doctrina militară rusă prevede posibilitatea utilizării armelor nucleare, în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi.

„Avertizăm Statele Unite să nu ia măsuri provocatoare, cum ar fi livrarea de arme cu rază mai lungă de acţiune şi mai devastatoare”, a spus Ryabkov, „este un drum care nu duce nicăieri şi care are consecinţe grave, a cărui responsabilitate va cădea în întregime despre Washington”.

UPDATE 08:00 SUA se opun suspendării acordului de viză UE pentru ruşi

„Războiul nu este împotriva întregului popor rus”, anunţă Statele Unite, care nu susţin intenţia UE de a consolida regimul de vize cu Rusia. John Kirby, coordonatorul de comunicaţii strategice la Consiliul Naţional de Securitate al SUA, a spus acest lucru într-un interviu acordat canalului de televiziune Dozhd. „Nu credem că tragerea la răspundere a tuturor ruşilor este o măsură productivă. Credem că acest lucru nu ar trebui să se transforme într-un război cu întregul popor rus”, a spus Kirby.

UPDATE 07:30 Vladimir Putin ar putea pierde un alint: Kadîrov dă semne că vrea să renunţe la şefia Ceceniei. Se alintă sau vrea să obţină ceva de la Putin?

UPDATE 03:30 

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin într-un apel telefonic. Erdogan vrea ca ţara sa să poată juca rolul de intermediar în negocierile dintre Ucraina şi Rusia pe tema centralei nucleare asediate.

UPDATE 01:14

Kievul şi Moscova au făcut schimb de acuzaţii cu privire la atacurile asupra centralei Zaporojie, cea mai mare unitate de energie nucleară din Europa. Comunitatea internaţională îndeamnă la calm, pentru a se evita producerea unui accident nuclear de proporţii.

Rezumatul zilei

  • Ţările G7 au declarat că plănuiesc un plafon de preţ pentru exporturile ruseşti de petrol
  • Uniunea Europeană se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice existente, dar este pregătită să facă faţă provocării dacă nu reuşeşte să realizeze acest lucru, susţine comisarul economic Paolo Gentiloni
  • Trupele ucrainene forţează cucerirea centralei nucleare Zaporojie
  • Atacul a fost respins de ruşi, care au produs mari pagube armatei ucrainene

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici