Războiul din Ucraina, ziua 218. Zelenski convoacă o reuniune de urgenţă / Putin spune că războiul este unul dintre efectele destrămării URSS / Vestul dezaprobă rezultatele "referendumului fictiv" organizat de Rusia: SUA anunţă nou ajutor militar, UE pregăteşte alt pachet de sanţiuni / Ceremonia de semnare a tratatelor privind anexarea de teritorii va avea loc mâine, la Kremlin

  • Administraţia Biden a anunţat un ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, ceea ce ridică angajamentul SUA la peste 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei.
  • Anunţul viitorului pachet de ajutor, a 22-a tranşă de acest fel, urmează referendumurilor organizate în patru regiuni ale Ucrainei ocupate de Rusia.
  • Şi UE a denunţat referendumurile şi pregăteşte un nou pachet de sanţiuni
15378 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 218. Zelenski convoacă o reuniune de urgenţă / Putin spune că războiul este unul dintre efectele destrămării URSS / Vestul dezaprobă rezultatele "referendumului fictiv" organizat de Rusia: SUA anunţă nou ajutor militar, UE pregăteşte alt pachet de sanţiuni / Ceremonia de semnare a tratatelor privind anexarea de teritorii va avea loc mâine, la Kremlin

Războiul din Ucraina, ziua 218. Reacţia Vestului la rezultatele "referendumului fictiv" organizat de Rusia: SUA anunţă nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, UE pregăteşte un nou pachet de sanţiuni

UPDATE 23:00 Şeful AIEA îşi exprimă "profunda îngrijorare" în legătură cu noile explozii de la Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi-a reiterat joi "profunda îngrijorare" cu privire la exploziile repetate din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, scrie CNN.

Zona a fost supusă unor bombardamente frecvente în ultimele luni.

Experţii AIEA prezenţi la centrală au fost informaţi joi "despre alte două explozii de mine terestre în afara perimetrului centralei, ceea ce duce totalul la cinci în această săptămână", a precizat AIEA într-un comunicat.

Una dintre explozii a avut loc miercuri după-amiază "în zona unui canal care transportă apă către centrală pentru sistemul de răcire, esenţial pentru securitatea nucleară". Nu a provocat nicio pagubă, a precizat AIEA.

UPDATE 22:00 Turcia îndeamnă Rusia să acorde o nouă şansă negocierilor

Preşedintele turc Tayyip Erdogan l-a presat joi pe Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să ia măsuri pentru a reduce tensiunile din Ucraina şi l-a îndemnat pe liderul rus să prelungească un acord care protejează exporturile de cereale din Marea Neagră, a anunţat biroul preşedintelui.

Erdogan a menţionat, de asemenea, planurile Moscovei de a încorpora patru regiuni ucrainene în Rusia, măsură pe care Turcia nu o susţine, şi i-a cerut lui Putin să acorde o nouă şansă negocierilor de pace.

Coridorul de cereale mediat de ONU şi Turcia, care permite exporturile de transport maritim ucrainean, urmează să expire la sfârşitul lunii noiembrie şi poate fi reînnoit cu sprijinul Rusiei şi al celorlalte trei părţi la acord.

UPDATE 20:00 Antonio Guterres se teme de "escaladarea periculoasă" a conflictului 

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat ferm, joi seară, planul Rusiei de anexare a unor regiuni ucrainene, avertizând că acţiunea riscă să genereze o "escaladare periculoasă" a conflictului militar cu Ucraina.

"Ar fi o escaladare periculoasă. Orice decizie în sensul anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie nu ar avea nicio valoare juridică şi merită să fie condamnată", a afirmat Antonio Guterres, conform agenţiei Reuters.

UPDATE 19:00 Războiul din Ucraina este unul dintre efectele destrămării URSS

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi după-amiază, că actualul conflict militar din Ucraina reprezintă unul dintre efectele destrămării Uniunii Sovietice (URSS).

"Este suficient să observăm ceea ce se întâmplă în acest moment între Rusia şi Ucraina, ceea ce se întâmplă la frontierele anumitor state din cadrul Comunităţii Statelor Independente. Toate aceste lucruri, desigur, sunt rezultatele destrămării Uniunii Sovietice", a declarat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde, în cursul unei reuniuni cu oficiali din ţările care fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

UPDATE 17:00 Zelenski convoacă o reuniune de urgenţă înaintea anunţului lui Putin de vineri

Preşedintele Zelenski a convocat pentru vineri o reuniune de urgenţă a înalţilor oficiali din domeniul securităţii şi apărării, a declarat joi purtătorul său de cuvânt.

Serhiy Nykyforov a anunţat reuniunea pe Facebook după ce Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Putin va semna vineri documentele oficiale prin care proclamă anexarea de către Moscova a patru regiuni ucrainene, în urma a ceea ce Kievul a numit referendumuri "false".

"Preşedintele Volodimir Zelenski a convocat pentru mâine o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei. Ordinea de zi şi alte detalii vor fi anunţate ulterior", a declarat Nykyforov.

UPDATE 16:00 Zelenski lansează un avertisment "foarte dur" către Rusia 

Preşedintele Zelenski a emis un nou avertisment către Rusia cu privire la un răspuns "foarte dur" dacă Moscova va anexa cele patru regiuni în urma a ceea ce Kievul şi Occidentul au numit "referendumuri false" organizate de Rusia sub ameninţarea armelor.

"Ele [voturile] nu au nicio valoare şi nu schimbă realitatea. Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacţia noastră la recunoaşterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură", a declarat Zelenski.

O declaraţie emisă de biroul lui Zelenski după o convorbire telefonică cu premierul Italiei nu a făcut referire la anunţul preşedintelui Putin, care a anunţat că va semna vineri documentele care oficializează anexarea celor patru regiuni.

UPDATE 15:00 Kiev: 6 civili ucişi în urma atacurilor ruseşti de la Doneţk

Bilanţul celor mai recente atacuri ruseşti din regiunea Doneţk este de 6 civili morţi şi 4 răniţi. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, potrivit Kiev Independent. El a explicat că forţele ruse au ucis doi civili la Toretsk, unul la Bakhmut, unul la Pivnichne, unul la Blahodatne şi unul la Mikolaivka. Conform lui Kirilenko, de la începutul războiului pe scară largă, Rusia a ucis 901 de civili în regiunea Doneţk, excluzând victimele lui Mariupol şi Volnovakha.

UPDATE 14:30 Ungaria ameninţă cu veto asupra noilor sancţiuni UE

Dacă noul pachet de sancţiuni „împotriva Moscovei propus de UE” include măsuri restrictive în materie de energie, Ungaria nu îl va susţine”, a afirmat ministrul preşedinţiei Consiliului de Miniştri al Ungariei, Gergely Gulyas, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 14:00 Moscova anexează mâine regiunile ucrainene

Ceremonia de semnare a tratatelor privind anexarea de noi teritorii la Rusia va avea loc mâine, la ora locală 15, la Kremlin, şi va fi prezentă de şeful statului, Vladimir Putin, a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Ria Novosti.

UPDATE 13:30 Kiev: Belarus pregăteşte cazare pentru 20.000 de rezervişti ruşi

În Belarus, ţară care a ajutat Rusia şi în momentul invaziei de pe 24 februarie, se pregătesc locuri pentru cazarea a 20.000 de militari mobilizaţi de Federaţia Rusă, au anunţat de serviciile de informaţii ale Ministerului Ucrainean al Apărării (GUR), potrivit Ukrainska Pravda. Sunt folosite depozite, hangare şi alte spaţii ale fermelor abandonate. Instrucţiunile au fost date de autorităţi consiliilor locale de catre Comitetul Central al Republicii Belarus.

Din cauza lipsei de echipamente pentru transportul personalului militar, vor fi utilizate camioane şi autoturisme civile. Serviciile de informaţii ucrainene mai informează că autorităţile din Belarus au instruit şi forţele de ordine să asiste reprezentanţii Federaţiei Ruse în mobilizarea cetăţenilor ruşi care au intrat recent în ţară.

UPDATE 13:00 Birou de înrolare rusesc la graniţa cu Kazahstanul

La graniţa ruso-kazahă, în regiunea Astrahan, din sudul Rusiei, va fi înfiinţat în curând un punct de control pentru a-i monitoriza şi înrola pe cei care încearcă să părăsească Rusia pe uscat, au anunţat autorităţile regionale.

Biroul de înrolare va fi înfiinţat la punctul de control de la punctul de control Karauzek, pe teritoriul regiunii Astrakhan, unde „a fost creat un ambuteiaj lung de mulţi kilometri, din cauza numărului mare de bărbaţi de vârstă militară care aşteaptă să plece”, el scrie agenţia rusă Tass.

Rândurile de maşini au fost formate de cei care încearcă să scape de mobilizarea decisă de Kremlin.

Un birou similar a fost înfiinţat în Osetia de Nord, la graniţa cu Georgia.

UPDATE 12:30 Finlanda va închide graniţele ruşilor din această seară

În Finlanda, guvernul va adopta astăzi o rezoluţie care va limita semnificativ dreptul cetăţenilor ruşi de a intra în ţară ca turişti şi de a folosi Finlanda ca ţară de tranzit, atunci când călătoresc în alte părţi ale spaţiului Schengen, a anunţat de guvernul de la Helsinki, în urma unei întâlniri de aseară, în care s-a discutat situaţia actuală a politicii externe şi de securitate şi măsurile necesare care ar trebui luate.

Potrivit ziarului local Helsingin Sanomat, care citează surse proprii de informaţii, guvernul ar trebui să decidă astăzi măsurile care vor reduce semnificativ numărul de ruşi care pot intra în Finlanda, iar restricţiile vor fi asemănătoare cu cele din perioada Covid-19, dar se vor aplica doar pentru cetăţenii ruşi, dacă aceştia sunt turişti. Vor exista mai multe excepţii, motive speciale pentru care cetăţenii ruşi vor putea accesa în continuare graniţele Finlandei.

Tot conform ziarului, noile reguli ar trebui să intre în vigoare în noaptea dintre joi şi vineri. O şedinţă de guvern este programată pentru ora locală 13, iar conferinţa de presă ar începe 15 minute mai târziu.

UPDATE 12:00 Kiev: explozie puternică în zona rezidenţială Melitopol

Explozie puternică în zona rezidenţială Melitopol, a declarat primarul în exil Ivan Fedorov, citat de UNIAN. Publicaţia Ria Melitopol spune că ţinta bombei a fost un colaborator ucrainean al ruşilor, „directorul departamentului de educaţie Olena Shapurova. Trădătorul ar fi în viaţă”. Agenţia de presă de stat rusă Tass a confirmat explozia unei bombe de casă umplute cu gloanţe în apropierea unei şcoli. Explozia a lăsat un rănit: „Bomba a fost ataşată de un copac şi a explodat la trecerea unui vehicul. Maşina a fost avariată, iar şoferul a suferit răni uşoare.

UPDATE 11:50 România invită şi cetăţenii să părăsească Rusia Bucureşti: nu vom recunoaşte un referendum privind anexarea

Ministerul român de Externe, într-o notă oficială, şi-a invitat cetăţenii aflaţi din diverse motive în Rusia să părăsească imediat ţara în contextul mobilizării generale propuse de Putin. Totodată, ministerul recomandă „să se evite locurile aglomerate în care au loc manifestaţii şi să nu se implice în desfăşurarea oricăror acţiuni de protest sau alte manifestaţii care ar putea degenera în violenţă urbană”. Mai mult, în declaraţie, ministerul subliniază că nu va recunoaşte rezultatele referendumului pentru anexarea teritoriilor ucrainene. Un apel similar de a părăsi Rusia a fost lansat de Statele Unite, Polonia şi Bulgaria.

UPDATE 11:40 Serviciile britanice: ruşii fug de pe front

„În cele şapte zile care au trecut de când preşedintele Putin a anunţat „mobilizarea parţială” a avut loc un exod considerabil de ruşi care încearcă să scape de apel. Deşi cifrele exacte nu sunt clare, probabil depăşeşte dimensiunea forţei totale de invazie pe care Rusia a desfăşurat-o în februarie 2022”. Informaţiile britanice scrie acest lucru în cel mai recent raport publicat de Ministerul Apărării din Londra. „Cei mai bogaţi şi mai educaţi sunt cei mai numeroşi dintre cei care încearcă să părăsească Rusia”, continuă raportul.

UPDATE 11:30 18 lansatoare de rachete Himars din SUA

18 lansatoare de rachete Himars cu muniţie aferentă sunt inclusie în noul pachet de ajutor militar american, de 1,1 miliarde de dolari, pentru Kiev. Pentagonul a anunţat acest lucru, explicând totuşi că Himars fac parte din nevoile defensive pe termen lung şi vor fi livrate în câţiva ani. Washingtonul le va cumpăra de la producători, nu le va lua din propriile arsenale, aşa cum a făcut până acum.

UPDATE 11:20 Şeful Dumei împotriva exodului rusesc: interzisă ieşirea din ţară

Preşedintele Dumei, Viacheslav Volodin, i-a atacat pe ruşii care fug după anunţul mobilizării parţiale în Federaţie pentru războiul din Ucraina. „Cetăţenii care sunt înscrişi în forţele armate, din momentul anunţării mobilizării, nu au voie să-şi părăsească locul de reşedinţă fără autorizaţia comisariatelor militare”, a subliniat el, într-o postare pe Telegram. „Există o lege şi toţi cei care trebuie să servească în armată ar trebui să o respecte”, a conchis acesta. El este cel mai înalt oficial rus care a cerut până acum o interdicţie de expatriere pentru ruşii care pot fi rechemaţi pentru mobilizare.

UPDATE 11:10 Kiev: bombardament la Dnipro, un copil a murit

Un nou atentat rusesc a lovit un cartier rezidenţial din Dnipro, ucigând trei persoane, inclusiv un copil. Bilanţul provizoriu este de alţi 5 răniţi. Acest lucru a fost raportat de şeful Dnipropetrovskului, Ova Valentin Reznichenko, pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Ruşii au lovit Niprul cu rachete noaptea. Au vizat zone rezidenţiale. Până acum ştim despre trei decese, inclusiv un copil. Alte cinci au fost rănite, inclusiv o fetiţă de 12 ani”, spune oficialul. Salvatorii „au scos-o pe fata din casa distrusă, unde tocmai dormea ​​când o rachetă rusească a lovit casa. Mai multe case au fost complet distruse. Salvatorii continuă să sape sub dărâmături, în căutarea altor persoane. Este posibil să mai fie şi alţi copii”.

UPDATE 11:00 A patra scurgere din Nord Stream

UPDATE 10:30 Putin a intrat în gura militarilor ruşi

UPDATE 10:00 Erdogan: Referendumul este o problemă / Azi, discuţia cu Putin

„Mi-ar fi plăcut să nu fie ţinute, sunt o problemă”, a comentat preşedintele turc Recep Tayip Erdogan, intervievat de CNN Turk, despre referendumul pentru anexarea regiunilor ucrainene la Rusia. „Aş dori să discut aceste probleme în detaliu cu Putin”, a adăugat el. Discuţia Putin-Erdogan are loc astăzi.

UPDATE 09:30 Rusia: Luni, plenul Dumei privind anexarea regiunilor ucrainene

Agenda parlamentului rus va fi redefinită pentru a organiza luni o şedinţă plenară extraordinară privind anexarea regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporizhzhia, unde autorităţile pro-ruse au organizat referendumuri pentru aderarea la Moscova, nerecunoscute la nivel internaţional, a afirmat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, citat de Interfax.

UPDATE 09:00 Casa Albă pompează un nou ajutor militar pentru Ucraina

Un alt pachet de 1,1 miliarde de dolari de ajutor militar al SUA pentru Kiev, inclusiv arme şi echipamente, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karin Jean-Pierre.

Referendumurile „farsă” ale Rusiei în Ucraina sunt o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional: nu vom recunoaşte niciodată teritoriile anexate. Ucraina are dreptul să continue să se apere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

UPDATE 08:00 5 criminali de război identificaţi de forţele de la Kiev

Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe pagina sa de Facebook atacul forţelor ruse împotriva civililor ucraineni. Imaginile datează din 25 februarie. Oamenii lui Putin, după cum explică Ministerul, „au împuşcat 10 maşini cu civili care încercau să evacueze din oraşul Hostomel, în regiunea Kiev”. „Invadatorii au ucis 5 persoane şi au rănit 6”, a adăugat guvernul ucrainean. „Poliţia – se arată în postarea de pe reţeaua de socializare – a identificat 5 criminali de război ruşi. Toţi ucigaşii ruşi vor fi găsiţi şi pedepsiţi”.

Şi UE a denunţat referendumurile şi pregăteşte un nou pachet de sanţiuni

Uniunea Europeană intenţionează să interzică importurile de mai multe produse din oţel din Rusia şi să interzică exportul anumitor semiconductori în Rusia, potrivit ultimei propuneri de sancţiuni a Comisiei Europene, consultată de POLITICO.

Cu toate acestea, un element omis de pe listă este reprezentat de diamantele ruseşti - o omisiune care va face fericită Belgia şi industria sa de diamante. În schimb, Comisia vrea să interzică importul "anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase".

Proiectul pe care Comisia l-a prezentat miercuri ambasadorilor UE, dar care mai are nevoie de semnătura celor 27 de ţări UE, urmăreşte în principal să folosească o serie de noi interdicţii de export şi de import pentru a înăspri regimul de sancţiuni existent. Iar ţintele variază de la articole de uz cotidian la componente tehnologice folosite de armata rusă.

De exemplu, noul proiect de norme ar elimina importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, cum ar fi "preparate de înfrumuseţare sau de machiaj, produsele pentru bărbierit, deodorantele, săpun şi hârtie igienică".

În ceea ce priveşte exportul, semiconductoarii şi cipurile, nu vor mai putea fi trimise în Rusia. Exporturile de avioane către Rusia vor fi, de asemenea, interzise dacă noul pachet de sancţiuni va fi adoptat.

În sectorul serviciilor, propunerea de sancţiuni prevede ca fiind ilegală "furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT" către companii şi persoane din Rusia.

În plus, blocul urmează să sancţioneze aproape 30 de persoane şi opt companii, inclusiv pe filosoful şi strategul de dreapta Alexander Dugin şi pe cântăreţul Nikolay Rastorguyev, precum şi pe cel mai mare acţionar al producătorului de arme Kalaşnikov, Alan Lushnikov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici