LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 287. TIME îl desemnează pe Zelenski drept „omul anului 2022". În 2007, aceeaşi publicaţie l-a desemnat pe Putin drept „omul anului"/ Germania blochează oferta poloneză de a amplasa sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina / Explozii în Dnipro / Belarus mută echipamente militare / 16 morţi în accidentul rutier din Doneţk

  • Procurorii ucraineni au găsit încă un centru de detenţie rusesc în regiunea Kherson.
  • Germania blochează oferta poloneză de a amplasa sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina.
  • Ruşii continuă bombardamentele.
  • Autorităţile din Ucraina le-au cerut spitalelor să suspende temporar operaţiile planificate.
  • Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, intenţionează să mute miercuri şi joi echipamente şi forţe militare pentru a-şi verifica răspunsul la terorism.
  • TIME îl desemnează pe Zelenski drept „omul anului”. Aceeaşi publicaţie l-a desemnat şi pe Putin drept omul anului 2007.
23397 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 287. TIME îl desemnează pe Zelenski drept „omul anului 2022". În 2007, aceeaşi publicaţie l-a desemnat pe Putin drept  „omul anului"/  Germania blochează oferta poloneză de a amplasa sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina / Explozii în Dnipro /  Belarus mută echipamente militare / 16 morţi în accidentul rutier din Doneţk

 

UPDATE 19:33 - Oficial: Curtea Supremă a Franţei menţine decizia Curţii Internaţionale de Arbitraj de a recupera 1,1 miliarde de dolari de la Rusia în favoarea Ucrainei

Curtea Supremă Franceză a menţinut decizia Curţii Internaţionale de Arbitraj de a recupera 1,1 miliarde de dolari de la Rusia în favoarea Oschadbank care este deţinută de stat pentru activele pierdute în Crimeea ocupată de Rusia, a declarat ministrul adjunct al justiţiei Iryna Mudra.

UPDATE 18:58 - Stoltenberg spune că Ucraina are dreptul să se apere 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina are dreptul să se apere împotriva atacurilor ruseşti cu rachete asupra infrastructurii critice. „Ceea ce vedem este că Ucraina se apără. Şi trebuie să înţelegem acest lucru într-un context mai larg. Vedem zilnic atacuri ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene, asupra infrastructurii critice”, a spus Stoltenberg.
 
  

UPDATE 17:05 - Congresmenii americani sunt de acord să ofere suplimentar 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Legislatorii americani au fost de acord să adopte Legea privind autorizarea apărării naţionale (NDDA) din 2023, care autorizează o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina cu 800 de milioane de dolari - o creştere cu 500 de milioane de dolari faţă de solicitarea preşedintelui american Joe Biden de la începutul acestui an, a raportat Reuters. 


15:59 -  TIME îl desemnează pe Zelenski drept „omul anului 2022”. În 2007, aceeaşi publicaţie l-a desemnat pe Putin „omul anului”

Preşedintele Volodimir Zelenski a fost desemnat persoana anului de către revista Time pe 7 decembrie, recunoscându-şi conducerea pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. În acelaşi timp, revista a recunoscut „spiritul Ucrainei”, care a fost întruchipată de nenumăraţi indivizi care au contribuit la lupta împotriva agresiunii ruse.

Potrivit Reuters, aceeaşi publicaţie l-a desemnat pe Vladimir Putin drept "omul anului 2007", declarând că „şi-a ridicat ţara sa din haos la masa puterii mondiale”, deşi cu un preţ pentru principiile democratice.

„Nu este un tip bun, dar a făcut lucruri extraordinare”, a afirmat editorul director al Time Richard Stengel în 2007. 

„Este un nou ţar al Rusiei şi este periculos în sensul că nu-i pasă de libertăţile civile; nu-i pasă de libertatea de exprimare; îi pasă de stabilitate. Dar stabilitatea este ceea ce avea nevoie Rusia şi de aceea ruşii îl adoră”.

UPDATE 15:00 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că 31 de "pachete suspecte" au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 ţări, în ceea ce Kievul a descris drept o "campanie de teroare şi intimidare".

În ultima săptămână, Ucraina spune că ambasadele şi consultanţii săi din Europa au primit pachete "sângeroase", unele conţinând ochi de animale, inclusiv ambasada sa din Madrid, care a primit şi o scrisoare bombă.

UPDATE 14:00 Rusia încearcă să "îngheţe" războiul înainte de reluarea asaltului, afirmă Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Rusia încearcă să "îngheţe" luptele din Ucraina în timpul iernii pentru a-şi pregăti forţele pentru un nou atac la începutul anului viitor.
 
Condiţiile pentru o soluţionare paşnică a războiului "nu există acum", a declarat şeful NATO în cadrul unui eveniment găzduit de Financial Times, în contextul în care, timp de săptămâni întregi, s-a speculat cu privire la posibilitatea unor discuţii diplomatice. 

UPDATE 13:00 16 morţi în accidentul rutier din Doneţk - oficial pro-rus

Un accident rutier în regiunea Doneţk, ocupată temporar în estul Ucrainei, s-a soldat cu 16 morţi şi mai mulţi răniţi, potrivit unui oficial prorus şi presei de stat.
 
Accidentul a implicat un microbuz şi un camion, printre ai cărui pasageri se aflau şi soldaţi, şi a avut loc între Torez şi Şahtarsk, au declarat serviciile de urgenţă pentru agenţia de presă rusă de stat Tass.

UPDATE 12:00 Kremlinul a declarat că un proiect de lege privind cheltuielile pentru ajutor militar din partea SUA, care prevede 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, aprobat marţi de legislatori, reprezintă o "provocare la adresa ţării noastre".

Legea de autorizare a apărării naţionale pentru anul fiscal 2023, sau NDAA, autorizează cheltuielile suplimentare pentru Iniţiativa de asistenţă pentru securitatea Ucrainei, o creştere de 500 de milioane de dolari faţă de cererea preşedintelui Joe Biden de la începutul acestui an.

UPDATE 10:00 Statele Unite au declarat că nu au "permis" Ucrainei să efectueze atacuri în interiorul Rusiei, după o serie de atacuri cu drone asupra unor instalaţii legate de armată aflate în adâncimea teritoriului rusesc.

„Nu i-am încurajat şi nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei", a declarat reporterilor secretarul de stat Antony Blinken.

UPDATE 09:00 Polonia se pregăteşte să amplaseze pe teritoriul său sistemul german de apărare antiaeriană Patriot, după ce Berlinul a refuzat să amplaseze acest sistem în Ucraina, a declarat pe Twitter ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

Luna trecută, Germania a oferit Poloniei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului său aerian, după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit şi a ucis două persoane în Polonia.

UPDATE 08:00 Lovituri ruseşti în regiunea Zaporojie în timpul nopţii

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporojie, a postat pe Telegram cu puţin timp în urmă pentru a spune că Rusia a lansat în cursul nopţii lovituri cu drone şi rachete asupra a două sate, rănind o fată de 15 ani şi alte două persoane.

UPDATE 07:00 Belarus va muta echipamente militare

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, intenţionează să mute miercuri şi joi echipamente şi forţe militare pentru a-şi verifica răspunsul la terorism, a anunţat agenţia de ştiri de stat BelTA, adăugând că armele de imitaţie vor fi folosite pentru antrenament.
 
De luni de zile, Ucraina şi-a exprimat temerile că Belarus şi Rusia ar putea plănui o incursiune comună peste graniţa de nord a Ucrainei, deşi Belarus a declarat că nu va intra în război.

Explozii în regiunea Dnipro, marţi seara. Alerte de raid aerian sunt active acum în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Poltava, Mykolaiv, Odesa şi Kirovohrad

Germania blochează oferta poloneză de a amplasa sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina

 

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi seara că este dezamăgit de această decizie, luată după ce a discutat cu omologul său german Christine Lambrecht, deoarece „desfăşurarea sistemelor Patriot în vestul Ucrainei ar spori securitatea polonezilor şi a ucrainenilor”. El a adăugat că Polonia va începe să lucreze la staţionarea sistemelor de apărare aeriană furnizate de Germania în Polonia şi la integrarea acestora în sistemul său de comandă.
 
După ce o rachetă a lovit satul polonez Przewodow pe 15 noiembrie, Lambrecht a anunţat că Germania va livra sisteme de rachete Patriot Poloniei.
 
Blaszczak a cerut Germaniei să trimită în schimb lansatoarele în vestul Ucrainei. Guvernul german a răspuns că o astfel de decizie va trebui să fie aprobată de NATO.
 
Der Spiegel a relatat pe 2 decembrie că Germania va furniza Ucrainei şapte tancuri antiaeriene Gepard suplimentare pentru a "scoate presiunea" din dezbaterea privind Patriots.

 

Premierul ucrainean: deficitul de energie electrică în Ucraina este de 19%  

 

Preşedinţia UE: vom face totul pentru ca fondurile să ajungă la Kiev în ianuarie

 
„În asistenţa macrofinanciară pentru Ucraina, facem totul pentru a ne asigura că fondurile sunt plătite încă din ianuarie, cu orice preţ. Vom face totul pentru că trebuie făcut”, a spus ministrul ceh al economiei, Zbynek Stanjura (actuala preşedinţie a UE). Noua evaluare a Comisiei cu privire la reducerea fondurilor pentru Ungaria va trebui să ajungă până la sfârşitul săptămânii, astfel încât să fie examinată de ambasadorii celor 27 (Coreper) săptămâna viitoare. „Ca ultimă soluţie, am putea organiza un Ecofin extraordinar, dar cu siguranţă nu săptămâna viitoare”, a adăugat el. 
 

Au fost recuperate cadavrele a 49 de soldaţi care au murit în luptă

 
Cadavrele a 49 de soldaţi ucraineni care au murit în luptă au fost returnate la Kiev. Comisarul pentru oameni dispăruţi, Oleg Kotenko, l -a făcut cunoscut. Ucrainska Pravda prezintă ştirea.. "Biroul meu împreună cu poliţia, el face tot posibilul pentru a reveni cât mai multe corpuri", a specificat el. 

 

Von der Leyen, mesaj către cei din Balcani: Să aleagă între UE sau Rusia

 
Balcanii de Vest trebuie „să decidă de ce parte să fie: de partea democraţiei, aceasta este Uniunea Europeană, prieten şi partener. Sau dacă vor să meargă pe altă cale”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sosirea sa la summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana, invitând cele şase ţări din regiune să ia atitudine împotriva statelor autoritare precum Rusia şi China. „Rusia şi China încearcă să exercite influenţă în regiune, dar UE este cel mai mare investitor şi cel mai apropiat partener pentru Balcanii de Vest”, a explicat von der Leyen.
 

Kremlinul: Nu este planificat un al doilea val de mobilizare

 
Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recomandat să nu acorde atenţie informaţiilor despre posibilitatea unui al doilea val de mobilizare în Federaţia Rusă, scrie Interfax. „Pe reţelele de socializare sunt publicate multe mesaje provocatoare – a explicat el – nu există ştiri, nu am nimic de adăugat”. Rusia va lua „măsurile necesare pentru a garanta securitatea în urma continuelor atacuri teroriste de la Kiev pe teritoriul rus”. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici