Războiul din Ucraina, ziua 313. Principala companie de apărare din Ucraina este acuzată că furnizează echipamente de slabă calitate pentru armată Ucraina a doborât 39 de drone iraniene/ Stocul Rusiei de rachete se epuizează / Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 107.440 de militari în Ucraina

  • Rusia modifică tacticile de bombardare în Ucraina, după ce prestigioasele rachete Kalibir sunt pe terminate
  • Ruşii vor lansa atacuri folosind drone de fabricaţie iraniană şi rachete sol-aer S-300
  • Ucraina a recuperat aproape 1.600 de prizonieri de război însă alţi aproximativ 3.400 se află încă în captivitate în Rusia
  • Ucraina a doborât 39 de drone iraniene
  • Stocul Rusiei de rachete se epuizează
  • Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 107.440 de militari în Ucraina
81735 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 313. Principala companie de apărare din Ucraina este acuzată că furnizează echipamente de slabă calitate pentru armată  Ucraina a doborât 39 de drone iraniene/ Stocul Rusiei de rachete se epuizează / Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 107.440 de militari în Ucraina

Hepta

UPDATE 22:05 Summitul Ucraina-UE va avea loc în Kiev pe 3 februarie

 
Biroul preşedintelui ucrainean transmis o informare luni conform căreia următorul summit Ucraina-UE va avea loc pe 3 februarie la Kiev.
 
Declaraţia a fost făcută după prima convorbire telefonică diplomatică din 2023 a preşedintelui Volodymyr Zelensky cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 
 
Se aşteaptă ca tema summitului să fie continuarea sprijinului UE pentru Ucraina în faţa agresiunii Rusiei. 
 
De asemenea, se aşteaptă ca liderii UE să evalueze progresele înregistrate de Ucraina în vederea aderării la blocul comunitar.
 
În iunie 2022, Ucraina a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană.
 
În septembrie, prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că Ucraina are ambiţia de a deveni o parte cu drepturi depline a UE în doi ani. 
 
Pentru a atinge acest obiectiv, ţara trebuie să îndeplinească condiţiile impuse de Comisia Europeană cu privire la aspecte legate de justiţie, statul de drept şi eforturile de combatere a corupţiei, iar apoi să continue procesul de negociere privind aderarea la UE.
 
Pe 27 decembrie, Olha Stefanishyna, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană şi Euro-Atlantică, a raportat că Ucraina a făcut „tot posibilul” pentru a pune în aplicare recomandările oferite de UE.  
 
Cu toate acestea, legile controversate ale Ucrainei referitoare la Curtea Constituţională şi la mass-media au fost criticate de organizaţiile europene ca nefiind conforme cu standardele UE.  
 

UPDATE 20:50 Poliţia ucraineană: 25 de camere de tortură au fost descoperite în zonele eliberate din regiunea Harkov

UPDATE 20:00 Principala companie de apărare din Ucraina este acuzată că furnizează echipamente de slabă calitate pentru armată 

Directorii Ukroboronprom sunt acuzaţi de furnizarea de echipamente de slabă calitate pentru armată.
Biroul de Securitate Economică din Ucraina a raportat luni că a acuzat şase directori ai Ukroboronprom, principala companie de apărare a ţării, de deturnare de fonduri şi abuz de putere. 
 
Investigaţia arată că aceştia au încheiat contracte de achiziţionare de echipamente de slabă calitate în valoare de 5,4 milioane Hr (aproximativ 146.000 de dolari) pentru armată în martie 2022. 
 
Echipamentul nu îndeplinea standardele de calitate, dar a fost totuşi predat soldaţilor pentru a efectua misiuni de luptă, a declarat biroul, adăugând că un set de examinări criminalistice şi alte dovezi au confirmat calitatea slabă a armelor. 
 
 

UPDATE 19:00 Moscova anunţă că un atac cu rachete ucrainene a ucis 63 de soldaţi ruşi 

Forţele ucrainene au tras rachete în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde erau staţionaţi soldaţi ruşi, ucigând 63 dintre ei, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării, citat de AP.
Forţele ucrainene au tras şase rachete de la un sistem de lansare HIMARS, iar două dintre ele au fost doborâte, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. Acesta nu a precizat când a avut loc atacul.
 
Lovitura, care a folosit o armă de precizie furnizată de SUA, a dus la un nou eşec pentru Rusia, care în ultimele luni s-a resimţit din cauza unei contraofensive ucrainene.
 
Armata ucraineană nu a confirmat în mod direct atacul, dar a părut să recunoască ceea ce pare a fi acelaşi atac pe care l-au raportat autorităţile ruse, notează AP.
 
Duminică, Direcţia de comunicare strategică a forţelor armate ucrainene a afirmat că aproximativ 400 de soldaţi ruşi mobilizaţi au fost ucişi într-o clădire a unei şcoli din Makiivka şi alţi aproximativ 300 au fost răniţi.
 
Comunicatul ruşilor a precizat că atacul a avut loc „în zona Makiivka”. 
 

UPDATE 15:00 - Ucrainenii au atacat cu rachete HIMARS o şcoală din Makiivka  aflată sub ocupaţie rusească

Circulă informaţii pe Telegram că ucrainenii au atacat cu rachete Himars o şcoală din Makiivka unde se adăposteau soldaţii ruşi. 

Potrivit unor corespondenţi de război pro-ruşi, clădirea şcolii din Makiivka adăpostea circa 600 de soldaţi ruşi, având şi muniţie depozitată la subsol ce ar fi cauzat o explozie masivă. 

Fostul ministru pro-rus al Apărării din regiunea Doneţk, Igor Strelkov,  a scris pe Telegram că numărul victimelor este de 400, transmite BBC.  

 

UPDATE 14:47-Serviciul de urgenţă: Estonia furnizează Ucrainei echipamente de deminare

Consiliul Estonian de Salvare a furnizat Ucrainei echipamente de deminare şi a instruit lucrătorii de urgenţă cu privire la utilizarea acestuia, a informat Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei pe 2 ianuarie. Potrivit şefului serviciului, Serhii Kruk, aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este minat din cauza  Rusiei.  


UPDATE 14:13-Ambasadorul UE spune că uniunea a redus livrările de petrol ruseşti cu 90% în 2022

Uniunea Europeană a redus importurile de petrol rusesc cu 90% înainte de sfârşitul anului 2022, „reducând radical” dependenţa energetică de Rusia, a declarat ambasadorul UE în Ucraina, Matti Maasikas pentru Ukrinform. Potrivit lui Maasikas, Rusia îşi poate vinde petrolul pe alte pieţe, dar veniturile din astfel de vânzări sunt limitate, deoarece Rusia este nevoită să facă o reducere semnificativă la fiecare baril.

 

UPDATE 13:00 - Şeful Serviciului de Informaţii Militare al Ucrainei consideră că Rusia mai deţine rachete pentru doar câteva atacuri de amploare 

Potrivit lui Kyrylo Budanov, ruşilor le trebuie circa două luni pentru a produce suficiente rachete cu care să poată lansa un atac masiv, cu câteva zeci de rachete.

Ruşii au redus numărul de rachete trase cu fiecare atac, pentru a menţine intensitatea acestor lovituri.

Apărarea anti-aeriană a Kievului a doborât 22 de ţinte în cursul nopţii trecute, potrivit administraţiei militare a oraşului. Sirenele de raid aerian au continuat să se audă în capitala Ucrainei spre orele dimineţii.

În total, în cursul nopţii trecute, apărarea ucraineană a doborât 39 de drone de atac (Shahed 131/136, de fabricaţie iraniană), două drone de recunoaştere Orlan-10 şi o rachetă dirijată Kh-59, lansate de forţele ruse.

 

UPDATE 11:16  - Primar: Atacul rusesc din 31 decembrie asupra Kievului a ucis o  persoană

Un bărbat în vârstă de 46 de ani rănit în timpul atacului rus de Revelion asupra Kievului a murit în spital pe 2 ianuarie, a informat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

 

UPDATE 11:03 - Atacurile ruseşti în nouă regiuni ucrainene au ucis o persoană şi au rănit alte şapte

Atacurile ruseşti împotriva regiunilor Kiev, Doneţk, Herson, Harkov, Dnipropetrovsk, Sumi, Mykolaiv, Zaporojie şi Lugansk au ucis o persoană şi au rănit alte şapte, potrivit autorităţilor locale.


UPDATE 9:40 - Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 107.440 de militari în Ucraina din 24 februarie. 

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 2 ianuarie că Rusia a pierdut şi 3.031 de tancuri, 6.093 de vehicule blindate de luptă, 4.725 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.027 de sisteme de artilerie, 423 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 213 de sisteme de apărare aeriană, 283 de avioane, 269 de elicoptere şi 16 bărci.

UPDATE 08:00 Întreruperi de energie electrică şi de încălzire în Kiev

Ca urmare a loviturilor din timpul nopţii asupra capitalei ucrainene, Kiev, infrastructură energetică a fost avariată, provocând întreruperi de energie electrică şi de încălzire, a declarat luni primarul oraşului, Vitali Klitschko.

"Ca urmare a bombardamentelor de noapte asupra capitalei, au fost avariate instalaţiile de infrastructură energetică. În oraş au avut loc întreruperi de energie electrică de urgenţă. În consecinţă, există instalaţii de furnizare a căldurii nealimentate cu energie electrică", a scris el într-o actualizare la primele ore ale dimineţii de luni.

Klitschko a adăugat că alimentarea cu apă a Kievului nu a fost afectată.

UPDATE 05:00 Bătălii aprige au izbucnit în estul şi sudul Ucrainei în prima noapte de Anul Nou

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est, Serhiy Cherevaty, a declarat că Rusia aparent are nevoie de o „pauză operaţională” din cauza pierderilor sale grele suferite în apropiere de Bakhmut şi Soledar din regiunea Doneţk, dar probabil că va continua atacurile din „motive politice”.

În ultimele şase luni, Rusia şi-a adunat trupele şi echipamentul într-o încercare disperată de a captura Bakhmut. Ambele părţi au suferit pierderi grele în bătălia de uzură şi războiul brutal de tranşee din jurul oraşului Bakhmut.

Trupele ruse au continuat bombardarea de rutină a aşezărilor de lângă Bakhmut, Avdiivka, Lyman şi Novopavlivka din regiunea Doneţk.

UPDATE 04:00 Artileria rusă face ravagii în centrul şi estul Ucraine

În regiunea centrală a regiunii Dnipropetrovsk, o femeie de 48 de ani a fost rănită în oraşul Nikopol, după ce artileria rusă a bombardat masiv oraşul, susţine guvernatorul Valentyn Reznichenko.

Regiunea din nord-estul Harkovului a intrat, de asemenea, sub atacul artileriei ruse peste noapte, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 03:00 Bombardamentele ruşilor devin ineficiente în Kiev

Administraţia militară a oraşului Kiev a raportat că apărarea antiaeriană a doborât peste 20 de proiectile în noaptea de 2 ianuarie. Administraţia nu a specificat câte dintre ţintele doborâte erau drone.

UPDATE 02:00 Apărarea anti-aeriană ucraineană doboară rachetele ruseşti

Administraţia militară a oraşului Kiev a raportat că 12 ţinte aeriene au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei în noaptea de 2 ianuarie. În districtul Desnyanskyi al oraşului, balcoanele şi ferestrele unei clădiri înalte au fost avariate de resturile proiectilelor. Alerta de raid aerian în oraş rămâne activă.

UPDATE 01:00 Explozii raportate la Kiev

Mai multe explozii au fost raportate la Kiev în noaptea de 2 ianuarie. Administraţia militară a oraşului Kiev a confirmat că apărarea aeriană a fost activă în capitală şi în regiunea Kiev.

UPDATE 00:30 Guvernator: Rusia a lovit regiunea Sumy de peste 110 de ori în ultimele 24 de ore

Guvernatorul regiunii Sumy, Dmytro Zhyvytsky, a declarat că armata rusă a tras de 114 ori în cinci aşezări. Deşi nu au existat victime civile, ruşii au distrus o biserică, un centru cultural şi un loc de adunare local.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a transmis un mesaj clar: „Ruşii sunt speriaţi şi pe bună dreptate. Le este frică. Se simte. Şi pe bună dreptate sunt îngrijoraţi, pentru că vor pierde. Dronele, rachetele, orice altceva nu le va ajuta”
  • Marea Britanie încetează să mai importe GNL din Rusia. Regatul Unit a oprit toate importurile de gaz natural lichefiat rusesc la 1 ianuarie.
  • Ruşii terorizează Hersonul cu rachete în speranţa că civilii vor părăsi de bună voie oraşul

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici