Războiul din Ucraina, ziua a 45-a. Vizită surpriză a lui Boris Johnson la Kiev. Fiole cu atropină trimise în Ucraina, „scut” pentru posibile atacuri chimice. Totul după ce s-a aflat că ruşii vor fi comandaţi de un general călit în Siria

  • Cel puţin 50 de civili ucraineni au murit după ce o gară din Kramatorsk a fost lovită de două rachete ruseşti, potrivit oficialilor ucraineni
  • Preşedintele Joe Biden a calificat atacul aerian asupra gării din Kramatorsk drept "încă o atrocitate oribilă comisă de Rusia";
  • Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că este de acord cu afirmaţia că Vladimir Putin "poartă responsabilitatea pentru aceste crime de război".
  • Un oficial occidental a declarat că forţele ruse au abandonat "o mulţime" de tancuri, vehicule şi artilerie într-o retragere "grăbită";
  • Ucraina a afirmat că 19.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în timpul războiului
15200 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 45-a. Vizită surpriză a lui Boris Johnson la Kiev. Fiole cu atropină trimise în Ucraina, „scut” pentru posibile atacuri chimice. Totul după ce s-a aflat că ruşii vor fi comandaţi de un general călit în Siria

UPDATE 22:30 Zelenski spune că vrea pace, dar are nevoie de arme acum

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă pentru The Associated Press că se angajează să caute pacea, în ciuda atacurilor ruseşti asupra civililor care au şocat lumea.

UPDATE 21:30 În cadrul unei conferinţe de presă, premierul Boris Johnson a declarat că Ucraina a dat dovadă de "curajul unui leu", iar Volodimir Zelenski a fost "răgetul".

Johnson a mai spus că sancţiunile se vor "intensifica" şi că Marea Britanie se va îndepărta de hidrocarburile ruseşti.

UPDATE 21:00 A avut loc al treilea schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia

Ucraina şi Rusia au făcut sâmbătă al trelea schimb de prizonieri de la începutul războiului, anunţă Reuters.

UPDATE 19:30 "Ucraina a sfidat soarta respingând forţele ruseşti" susţine Boris Johnson

Boris Johnson a dat publicităţii o declaraţie de la vizita sa de astăzi la Kiev, dezvăluind că Marea Britanie va trimite încă 120 de vehicule blindate şi sisteme de rachete anti-navă în Ucraina, potrivit Sky News.

"Este un privilegiu să pot călători în Ucraina şi să mă întâlnesc cu preşedintele Zelenski în persoană la Kiev astăzi" a declarat Boris Johnson.

"Ucraina a sfidat soarta şi a respins forţele ruseşti de la porţile Kievului, realizând cea mai mare faptă de arme din secolul XXI.Datorită conducerii hotărâte a preşedintelui Zelenskyy şi datorită eroismului şi curajului invincibil al poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale lui Putin sunt zădărnicite" a transmis premierul Marii Britanii.

"Am precizat astăzi că Regatul Unit este de neclintit alături de ei în această luptă continuă şi că suntem implicaţi pe termen lung. Ne intensificăm propriul sprijin militar şi economic şi convocăm o alianţă globală pentru a pune capăt acestei tragedii şi pentru a ne asigura că Ucraina supravieţuieşte şi prosperă ca naţiune liberă şi suverană" a adăugat Boris Johnson.

UPDATE 18:30 O serie de donatori vor să aloce 9,1 miliarde de euro refugiaţilor ucraineni

O serie de donatori, inclusiv Comisia Europeană şi guvernul canadian, au promis sâmbătă o sumă totală de 9,1 miliarde de euro sub formă de donaţii, împrumuturi şi subvenţii pentru a sprijini refugiaţii care fug de război în urma invaziei Rusiei.

UPDATE 17:35 De la începutul „operaţiei militare speciale” conduse de Vladimir Putin, Rusia a deportat ilegal 439.420 de civili din Ucraina, dintre care 91.673 de copii, conform documentaţiei strânse de autorităţile de la Kiev.

UPDATE 17:20 Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev

Premierul britanic Boris Johnson are o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, sâmbătă după-amiază, în Kiev.

UPDATE 16:30 Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit la Kiev cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

Nehammer se află în capitala Ucrainei pentru o vizită de o zi, în semn de susţinere, notează Sky News.

În timpul întâlnirii cu Volodimir Zelenski, acesta i-a spus preşedintelui ucrainean că "Austria vă sprijină în orice calitate şi ne vom extinde sprijinul".

De asemenea, cancelarul are programată o vizită la Bucea, la periferia Kievului care a fost în centrul acuzaţiilor de crime de război ruseşti după retragerea armatei din nordul ţării.

UPDATE 15:00 Poroşenko: „Cu cât primim mai multe arme, cu atât mai repede va veni pacea”

„Avem nevoie de arme, arme şi arme. Avem nevoie de sancţiunile lui Putin şi de izolarea internaţională. Cu cât primim mai multe arme, cu atât mai repede va veni pacea. Avem nevoie de încetarea focului, de retragerea soldaţilor ruşi, abia după aceasta vom putea vorbi despre viitor, despre garanţii de securitate, despre reparaţii”, a declarat Petro Poroşenko, fostul preşedinte al Ucrainei, vorbind la evenimentul SkyTg24 „Live In”, care are loc la teatrul Kursaal Santalucia din Bari (Italia).

UPDATE 14:40 Bilanţul masacrului de la Bucea creşte: 360 de civili ucişi, dintre care 10 sunt copii

Numărul morţilor civili din Bucha se măreşte. „Potrivit autorităţilor oraşului, un total de 360 ​​de civili sunt ucişi în prezent, inclusiv cel puţin 10 copii”. Comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, Liudmyla Denisova, a scris pe Telegram. Cel mai recent bilanţ a fost publicat joi şi indica 320 de persoane ucise.

UPDATE 14:30 „Vizita cancelarului austriac este un semn de solidaritate”

„Austria ne sprijină în a rezista agresiunii ruse. Vizita cancelarului federal Karl Negammer la Kiev este o manifestare importantă de solidaritate cu poporul ucrainean”, a scris pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 14:20 Germania nu mai are pe stoc arme pe care să le trimită în Ucraina, dar va înlesni Kievuluiului o linie directă cu industria de armanent

UPDATE 14:00 Zelenski recunoaşte că urăşte Rusia

UPDATE 13:30 Groapă comună cu soldaţi ruşi descoperită la Harkov

O groapă comună cu soldaţi ruşi a fost descoperită de forţele militare ucrainene la Vilhivka, în regiunea Harkov, informează presa locală.

UPDATE 13:20 Kiev: 132 de cadavre de oameni torturaţi găsite la Makariv

UPDATE 13:00 Militarii ruşi care au săpat tranşee în apropiere de centrala nucleară de la Cernobîl nu au mai mult de un an de trăit, după ce s-au contaminat radioactiv, anunţă un ministru ucrainean

 

UPDATE 12:30 Kiev, metroul Beresteiska îşi reia funcţionarea

Staţia de metrou Beresteiska din Kiev şi-a reluat funcţionarea în această dimineaţă, notează presa locală. 

UPDATE 12:10 O explozie a avut loc recent în oraş, dar nu sunt victime şi situaţia este sub control, a anunţat de primarul regiunii Mării Negre din Odesa, Vasil Guliaev. În regiunea Odessa au fost impuse restricţii de acces pentru o zi şi jumătate, care va începe la ora 21:00 pe 9 aprilie şi se va încheia la ora 6:00 pe 11 aprilie, din cauza riscului de atacuri cu rachete.

UPDATE 12:00 Kiev: „Peste 19.000 de soldaţi ruşi ucişi. 151 de avioane de vânătoare, 136 de elicoptere şi 112 drone doborâte”

Peste 19.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, a anunţat astăzi Armata de la Kiev pe contul său de Twitter. În cea mai recentă actualizare privind pierderile Moscovei de până acum, armata ucraineană indică faptul că aproximativ 19.100 de soldaţi ruşi au murit (în această dimineaţă), 151 de avioane de luptă au fost doborâte împreună cu 136 de elicoptere şi 112 drone. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 705 tancuri ruseşti, 335 de piese de artilerie, 1.895 de transportoare blindate de trupe, patru sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, 108 sisteme de lansare de rachete, şapte nave, 1.363 de vehicule, 76 de tancuri de realimentare, 55 de unităţi de apărare antiaeriană. şi 25 de unităţi de echipamente speciale.

UPDATE 11:30 Angajaţii de la Cernobîl de la BBC: forţaţi să fure combustibil de la ruşi

În timpul ocupaţiei ruse, angajaţii centralei nucleare de la Cernobîl s-au trezit şi ei înşişi furând combustibil de la ocupanţi pentru a preveni stingerea curentului electric. Aceiaşi angajaţi îi spun unui jurnalist BBC, care este printre primii reporteri care au intrat în clădire de la plecarea trupelor ruse. Când centrala a rămas fără electricitate timp de trei zile, inginerul Valeri Semonov spune că a făcut tot posibilul să găsească combustibil care să permită generatorului să continue să funcţioneze. „Fără electricitate, ar fi putut fi catastrofal”, explică Oleksandr Lobada, supervizorul de securitate.

UPDATE 11:20 Bombardarea zonelor rezidenţiale din Severodoneţkţ

A avut loc un bombardament rusesc asupra zonelor rezidenţiale din Severodoneţk, unde numărul morţilor nu a fost încă confirmat. Acest lucru a fost raportat de şeful administraţiei regionale de stat Lugansk, Serhiy Haidai, citat de Kiev Independent. Forţele armate ucrainene explică pe Facebook că trupele ruse continuă să atace estul ţării, „pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriilor Doneţk şi Lugansk”.

UPDATE 11:10 SUA spre sfârşitul relaţiilor comerciale cu Rusia

Preşedintele SUA Biden a declarat că preşedintele Camerei, Nancy Pelosi, a fost de acord să îngheţe încetarea relaţiilor comerciale normale cu Rusia până când „va putea pune la punct toţi aliaţii noştri cheie”, adăugând că „unitatea dintre aliaţii noştri este de o importanţă fundamentală”. Pelosi a declarat ieri că săptămâna viitoare Camera „va adopta o legislaţie pentru a oficializa această revocare şi sperăm că va primi un vot puternic şi bipartizan”, potrivit unui comunicat. Statele Unite ale Americii urmează să revoce statutul în coordonare cu Uniunea Europeană şi cu ţările din Grupul celor 7, ceea ce înseamnă că toate aceste naţiuni pot creşte tarifele la importurile ruseşti, pentru a provoca noi daune economice Moscovei, ca răzbunare pentru invazie.

UPDATE 11:00 Guvernatorul Oblastului: „Mergeţi departe de Lugansk”

Sunt necesare evacuări ulterioare din regiunea Lugansk, Ucraina, deoarece bombardamentele au crescut în ultimele zile şi au sosit alţi soldaţi ruşi. Îndemnul către locuitorii din cea mai estică regiune a Ucrainei vine de la însuşi guvernatorul Oblastului, Serhii Gaidai.

UPDATE 10:30 Rachetă pe staţiunea turistică Mirhorod, mulţi răniţi

Trupele ruse au tras cu o rachetă asupra unor infrastructuri din staţiunea turistică Mirhorod, în regiunea Poltava, din centrul Ucrainei, rănind două persoane şi provocând pagube importante, susţine şeful administraţiei regionale de stat, Dmitro Lunin, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE 10:20 Bilanţul copiilor ucişi de la începutul războiului creşte la 176. Cei răniţi sunt 324

Bilanţul copiilor ucişi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei creşte la 176 (ieri au fost 169), a anunţat Procuratura Generală, potrivit presei ucrainene şi internaţionale, adăugând că numărul copiilor răniţi se ridică la 324.

UPDATE 10:00 Statele Unite au facilitat transferul Slovaciei a unui sistem de apărare aeriană către Ucraina

Slovacia a transferat Ucrainei un sistem de apărare antirachetă S-300, îndeplinind una dintre principalele solicitări ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ajuta ţara să se apere de campania de bombardare a Rusiei. Preşedintele Biden a mulţumit guvernului slovac şi a declarat că Statele Unite vor repoziţiona un sistem de rachete Patriot în Slovacia.

UPDATE 09:20 Există risc de coliziune între SUA şi Rusia, spune ambasadorul trimis de Putin la Washington

UPDATE 09:00 Britanicii: Moscova va spori loviturile aeriene în Donbass şi în sud

Operaţiunile militare ruseşti în Ucraina „continuă să se concentreze asupra regiunii Donbass, Mariupol şi Mikolaiv, susţinute de lansări continue de rachete de croazieră de către forţele navale”; este de aşteptat „ca activitatea aeriană rusească să crească în sudul şi estul ţării în sprijinul acestei activităţi”, notează serviciile secrete militare britanice, în cea mai recentă actualizare a situaţiei de pe dront. Informaţiile mai vorbesc despre faptul că armata rusă continuă să vizeze ucrainenii „necombatanţi”, adică civili.

UPDATE 08:20 La 61 de ani, fostul mare fotbalist Igor Belanov, fost câştigător al Balonului de Aur, luptă pe front

UPDATE 08:00 Armata lui Putin schimbă comandantul, susţin surse occidentale preluate de Kiev

UPDATE 07:50 Datoria rusă, retrogradată

Evaluarea datoriei ruse în valută pe termen lung a fost retrogradată de S&P de la CC la SD, adică implicit selectiv.

UPDATE 07:30 Wsj: Ucraina a comandat atropină împotriva armelor chimice

Organizaţia umanitară americană Direct Relief a declarat pentru Wall Street Journal că, la cererea ministrului ucrainean al Sănătăţii, a trimis la Kiev aproximativ 220.000 de fiole cu un medicament care poate fi folosit pentru a contracara efectele armelor chimice Aceasta este atropina, care este utilizată pentru a creşte ritmul cardiac sau pentru a reduce secreţiile de mucus în plămâni sau căile respiratorii. În practică, este capabil să blocheze efectele otrăvirii cauzate de agenţii nervoşi. Este acelaşi medicament distribuit lucrătorilor din domeniul sănătăţii din Siria în 2017.

UPDATE 97:00 CNN: Ruşii sunt sub presiune, pentru că vor să câştige în Ucraina până pe 9 mai

Ruşii se simt presaţi să aibă o victorie în Ucraina până pe 9 mai, ziua în care Rusia sărbătoreşte victoria asupra naziştilor în al Doilea Război Mondial, susţin oficialii europeni şi americani. Potrivit unor surse, forţele ruse se reorganizează şi se concentrează pe estul şi sudul Ucrainei, pentru că le consideră obiective mai mici şi mai realizabile decât cucerirea întregii ţări. Presiunea unui termen de 9 mai, subliniază oficialii, pe de o parte i-ar putea trăda pe ruşi şi îi poate determina să facă greşeli, dar i-ar putea împinge şi să comită alte atrocităţi, precum cele de la Bucea şi Kramatorsk.

UPDATE 06:00 Viceprim-ministrul Ucrainei: „8 autobuze de evacuare reţinute de forţele ruse”

În Melitopol, trupele de ocupaţie au reţinut 8 ​​autobuze pentru evacuare timp de o zi. Viceprim-ministrul ţării, Irina Vereşciuk, a scris pe Facebook. „Sunt negocieri pentru deblocarea acestor autobuze pe traseul lor şi, conform înţelegerilor, s-ar putea efectua evacuarea localnicilor”. Ieri, în acelaşi oraş, după cum a declarat primarul Ivan Fedorov, peste o sută de oameni au fost răpiţi „fără motiv” de forţele ruse.

UPDATE 2:20 Trupele ruseşti se "regrupează" înainte de a avansa spre Harkov

Armata rusă se regrupează în estul Ucrainei şi plănuieşte să avanseze spre oraşul Harkov, a declarat vineri şeful serviciului de informaţii al apărării din Ucraina pentru CNN.

"Ei se regrupează spre oraşul [ucrainean] numit Izium, via Belgorod. Ei se deplasează prin Belgorod. Ei primesc trupe suplimentare în Belgorod pentru a-şi compensa pierderile din Ucraina", a declarat generalul-maior Kyrylo Budanov, şeful Serviciului de informaţii al Apărării din Ucraina.

"Ei intenţionează să avanseze în primul rând spre Harkov. Vor încerca să distrugă oraşul Mariupol şi abia după aceea ar putea încerca să ia iniţiativa unui nou avans spre Kiev", a spus el.

Budanov a făcut apel la aliaţii Ucrainei să ofere sprijin militar "cu adevărat serios" pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă. El a spus că este nevoie de artilerie grea, sisteme de rachete antiaeriene şi avioane de luptă. 

UPDATE 1:20 Renumitul critic de modă Tim Blanks a criticat bloggerii ruşi care au tăiat genţile Chanel ca răspuns la sancţiuni . El chiar a inventat noul termen "The Putinistas" pentru a-i desemna.

Situaţia actuală

  • O rachetă balistică rusă a lovit vineri o gară aglomerată din oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, unde 4.000 de persoane aşteptau să fie evacuate. Cel puţin 50 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise, potrivit guvernatorului din Doneţk, Pavlo Kyrylenko. Rusia a negat că ar fi responsabilă.
  • Preşedintele ucrainean a acuzat forţele ruse că au ţintit în mod deliberat civili şi a declarat că nicio trupă ucraineană nu se afla în gară când aceasta a fost atacată. Într-o declaraţie, Zelenski a spus: "Acesta este un rău care nu are limite. Şi dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată". Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a acuzat, de asemenea, Rusia de "masacrarea deliberată" a civililor.
  • Reprezentantul pentru Ucraina al agenţiei ONU pentru copii Unicef, Murat Sahin, a condamnat atacul cu rachete asupra staţiei Kramatorsk din estul Ucrainei şi a cerut ca "uciderea copiilor să înceteze acum".
  • Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că este de acord cu afirmaţia că Vladimir Putin "poartă responsabilitatea pentru aceste crime de război".
  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să ofere preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, un început mai rapid al programului de aderarea a Ucrainie la UE. În cadrul unei conferinţe de presă comune cu Zelenskiy, şefa Comisiei Europene a declarat: "Nu va fi o chestiune de ani"
  • Anchetatorii criminalişti au început să exhumeze o groapă comună din oraşul ucrainean Bucha, învelind în plastic negru şi aşezând cadavrele civililor care, potrivit oficialilor, au fost ucişi în timpul invaziei ruseşti. De când trupele ruseşti s-au retras din Bucha săptămâna trecută, oficialii ucraineni spun că sute de civili au fost găsiţi morţi.
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici