Războiul din Ucraina, ziua 489. Ucrainenii cuceresc teritorii / Putin vorbeşte despre evitarea unui război civil în Rusia / Lukaşenko: dacă Rusia se prăbuşeşte, vom muri cu toţii / Prigojin, identificat în Belarus

  • Un atac cu rachete ruseşti a lovit, marţi, o zonă de restaurante din oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei
  • Armata ucraineană eliberează satul Rivnopil din regiunea Doneţk
  • SUA vor trimite un nou lot de vehicule blindate şi muniţie pentru lansatoarele de rachete HIMARS
  • Aliaţii occidentali neagă că sunt implicaţi în rebeliunea Wagner
35708 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 489. Ucrainenii cuceresc teritorii / Putin vorbeşte despre evitarea unui război civil în Rusia / Lukaşenko: dacă Rusia se prăbuşeşte, vom muri cu toţii / Prigojin, identificat în Belarus

MEDIAFAX FOTO - AP News

UPDATE Un copil, printre persoanele moarte în atacul din Kramatorsk

Un copil se află printre cele trei persoane ucise în urma atacurilor cu rachete ruseşti asupra oraşului Kramatorsk, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

Se crede că copilul are 14 sau 15 ani.

Printre persoanele rănite se numără şi un copil foarte mic.

Oficialii ucraineni au declarat că salvatorii au stins un incendiu în clădire în urma atacului.

UPDATE Atac cu rachete asupra unor restaurante din Kramatorsk

Un atac cu rachete ruseşti a lovit, marţi, o zonă de restaurante din oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni.

Serviciile de urgenţă se află la faţa locului şi îi ajută pe răniţi, dar numărul victimelor este deocamdată necunoscut, a declarat guvernatorul regiunii pentru televiziunea ucraineană.

Imaginile şi fotografiile de pe reţelele de socializare arată clădiri înconjurate de dărâmături.

Aceasta survine în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că contraofensiva Ucrainei avansează pe toate fronturile.

UPDATE Lukaşenko spune că Belarusul este pregătit să găzduiască mercenari Wagner într-o bază abandonată

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, afirmă că ţara este pregătită să găzduiască trupele Wagner într-o bază abandonată, potrivit unui raport al agenţiei de presă de stat Belta.

"Le-am oferit una dintre bazele militare abandonate. Vă rog - avem un gard, avem de toate - montaţi corturile", a declarat Lukaşenko.

Conform unui acord negociat de Lukaşenko la sfârşitul zilei de sâmbătă, care a pus capăt unei revolte a luptătorilor Wagner, acestora li s-a permis fie să se alăture forţelor armate regulate ale Rusiei, fie să se mute împreună cu liderul lor Evgheni Prigojin în exil în Belarus, fie pur şi simplu să se întoarcă la familiile lor/

Lukaşenko a adăugat, de asemenea, că nu există planuri de a deschide centre de recrutare Wagner în Belarus.

UPDATE Trimisul Papei pentru pace va vizita mâine Moscova

Trimisul Papei Francisc pentru pace în Ucraina va vizita Moscova mâine şi joi, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.

Matteo Zuppi va avea ca scop "să încurajeze gesturile de umanitate" care pot ajuta la găsirea unei soluţii paşnice la război, a adăugat acesta.

La începutul acestei luni, el a vizitat Ucraina, unde s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski şi cu alţi oficiali guvernamentali la nivel înalt.

Papa a cerut în mod constant liderilor mondiali să lucreze pentru a rezolva conflictul în mod paşnic.

UPDATE Zelenski: NATO? Există toate motivele pentru ca Ucraina să fie invitată

„Există toate motivele pentru o invitaţie politică către Ucraina de a adera la Alianţă. Există o înţelegere deplină a garanţiilor de securitate pentru Ucraina până în momentul aderării”, scrie preşedintele ucrainean, Zelenski, într-o postare intitulată „Nato.Vilnius.Ukraine” pe Telegram, cu câteva săptămâni înainte de summitul NATO din capitala Lituaniei. „Colaborăm cu echipa pentru ca deciziile summitului de la Vilnius să fie cu adevărat semnificative”, a adăugat el.

Lukaşenko: Dacă Rusia se prăbuşeşte, vom ajunge sub dărâmături. Vom muri cu toţii

„Am lăsat situaţia să scape de sub control, am crezut că se va dizolva de la sine, dar nu a făcut-o. Nu există eroi în acest caz, doi oameni care au luptat uniţi pe front s-au ciocnit. Dacă Rusia se prăbuşeşte, vom ajunge sub dărâmături. Vom muri cu toţii”, ar fi spus preşedintelui Belarusului, Lukaşenko, potrivit consilierului lui Zelenski şi fost ministru adjunct de interne, Anton Geraşcenko.

UPDATE  Putin cere un minut de reculegere pentru morţii din revoltă: armata şi forţele de securitate au prevenit războiul civil

Preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a numit trădător pe Pirgojin, a cerut un minut de reculegere pentru a-i onora pe cei ucişi în revolta batalionului Wagner care a avut loc pe 24 iunie, relatează Ria Novosti. Este vorba despre aviatorii de pe avioanele militare ruseşti care au fost doborâţi de miliţia lui Prigojin. Solicitarea a venit în timpul unui discurs al preşedintelui rus adresat personalului militar din piaţă, în prezenţa ministrului rus al Apărării, Şoigu. „Adevăraţii apărători din vremuri tulburi au prevenit tulburările, al căror rezultat ar fi haos”, i-a lăudat Putin. Potrivit liderului rus, armata şi forţele de securitate ruse au împiedicat efectiv izbucnirea unui război civil.

UPDATE Peskov: Prigojin? Nu ştiu unde este

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu ştie unde se află şeful lui Wagner, Evgheni Prigojin. „Nu am aceste informaţii şi nu vă pot spune nimic”, a spus Peskov, ca răspuns la întrebările jurnaliştilor, potrivit RIA Novosti.

UPDATE Civili ucraineni reţinuţi de ruşi

UPDATE Ruşii au ieşit la exerciţii în Marea Baltică

UPDATE  Summit-ul nocturn al lui Putin cu liderii securităţii, după discursul televizat şi ultimatumul dat mercenarii lui Wagner

După discursul televizat şi ultimatumul dat mercenarilor Wagner, Putin a convocat Consiliul de Securitate. Alături de el se aflau toţi cei care gestionează pârghiile-cheie ale puterii: şefii serviciilor secrete şi ai Gărzii Naţionale, procurorul general şi şeful comisiei de anchetă, ministrul de interne şi, de asemenea, ministrul Apărării, Şoigu, negându-se astfel zvonuri despre eliminarea sa iminentă.

Atmosfera părea mult mai informală decât imaginile întâlnirilor care au precedat invazia Ucrainei. Posturile TV au difuzat câteva fraze ale preşedintelui, care a vorbit despre o „situaţie absurdă”. Pe faţa preşedintelui apar anumite mişcări: buza inferioară şi bărbia par să tremure, o afecţiune asemănătoare cu efectele unei pareze. Observatorii spune că nu poate fi altceva decât stresul acumulat în trei zile dominate de tensiune.

UPDATE Prigojin a aterizat la Minsk cu un avion de afaceri

Misterul dispariţiei lui Prigojin pare să se clarifice în cele din urmă. Potrivit proiectului „Belarusian Gayun”, avionul de afaceri al lui Prigojin – care poartă numărul de înmatriculare RA-02795 – a aterizat pe aeroportul militar Machulishchi de lângă Minsk la ora locală 07:40. Transponderul avionului a fost urmărit pe pista de aterizare din Belarus. Un alt avion de afaceri a decolat din Rusia, BAe 125-800B a plecat din Sankt Petersburg şi a aterizat la 6.58 dimineaţa. Informaţia a fost confirmată.

UPDATE Zelenski raportează victorii

UPDATE Lupte grele la Herson

UPDATE Averea lui Prigojin

UPDATE Cine e aghiotantul lui Prigojin

UPDATE SUA nu se amestecă în treburile Rusiei

UPDATE Guardian - Opoziţia din Australia - nu mai vrem să trimitem armament din „era Vietnamului” către Ucraina 

Australia trebuie să furnizeze „vehicule speciale” Ucrainei, spune liderul opoziţiei, Peter Dutton. 

Publicul australian a susţinut foarte mult preşedintele Zelensky şi cauza sa şi, trimiţând vehicule din epoca Vietnamului în Ucraina, nu este ceea ce au cerut.

"Armata ucraineană este foarte, foarte conştientă de ceea ce au nevoie, au cerut anumite vehicule, inclusiv Hawkeis, acestea sunt vehiculele care ar trebui trimise pentru că ucrainenii ştiu cel mai bine de ce au nevoie”, mai spune liderul opoziţiei. 

 

UPDATE Kyiv Independent - Nicio ameninţare nucleară din partea Rusiei 

Statele Unite nu văd niciun indiciu că Rusia intenţionează să arunce în aer centrala nucleară Zaporizhzhia sau să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, reporterilor în timpul unui briefing din 26 iunie.

 

UPDATE - Ucraina confirmă uciderea a doi adolescenţi în Berdiansk de către bombardamentele ruseşti

În urma unei anchete independente, autorităţile ucrainene au confirmat uciderea a doi adolescenţi de către trupele ruse în oraşul ocupat Berdiansk, regiunea Zaporizhzhia, a informat Administraţia Militară a oraşului Berdiansk în aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE -  Avionul lui Prigojin a zburat de la Rostov la Sankt Petersburg după rebeliune

Avionul fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a zburat de la Rostov la Sankt Petersburg pe 25 iunie după rebeliunea sa de scurtă durată împotriva guvernului putinist, a informat IStories, un proiect independent de jurnalism de investigaţie rusesc, pe 26 iunie.

UPDATE - Armata ucraineană eliberează satul Rivnopil din regiunea Doneţk 

Armata din Ucraina a eliberat satul Rivnopil din regiunea Doneţk.

„Forţele de apărare au returnat Rivnopil sub controlul nostru. Mergem mai departe”, a anunţat ministra adjunctă a apărării, Hanna Maliar. 

SUA vor trimite un nou lot de vehicule blindate şi muniţie pentru lansatoarele de rachete HIMARS
 

 SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 500 de milioane de dolari, care va include:

- 30 vehicule blindate BMP M2 Bradley;
- 25 vehicule blindate M1126 Stryker;
- muniţie suplimentară pentru lansatoarele de rachete MLRS „HIMARS” şi sisteme de apărare aeriană „Patriot”;
- rachete portabile „Javelin” şi „Stinger”.

UPDATE -  Zelenski îşi exprimă recunoştinţa faţă de războinicii Ucrainei

,,Mi-am exprimat recunoştinţa şi le-am oferit distinctii de stat războinicilor care apără Ucraina în sudul liniei frontului. Le doresc sa fie puternici.  Aveti grija de voi!
 
Astăzi am condus sute de kilometri, am vizitat diferite locuri, am vorbit cu militari din diferite brigăzi şi am mulţumit eroilor nostri.  Diferiti, dar cu acelaşi scop  – victoria ţării noastre şi a poporului nostru".
 
Cu două ore în urmă, a postat un mesaj pe Facebook:

,,Poziţiile de front ale trupelor ucrainene în direcţia Berdiansk. Este foarte important să fii aici astăzi. Sunt deosebit de bucuros să salut batalionul 3 al Brigăzii Prezidenţiale Separate Bohdan Khmelnytskyi a Forţelor Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei.
Vă mulţumim pentru apărarea Ucrainei, lupta pentru independenţa şi libertatea noastră – libertate pentru fiecare dintre noi. Aveţi grijă de voi. Dacă vă salvaţi vieţile, veţi salva Ucraina'.

 

UPDATE - Aliaţii occidentali neagă că sunt implicaţi în rebeliunea Wagner

Preşedintele american Joe Biden a făcut primele sale comentarii cu privire la rebeliunea de scurtă durată a Grupului Wagner în mass-media pe 26 iunie.

Preşedintele neagă că NATO s-ar fi implicat în orchestrarea rebeliunii, de fapt, chiar consideră că acest act ar determina Rusia să învinuiască Occidentul şi să escaladeze conflictul. 

UPDATE - Putin îi critică pe organizatorii rebeliunii

Dar totodată, îi laudă pe majoritatea mercenarilor Wagner. Pe 26 iunie, dictatorul rus Vladimir Putin a atacat organizatorii rebeliunii Wagner, dar a susţinut că majoritatea mercenarilor Wagner sunt patrioţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici