Războiul din Ucraina, ziua 514. Atacurile ruseşti asupra a 11 regiuni din Ucraina: 8 morţi şi numeroşi răniţi. Zelenski a vorbit pentru prima oară deschis despre contraofensivă. De ce a întârziat şi ce aşteptări are preşedintele ucrainean pentru lunile următoare

  • Zelenski: ,,Am amânat contraofensiva pentru că nu aveam suficiente arme şi trupe instruite corespunzător".
  • Zelenski a insistat asupra faptului că contraofensiva armatei sale împotriva forţelor ruseşti este pe cale să "câştige viteză"
  • "Ne apropiem de un moment în care acţiunile relevante pot lua amploare, deoarece trecem deja prin unele locaţii minate şi deminăm aceste zone", a spus el.
25543 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 514. Atacurile ruseşti asupra a 11 regiuni din Ucraina: 8 morţi şi numeroşi răniţi. Zelenski a vorbit pentru prima oară deschis despre contraofensivă. De ce a întârziat şi ce aşteptări are preşedintele ucrainean  pentru lunile următoare

Володимир Зеленський, Facebook

UPDATE Lukaşenko soseşte la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu Putin

Dictatorul belarus Alexander Lukaşenko a sosit la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, potrivit serviciului de presă al lui Lukaşenko.
 
Lukaşenko se va întâlni cu Putin pe 23 iulie pentru a discuta "probleme de securitate, agenda internaţională, implementarea programelor alianţei, şi rezistenţa comună la presiunea sancţiunilor", a declarat serviciul său de presă.

UPDATE Suedia prezintă un plan pentru reconstrucţie de 522 milioane de euro

Ajutorul a fost anunţat în timpul unei întâlniri din 21 iulie între Johan Forsell, ministrul suedez pentru cooperare internaţională pentru dezvoltare, şi ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svyrydenko.

Fondurile Suediei vor fi direcţionate către reconstrucţia infrastructurii, dezvoltarea ecologică, antreprenoriat, comerţ, deminare şi iniţiative media.

UPDATE Forţele ruseşti au bombardat regiunea Harkov, provocând un mort şi un rănit

Forţele ruseşti au bombardat regiunea Harkov pe 22 iulie, omorând o persoană şi rănind o alta. Potrivit procurorilor locali, forţele ruseşti au bombardat oraşul Kupiansk în jurul orei locale 11.00. Acestea au bombardat din nou Kupiansk în jurul orei locale 13:30, ucigând un bărbat în vârstă de 57 de ani.
 
Informaţiile preliminare sugerează că bombardamentele au fost efectuate cu lansatoare de rachete multiple, au declarat procurorii locali.
 
În jurul orei locale 15.00, forţele ruseşti au bombardat, de asemenea, satul Dvorichna, rănind un bărbat de 60 de ani. Bărbatul a fost spitalizat pentru rănile sale.

UPDATE Zelenski a discutat la telefon cu Stoltenberg despre acordul privind cerealele

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre susţinerea Acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Potrivit lui Zelenski, el şi Stoltenberg "au stabilit prioritatea şi etapele viitoare necesare pentru deblocarea şi funcţionarea durabilă a coridorului de cereale din Marea Neagră".

"Ne-am coordonat eforturile pentru a restabili funcţionarea Acordului pentru cerealele din Marea Neagră. Din cauza acţiunilor Rusiei, lumea se află din nou în pragul unei crize alimentare. În total, 400 de milioane de oameni din multe ţări din Africa şi Asia sunt în pericol de a muri de foame", a declarat Zelenski.

UPDATE Un jurnalist rus a murit şi alţi trei au fost răniţi în apropiere de linia frontului din Ucraina

Patru jurnalişti ruşi au fost răniţi de muniţii cu dispersie în regiunea Zaporizhzhia şi că unul dintre ei, Rostislav Zhuravlev, a murit din cauza rănilor suferite în timpul evacuării lor.
 
Unul dintre jurnaliştii răniţi a fost transferat la o unitate medicală militară rusă din Melitopol şi va fi trimis în Crimeea dacă starea sa rămâne stabilă.

UPDATE Un depozit de petrol şi depozite militare ruseşti au fost distruse de armata ucraineană în Crimeea 

Comandamentul strategic al Forţelor Armate ale Ucrainei a confirmat la 22 iulie că un depozit de petrol şi depozite militare ruseşti au fost distruse cu succes în Crimeea ocupată de Rusia.
 
Serghei Aksionov, şeful instalat de Moscova în peninsula ocupată, a afirmat că dronele au "încercat" să lovească infrastructura şi că au fost trimise servicii de urgenţă.

UPDATE 496 de copii ucraineni au fost ucişi în urma războiului

496 de copii ucraineni au fost ucişi în mod oficial de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, anul trecut. Alţi 1.068 de copii au suferit răni de diferite grade de gravitate.
 
Cu toate acestea, este posibil ca cifrele reale să fie mult mai mari, deoarece nu se iau în considerare pe deplin teritoriile aflate încă sub ocupaţie rusă, recent eliberate de forţele ucrainene sau care se confruntă cu lupte grele.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra a 11 regiuni din Ucraina în cursul nopţii au ucis cel puţin opt civili şi au rănit alţii, au declarat autorităţile.

AP relatează că biroul procurorului regional din regiunea estică Doneţk a declarat că cel puţin patru persoane, inclusiv un cuplu căsătorit, au fost ucise în timp ce forţele ruseşti au bombardat aseară aşezarea Niu-York, la sud de oraşul Bakhmut - locul celei mai lungi şi sângeroase bătălii. Alţi trei locuitori din Niu-York au fost spitalizaţi.

În această dimineaţă, ministerul de interne ucrainean a declarat că doi civili au murit în timp ce forţele ruseşti au lovit aseară Kostiantynivka, un oraş din regiunea Doneţk, cu lansatoare multiple de rachete. Într-o postare pe canalul său oficial Telegram, ministerul a precizat că un alt civil a fost rănit în acelaşi atac, care a distrus, de asemenea, 20 de case, maşini şi o conductă de gaz.

De asemenea, două persoane au fost ucise în apropiere de oraşul Cernihiv din nordul ţării, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Rusia, în timp ce rachete de croazieră ruseşti au distrus centrul cultural local şi au avariat blocuri de apartamente, a anunţat sâmbătă dimineaţa administraţia militară regională. Aceasta nu a precizat ora exactă a atacului, spunând doar că acesta a avut loc în ultimele 24 de ore.

Au existat probleme, dar situaţia de pe front este pe cale să se schimbe

Preşedintele Zelenski a explicat de ce contraofensiva Forţelor Armate ale Ucrainei este mai lentă decât se preconiza. Potrivit acestuia, motivul este că operaţiunea în sine a început mai târziu decât se aştepta iniţial.

,,Aveam de gând să o începem primăvara, dar nu am făcut-o pentru că nu aveam suficientă muniţie şi arme. Nu aveam suficiente brigăzi instruite corespunzător. Nu aveam soldaţi instruiţi în mod corespunzător cu aceste arme. Asta i-a dat răgaz Rusiei pentru a mina toate terenurile noastre şi a construi mai multe linii de apărare", a spus liderul ucrainean.

Preşedintele Ucrainei,Zelenski, a insistat asupra faptului că contraofensiva armatei sale împotriva forţelor ruseşti este pe cale să "câştige viteză", încercând să liniştească guvernele occidentale care s-au alarmat în legătură cu progresul lent al operaţiunii.

Efortul de respingere a forţelor ruseşti din Ucraina a început mai târziu decât spera Kievul, a declarat ZelenskI, din cauza insuficienţei muniţiilor, armamentului şi a brigăzilor antrenate corespunzător, ceea ce a dat timp Rusiei să amplaseze mine şi să construiască linii defensive.

Dar impulsul de pe front este pe cale să se schimbe, a adăugat Zelenski, reiterând totodată apelul său către aliaţi de a furniza mai multe rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă avansate.

"Ne apropiem de un moment în care acţiunile relevante pot lua amploare, deoarece trecem deja prin unele locaţii minate şi deminăm aceste zone", a spus el.

Liderul ucrainean s-a adresat prin intermediul unei înregistrări video liderilor internaţionali din domeniul securităţii la Forumul de securitate Aspen, care durează patru zile, unde ritmul contraofensivei ucrainene a dominat discuţiile.

Progresul contraofensivei a fost "întrebarea în mintea tuturor celor prezenţi aici" şi "preocuparea tuturor prietenilor dumneavoastră din lume", i-a spus Chrystia Freeland, vicepremierul Canadei, lui Zelenski.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a declarat în faţa audienţei din Colorado că rezultatele efortului militar al Ucrainei vor deveni clare doar după ce Kievul îşi va angaja pe deplin forţele.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici