Războiul din Ucraina, ziua 526. Kievul, atacat cu drone Shahed / Kremlinul este "din ce în ce mai îngrijorat" de atacurile de la graniţa cu Ucraina / Ucrainenii condamnă bombardamentele ruseşti comise asupra oraşelor portuare / Kuleba: Doar Erdogan îl poate convinge pe Putin să revină la acordul pentru grâu / Sentinţa pentru Navalnîi, aşteptată mâine

  • Forţele ruse au atacat Kievul cu drone Shahed
  • Pentagonul se aşteaptă ca noua contraofensivă ucraineană să continue până în toamnă
  • Zelenski s-a întâlnit cu soldaţi răniţi într-un spital Ivano-Frankivsk
  • Piloţii ucraineni vor începe pregătirea cu F-16 în această lună
4676 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 526. Kievul, atacat cu drone Shahed / Kremlinul este "din ce în ce mai îngrijorat" de atacurile de la graniţa cu Ucraina / Ucrainenii condamnă bombardamentele ruseşti comise asupra oraşelor portuare / Kuleba: Doar Erdogan îl poate convinge pe Putin să revină la acordul pentru grâu / Sentinţa pentru Navalnîi, aşteptată mâine

Sursa: AP / Mediafax Foto

UPDATE - Kremlin: Rusia a făcut totul pentru a evita războiul

Rusia a făcut toate eforturile posibile pentru a evita războiul în Ucraina şi pentru a apăra drepturile locuitorilor din Donbas. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Când a fost o lovitură de stat în Ucraina în 2014, şi a fost o adevărată lovitură de stat, a fost o perioadă foarte dificilă”, a spus Peskov, „Rusia a făcut totul pentru a evita războiul şi a găsi o soluţie paşnică la această problemă, încercând să apere drepturile Donbas şi ale locuitorilor săi prin mijloace politice şi diplomatice”.

UPDATE - Medvedev: peste 231.000 de soldaţi recrutaţi de la începutul anului

De la începutul anului 2023, peste 231.000 de persoane s-au înscris pentru a se alătura forţelor armate ruse. Acest lucru a fost declarat de vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. „Potrivit Ministerului Apărării, peste 231.000 de persoane au fost contractate între 1 ianuarie şi 3 august, adică până în prezent”, a spus Medvedev. „Scopul este întotdeauna acelaşi: să facem serviciul cât mai prestigios posibil. În acest scop, în ultimele luni au fost luate decizii organizatorice, economice, sociale şi tehnologice”, a adăugat el.

UPDATE - Navalnîi: mâine aştept o sentinţă stalinistă

Oponentul rus aflat în închisoare, Alexei Navalnîi, spune că se aşteaptă la o pedeapsă „stalinistă” în procesul care îl vizează ca fiind acuzat de „extremism” şi a cărui sentinţă este aşteptată mâine. „Formula de calcul este simplă: ceea ce a cerut procurorul minus 10-15%. Au cerut 20 de ani, vor da 18 sau ceva de genul ăsta”, scrie pe web, de după gratii, unde se află de doi ani şi jumătate. 

UPDATE - Putin schimbă parcul auto la instituţiile de stat

UPDATE -  Radio Liberty: 8.500 de paraşutişti ruşi răniţi

Un salut din partea comandantului Forţelor Aeropurtate, generalul-colonel Mihail Teplinsky, în care ofiţerul superior, în felicitarea paraşutistilor de Ziua Forţelor Aeropurtate (2 august), a spus că 8.500 de paraşutişti ruşi au fost răniţi în Ucraina, a fost eliminat de pe site-ul Ministerului rus al Apărării. Radio Liberty transmite.

UPDATE - Kuleba: numai Erdogan îl poate convinge pe Putin să revină la acordul cu grâu

Singura persoană care îl poate aduce pe preşedintele rus Vladimir Putin înapoi la Acordul privind grâul la Marea Neagră este preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Asta a spus ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, pentru Ukrinform. „Ucraina se coordonează cu Erdogan pentru a-l convinge pe Putin să revină la acordul Mării Negre”.

UPDATE - UE aliniază sancţiunile împotriva Minskului cu cele împotriva Moscovei

Consiliul UE a adoptat noi măsuri pentru a crea „o aliniere mai strânsă a sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi Belarusului” şi pentru a contribui la „asigurarea faptului că sancţiunile ruseşti nu pot fi ocolite prin Belarus”. Acest lucru a fost anunţat într-o declaraţie a Comisiei Europene, care spune că „salută adoptarea astăzi de către Consiliu a unor noi măsuri restrictive specifice rezultate din invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia şi ca răspuns la implicarea Belarusului în atac”.

UPDATE - Polonia: Wagner stă la graniţa de est a NATO pentru a destabiliza

„Grupul Wagner este extrem de periculos şi unităţi ale acestui grup sunt desfăşurate pe flancul estic al NATO pentru a-l destabiliza”, spus premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. Cei doi s-au întâlnit pe coridorul Suwalki, un teritoriu polonez între Belarus şi enclava rusă Kaliningrad, arată agenţia Papanicolau. Prezenţa luptătorilor Wagner în Belarus, aproximativ 4.000 conform lui Morawiecki, este o modalitate prin care Rusia „testează reacţia Poloniei şi reacţia aliaţilor noştri”.

UPDATE - Moscova amendează Apple pentru „ştiri false despre operaţiunea specială”

Un judecător din Moscova a amendat Apple cu 400.000 de ruble (aproximativ 3.800 de euro) pentru că nu a eliminat conţinut considerat fals la operaţiunea specială din Ucraina: este prima dată când gigantul californian este sancţionat în Rusia, scrie agenţia de ştiri de stat rusă Interfax. Apple a fost găsit vinovat că nu a eliminat informaţiile interzise. Judecătorul a spus că nu există niciun motiv pentru a respinge încălcarea de către Apple ca fiind nesemnificativă. O declaraţie citită în instanţă a spus că Apple nu a eliminat aplicaţii şi podcasturi care conţin informaţii incorecte despre operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, precum şi informaţii „care au ca scop atragerea minorilor în activităţi ilegale pentru a destabiliza situaţia politică din Rusia”.

UPDATE - Zelenski s-a întâlnit cu soldaţi răniţi într-un spital Ivano-Frankivsk

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit, joi, cu soldaţi care primesc tratament în Ivano-Frankivsk.

Batalionul 45 a luat parte la bătăliile din nordul şi estul Ucrainei, a scris Zelenski, unde au respins atacurile Rusiei. "Sunt mândru de voi, războinici! Şi vă mulţumesc!", a adăugat el.

UPDATE - Premierul Poloniei: Grupul Wagner s-a mutat pe flancul estic al NATO pentru a-l destabiliza

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Grupul Wagner încearcă să destabilizeze flancul estic al NATO.

Un număr nespecificat de luptători Wagner au început să se antreneze cu armata naţională din Belarus, ceea ce a determinat Polonia să înceapă să deplaseze peste 1.000 de soldaţi mai aproape de graniţă.

UPDATE - Piloţii ucraineni vor începe pregătirea cu F-16 în această lună

Piloţii ucraineni vor începe antrenamentul pe avioane de luptă F-16 la sfârşitul acestei luni, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski într-un discurs adresat şefilor misiunilor diplomatice ale Ucrainei.

"Acum trebuie să lucrăm sută la sută cu ţările care au aceste avioane şi care vor putea să ni le transfere după antrenament", a spus el. "Livrarea şi utilizarea în luptă a avioanelor F-16 de către piloţii noştri ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil".

O coaliţie formată din 11 ţări occidentale este pregătită să îi antreneze pe ucraineni pe avioanele fabricate în SUA, dar oficialii europeni nu au prezentat încă un plan pentru antrenarea piloţilor ucraineni pe avioanele cu reacţie, care trebuie să fie autorizat de SUA înainte de a începe, potrivit CNN. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult pregătirea şi livrarea avioanelor.

Antrenamentele urmează să aibă loc în România.

UPDATE - Kremlinul este "din ce în ce mai îngrijorat" de atacurile de la graniţa cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării a realocat arme şi vehicule către forţele din regiunile Belgorod şi Kursk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Măsurile sporite fac parte din eforturile Kremlinului de a extinde în mod constant capacităţile de securitate internă ale Rusiei după rebeliunea Wagner din iunie.

Dar ISW a declarat că alocarea de mitraliere, tunuri antidronă şi vehicule militare în aceste regiuni indică faptul că Kremlinul este "din ce în ce mai îngrijorat" de atacurile de la graniţa cu Ucraina.

UPDATE - Ucraina a doborât peste noapte 15 drone kamikaze

Forţele ucrainene au doborât 15 drone kamikaze Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, precum şi şapte drone de recunoaştere în cursul zilei trecute, au raportat Forţele Aeriene.

Forţele ruse au efectuat atacul din regiunea rusă Briansk, la nord de graniţa cu Ucraina. În total, au fost înregistrate 15 lansări de drone Shahed.

Administraţia militară a Kievului a raportat că oraşul a fost ţinta unor drone ruse în cursul nopţii.

UPDATE - Forţele ruse au atacat Kievul cu drone Shahed 

Forţele ruse au lansat drone Shahed, de fabricaţie iraniană, spre Kiev, în timpul nopţii, a anunţat Administraţia militară a oraşului Kiev pe Telegram.

Apărarea antiaeriană ucraineană a detectat şi distrus aproape o duzină de ţinte aeriene în timp ce acestea se apropiau de oraş.

"Ca şi ieri, a fost un atac masiv", a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei.

Nu au fost raportate victime sau pagube, deşi efectele atacului sunt încă în curs de evaluare.

Alerta aeriană din capitală a durat trei ore.

UPDATE - Rusia a pierdut 247.850 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat joi că Rusia a pierdut 247.850 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 620 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.224 de tancuri, 8.234 de vehicule blindate de luptă, 7.372 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.892 de sisteme de artilerie, 704 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 465 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 311 elicoptere, 4.077 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE - Naţiunile baltice sunt de acord să se deconecteze de la reţeaua electrică rusă

Operatorii sistemelor electrice din Lituania, Letonia şi Estonia au semnat un acord pentru a se deconecta de la sistemul electric rusesc şi a se conecta sincron la reţeaua europeană, a anunţat Ministerul Energiei din Lituania.

UPDATE - Zelensky: Formula de pace a Ucrainei „câştigă sprijin” în întreaga lume

În cadrul unui discurs adresat şefilor misiunilor diplomatice ucrainene din întreaga lume, preşedintele Zelensky a subliniat importanţa următoarelor şase luni pentru diplomaţia ucraineană şi pentru creşterea sprijinului pentru Formula de pace a Ucrainei.

UPDATE - Zelenski: 12 ţări se alătură declaraţiei de „garanţii de securitate” a G7 pentru Ucraina

Începând cu 2 august, 12 ţări s-au alăturat deja declaraţiei comune a G7 privind „garanţiile de securitate” pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelensky în cadrul unei întâlniri cu şefii misiunilor diplomatice străine.

UPDATE - Războiul afectează grav sănătatea mintală a ucrainenilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că 22% dintre persoanele care au „experimentat război sau alte conflicte în ultimii 10 ani vor avea depresie, anxietate, tulburare de stres post-traumatic, tulburare bipolară sau schizofrenie”.

În ceea ce priveşte Ucraina, OMS se aşteaptă ca aproximativ 9,6 milioane de oameni să aibă sănătatea mintală afectată.

În iunie anul trecut, ministrul Sănătăţii Viktor Liashko a estimat că aproximativ 15 milioane de ucraineni vor avea nevoie de sprijin psihologic în viitor, iar până la 4 milioane vor avea nevoie de tratament medical prescris.

UPDATE - Raport: Jumătate dintre ucrainenii deţinuţi de ruşi în regiunea Herson, torturaţi

Aproape jumătate dintre ucrainenii deţinuţi în centrele de detenţie ruseşti din părţile eliberate ale Regiunii Herson au fost torturaţi atunci când teritoriul era sub ocupaţie rusă, mulţi fiind, de asemenea, supuşi violenţei sexuale, potrivit unui raport întocmit de avocaţii occidentali şi publicat pe 3 august.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici