Războiul din Ucraina, ziua 535. Un nou atac asupra podului lui Putin. Rusia afirmă că se va răzbuna / Kupiansk, epicentrul conflictului / Dronele şi rachetele ruşilor au ucis o bătrână şi un ofiţer de poliţie

  • Există rapoarte despre explozii pe podul Kerci. Podul construit de ruşi ce leagă Crimeea ocupată de Rusia.
  • Un copil a fost ucis după ce ruşii au bombardat cu rachete Kinzhal regiunea Ivano-Frankivsk
  • Resturi de rachete au căzut pe spitalul de copii din Kiev, după ce sistemul anti-aerian ucrainean le-a interceptat
  • Zelenski promite că toţi şefii birourilor de înrolare vor fi demişi în urma acuzaţiilor de corupţie
  • Dronă interceptată la Moscova, potrivit primarului Serghei Sobianin
34408 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 535. Un nou atac asupra podului lui Putin. Rusia afirmă că se va răzbuna / Kupiansk, epicentrul conflictului / Dronele şi rachetele ruşilor au ucis o bătrână şi un ofiţer de poliţie

Războiul din Ucraina, ziua 535. Un nou atac asupra podului lui Putin. Kupiansk, epicentrul conflictului / Dronele şi rachetele ruşilor au ucis o bătrână şi un ofiţer de poliţie / Ministrul Şoigu, în inspecţie

UPDATE 22:15 Oficial susţinut de Kremlin: Ucraina a ucis un civil cu muniţie cu dispersie

Liderul instalat de Rusia în regiunea ocupată Doneţk susţine că un civil a fost ucis de forţele ucrainene cu ajutorul muniţiilor cu dispersie, arme interzise de peste 100 de ţări.

Denis Puşilin, şeful Republicii Populare Doneţk (cum numeşte Rusia teritoriul pe care l-a revendicat anul trecut), a scris pe Telegram că civilul a fost ucis în districtul Petrovski din oraşul Doneţk.

El a afirmat că şase persoane, inclusiv o fată de 12 ani, au fost de asemenea rănite în localităţile apropiate Makeyevka şi Svetlodarsk.

"Astăzi, oraşele şi districtele paşnice ale Republicii sunt supuse unui bombardament intens de către formaţiunile armate ucrainene care folosesc muniţii cu dispersie", a scris Puşilin.

Oficialul nu a furnizat nicio fotografie sau altă dovadă pentru a-şi susţine afirmaţiile.

UPDATE 21:00 Zeci de ţări susţin planul de pace al Ucrainei

Planul ambiţios în 10 puncte al preşedintelui Zelenski pentru a pune capăt războiului cu Rusia are sprijinul a zeci de ţări, potrivit unui înalt oficial.

Scriind pe Telegram, şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, a declarat că 58 de ţări au participat la o întâlnire privind modul de implementare a planului de pace, faţă de 43 la ultima întâlnire similară.

Dar, deşi sprijinul a 58 de ţări poate părea constructiv, numărul acesta rămâne doar o fracţiune din ţările care susţin în mod deschis Ucraina.

Când ONU a votat în octombrie anul trecut o rezoluţie de condamnare a invaziei Rusiei şi de solicitare a retragerii imediate a Kremlinului, 143 de ţări au votat în favoarea acesteia.

UPDATE 19:00 Ucraina a început să înregistreze nave comerciale pentru „coridorul umanitar” din Marea Neagră

Ucraina, care încearcă să formeze rute de navigaţie sigure în Marea Neagră, a început să înregistreze navele care doresc să folosească coridorul pe care l-a anunţat la începutul acestei săptămâni, potrivit Reuters.

Ucraina a anunţat joi un "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă care au fost blocate în porturile sale de când Rusia a invadat Ucraina.

UPDATE 17:30 Moscova promite că se va răzbuna pentru "atacul terorist" al Ucrainei

Ministerul rus de Externe a condamnat sâmbătă ceea ce a numit "atacul terorist" al Ucrainei asupra podului din Crimeea, afirmând că acesta a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi, şi a promis represalii.

"Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare şi ele nu vor rămâne fără răspuns", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o postare pe Telegram, informează Reuters.

UPDATE 16:00 Rusia a doborât o altă rachetă ucraineană deasupra strâmtorii Kerci

Guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea a anunţat că forţele ruse au doborât o altă rachetă deasupra strâmtorii Kerci, relatează agenţia de presă Interfax.

Aceasta vine după un atac anterior despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că a implicat două rachete Su-200.

"O altă rachetă inamică a fost doborâtă deasupra Strâmtorii Kerci. Mulţumesc forţelor noastre de apărare aeriană pentru un nivel ridicat de profesionalism şi vigilenţă", a declarat Serghei Aksyonov pe Telegram.

UPDATE 15:00 Kievul are în vedere un curs în şcoli pentru a-i învăţa pe copii să zboare cu drone

Copiii ucraineni ar putea vedea în curând o nouă materie în programa şcolară: un curs pentru a învăţa cum să folosească dronele. Acest lucru a fost anticipat de ministrul Educaţiei şi Ştiinţei al Ucrainei, Oksen Lisovyi, potrivit agenţiei de presă UNIAN. În ultimele zile, Lisovyi a anunţat pe pagina sa de Facebook că lucrează la actualizarea disciplinei şcolare „Apărarea Ucrainei”, subliniind că există o solicitare din partea elevilor pe teme de prim ajutor, siguranţa minelor, orientarea terenului şi controlul dronelor”. Ministrul a anunţat apoi că un proiect pilot este de aşteptat să fie lansat în şcolile din diverse regiuni începând cu luna septembrie.

UPDATE 14:40 Explozie în portul Berdiansk, ocupat de ruşi

O explozie s-a auzit la Berdiansk, un oraş-port ucrainean ocupat de ruşi în regiunea Zaporpjie, în timp ce unii martori raportează un incendiu în desfăşurare: scrie Ukrainska Pravda, care îl citează pe primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, potrivit căruia explozia a avut loc în zona portului.

UPDATE 14:20 Tunurile antiaeriene ruseşti doboară două rachete ucrainene peste strâmtoarea Kerci din Crimeea

Două rachete ucrainene au fost doborâte de atacurile ruseşti peste strâmtoarea Kerci din Crimeea, fără să provoace daune. Despre acest lucru a anunţat Serghei Aksionov, guvernatorul peninsulei de la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014. Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, nu este avariat, dar în acest moment traficul a fost suspendat.

UPDATE 14:10 Kiev: primarul pro-rus al unui sat neagă furnizarea de insulină şi medicamente care salvează vieţi

Primarul pro-rus al satului Lazurne, din regiunea Herson, Alexander Dudka, şantajează locuitorii condiţionând aprovizionarea cu insulină şi alte medicamente care salvează vieţi şi ajutorul umanitar de solicitarea unui paşaport rusesc. „Pentru cei care nu au primit paşaportul ţării în care locuiesc, ţara care îi hrăneşte, le acordă beneficii şi le asigură securitate, ceea ce faci în aşteptare este dincolo de orice limite, nu doar legal, ci şi bunul simţ" a spus acesta.

UPDATE 14:00 Explozii pe podul lui Putin

Există rapoarte despre explozii pe podul Kerci. Podul construit de ruşi ce leagă Crimeea ocupată de Rusia.

Autorităţile au oprit traficul pe pod. 

În cursul nopţii ucrainenii au lansat mai multe drone în zona Crimeei.

UPDATE 13:30 În timpul vizitei sale în garnizoane, ministrul rus al apărării a survolat şi zonele de testare nucleară

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care a inspectat „garnizoanele îndepărtate” ale Flotei Nordului din Arctica, a survolat şi el poligonul central rus al arhipelagului Novaia Zemlia, care este zona în care Uniunea Sovietică a desfăşurat practic toate testele sale nucleare. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Apărării de la Moscova. Compusă din două insule majore, Severnij şi Yujnîi, separate de strâmtoarea Matockin, precum şi de numeroase insuliţe mai mici, Novaia Zemlja a fost scena, între 1955 şi 1990, a 132 de explozii nucleare, inclusiv cea a „bombei Ţarului”, cel mai mare dispozitiv nuclear detonat vriodată, de aproape 4.000 de ori mai puternic decât bomba de la Hiroshima. Ministrul rus a fost însoţit de şeful agenţiei nucleare ruse Rosatom, Alexei Likachev. Rusia şi-a crescut semnificativ potenţialul militar în Arctica în ultimii ani şi a reactivat mai multe baze abandonate din era sovietică în această regiune îndepărtată, desfăşurând arme avansate, cum ar fi sisteme antiaeriene S-400.

UPDATE 13:20 Odesa redeschide unele plaje pentru ucraineni

Odesa a deschis oficial unele dintre plajele sale pentru ucraineni. Zonele accesibile au fost enumerate de şeful Administraţiei Militare a regiunii, Oleg Kiper. „Am semnat un ordin comun cu comandantul Grupului Operaţional Strategic al trupelor din Odesa privind accesul la mare”, a spus el, potrivit rapoartelor agenţiei ucrainene UNIAN. Şederea pe plaje va fi permisă între orele 08:00 şi 20:00. Lista locurilor accesibile va fi integrată în timp pe măsură ce se efectuează inspecţiile la faţa locului. Potrivit lui Kiper, primarul Odessei va inspecta personal plajele.

UPDATE 13:00 Atacul cu rachete ruseşti asupra oraşului natal al lui Zelenski

Ucrainenii raportează un atac rusesc cu rachete asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Nu sunt raportate victime, relatează Ukrinform. Anunţul a venit prin Telegram de la Serhii Lisak, guvernatorul Dnipropetrovskului. „Atacul cu rachetă asupra lui Krivoi Rog. Potrivit informaţiilor preliminare, o rachetă balistică”, a spus el. Oficialul Oleksandr Vilkul a adăugat: „Slavă Domnului că nu există victime”.

UPDATE 12:30 Avansul ucrainean spre sud îi forţează pe ruşi să demonteze apărarea din Herson

Luptele intense din sudul Ucrainei, în regiunea Zaporojie, unde se desfăşoară o contraofensivă de la Kiev în jurul lui Orikhiv, forţează forţele de ocupaţie ruse să-şi slăbească apărarea în regiunea Herson. Ministerul britanic al Apărării scrie în buletinul său zilnic, publicat de The Guardian, care menţionează serviciile secrete militare ale Londrei.

UPDATE 12:10 Bombardarea Doneţkului, doi morţi şi un rănit

Două persoane au murit şi una a fost rănită în bombardamentul rusesc de ieri în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko, pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Pe 11 august, ruşii au ucis doi locuitori ai regiunii Doneţk: în Ielizavetivka şi Siversk. O altă persoană din regiune a fost rănită”, a scris Kirilenko.
 

UPDATE 12:00 Atac rusesc asupra Zaporojie: un poliţist ucis, 12 răniţi

Un ofiţer de poliţie a murit şi alţi 12, inclusiv 4 poliţişti, au fost răniţi în această dimineaţă într-un bombardament rusesc asupra oraşului Orikhov, regiunea Zaporijie, a declarat ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klimenko, pe Telegram, după ccum susţine Rbc-Ucraina. Medicii luptă pentru viaţa răniţilor, mulţi dintre aceştia fiind în stare gravă, a precizat ministrul, adăugând că victima este „un căpitan de poliţie în vârstă de 31 de ani”.

UPDATE 11:00 Ministrul rus al Apărării a inspectat trupele din zona arctică

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat trupele ruse în zona arctică, a anunţat ministerul la Moscova. „Ministrul – se arată în nota emisă de Apărare – a inspectat garnizoanele arctice îndepărtate ale Flotei de Nord”, verificând „organizarea activităţilor” şi „îndeplinirea sarcinilor”, inclusiv capacitatea de a răspunde prompt „pregătirea la acţiune pentru a proteja şi apără instalaţiile critice.

UPDATE 10:00 Kiev: în zona Zaporojie, am distrus trei drone ruseşti

Forţele de Apărare Aeriană ucrainene au distrus aseară trei drone Shahed ruseşti în regiunea Zaporojie, au informat Forţele Aeriene din Kiev pe Telegram, după cum a raportat Rbc-Ukraine. „În noaptea de 12 august 2023, inamicul a atacat cu cinci drone de luptă Shahed-136/131 din direcţia sud-est”, se arată în mesaj. „Forţele de Apărare Aeriană au distrus trei Shahed în graniţele regiunii Zaporojie”, a continuat declaraţia.

UPDATE 08:40 Bombe ruseşti în Harkov, o femeie ucisă

O femeie a murit în urma unui atac rusesc în această dimineaţă în regiunea Harkiv, din estul Ucrainei: şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, a anunţat pe Telegram, potrivit Rbc-Ukraine. „În această dimineaţă, în jurul orei 5:10, inamicul a bombardat satul Kupyansk-Vuzlovi, din districtul Kupian. O clădire de locuinţe a fost avariată. O femeie de 73 de ani a murit. Serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului”, a scris Sinegubov.

UPDATE 08:30 Moscova: o dronă doborâtă în regiunea Kaluga

Apărarea aeriană rusă a doborât o dronă în regiunea Kaluga, la 150 km sud-vest de Moscova. Despre acest lucru a anunţat guvernatorul regiunii, Vladislav Şapşa, la Telegram, precizând că nu au fost pagube la oameni sau la infrastructură.

UPDATE 08:00 Kiev: 12.000 de civili mai trebuie evacuaţi din Kupiansk

Există încă 12.000 de locuitori din Kupiansk care fac obiectul unui ordin de evacuare care nu au părăsit încă oraşul din regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare a regiunii, într-un mesaj pe Telegram. „Evacuarea este organizată şi efectuată pe rute sigure desemnate. În prezent, 63 de persoane au fost evacuate, inclusiv 9 copii”, a spus Sinegubov, adăugând că „în prezent, există aproximativ 12.000 de persoane în comunitatea Kupiansk”. 

În zona Kupiansk, Rusia a strâns o armată consistentă (AICI, detalii).

UPDATE 07:00 Zelenski: lucrăm pentru a dezvolta rute alternative pentru exportul cerealelor

Din cauza blocadei ruse a porturilor de la Marea Neagră, Ucraina lucrează la dezvoltarea rutelor alternative pentru exportul de cereale. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Facem tot posibilul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare”, a spus el, în discursul său de aseară. Preşedintele a raportat apoi că a discutat problema cu şefii armatei, ai serviciilor de informaţii şi ai marinei, precum şi cu reprezentanţii guvernului.

UPDATE 04:00 Rusia bombardează regiunea Sumi

Rusia bombardează 6 localităţi din regiunea Sumi. Pe parcursul nopţii, regiunea a suferit nouă atacuri, soldate cu cel puţin 50 de explozii.

UPDATE 03:00 Bloomberg: Petrolul rusesc depăşeşte plafonul de preţ

Ţiţeiul din Rusia a depăşit plafonul de preţ stabilit de Grupul celor Şapte (G7), ceea ce a condus la o creştere semnificativă a veniturilor din exporturile de petrol, a informat Bloomberg.

UPDATE 02:00 Ofiţerul rus care a fugit în Lituania cere azil

Locotenentul rus Ivan Korolev a trecut ilegal graniţa cu Lituania şi a cerut autorităţilor ţării azil politic.

UPDATE 01:00 Egiptul rezistă apelurilor SUA de a furniza arme Ucrainei

SUA au reuşit să convingă Egiptul să nu trimită rachete în Rusia, dar până acum nu au reuşit să convingă Cairo să înarmeze Ucraina, potrivit Wall Street Journal.

UPDATE 00:00 Ministerul Apărării neagă că a cumpărat uniforme de calitate îndoielnică

Ministerul Apărării a negat implicarea într-o tranzacţie cu uniforme de proastă calitate în valoare de 950.000 de dolari, după ce un director al unei fabrici de cusut a fost arestat pentru că a vândut echipamente inutilizabile pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici