Războiul din Ucraina, ziua 536. Atac asupra unei baze ruseşti din Crimeea. 17 drone au lovit corturi, parcări de vehicule şi cisterne, provocând pagube grave / Ruşii au replicat în Herson: mai mulţi morţi, printre care şi un copil de doar 23 de zile / Polonia desfăşoară tancuri la graniţa cu Belarus / Moscova a pierdut ieri peste 500 de soldaţi

  • Moscova susţine că a doborât trei rachete ucrainene peste podul care traversează strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea anexată de Rusia continentală
  • Ucraina a vizat în mod repetat podul, care serveşte drept legătură cheie în transportul proviziilor militare şi totodată este un simbol al ocupaţiei ruse
  • Rusia intensifică bombardamentele în regiunea Harkov
  • Odesa îşi deschide plajele pentru prima dată de la începutul conflictului, dar înotul în timpul raidurilor aeriene este strict interzis
12823 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 536. Atac asupra unei baze ruseşti din Crimeea. 17 drone au lovit corturi, parcări de vehicule şi cisterne, provocând pagube grave / Ruşii au replicat în Herson: mai mulţi morţi, printre care şi un copil de doar 23 de zile / Polonia desfăşoară tancuri la graniţa cu Belarus / Moscova a pierdut ieri peste 500 de soldaţi

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Ucraina este cea mai minată ţară din lume, afirmă ministrul Apărării

Contraofensiva ucraineană şi apărarea rusă au făcut ca Ucraina să fie cea mai minată ţară din lume, potrivit ministrului apărării din această ţară.

Vorbind pentru ziarul The Guardian, Oleksii Reznikov a afirmat că milioane de dispozitive explozive au fost amplasate de-a lungul unei linii de front care se întinde pe aproximativ 600 de mile.

Pe unele porţiuni ale liniei frontului sunt prezente până la cinci mine pe metru pătrat, a spus el.

Unele dintre aceste mine au fost lăsate de forţele ucrainene pentru a-şi proteja propriile linii de apărare, dar marea majoritate sunt ruseşti.

Reznikov a adăugat: "Câmpurile minate ruseşti reprezintă un obstacol serios pentru trupele noastre, dar nu sunt insurmontabile", a spus el.

"Avem genişti calificaţi şi echipamente moderne, dar acestea sunt insuficiente pentru frontul care se întinde pe sute de kilometri în estul şi sudul Ucrainei."

UPDATE 21:00 Tirurile de avertizare asupra unei nave reprezintă "o încălcare clară a dreptului internaţional", afirmă ucrainenii

O navă de război rusă ar fi tras "focuri de avertisment" asupra unei nave civile de marfă cu pavilionul Palau, deoarece aceasta ar fi refuzat să se oprească.

Kievul a reacţionat, prin vocea principalului consilier al preşedintelui Zelenski, Mihailo Podoliak.

Podoliak a descris incidentul ca fiind un "atac deliberat" şi o "inspecţie forţată" din partea Rusiei.

El a spus că a fost "o încălcare clară a dreptului internaţional al mării, un act de piraterie şi o crimă împotriva navelor civile ale unei ţări terţe în apele altor state".

"Ucraina va trage toate concluziile necesare şi va alege cel mai bun răspuns posibil", a adăugat el.

UPDATE 20:00 Luni va fi zi de doliu în Herson

Autorităţile din Herson au declarat luni zi oficială de doliu după ce şapte persoane au fost ucise duminică în timpul unui atac rusesc. Printre cei ucişi se numără o familie de patru persoane, doi adulţi şi doi copii, o fetiţă de 23 de zile şi fratele ei de 12 ani.

UPDATE 19:00 Care este obiectivul Ucrainei? Un consilier de rang înalt explică

După aproape 18 luni de război, care este obiectivul actual al Ucrainei? Într-o postare pe X, fost Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al şefului biroului lui VolodimirZelenski, a explicat.

El scrie: "Obiectivul strategic al Ucrainei, pe lângă returnarea necondiţionată a teritoriilor, este de a crea condiţii care să facă imposibilă repetarea agresiunii în viitor".

Teritoriul este crucial, spune Podolyak, adăugând că orice "scenariu de îngheţare a războiului", în care actualele anexiuni ruseşti sunt menţinute, ar fi inacceptabil.

Asta pentru că o astfel de situaţie "nu ar face decât să încurajeze Moscova să îşi sporească apetitul şi să revină la război după o scurtă pauză".

Podoliak spune că nu există "nicio alternativă" la formula de pace a Kievului, care este: "Întărirea armatei, accelerarea furnizării de arme, recuperarea teritoriului, schimbarea regimului în Rusia, compensaţii din partea noului guvern şi pedepsirea obligatorie a criminalilor de război".

UPDATE 18:00 Lupte în "trei zone distincte"

Principalele lupte din Ucraina par să se desfăşoare în trei zone distincte în acest moment, a declarat analistul militar Sean Bell pentru Sky News.

Ruşii fac progrese într-o mică aşezare din Donbas, în est, a spus el, în timp ce forţele Moscovei au oprit, de asemenea, un avans ucrainean în Bahmut.

Cu toate acestea, mai la vest, în Zaporojie, există rapoarte privind "progrese pentru Ucraina".

UPDATE 17:00 Circulaţie oprită temporar pe podul Crimeei

Presa de stat rusă au anunţat că autorităţile au oprit temporar traficul pe Podul Crimeei, o legătură esenţială între Rusia continentală şi Crimeea anexată.

După doar 15 minute, oficialii care au scris pe Telegram au spus că au redeschis podul.

Nu a fost oferit niciun motiv pentru această scurtă închidere.

Acest pod a fost atacat de câteva ori în ultimul an. Ieri, un imens ecran de fum alb a putut fi văzut pe pod, după ce Rusia a acuzat Ucraina că a tras trei rachete asupra acestuia - toate au fost doborâte.

UPDATE 16:00 Ministerul rus al Apărării: Cel puţin patru drone ucrainene au fost doborâte

Apărarea antiaeriană a Rusiei a doborât astăzi cel puţin patru drone, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

Trei dintre ele au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod din sudul Rusiei, a precizat ministerul, în timp ce cealaltă ar fi fost interceptată deasupra regiunii Kursk, la nord de Belgorod.

Nu s-au înregistrat victime sau pagube, a precizat ministerul.

Atacurile cu drone în interiorul Rusiei au crescut de când una a fost distrusă deasupra Kremlinului la începutul lunii mai.

UPDATE 15:00 Atacul rusesc în regiunea Herson, numărul morţilor creşte la 7

Numărul morţilor în urma unui bombardament rusesc în regiunea Herson creşte la 7, a relatat ministrul de Interne, Igor Klimenko, într-o actualizare pe Telegram, precizând că o întreagă familie a murit în Şirokaia Balka, după ce a decedat şi fiul lor de 12 ani, care fusese dus la spital în stare critică. În sat, aşadar, şi-au pierdut viaţa tatăl, mama, un bebeluş de 23 de zile şi băiatul. În satul Stanislav, doi bărbaţi au murit, în timp ce o altă persoană a fost rănită.

UPDATE 14:00 Incendiu uriaş la un depozit de îngrăşăminte de lângă Moscova

Un incendiu uriaş a izbucnit într-un depozit din oraşul Ramenskoie din regiunea Moscova, a anunţat serviciul de urgenţă al Rusiei. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă Tass. „Dimensiunea incendiului este de 1.800 de metri pătraţi”, adaugă agenţia. Potrivit Ria Novosti, incendiul a izbucnit într-un depozit de îngrăşăminte, iar videoclipurile postate online arată fum negru gros şi flăcări, vizibile de la sute de metri distanţă.

UPDATE 13:20 Kiev: 560 de soldaţi ruşi au fost ucişi ieri

Acum ar fi 253.850 de soldaţi ruşi care au murit de la începutul războiului din Ucraina, dintre care 560 au fost ucişi ieri. Aşa se arată în buletinul zilnic al Statului Major al Ucrainei.

UPDATE 13:10 Atacurile ucrainene în Rusia

Valul de drone ucrainene spre Rusia continuă: potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, în ultimele ore, o dronă a fost doborâtă peste regiunea Belgorod (în jurul orei 11, ora locală), în zona de la graniţa cu ţara invadată şi alta a picat în regiunea Kursk (aproximativ jumătate de oră mai târziu). În ambele cazuri, nu s-au înregistrat victime sau pagube.

UPDATE 13:00 Atacurile ruseşti în zona Harkov, peste 110 civili evacuaţi

În timp ce forţele ruse îşi continuă ofensiva şi bombardarea zonei Kupiansk din regiunea Harkiv - estul Ucrainei, cel puţin 111 civili au fost evacuaţi, inclusiv 36 de copii şi 4 persoane cu dizabilităţi. Acest lucru a fost anunţat de şeful administraţiei militare regionale Harkov, Oleg Sinegubov, citat de The Guardian. În ultimele 5 zile, a adăugat el, un total de 204 de civili au fost evacuaţi din zona Kupiansk, inclusiv 71 de copii.

UPDATE 12:40 Incendiu în regiunea Herson, 6 morţi, inclusiv un nou-născut de 23 de zile

Şase persoane, inclusiv un copil, au fost ucise astăzi în regiunea Herson, în urma unui atac de artilerie rusă, a declarat ministrul de Interne Igor Klimenko pe Telegram. „Ruşii au ucis şase oameni în regiunea Herson”, a scris ministrul. În satul Şiroka Balka, trei adulţi şi un copil au murit, inclusiv un cuplu şi nou-născutul lor în vârstă de 23 de zile, în timp ce fiul de 12 ani al cuplului este internat în stare critică. În plus, doi bărbaţi au fost ucişi în Stanislavov, unde şi o femeie a fost rănită.

UPDATE 12:30 Kievul presează Berlinul să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus

Ucraina continuă să facă presiuni asupra guvernului german pentru a furniza Kievului rachete de croazieră germane Taurus, cu scopul de a se apăra împotriva Rusiei. Ucraina are nevoie de ele „pentru a salva mai multe vieţi de soldaţi şi civili ucraineni şi pentru a accelera eliberarea teritoriilor sale”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, în ediţia de duminică a tabloidul german Bild. „Formula este simplă: o rază mai mare de rachete înseamnă o durată mai scurtă a războiului”. Cu această armă, Ucraina ar putea „ajunge la forţele de ocupaţie ruse de pe teritoriul ucrainean cu mult dincolo de linia frontului, să le perturbe logistica şi să distrugă centrele de comandă şi depozitele de muniţii”. În Germania, presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz pe această temă a crescut recent. Politicienii partidelor de guvernământ şi de opoziţie au cerut ca forţele armate ucrainene să fie dotate cu un sistem de arme capabil să distrugă buncăre şi posturi de comandă protejate la distanţe de până la 500 de kilometri.

UPDATE 12:10 Analişti: Rusia începe să producă drone iraniene kamikaze Shahed

Rusia a început să producă şi să folosească propria sa versiune a dronelor kamikaze Shahed iraniene pentru a ataca Ucraina. De acest lucru sunt convinşi analiştii grupului de cercetare Conflict Armament Research (CAR). Un raport, publicat pe site-ul CAR, conţine rezultatele detaliate ale studiului a două drone pe care armata rusă le-a folosit împotriva Ucrainei în regiunile de sud ale ţării: ambele drone semănau cu Shahed-136 iranian, dar conţineau module electronice pe care Rusia le avea. În iunie, SUA au susţinut că o fabrică pentru producţia de drone iraniene este în construcţie în Republica Rusă Tatarstan.

UPDATE 12:00 Marea Britanie: Kremlinul s-ar putea să nu mai finanţeze grupul Wagner

„Grupul Wagner se îndreaptă probabil către un proces de reducere şi reconfigurare, în mare parte din cauza unei economii la cheltuielile salariale cu personalul, într-un moment de presiune financiară. După revolta eşuată din iunie 2023, statul rus a luat măsuri împotriva altor interese comerciale ale proprietarului Wagner, Evgeni Prigojin. Există o posibilitate realistă ca Kremlinul să nu mai finanţeze grupul”. Ministerul britanic al Apărării scrie asta în actualizarea obişnuită de informaţii despre războiul din Ucraina, publicată pe Twitter.

UPDATE 11:00 Kiev: Trei lovituri aeriene şi 10 raiduri într-o singură zi în sectorul Liman-Kupiansk

„Inamicul încă încearcă să ne atace în sectorul Liman-Kupiansk. A făcut trei atacuri într-o singură zi şi a efectuat 10 raiduri aeriene. În respingerea atacurilor inamice, 37 de ocupanţi au fost ucişi şi 82 au fost răniţi”, a scris Ukrinform, relatând cuvintele purtătorului de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei, Serhi Cherevati.

UPDATE 10:30 Berlinul va furniza Kievului drone pentru lovituri de înaltă precizie

Compania germană Rheinmetall va transfera drone de recunoaştere de nouă generaţie în Ucraina până la sfârşitul anului, scrie tabloidul german Bild, citând propriile surse. 

UPDATE 10:00 Kiev: 500 de copii ucişi de la începutul războiului

Cel puţin 500 de copii au fost ucişi în Ucraina de forţele ruse de la începutul invaziei şi aproape 1.100 au fost răniţi, a declarat Procuratura Generală a ţării pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Peste 1.597 de copii din Ucraina au suferit de pe urma unei agresiuni armate pe scară largă din partea Federaţiei Ruse. Majoritatea copiilor au fost afectaţi în regiunea Doneţk”, se arată în comunicat.

UPDATE 09:30 Moscova susţine că a distrus o dronă care vizează Belgorod

Ministerul rus al Apărării spune că sistemele de apărare aeriană au distrus o dronă ucraineană deasupra regiunii de graniţă Belgorod, care a fost afectată de atacuri nerevendicate de la începutul conflictului: „Nu există victime sau pagube”, a spus ministerul pe Telegram, după cum a raportat Reuters, care nu a putut verifica în mod independent ştirea.

UPDATE 09:00 Polonia desfăşoară tancuri la graniţa cu Belarus

Ministrul polonez al Apărării a anunţat desfăşurarea unui grup de lucru militar cu sarcini de pregătire la graniţa cu Belarus. „Numele de cod este Rengaw. Sarcina soldaţilor va fi să antreneze armata poloneză aici pe teren, în provincia Voievodatul Podlaskie, şi să formeze o rezervă în cazul în care situaţia de la graniţa polono-belarusă se va deteriora”, a spus ministrul, în timpul unei vizite în estul Poloniei, unde soldaţii armatei poloneze ajută grănicerii. Ministrul a subliniat că „natura acestui grup de lucru militar este pregătirea şi apărarea. Să ne amintim asta când auzim propaganda de la Kremlin. Armata poloneză se adună pentru a descuraja agresorul”, a spus el.

UPDATE 08:00 Kiev: Baza rusă din Crimeea atacată, multe victime

În cursul nopţii, 17 drone ucrainene au atacat o bază logistică a trupelor ruse de lângă Ievpatoria, în Crimeea ocupată, în urma căreia, potrivit rapoartelor preliminare, „zeci de ocupanţi” au fost ucişi sau răniţi. Potrivit surselor militare de contrainformaţii, dronele au lovit corturi, parcări de vehicule şi cisterne, provocând pagube grave.

UPDATE 04:00 Maliar face apel la calm după atacul ucrainean de peste Nipru

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a încercat să înlăture speculaţiile cu privire la un raid ucrainean peste râul Nipru în regiunea Herson.

"Nu există motive de entuziasm. Tocmai m-am întors din acele locuri", a scris Maliar. „Da, anumite unităţi au îndeplinit o anumită sarcină acolo”, a adăugat ea.

UPDATE 03:00 Ucrainenii câştigă teren: avansează cu 16-20 de kilometri, o veste excelentă din punct de vedere tactic

Ucraina a obţinut un avans „semnificativ din punct de vedere tactic” de-a lungul a două linii de atac către coasta de sud, potrivit surselor ruse şi ucrainene.

UPDATE 02:00 Noi confruntări în Zaporojie

Trupele ucrainene au repurtat un succes parţial în Zaporojie, însă luptele dintre combatanţi s-au intensificat. Ruşii au răspuns cu un baraj de rachete asupra luptătorilor ucraineni.

UPDATE 01:00 Zelenski anunţă un nou partener: Grecia se alătură angajamentelor de securitate ale G7 faţă de Ucraina

Grecia a devenit a 14-a ţară care a aderat la declaraţia comună a Grupului celor Şapte (G7) privind „garanţiile de securitate” pentru Ucraina, a informat preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 Un avion de luptă s-a prăbuşit în regiunea Kaliningrad

Un avion de luptă rusesc Sukhoi Su-30 s-a prăbuşit în regiunea Kaliningrad, cea mai vestică zonă a ţării, a informat presa rusă de stat TASS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici