LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 539. Porturile dunărene au fost atacate din nou de Rusia / Zelenski, în vizită pe frontul sudic / Surovikin, arestat la domiciliu / Lituania se teme de Belarus ţi ia măsuri / Pachet de sancţiuni al elveţienilor / Expoziţie a moscoviţilor cu echipamente capturate pe front

  • Rachetele ruseşti trase asupra Ucrainei au 30 de componente de fabricaţie străină, potrivit lui Yermak
  • Forţele ruse încearcă un raid transfrontalier în regiunea Cernihiv
  • Zelenski vizitează trupele din sud-est
  • Rapoartele militare au arătat că trupele ruse scad frecvenţa atacurilor în est
8797 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 539. Porturile dunărene au fost atacate din nou de Rusia / Zelenski, în vizită pe frontul sudic / Surovikin, arestat la domiciliu / Lituania se teme de Belarus ţi ia măsuri / Pachet de sancţiuni al elveţienilor / Expoziţie a moscoviţilor cu echipamente capturate pe front

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Apel de la Ambasada Ucrainei

UPDATE 22:00 Salutul lui Zelenski

UPDATE 21:00 Jessen spune că a greşit

Stian Jenssen, şeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a revenit asupra interviului dat ziarulului norvegian VG, după ce opiniile sale privind un posibil transfer de teritorii de către Kiev în schimbul intrării în Alianţă au provocat controverse. „Declaraţia mea a făcut parte dintr-o discuţie mai amplă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina şi nu ar fi trebuit să mă pronunţ aşa. A fost o greşeală”, a spus Jenssen pentru VG. 

UPDATE 20:30 India explică de ce nu l-a invitat pe Zelenski la G20

Preşedintele ucrainean nu a fost invitat la summitul G20, deoarece la eveniment se va discuta problemele creşterii economice globale, a afirmat ministrul indian de Externe, Subramanyam Jaishankar. „Acesta este un summit pentru a discuta problemele energiei, îngrăşămintelor şi aprovizionării cu alimente”, a spus diplomatul.

UPDATE 20:00 Primarul Moscovei: 45.000 de moscoviţi luptă pe front

„Aproape 45.000 de moscoviţi luptă în zona de operaţiuni militare speciale”. Despre aceasta a anunţat primarul capitalei Rusiei, Serghei Sobianin. Taxa o raportează. „Mobilizarea parţială a implicat aproximativ 20.000 de oameni, în timp ce alţi 20.000 sunt soldaţi contractuali sau voluntari”, a explicat el, adăugând că la aceştia ar trebui, probabil, adăugaţi „5.000 de soldaţi profesionişti”.

UPDATE 19:40 Kiev: un mort după bombardarea regiunii Herson

O persoană a murit în urma bombardamentelor efectuate în cursul zilei de forţele armate ruse în regiunea Herson. Acest lucru a fost raportat de presa de la Kiev, citând procuratura locală. „În jurul orei 13.00, armata inamică a tras cu artilerie într-un sat din regiunea Berislav. Un localnic a fost ucis. Era în stradă în momentul bombardamentului”, se explică.

UPDATE 19:20 Wagner s-a înregistrat oficial în Belarus: activitatea, clasificată drept „educaţie”

Wagner al lui Evgeni Prigojin a fost înregistrat legal în Belarus, unde activitatea sa a fost clasificată drept „educaţie”. Acest lucru a fost raportat de agenţia rusă Ria Novosti, citând registrul persoanelor juridice şi al antreprenorilor din ţară. Compania militară privată rusă a lui Prigojin a fost înregistrată de Comitetul executiv al districtului Osipovichi. Activitatea sa este clasificată printre cele denumite „alte tipuri de educaţie”. În ultimele săptămâni, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a spus că Wagner contribuie la antrenarea trupelor belaruse.

UPDATE 19:00 Expoziţie lângă Moscova cu vehicule NATO capturate în Ucraina

Zeci de vehicule şi sisteme de arme occidentale furnizate forţelor ucrainene şi căzute în mâinile trupelor ruse sunt prezentate la o expoziţie la Kubinka, un oraş aflat la vest de Moscova, în cadrul forumului internaţional Armata-2023, care se desfăşoară până pe 20 august. Expoziţia, găzduită de Patriot Park, a fost vizitată astăzi de fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent şef adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi responsabil cu aprovizionarea forţelor armate. Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Tass, a anunţat că printre piesele de fabricaţie occidentală capturate de la ucraineni şi expuse se numără vehiculele blindate australian Bushmaster, M-113 american, CV90-40 suedez şi tancul uşor pe roţi AMX-10RCR (Franţa). Dar partea leului este rezervată vehiculelor de luptă britanice, inclusiv vehiculelor blindate Husky şi Mastiff. Fiecare piesă este însoţită de o descriere a împrejurărilor şi a locului în care a fost capturată de ruşi.

UPDATE 18:30 Guvernul elveţian adoptă cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei

Guvernul elveţian a adoptat cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Elveţia, care este un partener comercial cheie al UE, a urmat fiecare rundă de sancţiuni împotriva companiilor şi persoanelor ruse de când preşedintele Vladimir Putin a lansat o invazie a Ucrainei, în februarie anul trecut. Cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni al UE urmăreşte să îndepărteze lacunele, astfel încât bunurile vitale pentru efortul de război al lui Putin să nu ajungă în Rusia prin ţări care comercializează cu UE şi au menţinut relaţii comerciale cu Moscova. „Vânzarea de valori mobiliare către cetăţeni şi entităţi ruşi este acum interzisă, indiferent de monedă”, a explicat guvernul.

UPDATE 18:00 Geoană îndeamnă la calm

UPDATE 17:00 România reacţionează după ultimele atacuri

UPDATE 16:00 Moscova: 4 sabotori de la Kiev ucişi în regiunea Briansk din Rusia

O „tentativă de infiltrare” în regiunea Briansk, din Rusia a „unui grup ucrainean de sabotaj şi recunoaştere a fost zădărnicită”. Patru persoane au fost ucise. Acest lucru a fost raportat de RIA Novosti, citând o declaraţie a Serviciilor de Securitate din Moscova. La faţa locului – se explică – au fost găsite „arme străine, dispozitive explozive şi chiar drone cu simboluri ruseşti”. Aceasta, potrivit FSB, „sugerează pregătirea acţiunilor de sabotaj pe teritoriul Rusiei”.

UPDATE 15:40 Politico: generalul Surovikin este în arest la domiciliu

Generalul rus Serghei Surovikin, despre care se crede că este un aliat al şefului Wagner în exil, Evgeni Prigojin, a fost demis din postul său şi se află în arest la domiciliu. Politico scrie despre caz, citând bloggeri şi mass-media militare ruşi. Blogul VChK-OGPU, considerat apropiat al forţelor de securitate ruse, a raportat duminică trecută că Surovikin este „sub un fel de arest la domiciliu”, nu poate părăsi apartamentul, dar poate primi vizitatori şi i-a întâlnit pe mulţi dintre subalternii săi. Surovikin, cunoscut drept „Generalul Armaghedon” pentru strategiile sale militare agresive în Cecenia şi în Siria, scrie Politico, nu a fost văzut în public de la încercarea lui Wagner de a mărşălui spre Moscovei, eveniment petrecut în iunie. Potrivit zvonurilor, Surovikin ştia despre revolta pusă la cale de Prigojin.

UPDATE 15:30 Podoliak: opriţi orice comunicare directă cu liderii ruşi

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a cerut încetarea „orice comunicări directe” cu conducerea la vârf a Rusiei. 

UPDATE 15:20 Ruşii neagă că Putin a ordonat bombardarea Zaporojie

Şeful administraţiei militare regionale din Zaporojie, Iuri Malaşko, şi Centrul ucrainean pentru comunicaţii strategice au negat astăzi că preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin de aruncare în aer a centralei nucleare cu acelaşi nume. „Informaţiile care circulă în mass-media despre un atac terorist planificat de către ocupanţii ruşi la centrala nucleară Zaporojie nu sunt confirmate. Ele nu corespund realităţii”, a subliniat Malashko. 

UPDATE 15:00 Moscova vrea aprobarea unei legi care interzice difuzarea de ştiri despre locaţiile armatei ruse

Senatul Rusiei pregăteşte un proiect de lege pentru prevenirea difuzării în mass-media a ştirilor, fotografiilor şi videoclipurilor care permit identificarea poziţiei unităţilor militare şi evaluarea pagubelor cauzate acestora, precum şi bombardamentele cu drone pe teritoriul şi sistemele de apărare ruse. Singurele excepţii avute în vedere ar viza cazurile în care astfel de informaţii sunt furnizate de Ministerul Apărării. Andrei Klishas, ​​şeful Comisiei pentru legislaţia constituţională a Consiliului Federaţiei (Senatul Rusiei), a dat detalii despre proiect agenţiei Tass. Noile reglementări, care ar trebui introduse pentru a completa Codul pentru infracţiuni administrative şi Codul penal, prevăd ca infracţiunile să fie pedepsite cu amenzi de până la 500.000 de ruble (5.000 de euro) şi cu până la trei ani de închisoare pentru cazurile de recidivă. 

UPDATE 14:30 Teama de Wagner: Lituania închide punctele de trecere a frontierei cu Belarus

Lituania a decis să închidă temporar două din cele şase puncte de control la frontieră cu Belarus săptămâna aceasta, pe fondul tensiunilor crescânde cu ţara vecină, care este un aliat al Rusiei. Trecerile care vor fi închise sunt cele din Tverecius şi din Sumskas.

UPDATE 14:10 Rusia „trezeşte” spionii „adormiţi” din Occident

Rusia a început să recurgă la celule implantate în ţările occidentale sau la agenţi neoficiali, oameni de naţionalităţi terţe sau „ilegale”. Dovezi au fost găsite în Norvegia, Brazilia, Olanda, Slovenia şi în Grecia, scrie The Guardian. Unii au reuşit să fugă, probabil în Rusia, alţii sunt încă arestaţi în Occident. 

UPDATE 14:00 - Ministrul chinez al apărării soseşte în Belarus într-o vizită de stat 

Călătoria ministrului chinez  Li Shangfu, în cadrul căreia se va întâlni cu conducerea militară a Belarusului, face parte dintr-o vizită de stat planificată atât în Rusia, cât şi în Belarus, anunţată pentru prima dată la 14 august.

UPDATE 13:00 - Prima navă comercială care navighează prin coridorul temporar al Mării Negre

Prima navă civilă a început să navigheze de la Odesa prin coridorul temporar al Mării Negre, înfiinţat în principal pentru a evacua navele ancorate în portul ucrainean de la începutul invaziei ruse la scară largă, a anunţat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, la 16 august. 

 

UPDATE  11:47 - Atacurile ruseşti au făcut 4 morţi şi 16 răniţi 

Forţele ruseşti au vizat 10 oblasturi în ultima zi, omorând patru persoane şi rănind alte 16, au anunţat oficialii locali la 16 august.

Forţele ucrainene au doborât 13 drone kamikaze Shahed-136/131 lansate de Rusia în cursul nopţii, au raportat Forţele Aeriene la 16 august. Din numărul total, 11 drone au fost doborâte deasupra Oblastului Odesa şi două deasupra Oblastului Mykolaiv, au declarat oficialii locali. 

 

UPDATE 09:00  - Potrivit unor surse, porturile Reni şi Ismail au fost bombardate din nou 

 

 

 

 

UPDATE 8:42  - Ucraina eliberează satul Urozhaine din regiunea Doneţk

Ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar a raportat pe 16 august că satul Urozhaine din regiunea Doneţk a fost eliberat, adăugând că operaţiunile ofensive continuă.

 

 

UPDATE 05:00 Macedonia de Nord se alătură declaraţiei G7 privind garanţiile de securitate ale Ucrainei

Macedonia de Nord a devenit a 15-a ţară care s-a alăturat oficial declaraţiei de garanţii de securitate a G7, a informat preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 04:00 Cehia îngheaţă în jur de 350 de milioane de euro din activele ruseşti sancţionate

Republica Cehă a îngheţat 347.36 milioane de euro din activele sancţionate ruseşti, a anunţat ambasadorul ceh în Ucraina, Radek Matula, în timpul unei întâlniri cu şeful Agenţiei Ucrainene pentru Căutare şi Management al Activelor (ARMA).

UPDATE 03:40 Dronele ruseşti ameninţă gurile Dunării. Rusia vrea să distrugă liniile de transport destinate exporturilor de cereale ucrainene 

UPDATE 02:00 Trupele ucrainene folosesc camere termice pentru deminare

Trupele ucrainene folosesc echipamente experimentale de imagistică termică pentru a detecta minele ruseşti.

UPDATE 01:00 SUA avertizează Rusia cu privire la legăturile militare cu Coreea de Nord

Cooperarea militară dintre Rusia şi Coreea de Nord ar încălca rezoluţiile ONU care vizează restricţionarea programului nuclear al Coreei de Nord, a declarat oficialul Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

UPDATE 00:55 Statul Major: Rusia nu reuşeşte să recâştige poziţiile pierdute

Armata rusă a încercat fără succes să recâştige poziţiile pierdute lângă Urozhaine în regiunea Doneţk, a informat Statul Major al Forţelor Armate al Ucrainei.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele ucrainene au obţinut un succes parţial în direcţia Urozhaine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici