LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 566. Kim a ajuns în Rusia / Putin respinge orice firmă de dialog cu Ucraina, cât timp se derulează contraofensiva, şi încearcă să-i aducă înapoi pe ruşii fugiţi peste graniţă / Lituania confiscă toate automobilele cu numere ruseşti / Polonia nu va ridica sancţiunile pentru importurile de cereale ucrainene

  • Putin afirmă că Ucraina suferă "pierderi grele" în contraofensivă.
  • Ucraina recâştigă controlul platformelor de foraj din Marea Neagră.
  • Ucraina reia aproape 5 kilometri pătraţi pe frontul de sud în ultima săptămână.
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia vrea să recruteze 420000 de soldaţi până la sfârşitul anului 2023.
5550 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 566. Kim a ajuns în Rusia / Putin respinge orice firmă de dialog cu Ucraina, cât timp se derulează contraofensiva, şi încearcă să-i aducă înapoi pe ruşii fugiţi peste graniţă / Lituania confiscă toate automobilele cu numere ruseşti / Polonia nu va ridica sancţiunile pentru importurile de cereale ucrainene

Războiul din Ucraina, ziua 566. Kim a ajuns în Rusia / Putin respinge orice firmă de dialog cu Ucraina, cât timp se derulează contraofensiva, şi încearcă să-i aducă înapoi pe ruşii fugiţi peste graniţă / Lituania confiscă toate automobilele cu numere ruseşti / Polonia nu va ridica sancţiunile pentru importurile de cereale ucrainene

UPDATE 23:00 În următoarele câteva zile, întâlnire Zelenski-Netanyahu la ONU

Preşedintele Ucrainei şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, se vor întâlni în următoarele zile în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York. Acest lucru a fost raportat de ambasadorul israelian în Ucraina, Michael Brodsky. Agenţia ucraineană Ukrinform scrie. „Întâlnirea Netanyahu-Zelenski va avea loc la New York, în următoarele zile. Liderii celor două ţări vor participa la sesiunea Adunării Generale a ONU”, a scris diplomatul pe Telegram. Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serhii Nikiforov, într-un comentariu adresat presei, a declarat că Zelenski va fi prezent personal la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, de la New York. Pe 20 septembrie, Consiliul de Securitate al ONU va găzdui o dezbatere deschisă asupra Ucrainei la care vor participa şefi de stat şi de guvern.

UPDATE 22:00 Ruşii, ucişi pe capete

UPDATE 21:00 Papa, apel de pace  

„Să continuăm să ne rugăm pentru pace fără să obosim, să batem, cu duh smerit şi stăruitor la uşa mereu deschisă a inimii lui Dumnezeu şi la uşile oamenilor. Cerem să se deschidă căi ale păcii, mai ales pentru draga şi chinuită Ucraina. Avem încredere că Domnul ascultă mereu strigătul îndurerat al copiilor Săi. Ascultă-ne, Doamne!”, este mesajul Papei Francisc către participanţii la Întâlnirea internaţională de rugăciune pentru pace, promovată de Comunitatea Sant'Egidio din Berlin, cu tema: „Îndrăzneala păcii”, care reuneşte lideri religioşi, politicieni şi oameni de cultură.

UPDATE 20:00 Danemarca oferă alte 833 de milioane de dolari ca ajutor pentru Ucraina

Danemarca va oferi Ucrainei 5,8 miliarde de coroane suplimentare (833 de milioane de dolari), destinate în principal să finanţeze echipamente de apărare aeriană, muniţie şi tancuri. Ministerul Apărării a anunţat acest lucru marţi. „Pentru ca Ucraina să continue să se apere de invazia ilegală a Rusiei, este esenţial ca ţări precum Danemarca să-şi menţină sprijinul militar şi economic, ceea ce facem astăzi cu cea mai mare contribuţie financiară daneză de până acum”, a spus ministrul Troels Lund Poulsen, într-o declaraţie. Donaţia, cu o durată de trei ani, este a 12-a venită din ţara scandinavă. Preşedintele ucrainean Zelenski a vizitat recent Danemarca, unde, printre altele, a examinat avioanele de luptă F-16, la două zile după ce Washingtonul a aprobat livrarea acestor aparate de vânătoare din ţările nordice.

UPDATE 19:00 Rusia: trenul lui Kim Jong Un este în Chasan, înainte de transferul în Siberia

Imagini cu sosirea lui Kim Jong Un în Rusia pentru a-l întâlni pe Vladimir Putin. Întâlnirea îngrijorează Occidentul cu privire la posibilitatea unui acord între Moscova şi Phenian privind aprovizionarea cu arme care urmează să fie folosite pentru războiul din Ucraina. Convoiul a trecut în „secret total” prin gara Chasan, situată pe teritoriul Rusiei, în apropiere de graniţă.

Aici, liderul nord-coreean a fost transferat într-un convoi transiberian pentru a ajunge la locul întâlnirii, care a fost ţinut secret. Există întotdeauna multă curiozitate cu privire la cum arată convoiul, pe care Kim îl preferă vechii flote de avioane a ţării, deoarece trenurile antiglonţ oferă un spaţiu mai sigur şi mai confortabil şi un loc pentru a discuta agende înainte de întâlniri.

Trenul s-a aflat, de asemenea, în centrul propagandei de stat în jurul familiei conducătoare Kim, care a întreprins călătorii lungi cu trenul pentru a se întâlni cu nord-coreenii din toată ţara.

UPDATE 18:00 Lituania va confisca vehicule ruseşti dacă trec graniţa

Vehiculele înmatriculate în Rusia ar trebui să fie confiscate de vamă, dacă trec prin Lituania, în conformitate cu cea mai recentă interpretare a Comisiei Europene a sancţiunilor anti-ruse, a declarat ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite. „Da, vehiculele înmatriculate în Rusia ar trebui confiscate dacă trec prin Lituania, iar acest tip de control va fi exercitat de vamă, deoarece aceasta este funcţia, munca şi responsabilitatea lor”, a spus Bilotaite jurnaliştilor. La rândul său, adjunctul ministrului lituanian de externe Jovita Neliupsiene a declarat pentru BNS că regula se va aplica atât vehiculelor înmatriculate în Rusia, cât şi celor cu numere de înmatriculare ruseşti. 

UPDATE 17:00 Ucraina, Suedia ia în considerare trimiterea de avioane Gripen

Guvernul suedez ia în considerare trimiterea propriilor avioane de luptă Gripen în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de surse guvernamentale suedeze, citate de radioul public Sr. Înainte de a se decide, se explică că Executivul doreşte să se consulte cu forţele armate pentru a înţelege dacă afectează capacităţile Apărării Suedeze şi cât timp va dura pentru avioanele care urmează să fie trimise în „Ucraina pot fi înlocuite. Ucraina speră să primească 16-18 avioane”.

UPDATE 16:30 Putin: uşile sunt deschise pentru cetăţenii care au părăsit ţara

Porţile Rusiei sunt deschise pentru toţi cetăţenii care au părăsit ţara, a spus preşedintele Vladimir Putin în discursul său la Forumul Economiei de Est de la Vladivostok. „Nimeni nu a închis uşile, a fost decizia lor să părăsească ţara. Nimeni nu le-a spus niciodată să nu se întoarcă”, a spus el. Sute de mii de oameni au părăsit Rusia, în mai multe valuri, după începutul războiului împotriva Ucrainei. „Conform legislaţiei ruse, un cetăţean rus are dreptul de a locui oriunde doreşte, dar nimeni nu-l poate priva de cetăţenie şi nu-i poate interzice intrarea în Rusia”, a subliniat Putin.

UPDATE 16:00 Putin: negocieri imposibile cu această contraofensivă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Kievul trebuie să abroge decretul care interzice orice tip de negociere şi să oprească contraofensiva în estul şi sudul ţării, pentru ca discuţiile de pace să poată începe să pună capăt invaziei Ucrainei. „În primul rând, trebuie să abroge decretul care interzice negocierile şi să declare public că vor discuţii de pace. Şi apoi vom vedea”, a spus Putin, care a vorbit pe larg la Forumul Economic de Est al Rusiei de la Vladivostok. 

UPDATE 15:40 BBC: Trenul lui Kim a schimbat roţile la graniţă

Călătoria liderului nord-coreean în Rusia este învăluită în mister. Echipa BBC Verify a încercat să obţină imagini prin satelit de-a lungul rutei, dar până acum trenul nu a fost fotografiat. Radiodifuzorul din GB a încercat în zadar să facă imagini prin satelit la staţia de frontieră nord-coreeană Tumangang, unde convoiul lui Kim a schimbat roţile pentru că sunt necesare roţi mai mari pentru a funcţiona pe şinele ruseşti. Dar nu au fost luate imagini din satelit la Tumangang sau Khasan (care se află chiar peste graniţă), în timp ce norii au blocat, de asemenea, vederea trenului către sateliţii mai la nord de-a lungul rutei destinate către Rusia. Între timp, diverse mass-media străine speculează că întâlnirea ar putea avea loc la cosmodromul Vostochny. Kyodo News din Japonia, citând „surse apropiate autorităţilor ruse”, raportează că trenul se îndreaptă spre nord, spre regiunea Amur a Rusiei, unde se află cosmodromul. KBS World din Coreea de Sud a mai raportat că „observatorii” văd cosmodromul ca un potenţial loc de adunare, deoarece trenul lui Kim a călătorit la nord de Vladivostok, despre care se credea că este destinaţia sa iniţială. Chiar şi New York Times, într-un articol de săptămâna trecută care anticipa discuţiile, a atribuit unei surse anonime ideea că cosmodromul Vostochny ar fi o oprire în călătoria lui Kim Jong Un.

UPDATE 15:30 Kiev: Moscova mută rezervele pe front pentru a evita descoperirea

Ruşii îşi mută rezervele pe front pentru a evita o breşă a liniei de apărare: acest lucru a fost anunţat de Centrul Media Militar, după cum a raportat Rbc-Ucraina. Potrivit centrului - care reuneşte toate activităţile de comunicaţii ale forţelor de apărare şi securitate ucrainene - forţele ruse regrupează trupe în zonele operaţionale şi mută rezerve pe front din teritoriile ruseşti. În acelaşi timp, Moscova şi-a sporit utilizarea de bombe aeriene şi drone ghidate.

UPDATE 15:20 Scholz: pace pentru Ucraina

„Germania de astăzi este o ţară care îşi întinde mâna cu cea mai profundă convingere către cei care caută cu îndrăzneală pacea”. Despre acest lucru a spus cancelarul federal german, Olaf Scholz, vorbind astăzi la forumul „Îndrăzneala păcii”.

UPDATE 15:10 Atac rusesc la Doneţk, 2 morţi şi 3 răniţi. Au fost vizate oraşele Krasnohorivka şi Avdiivka

Doi civili au murit şi alţi trei au fost răniţi astăzi în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor Krasnohorivka şi Avdiivka, din regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, acest lucru a fost anunţat de Procuratura Generală, potrivit Ukrinform. „În dimineaţa zilei de 12 septembrie, oraşul Krasnohorivka a fost atacat de focul artileriei ruseşti. Unul dintre obuzele de 152 mm a lovit o casă în care locuiau o femeie de 84 de ani şi un bărbat de 71 de ani. Ambii au murit”, se citeşte într-un comunicat. În Avdiivka, continuă nota, o femeie de 82 de ani şi fiica ei de 55 de ani au suferit răni şi fracturi de la schije. Clădiri de locuinţe şi spaţii comerciale au fost avariate în urma atacurilor.

UPDATE 15:05 liderul cecen Kadîrov şi-a îngropat de viu medicul 

Liderul cecen Ramzan Kadyrov l-ar fi îngropat de viu pe viceprim-ministrul şi medicul personal al ţării sale, Elkhan Suleimanov, fiind bănuit că a încercat să-l otrăvească, informează un canal de telegram din Rusia.

UPDATE 15:00 Suedia ar putea trimite avioane de luptă în Ucraina

Postul public de radio din Suedia SR a anunţat că guvernul caută informaţii despre modul în care cedarea avioanelor ar afecta capacităţile de apărare ale ţării.

De asemenea, guvernul doreşte să ştie cât de repede ar putea produce Suedia noi avioane.

O solicitare oficială a guvernului către armata suedeză ar putea să apară joi.

Ucraina vrea să primească o divizie de 16 sau 18 avioane Gripens, relatează sursa menţionată.

UPDATE 14:00 Polonia nu va ridica embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene, spune premierul

Polonia nu va ridica embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene, deoarece acest lucru i-ar afecta pe fermierii polonezi, a declarat premierul.

"Polonia nu va permite ca grânele din Ucraina să ne inunde", a postat Mateusz Morawiecki pe X.

Polonia a acordat Ucrainei ajutor militar şi umanitar pe parcursul războiului, dar după protestele fermierilor, miniştrii au fost fermi în a interzice importurile de produse agricole ucrainene.

UPDATE 13:00 Acordul privind cerealele din Marea Neagră nu este mai aproape de a fi reluat

Nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte resuscitarea acordului privind cerealele care a permis exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene din porturile din Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a renunţat la acordul mediat de ONU în iulie, după ce a acuzat Occidentul că nu a reuşit să abordeze problemele legate de exportul de cereale şi de îngrăşăminte ale Rusiei.

Peskov a declarat că acordul a fost suspendat şi nu este mai aproape de a fi reluat.

Atât Turcia, cât şi ONU au încercat să convingă Rusia să se alăture din nou acordului, dar până acum nu au avut succes.

UPDATE 12:15 Putin: Ucraina suferă "pierderi grele" în contraofensivă

Vladimir Putin, care în prezent răspunde la întrebări la un forum economic, a declarat că actuala contraofensivă a Kievului nu a avut "niciun rezultat".

De asemenea, el a afirmat că armata ucraineană suferă "pierderi grele".

Putin a declarat că, în opinia sa, odată ce Kievul va fi aproape de a rămâne fără resurse, ar putea "dori să înceapă discuţii de pace".

Ucraina ar trebui să anuleze o lege care interzice astfel de discuţii, a spus el.

Discutând despre furnizarea de avioane de vânătoare F-16 de la partenerii occidentali către Kiev pentru a-şi susţine contraofensiva, Putin a declarat că această măsură "nu va schimba nimic" şi că, în schimb, va "prelungi" războiul.

UPDATE 12:00 Putin: sabotorii ucraineni capturaţi în Rusia au fost 'instruiţi de serviciile britanice'

Vladimir Putin susţine că serviciile de securitate ale Rusiei au capturat sabotori ucraineni instruiţi de serviciile secrete britanice.

El a declarat că sabotorii au fost instruiţi să avarieze o centrală nucleară deţinută de Rusia.

UPDATE 11:00 Relaţiile dintre Rusia şi China, la un nivel fără precedent

Vladimir Putin a vorbit la Forumul Economic de la Vladivostok despre relaţia Rusiei cu China.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt "la un nivel fără precedent", a afirmat el, adăugând că este posibil ca acestea să fi atins deja o cifră de afaceri comercială de 200 de miliarde de dolari în acest an.

În ceea ce priveşte potenţialul ajutor din partea Chinei în timpul conflictului, Putin a declarat că Moscova şi Beijingul nu vor înfiinţa o alianţă militară.

El a mai spus că Occidentul "va eşua" în "încercarea de a descuraja" China.

UPDATE 09:00 Ucraina a lansat un atac cu drone în apropierea unei centrale nucleare, susţine Rusia

Un oficial rus a acuzat Ucraina că a efectuat un atac cu drone în apropierea centralei nucleare Zaporojie.

Alexei Likhachev, şeful companiei nucleare de stat ruseşti Rosatom, a declarat că şase drone au fost lansate asupra oraşului Enerhodar, care se află la puţin peste 4 km de centrală. Toate au fost distruse, a spus Likhachev, citat de agenţia rusă de ştiri RIA. 

UPDATE 08:00 Rusia a pierdut 269.760 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 269.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 550 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.568 de tancuri, 8.778 de vehicule de luptă blindate, 8.413 vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.872 de sisteme de artilerie, 764 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 515 sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.645 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 06:30 Poliţiştii de frontieră ruşi se plâng de lipsa echipamentelor

Poliţiştii de frontieră ruşi sunt insuficient echipaţi şi îngrijoraţi de posibilitatea unor raiduri transfrontaliere ucrainene, relatează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

UPDATE 05:00 SUA ameninţă cu noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

Statele Unite vor monitoriza îndeaproape rezultatele întâlnirii planificate dintre liderii Federaţiei Ruse şi Coreea de Nord.

Statele Unite nu vor ezita să impună noi sancţiuni dacă ambele ţări comit o altă încălcare a restricţiilor privind comerţul cu arme.

UPDATE 03:00 Rusia bombardează 10 localităţi din regiunea Sumi

Armata rusă a bombardat 10 localităţi de la graniţa regiunii Sumi, provocând peste 122 de explozii, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi. O persoană a fost rănită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici