Războiul din Ucraina, ziua 574. Tensiuni Polonia-Ucraina. Duda refuză să se întâlnească cu Zelenski din cauza cerealelor. Forţele speciale ucrainene atacă gruparea Wagner în Sudan/ Zelenski, în discursul de la ONU: Ocupantul rus trebuie să se întoarcă pe propriul pământ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a implorat marţi pe liderii mondiali reuniţi la Adunarea Generală a ONU să rămână uniţi împotriva invaziei Rusiei şi a declarat că Moscova trebuie să fie împinsă înapoi pentru ca lumea să se poată întoarce la rezolvarea provocărilor globale urgente.

5106 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 574. Tensiuni Polonia-Ucraina. Duda refuză să se întâlnească cu Zelenski din cauza cerealelor. Forţele speciale ucrainene atacă gruparea Wagner în Sudan/  Zelenski, în discursul de la ONU: Ocupantul rus trebuie să se întoarcă pe propriul pământ

UPDATE Lavrov atacă Occidentul în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU

Înalt diplomatul rus Serghei Lavrov a luat cuvântul la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de la New York.

El şi-a început discursul afirmând că Occidentul este vinovat pentru creşterea riscurilor de conflict global, acuzând SUA şi aliaţii săi de "amestec" în politica ucraineană de la căderea vechii Uniuni Sovietice.

Aceste naţiuni au împins în mod constant politicile lor pro-occidentale la Kiev, a susţinut el.

UPDATE Zelenski denunţă invazia rusă la ONU

Volodimir Zelenski a declarat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU că invazia Rusiei în Ucraina este "criminală" şi a afirmat că Moscova ar trebui să fie lipsită de dreptul de veto în cadrul puternicului organism al ONU.

"Cea mai mare parte a lumii recunoaşte adevărul despre acest război", a declarat Zelenski, în timp ce ambasadorul rus la ONU stătea în faţa sa. "Este o agresiune criminală şi neprovocată a Rusiei împotriva naţiunii noastre, care are ca scop acapararea teritoriului şi resurselor Ucrainei."

UPDATE Biden va anunţa mâine un pachet de ajutor semnificativ

Joe Biden va anunţa mâine un alt pachet de ajutor militar "semnificativ" pentru Ucraina, potrivit unui oficial american.

Oficialul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, nu a detaliat cât de mult va valora pachetul sau ce va fi inclus.

Anunţul urmează să coincidă cu vizita lui Volodimir Zelenski la Washington DC.

Statele Unite sunt deja de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar, umanitar şi financiar pentru Ucraina, cheltuielile ar fi depăşit 60 de miliarde de dolari de la începutul războiului.

UPDATE Războiul Ucraina-Rusia se extinde pe alt continent. Kievul s-ar afla în spatele unei serii de atacuri cu drone şi a unei operaţiuni terestre în Sudan

Serviciile speciale ucrainene s-au aflat probabil în spatele unei serii de atacuri cu drone şi a unei operaţiuni terestre îndreptate împotriva unei miliţii susţinute de Wagner în apropiere de capitala Sudanului, a constatat o investigaţie a CNN, ridicând perspectiva ca urmările invaziei Rusiei în Ucraina să se extindă departe de linia frontului.

UPDATE Conflict economic Polonia- Ucraina

️Polonia ar putea extinde lista de mărfuri interzise pentru import din Ucraina dacă Kievul intensifică conflictul, a declarat prim-ministrul Morawiecki.

UPDATE - Ucraina va introduce embargo asupra fructelor şi legumelor poloneze 

Ucraina va introduce un embargo asupra cepei, roşiilor, varzei şi merelor din Polonia, a informat publicaţia de ştiri poloneză Rzeczpospolita pe 19 septembrie.

UPDATE   - Rusia susţine că a doborât drone ucrainene peste Belgorod

Ministerul rus al Apărării a susţinut că unităţile de apărare aeriană au distrus două drone deasupra regiunilor Belgorod şi Oryol în noaptea de 19 septembrie, a informat agenţia de stat rusă RIA Novosti.

UPDATE   - CNN: Ucraina s-ar afla în spatele atacului asupra forţelor Wagner din Sudan

Serviciile speciale ucrainene ar fi putut fi responsabile pentru o operaţiune militară împotriva unei miliţii susţinute de Wagner în Sudan, potrivit unei investigaţii CNN publicată pe 19 septembrie.

UPDATE – Duda refuză să se întâlnească cu Zelenski din cauza cerealelor

Întâlnirea programată marţi între preşedinţii Poloniei şi Ucrainei, Andrzej Duda şi Volodimir Zelenski, plecaţi la New York pentru Adunarea Generală a ONU, a fost anulată, anunţă publicaţia Rzeczpospolita.

Polonia şi cu Ucraina se află într-un conflict economic deschis din cauza neînţelegerilor privind importul de cereale.

Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Ştirea iniţială – Zelenski se întâlneşte cu Bibi la ONU 

În cadrul Adunării Generale a ONU, la New York a început o întâlnire între preşedintele ucrainean Vladimir Zelensky şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Zelenski a stârnit aplauze, marţi, când şi-a ocupat locul la pupitrul Adunării Generale a ONU din New York, purtând o cămaşă de culoare verde măsliniu, la prima sa apariţie la Adunarea Generală anuală a ONU de când Rusia i-a invadat ţara, în 2022.

„Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să atace vreo naţiune”, a spus el. „Înarmarea trebuie să fie limitată, crimele de război trebuie pedepsite, oamenii deportaţi trebuie să se întoarcă acasă, iar ocupantul trebuie să se întoarcă pe propriul pământ”.

„Trebuie să fim uniţi pentru a reuşi - şi o vom face”.

El a acuzat Rusia că manipulează pieţele globale de alimente pentru a încerca să obţină recunoaşterea internaţională a proprietăţii asupra terenurilor pe care le-a confiscat de la Kiev. El a spus că Moscova comite un genocid prin răpirea copiilor ucraineni.

Făcând un semn către Sudul Global, al cărui sprijin îl caută în confruntarea cu Rusia, Zelenski a vorbit despre agravarea crizei climatice şi despre dezastrele naturale, menţionând cutremurul recent din Maroc şi inundaţiile din Libia.

„Trebuie să o oprim. Trebuie să acţionăm uniţi pentru a învinge agresorul şi să ne concentrăm toate capacităţile şi energia pentru a aborda aceste provocări”, a declarat el în cadrul Adunării Generale a ONU.

Anterior, oficialii ucraineni au declarat că nouă persoane au fost ucise în urma unor atacuri ruseşti, inclusiv un atac cu dronă care a incendiat depozite industriale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici