LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 589. Slovacia suspendă definitiv ajutorul militar acordat Ucrainei / Kievul dezvoltă „pelerina de invizibilitate” şi foloseşte bombe cu dispersie, acuză Rusia / Alarma de raid aerian a răsunat din nou / Şoigu, în inspecţie: am recrutat 38.000 de voluntari

  • Ucraina dezvoltă „pelerina de invizibilitate” pentru a-şi proteja soldaţii de imaginile termice.
  • Slovacia suspendă definitiv ajutorul militar acordat Ucrainei după alegerile parlamentare.
  • Germania nu va livra rachete Taurus Ucrainei, dar va furniza echipamente suplimentare.
23653 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 589. Slovacia suspendă definitiv ajutorul militar acordat Ucrainei / Kievul dezvoltă „pelerina de invizibilitate” şi foloseşte bombe cu dispersie, acuză Rusia / Alarma de raid aerian a răsunat din nou / Şoigu, în inspecţie: am recrutat 38.000 de voluntari

Fedorov/Telegram

UPDATE - Ucraina va primi mai multe sisteme de apărare antiaeriană Hawk din Spania

Spania va furniza Ucrainei încă şase sisteme de apărare antiaeriană Hawk pentru a combate eventualele bombardamente ruseşti asupra instalaţiilor civile şi pentru a proteja noul coridor al Mării Negre, a anunţat guvernul spaniol.
 
Anunţul a fost făcut în urma unei întâlniri bilaterale între preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul spaniol Pedro Sanchez, în marja celui de-al treilea summit al Comunităţii Politice Europene de la Granada, Spania.
 
În timpul întâlnirii, Sanchez i-a oferit lui Zelenski noi sisteme antiaeriene şi antidronă, instruire relevantă pentru soldaţii ucraineni şi echipamente de deminare, potrivit Madridului.

UPDATE - ZelenskI s-a întâlnit cu liderii europeni şi cu premierul armean la summitul de la Granada

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan şi cu preşedintele Consiliului European Charles Michel pe 5 octombrie, în cadrul celui de-al treilea summit al Comunităţii Politice Europene.
 
În cadrul primei lor întâlniri, Zelensky şi Pashinyan au discutat despre situaţia de securitate din Caucazul de Sud, cooperarea bilaterală şi proiectele economice interregionale.
 
Cu Macron, preşedintele ucrainean a discutat despre nevoile militare şi capacităţile de apărare aeriană ale ţării, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi despre protecţia infrastructurii portuare ucrainene.
 
"Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul puternic şi pe termen lung din partea UE, precum şi pentru ajutorul practic al statelor membre ale UE", a declarat Zelenski după întâlnirea cu Michel.
 
Zelensky l-a informat pe preşedintele Consiliului cu privire la progresul contraofensivei ucrainene, abordând, de asemenea, planul de pace al Kievului şi pregătirea pentru Summitul mondial pentru pace.

UPDATE - Un atac rusesc asupra unui sat din regiunea Harkov a omorât 51 de persoane, inclusiv un copil de 6 ani

Trupele ruseşti au lovit o băcănie şi o cafenea din satul Hroza din regiunea Harkov, omorând cel puţin 51 de persoane, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov. Printre victime se numără şi un băiat de şase ani.
 
Până la ora locală 16:40, şapte persoane au fost rănite, potrivit ministrului de Interne Ihor Klymenko, numărul acestora incluzând un alt copil, după cum a precizat Syniehubov pe Telegram. Operaţiunea de salvare este în curs de desfăşurare.
 
În momentul atacului, cel puţin 60 de persoane s-au adunat în cafeneaua din localitate pentru o slujbă de comemorare a unui rezident decedat, a declarat ministrul la televiziunea naţională, citat de Suspilne.

UPDATE - Japonia va ajuta Ucraina în refacerea agriculturii

Japonia şi Ucraina au convenit să înfiinţeze un grup de lucru comun care va elabora o strategie pentru refacerea agriculturii ucrainene, a declarat Ministerul Agriculturii.
 
Anunţul a fost făcut după o întâlnire între Markiian Dmytrasevych, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, şi Mizuno Masayoshi, directorul general al Biroului pentru Export şi Afaceri Internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii din Japonia.
 
Principala sarcină a grupului de lucru va fi utilizarea experienţei, tehnologiei şi activelor Japoniei pentru refacerea sectorului agricol din Ucraina. De asemenea, cele două ţări îşi propun să promoveze participarea companiilor japoneze la redresarea şi reconstrucţia Ucrainei.

UPDATE - Kiev: 1.214 de copii şi 26 de mii de adulţi dispăruţi de la începutul războiului

Din 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia rusă, 1.214 de copii au fost declaraţi dispăruţi în Ucraina: scrie serviciul de presă al Oficiului Avocatului Poporului pe Facebook, potrivit Ukrinform. La rândul său, viceministrul de Interne Leonid Timcenko a anunţat la televiziunea publică că peste 26.000 de ucraineni, inclusiv 15.000 de militari, au fost declaraţi dispăruţi de la începutul invaziei ruse. „Dintre aceştia, 11.000 sunt civili şi 15.000 sunt militari”, a spus Timchenko. Potrivit portalului de stat „Children of War”, 1.214 de copii au dispărut, în timp ce 18.650 de copii au fost găsiţi”.

UPDATE - Zelenski: sprijin 100% de la Casa Albă

Anul acesta, la Washington „m-am întâlnit cu preşedintele Joe Biden” şi „am sprijin 100% din partea Casei Albe şi sprijin bipartizan în Congres”. În SUA „este o perioadă electorală dificilă: sunt voci diferite şi unele poziţii sunt ciudate”. Preşedintele ucrainean Zelenski spune acest lucru în timp ce soseşte la Granada pentru summitul CPE. „Ucraina are nevoie de un scut de aer pentru iarnă”, a adăugat Zelenski. „SUA trece printr-o perioadă electorală dificilă. Unele poziţii sunt ciudate, dar Biden are sprijinul Congresului”.

UPDATE - Moscova: 38.000 de voluntari recrutaţi pentru operaţiune specială

Peste 38.000 de voluntari au fost recrutaţi pentru războiul din Ucraina: ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat-o, după cum a raportat Tass. „Voluntari. În această perioadă am recrutat 38.000 de voluntari – spune Şoigu – oamenii sunt foarte motivaţi şi pregătiţi să îndeplinească sarcini de luptă. Unii au deja experienţă de luptă, pentru că mulţi dintre voluntari, după încheierea unui contract pe şase luni, semnează al doilea, şi sunt cei care semnează al treilea”, a spus Şoigu, după o întâlnire cu comandanţii grupurilor de luptă.

UPDATE - Şoigu inspectează trupele din Districtul de Sud

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a trecut în revistă organizarea pregătirii de luptă a personalului militar şi a voluntarilor unităţilor din Districtul Militar de Sud. Ministerul rus al Apărării a raportat acest lucru, publicând imagini cu Şoigu zburând cu un elicopter şi inspectând trupele.

UPDATE - Noapte agitată pe cerul Ucrainei

UPDATE - SUA au confiscat 1,1 milioane de piese de muniţie iraniană de pe o navă cu destinaţia Yemen

Statele Unite au furnizat Ucrainei peste un milion de muniţii iraniene confiscate în Golf la sfârşitul anului trecut. Transferul a urmat unui caz de confiscare urmărit de Departamentul de Justiţie al Washingtonului a unui transport către Yemen din forţele Houthi, încălcând embargoul Naţiunilor Unite asupra armelor. „Prin acest transfer de arme, acţiunile de confiscare ale Departamentului de Justiţie împotriva unui regim autoritar susţin acum direct lupta poporului ucrainean împotriva altui regim autoritar”, a declarat ieri procurorul general al SUA, ministrul Justiţiei - Merrick, Garland. „Vom continua să folosim fiecare autoritate legală de care dispunem pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate, democraţie şi statul de drept”.

UPDATE - Kiev: cel puţin 70 de tabere de reeducare ruseşti pentru minori ucraineni

Avocatul Poporului Ucrainei, Dmitro Lubineţ, a denunţat existenţa a „nu mai puţin de 70” de lagăre în care sunt reeducaţi copiii ucraineni deportaţi în Federaţia Rusă sau pe teritoriile Ucrainei ocupate de trupele Moscovei. „Sunt obligatorii. Copiii noştri nu pot alege dacă să participe sau nu. Toată lumea este înscrisă şi este un program educaţional oficial”, a spus Lubineţ, citat de agenţia de presă Ukrinform, referitor la aceste tipuri de tabere în care minorii primesc un „patriotic învăţământ militar”.

Ombudsmanul Ucrainei a spus că Rusia doreşte „să educe o nouă generaţie de militari din rândul copiilor ucraineni” care în viitor „va trebui, probabil, să lupte împotriva Ucrainei sau a altor ţări”. „În prezent, putem spune că nu mai puţin de 70 de astfel de tabere funcţionează pe teritoriul Federaţiei Ruse, în teritoriile ocupate temporar şi în Crimeea”, a subliniat Lubineţ.

Ucraina a identificat aproximativ 20.000 de minori care au fost transferaţi din casele lor sau din centrele de stat din teritoriile ocupate în alte zone ale Ucrainei aflate sub controlul Rusiei sau în Federaţia Rusă însăşi. În luna martie a acestui an, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru deportarea masivă şi ilegală a copiilor ucraineni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a ofiţerului său pentru protecţia copilului, Maria Lvova-Belova, care au apărat public politica de a da minori din Ucraina ocupată pentru adopţie în familiile ruseşti.

UPDATE - Rusia acuză: bombe cu dispersie ucrainene în regiunea Kursk

Ucraina a bombardat cu muniţii cu dispersie oraşul rusesc de graniţă Rylsk, rănind o femeie. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a relatat acest lucru pe canalul Telegram. „Oraşul de graniţă Rylsk a fost bombardat cu muniţii cu dispersie din Ucraina. O femeie a fost rănită de schije şi a fost dusă la spitalul din districtul central Rylsk, unde primeşte tratamentul medical necesar”, a scris Starovoit. Atacul a provocat pagube locuinţe şi clădiri din mai multe zone ale oraşului.

UPDATE - Ucraina a lansat o ploaie de rachete asupra unui convoi rusesc

UPDATE - Preşedintele Slovaciei opreşte noile ajutoare pentru Kiev

Preşedintele slovac Zuzana Čaputová s-ar fi opus trimiterii de asistenţă militară suplimentară în Ucraina, după alegerea prim-ministrului pro-rus Robert Fico. Presa locală a relatat acest lucru. Potrivit ziarului Dennik N, Ministerul Apărării slovac a pregătit un nou pachet de ajutoare pentru Ucraina, pe care Čaputová l-ar fi putut semna cât timp predecesorul lui Fico era încă în funcţie, dar preşedintele a refuzat, spunând că alegerile parlamentare trebuie respectate. Politologul Grigorij Meseznikov prezice că Fico se va ţine de promisiunile făcute în timpul campaniei electorale cu privire la oprirea trimiterii de arme la Kiev şi că vor exista fricţiuni între Bratislava şi Bruxelles, atât cu privire la aderarea Ucrainei la UE, cât şi la sancţiunile europene împotriva Rusiei.

UPDATE - Ucraina: avertizare de raid aerian în cinci regiuni

Alarma de raid aerian a fost declanşată în cinci regiuni ale Ucrainei la primele ore ale zilei de astăzi, potrivit presei locale. Au răsunat sirenele în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Poltava, Sumi şi Harkov.

UPDATE - ISW: Rusia transferă navele Flotei Mării Negre pentru a evita un alt atac ucrainean

Potrivit imaginilor din satelit din 1 şi 3 octombrie, armata rusă a mutat cel puţin 10 nave, inclusiv fregatele Amiral Makarov şi Amiral Essen, de la Sevastopol la Novorossiysk. 

UPDATE - Slovacia suspendă definitiv ajutorul militar acordat Ucrainei după alegerile parlamentare

Ministerul Slovac al Apărării a pregătit un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina pe care preşedintele Zuzana Čaputová l-ar fi putut semna în timp ce predecesorul lui Fico era încă în funcţie. Cu toate acestea, preşedintele a refuzat, spunând că alegerile parlamentare trebuie să fie respectate.
 

UPDATE - Spotivii minori ruşi au undă verde la fotbalul internaţional 

FIFA elimină suspendarea sportivilor ruşi sub 17 ani care concurează în fotbalul internaţional.

FIFA a anunţat că sportivii sub 17 ani din Rusia vor putea acum să participe la competiţii internaţionale de fotbal în culori neutre. 

UPDATE - Germania nu va livra rachete Taurus Ucrainei, dar va furniza echipamente suplimentare 

Germania va furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare pentru a proteja transporturile de cereale. Germania a anunţat că va trimite sisteme suplimentare de apărare aeriană în Ucraina pentru a-şi proteja transporturile de cereale de atacurile ruseşti, a informat Bloomberg pe 4 octombrie.
  

UPDATE - Primarul regiunii Sumy a fost arestat pentru acuzaţii de corupţie

Primarul lui Sumy, Oleksandr Lysenko, este ţinut în arest, dar cu posibilitatea de a  plăti o cauţiune echivalentă cu aproximativ 82.000 de dolari, a anunţat Înalta Curte Anticorupţie (HACC) din Ucraina pe 4 octombrie.
 

UPDATE Kyiv Independent- Raportul ONU respinge oficial afirmaţia Rusiei conform căreia rachetele HIMARS au provocat explozii în închisoarea Olenivka

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a respins categoric afirmaţia Rusiei conform căreia masacrul închisorii Olenivka a fost cauzat de o rachetă ucraineană HIMARS, potrivit unui raport publicat pe 4 octombrie.

 

Ştirea iniţială - Ucraina dezvoltă „pelerina de invizibilitate” pentru a-şi proteja soldaţii de imaginile termice

Dezvoltatorii ucraineni caută să dea viaţă science-fiction-ului cu o „pelerină de invizibilitate”, un pardesiu uşor, capabil să ascundă soldaţii de imaginile termice ruseşti, a anunţat ministrul Transformării Digitale Mykhailo Fedorov pe 4 octombrie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici