LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 654. Zelenski a promulgat trei legi necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv legea privind drepturile minorităţilor / Prima doamnă Zelenska: Dacă lumea oboseşte să ne ajute, vom muri / Moscova: Va fi pace, dacă Kievul acceptă noile realităţi teritoriale

Parlamentul ucrainean a aprobat vineri trei proiecte de lege necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv unul privind drepturile minorităţilor naţionale, o cerere critică din partea Ungariei, care se opune candidaturii Ucrainei la UE.

1699 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 654. Zelenski a promulgat trei legi necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv legea privind drepturile minorităţilor / Prima doamnă Zelenska: Dacă lumea oboseşte să ne ajute, vom muri / Moscova: Va fi pace, dacă Kievul acceptă noile realităţi teritoriale

UPDATE Liderul cecen Zakaev, mesaj din exil: Vom elibera Kievul, apoi ţara noastră

„Suntem convinşi că victoria Ucrainei va fi pregătitoare pentru eliberarea ţării noastre. Deci, să facem totul pentru ca Kievul să poată câştiga acest război. Toţi cecenii liberi îşi dau contribuţia”, a declarat pentru agenţia LaPresse Akhmed Zakaev, şeful opoziţiei cecene în exil şi prim-ministru al Republicii Cecene Ichkeria, care se află în prezent la Roma. „Nu este vorba doar despre Ucraina împotriva Rusiei, vorbim despre lupta binelui împotriva răului, a civilizaţiei împotriva barbarilor”, crede Zakaev.

UPDATE Scholz ţine aproape de Ucraina

Germania ar trebui să fie pregătită să sporească sprijinul pentru Ucraina, dacă alte ţări nu o susţin. Cancelarul german Olaf Scholz a spus acest lucru la conferinţa Partidului Social Democrat, după cum a transmis Deutsche Welle. Cancelarul a adăugat că „acest război nu se va încheia curând” şi, prin urmare, este important „să putem face ceea ce este necesar pe termen lung”, adică „să sprijinim în continuare Ucraina în lupta sa defensivă”.

UPDATE Ucraina renunţă la tot ce e rusesc

UPDATE Moscova: Va fi pace dacă Kievul acceptă noile realităţi teritoriale ruseşti

Ministerul rus de Externe a spus că pacea durabilă în Ucraina este posibilă doar dacă „Occidentul încetează să mai trimită arme şi dacă Kievul acceptă „noile realităţi teritoriale”, transmite Ria Novosti. Zaharova a mai subliniat că Rusia este deschisă negocierilor, dar a adăugat că, pentru moment Moscova, nu vede nici Kievul, nici Occidentul să aibă voinţa politică de a se răzgândi.

Kiev reclamă Rusia: Planul Moscovei de a vota în regiunile ocupate încalcă legile internaţionale

Ministerul de Externe ucrainean a definit decizia Moscovei de a prelungi următoarele alegeri prezidenţiale ruseşti din martie 2024, pentru a include regiunile pe care le ocupă în Ucraina, drept „o încălcare a principiilor şi legilor internaţionale”. „Desfăşurarea alegerilor ruseşti în teritoriile ucrainene încalcă Constituţia Ucrainei, precum şi normele şi principiile dreptului internaţional, în special Carta Naţiunilor Unite”, se arată în nota ministerului. Textul „invită comunitatea internaţională să condamne cu hotărâre intenţia Rusiei de a organiza alegeri în teritoriile ucrainene ocupate”. Kievul a adăugat că această decizie „aruncă la îndoială legitimitatea alegerilor prezidenţiale din Rusia”. Declaraţia citează „Republica Autonomă Crimeea, oraşul Sevastopol şi părţi din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson”, printre regiunile ucrainene aflate sub controlul militar al Moscovei, unde sunt programate următoarele alegeri prezidenţiale din Rusia, care vor avea loc în perioada 15-17 martie 2024. .

Kievul asupra deciziei Comitetului Olimpic: Este o armă în mâinile Moscovei, va folosi fiecare sportiv rus şi belarus pentru propaganda sa

Ucraina a criticat decizia oficialilor olimpici de a permite sportivilor ruşi şi belarusi să concureze anul viitor ca neutri, în afara evenimentelor pe echipe şi dacă aceştia nu sprijină activ invazia. „Membrii Comitetului Olimpic Internaţional care au luat această decizie au responsabilitatea de a încuraja Rusia şi Belarus să continue agresiunea armată împotriva Ucrainei”, a spus Ministerul de Externe ucrainean. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba scrie asta pe X. „Pentru că Kremlinul va folosi fiecare atlet rus şi belarus ca armă în războiul său de propagandă - adaugă Kuleba -. Îndemn toţi partenerii să condamne ferm această decizie ruşinoasă, care subminează principiile olimpice”.

Kiev: Îi vom forţa pe ruşi să părăsească Crimeea pentru totdeauna

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat la televiziunea naţională că armata se pregăteşte să-i forţeze pe ruşi să părăsească Crimeea pentru totdeauna în 2024, transmite UNIAN. „Evoluţiile pe care le pregătim pentru 2024 ne vor oferi oportunităţi foarte bune, ei (ruşii) vor trebui să părăsească Crimeea noastră pentru totdeauna”, a spus el. Potrivit lui Umerov, Ucraina a arătat lumii întregi că poate reuşi, în special prin crearea de probleme ruşilor din peninsulă. „Am arătat lumii întregi că putem avea succes, în ciuda faptului că nu avem o flotă atât de puternică. Am forţat Rusia să se retragă din Crimeea ocupată temporar”, a spus el, referindu-se la numeroasele atacuri din ultimele luni care au convins Marina Rusă să mute unele nave de război în porturi mai sigure.

Ucraina: un civil ucis într-un atac cu drone în regiunea Herson

Un civil a fost ucis şi altul rănit după ce forţele ruse au aruncat bombe dintr-o dronă asupra unui oraş din regiunea Herson, din sudul Ucrainei. Procuratura a deschis o anchetă pentru crime de război în cazul incidentului, care a avut loc în jurul orei 10 dimineaţa în oraşul Beryslav.

Olena Zelenska: Dacă lumea se satură să ne ajute, vom muri

„Dacă lumea se sătură să ne ajute, pur şi simplu ne va lăsa să murim. Pentru noi este o problemă vitală”. Prima doamnă ucraineană Olena Zelenska a spus acest lucru într-un interviu acordat BBC, care va fi difuzat mâine, exprimându-şi îngrijorarea puternică cu privire la întârzierea ajutorului, după ce senatorii republicani din Statele Unite au blocat un proiect de lege care prevedea o sumă suplimentară de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. „Chiar avem nevoie de ajutor. Nu putem să obosim, pentru că dacă o facem, murim. Mă doare să văd ce se întâmplă”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat toate cele trei proiecte de lege şi le-a descris ca fiind un pas cheie în cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

Săptămâna viitoare, în cadrul unui summit UE, se va analiza dacă vor fi demarate negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, potrivit Reuters.

Liderii UE trebuie să aprobe în unanimitate acest demers, iar premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că se opune începerii discuţiilor, aşa cum recomandă Comisia Europeană.

"Ne aşteptăm ca eforturile Ucrainei să fie apreciate în mod corespunzător de liderii Uniunii Europene, iar promisiunile europene corespunzătoare faţă de Ucraina să fie îndeplinite", a declarat Zelenski în discursul său video.

Ucraina, a spus el, a făcut "tot ceea ce se aşteaptă de la noi" în preluarea recomandărilor UE.

Zelenski a declarat că legea privind drepturile minorităţilor a luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, care oferă consultanţă cu privire la standardele juridice şi instituţionale.

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi limitări ale drepturilor etnicilor maghiari din vestul Ucrainei, în special în ceea ce priveşte educaţia.

Celelalte două proiecte de lege adoptate se referă la creşterea numărului de personal în cadrul Biroului Naţional Anticorupţie şi la o putere suplimentară pentru Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei în ceea ce priveşte verificarea averilor.

"Chiar acum, parlamentul ucrainean a adoptat cu majoritate constituţională trei din cele patru legi identificate de Comisia Europeană ca fiind restanţe în raportul privind extinderea UE", a declarat vicepremierul Olha Ştefănişna, pe X.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici