LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 730. Zelenski spune că războiul împotriva Rusiei "nu se află în impas" / Atacuri cu drone în mai multe regiuni ucrainene / SUA ŞI UE propun noi sancţiuni împotriva Rusiei / ISW: Retorica lui Medvedev este un ecou al lui Stalin

  • Războiul din Ucraina nu se află în prezent într-un impas, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
  • Atacurile cu drone ruseşti asupra regiunii Odesa au ucis 3 persoane.
  • ISW: Retorica lui Medvedev este un ecou al lui Stalin
1388 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 730. Zelenski spune că războiul împotriva Rusiei "nu se află în impas" / Atacuri cu drone în mai multe regiuni ucrainene / SUA ŞI UE propun noi sancţiuni împotriva Rusiei / ISW: Retorica lui Medvedev este un ecou al lui Stalin

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară încă un avion rusesc A-50 deasupra Mării Azov

Forţele aeriene ucrainene au doborât un alt avion militar rusesc A-50 deasupra Mării Azov, a anunţat comandantul forţelor aeriene Mykola Oleshchuk, la 23 februarie.

Forţele aeriene ucrainene au doborât anterior un avion militar rusesc A-50 deasupra Mării Azov, la 14 ianuarie. Un centru de control aerian Il-22 ar fi fost, de asemenea, distrus în aceeaşi operaţiune.

Oleshchuk a postat pe Telegram în jurul orei locale 20.00 (UTC+2) pentru a mulţumi "tuturor celor care au asigurat rezultatul".

Agenţia de ştiri rusă de stat RIA Novosti a raportat câteva minute mai târziu că "un avion neidentificat s-a prăbuşit în districtul Kanevskoy din Krasnodar Krai".

Un al doilea raport al RIA Novosti a declarat că două avioane s-au prăbuşit în zonă, provocând un incendiu de proporţii la locul prăbuşirii.

Districtul Kanevskoy este situat pe coasta Mării Azov.

Avionul rusesc A-50 asigură mai multe funcţii critice pentru războiul în curs de desfăşurare din Ucraina, cum ar fi detectarea sistemelor de apărare aeriană, a rachetelor ghidate şi coordonarea ţintelor pentru avioanele de luptă ruseşti. Rusia posedă mai puţin de zece avioane de acest tip.

Avioanele A-50 au un preţ estimat de aproximativ 350 de milioane de dolari. Distrugerea avionului este cea mai recentă dintr-o creştere recentă a avioanelor ruseşti doborâte.

Ucraina ar fi doborât un avion de vânătoare Su-34 pe 21 februarie, un avion Su-34 şi un avion Su-35S pe 19 februarie, un avion Su-34 pe 18 februarie, precum şi două avioane de vânătoare ruseşti Su-34 şi un alt avion de luptă rusesc Su-35 pe 17 februarie.

UPDATE Senatorul american Schumer la Liov: "Fără ajutor, Ucraina va pierde războiul, cu ajutor va câştiga"

 Îndreptându-şi comentariile către preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, senatorul Richard Blumenthal a declarat că SUA trebuie "să plătească acum, sau să plătească mai târziu".

UPDATE O firmă de capital privat atrage 350 de milioane de dolari pentru a sprijini întreprinderile ucrainene, depăşind obiectivul cu 100 de milioane de dolari

Firma de private equity Horizon Capital a atras 350 de milioane de dolari pentru a sprijini întreprinderile ucrainene prin intermediul Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF), a anunţat compania pe 23 februarie.

UPDATE Oficiali ucraineni şi occidentali se reunesc la Berlin pentru o conferinţă privind crimele de război

Oficiali ucraineni şi occidentali s-au reunit la Berlin pe 23 februarie pentru a discuta despre cum să ajute Ucraina în investigarea crimelor de război ruseşti şi să aducă autorii acestora în faţa justiţiei, a relatat agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

UPDATE Ucraina va deschide un nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria

Premierul Denys Shmyhal a declarat că punctul de trecere va fi deschis pentru vehiculele de pasageri şi va contribui la reducerea cozilor, potrivit comentariilor raportate de Ukrinform.

UPDATE Liderul majorităţii din Senatul SUA soseşte la Liov pentru discuţii cu Zelenski

"Conduc această delegaţie pentru a mă întâlni cu preşedintele (Volodymyr Zelenski) pentru a arăta poporului ucrainean că America este alături de el, pentru a le arăta aliaţilor noştri din NATO şi din Europa că suntem alături de ei, pentru a afla despre armele de care Ucraina are nevoie în mod vital şi pentru a ne proteja democraţia şi securitatea naţională", a scris Chuck Schumer pe platforma de socializare X.

UPDATE Parlamentul ucrainean aprobă proiectul de lege privind condiţiile de demobilizare a recruţilor

Proiectul de lege a fost adoptat cu 319 voturi pentru şi niciun vot împotrivă, a declarat deputatul Iaroslav Zhelezniak.

UPDATE Ucraina şi Danemarca finalizează un acord de securitate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, au semnat, la Liov, un acord pe 10 ani privind cooperarea în domeniul securităţii între Ucraina şi Danemarca, a declarat şeful adjunct al Biroului prezidenţial, Ihor Zhovkva.

Marea Britanie, Germania şi Franţa au semnat anterior acorduri similare pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea Rusiei, pe baza unui angajament luat de Grupul G7 în luna iulie a anului trecut.

Danemarca este prima ţară din afara G7 care a finalizat acordul.

UPDATE ISW: Rusia desfăşoară prima ofensivă coerentă din ultimele luni

Rusia desfăşoară o ofensivă coezivă pentru prima dată în mai bine de un an şi jumătate, care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să îşi atingă unul dintre obiectivele sale majore, potrivit analiştilor.

Forţele sale atacă patru axe de pe frontul Harkov-Luhansk în manevre de sprijin reciproc, pentru a împinge Ucraina să iasă în întregime din regiunea Luhansk, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. Cele patru zone sunt la nord-est de Kupiansk, nord-vest de Svatove, sud-vest de Svatove şi la vest de Kreminna, potrivit Sky News

UPDATE Oficiali SUA: Muniţia Ucrainei se află la o limită critică. Borrell, apel la ţările UE pentru sprijin mai mare

Rezervele de muniţie ale Ucrainei sunt la o limită critică, iar până la sfârşitul lunii martie, situaţia ar deveni ,,catastrofală”, notează ABC News.

Doi oficiali americani au declarat, sub anonimat, că ,,sfârşitul lunii martie este un mmoment crucial pentru soarta trupelor ucrainene”, în contextul în care pachetul de asistenţă militară şi financiară din partea SUA întâmpină obstacole în Congres.

Josepp Borrell, şeful UE pentru politică externă, a declarat că producţia anuală a UE va creşte la 1,4 milioane de obuze până la sfârşitul anului 2024, depăşind SUA, care ar trebui să ajungă la 1,2 milioane anul viitor. Totodată, el a subliniat şi faptul că UE trebuie să facă mai multe eforturi pentru a sprijini Ucraina, mai ales în condiţiile în care situaţia de pe front devine critică, iar Congresul american întârzie să ajungă la un acord în privinţa pachetului de ajutor militar, scrie Financial Times.

UPDATE Zelenski şi premierul Danemarcei s-au întâlnit la Liov

Volodimir Zelenski şi premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, s-au întâlnit la Liov, potrivit canalului de Telegram al preşedintelui ucrainean.

Înainte de a participa la întâlniri de lucru, cei doi lideri au vizitat cimitirul Lychakiv pentru a aduce un omagiu soldaţilor ucraineni căzuţi la datorie.

"Nu îi vom uita niciodată pe eroii care ne-au apărat independenţa, libertatea şi viitorul. Glorie eternă tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru Ucraina!" a transmis Zelenski.

UPDATE Ucraina ia în calcul scăderea vârstei de înrolare, în încercarea de a aduna mai mulţi soldaţi

Kievul are în vedere o legislaţie care ar creşte potenţialul de recruţi cu aproximativ 400.000, în parte prin reducerea vârstei de înrolare de la 27 la 25 de ani. Însă propunerea este extrem de nepopulară, potrivit AP.

Se estimează că zeci de mii de alţi bărbaţi ucraineni eligibili se sustrag încorporării, în ţară sau în străinătate.

UPDATE UE a adoptat cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi ţărilor terţe

Uniunea Europeană a adoptat astăzi un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la debutul invaziei în Ucraina, a anunţat Josep Borrell pe platforma X.

Sancţiunile vizează în primul rând sectoarele militar şi de apărare ale Federaţiei Ruse, precum şi reprezentanţii sistemului judiciar, politicienii locali şi persoanele responsabile pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, notează Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat de presă oficial.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 408.240 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 408.240 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 1.000 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.526 de tancuri, 12.410 vehicule blindate de luptă, 12.960 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.916 sisteme de artilerie, 999 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 682 de sisteme de apărare aeriană, 339 de avioane, 325 de elicoptere, 7.628 de drone şi 25 de nave de război şi ambarcaţiuni.

UPDATE SUA vor impune un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

SUA vor sancţiona vineri peste 500 de ţinte, în cadrul unei acţiuni care marchează doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat joi secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

UPDATE ISW: Retorica lui Medvedev este un ecou al lui Stalin

Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a devenit ecoul liderului sovietic Iosif Stalin în ameninţările sale la adresa ucrainenilor din teritoriile ocupate de Rusia, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul raport.

Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu acordat presei ruse că cetăţenii ucraineni din Ucraina ocupată care încearcă să saboteze Rusia ar trebui "demascaţi şi pedepsiţi, trimişi în Siberia ... pentru reeducare în lagăre de muncă forţată".

"Utilizarea de către Medvedev a retoricii epurării din epoca stalinistă este semnificativă", a declarat ISW.

UPDATE Opt răniţi în atacul Rusiei asupra oraşului Dnipro

Cel puţin opt persoane au fost rănite la Dnipro, deoarece Rusia a vizat oraşul cu drone Shahed în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak.

Un bloc a fost avariat în urma atacului, potrivit lui Lysak, iar oamenii ar putea fi prinşi sub dărâmături. Şapte dintre persoanele rănite sunt în prezent spitalizate, iar operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare.

Atacurile cu drone ruseşti asupra regiunii Odesa au ucis 3 persoane

Trei civili au fost ucişi într-un atac cu drone ruseşti asupra oraşului Odesa în cursul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, pe Telegram.

Kiper a declarat că salvatorii au găsit corpul uneia dintre victime în timp ce luptau cu un incendiu izbucnit la locul atacului. Alte două cadavre au fost recuperate ulterior de sub dărâmăturile clădirii avariate.

Forţele ruse au vizat regiunea Odesa cu drone de atac Shahed-131/136 şi au lansat, de asemenea, rachete Kh-31P şi Kh-22 de la avioane strategice din Marea Neagră. Rachetele şi-au pierdut capacitatea de luptă în aer.

Apărarea aeriană a doborât cel puţin nouă drone deasupra regiunii Odesa, potrivit armatei. Una dintre dronele lovite deasupra mării s-a prăbuşit într-o clădire din zona de coastă a oraşului Odesa, provocând un incendiu.

Forţele aeriene ucrainene au avertizat cu privire la ameninţarea atacurilor cu drone pentru regiunile Odesa, Kirovohrad, Dnipropetrovsk şi Zaporojie.

Zelenski spune că războiul împotriva Rusiei "nu se află în impas"

Zelenski a vorbit cu reporterul Bret Baier în apropierea frontului din regiunea Harkov, unde în apropiere se auzeau focuri de artilerie. Fox News a precizat că a fost primul interviu al preşedintelui pe front de la începutul războiului.

"Nu este un impas", i-a spus Zelenski lui Baier, afirmând că forţele ucrainene pregătesc noi operaţiuni şi noi ofensive.

El a subliniat în mod special succesele Ucrainei în ceea ce priveşte ţintirea Flotei ruseşti din Marea Neagră.

"Rusia va avea parte de surprize", a spus el.

Zelenski a mai spus că pierderile ruseşti pe câmpul de luptă depăşesc pierderile ucrainene.

"Raportul este de unu la cinci", a spus el. "Ceea ce înseamnă că un soldat ucis în luptă este egal cu cinci soldaţi ruşi ucişi în luptă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici