LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 740. Zelenski spune că e nevoie de voinţă politică în Occident pentru a asigura aprovizionarea necesară / Ministerul rus al Apărării, atacat cibernetic/Ambasadorul Germaniei în Rusia, invocat în scandalul înregistrărilor cu militari germani

  • Zelenski a declarat că este nevoie de voinţă politică pentru ca Ucraina să îşi asigure ajutorul militar de care are nevoie.
  • ISW: Rusia dă vina pe Ucraina pentru lipsa discuţiilor de pace pentru a obţine concesii din partea Occidentului.
  • Ministerul rus al Apărării a fost ţinta unui atac cibernetic. Serviciile ucrainene revendică acţiunea.
  • Regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie au fost atacate cu drone. Un pod feroviar a explodat în sudul Rusiei.
  • Ucraina anunţă că intenţionează să exporte 13 gigawaţi oră de electricitate către 5 ţări: Slovacia, Ungaria, Polonia, România şi Republica Moldova.
1440 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 740. Zelenski spune că e nevoie de voinţă politică în Occident pentru a asigura aprovizionarea necesară / Ministerul rus al Apărării, atacat cibernetic/Ambasadorul Germaniei în Rusia, invocat în scandalul înregistrărilor cu militari germani

Războiul din Ucraina, ziua 740.

UPDATE Reuters: Franţa îi invită pe aliaţii Ucrainei şi pe şeful NATO la o videoconferinţă pe 7 martie

Franţa a invitat oficiali ai principalilor aliaţi ai Ucrainei şi şeful NATO să participe la o videoconferinţă pe 7 martie, cu scopul de a demonstra un "front unit" şi de a elabora propuneri concrete pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina, a relatat Reuters la 5 martie.

UPDATE Ministrul de interne: Un atac secundar rusesc ucide 2 salvatori şi răneşte alţi 3

Un atac rusesc asupra districtului Kramatorsk din regiunea Doneţk a ucis doi salvatori şi a rănit alţi trei în timp ce aceştia stingeau un incendiu provocat de un atac anterior, a anunţat pe 4 martie ministrul de interne Ihor Klymenko.

UPDATE Zelensky îl înlocuieşte pe comandantul Forţelor de Sprijin

Preşedintele Volodymyr Zelensky l-a demis pe Dmytro Hereha din funcţia de comandant al Forţelor de Sprijin ale Ucrainei, înlocuindu-l cu Oleksandr Yakovets, potrivit decretelor sale publicate la 4 martie.

UPDATE Ministerul Sănătăţii începe inspecţia comisiilor medicale militare de la Kiev

Ministerul ucrainean al Sănătăţii demarează o inspecţie a comisiilor medicale militare din Kiev, din cauza creşterii numărului de plângeri, a anunţat ministrul Viktor Liashko pe 4 martie.

UPDATE Guvernator: Atacul rusesc cu muniţii cu dispersie din regiunea Zaporizhzhia ucide un civil

Forţele ruse au lovit cu muniţie cu dispersie satul Rizdvianka din regiunea Zaporizhzhia, ucigând un civil, a anunţat guvernatorul Ivan Fedorov la 4 martie.

UPDATE Euractiv: Comisia Europeană doreşte ca Ucraina să se alăture schemei de sprijin pentru industria de apărare a UE

Comisia Europeană doreşte ca Ucraina să devină membru cu drepturi depline al schemei UE de sprijinire a industriei de apărare, ceea ce ar ajuta la utilizarea experienţei militare a ţării şi ar aduce Kievul mai aproape de aderarea la UE, a relatat Euractiv pe 4 martie, citând un proiect de propunere.

UPDATE Medvedev: Teritoriile de pe malurile Niprului aparţin Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că teritoriile ucrainene de pe ambele maluri ale râului Nipru sunt parte integrantă a Rusiei, potrivit PravdaUA, care citează RIA Novosti.

,,Toţi adversarii noştri trebuie să înţeleagă o dată pentru totdeauna un fapt simplu: că teritoriile de pe ambele maluri ale râului Nipru sunt parte integrantă a frontierelor strategice şi istorice ale Rusiei."

Medvedev a numit Ucraina "Malorossia" (Mica Rusie) şi un "stat eşuat", iar pe cetăţenii săi "sclavi ai Europei", "servitori surdo-muţi" şi "sacrificabili", potrivit sursei citate.

UPDATE Prezentarea cadrului de negociere a Comisiei Europene pentru aderarea Ucrainei la UE, aşteptată până cel târziu la 12 martie

Ucraina se aşteaptă ca Comisia Europeană să îi prezinte cadrul de negociere pentru viitoarea aderare la Uniunea Europeană până cel târziu la 12 martie.

,Nu mai târziu de 12 martie, ne aşteptăm ca Comisia Europeană să prezinte cadrul de negociere şi să evalueze progresele noastre în materie de reforme, astfel încât, până la 19 martie, ţările UE să poată lua o decizie", a declarat Olha Stefanishyna, ministrul adjunct al Ucrainei pentru Integrare Europeană şi Euro-Atlantică, potrivit PravdaUA.

UPDATE Ucraina anunţă că exportă 13 gigawaţi oră de electricitate către 5 ţări europene

Ucraina intenţionează să exporte o cantitate record de 13 gigawaţi oră de electricitate către alte ţări pe 4 martie, mai exact către Slovacia, Ungaria, Polonia, România şi Republica Moldova, a anunţat Ukrenergo, operatorul energetic de stat ucrainean, într-o declaraţie pe Telegram, potrivit Kyiv Independent.

Întrucât exporturile de electricitate sunt permise doar în absenţa unor deficite energetice, anunţul indică o situaţie stabilă în acest sector, în pofida atacurilor ruseşti şi a consumului de iarnă, relevă sursa citată.

UPDATE WSJ: Asia Centrală, uşa din spate a Rusiei pentru cipurile americane ajunse în China

UPDATE Kremlin: Înregistrările militare germane ,,arată implicarea Occidentului"

Înregistrarea care ar arăta discuţii militare germane despre războiul din Ucraina "arată implicarea directă a Occidentului" în războiul din Ucraina, a afirmat Kremlinul, potrivit Sky News.

Germania investighează o înregistrare audio publicată în presa rusă în care oficiali militari germani de rang înalt vorbesc despre livrări de arme din Ucraina. 

UPDATE Ambasadorul Germaniei în Rusia, invocat în scandalul înregistrărilor cu oficiali militari germani

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul Germaniei, relatează Sky News, care citează agenţia rusă TASS. În înregistrarea care a fost prezentată în presa rusă se aud vocile unor presupuşi oficiali germani care discută despre armele pentru Ucraina şi despre o potenţială lovitură a Kievului asupra unui pod din Crimeea.

UPDATE Explozie pe un pod feroviar din sudul Rusiei

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 417.950 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 417.950 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.150 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.648 de tancuri, 12.660 de vehicule blindate de luptă, 13.374 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.210 sisteme de artilerie, 1.004 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 698 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 7.845 de drone, 25 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Atacurile ruseşti au avariat infrastructura în regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie

Forţele ruse au atacat în cursul nopţii regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie, provocând daune caselor şi infrastructurii civile, au raportat oficialii pe 4 martie.

O dronă a lovit centrul oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a raportat guvernatorul Serhii Lysak prin Telegram. Atacul a avariat oficiul poştal local, o maşină şi o casă. Bombardamentele din Marhanets au avariat o linie electrică, a precizat Lysak.

Nu au fost raportate victime.

În regiunea Zaporojie, forţele ruse au lovit mai multe localităţi în 177 de atacuri separate, a raportat guvernatorul Ivan Fedorov. Robotyne, Malynivka, Mala Tokmachka, Hulyaipole şi Novodanylivka au fost ţinta atacului.

UPDATE Atac cibernetic asupra Ministerului rus al Apărării. Ucrainenii revendică acţiunea

Agenţia a spus că specialiştii cibernetici au obţinut accesul la „o mare parte a documentelor de serviciu clasificate” în timpul atacului DdoS, potrivit Sky News.

„Informaţiile obţinute ne permit să stabilim structura completă a sistemului ministerului rus al Apărării şi a unităţilor acestuia”, au anunţat ucrainenii pe Telegram.

UPDATE ISW: Rusia dă vina pe Ucraina pentru lipsa discuţiilor de pace pentru a obţine concesii din partea Occidentului

Rusia desfăşoară o campanie de dezinformare cu privire la negocierile de pace pentru a obţine concesii din partea Occidentului înaintea discuţiilor, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 3 martie.

"Oficialii ruşi continuă să acuze în mod fals Ucraina şi Occidentul pentru lipsa negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina, în ciuda numeroaselor declaraţii publice ruseşti care sugerează sau afirmă în mod explicit că Rusia nu este interesată de negocieri de pace de bună credinţă cu Ucraina", au declarat analiştii.

Atât China, cât şi Turcia şi-au exprimat interesul de a facilita negocierile de pace între Rusia şi Ucraina, iar oficialii ruşi exploatează acest interes pentru a-şi perpetua propria naraţiune, a precizat ISW.

Ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin s-a întâlnit cu reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, la Moscova, pe 2 martie. Atât Rusia, cât şi China au convenit după întâlnire că "nu se va ajunge la înţelegeri fără participarea Moscovei", potrivit Ministerului rus de Externe.

De asemenea, ministrul turc de Externe a cerut începerea discuţiilor pentru încetarea focului, afirmând că "este timpul să înceapă un dialog".

Pe fondul acestor apeluri la dialog, oficialii ruşi au afirmat că Ucraina este de vină pentru întârzierea procesului de pace prin refuzul de a discuta cu Rusia.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că orice discuţii de pace ar trebui să se desfăşoare pe baza formulei sale de pace în 10 puncte, care include retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina. Moscova a respins această propunere.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Zelenski a lansat apelul său în timp ce un pachet american de asistenţă militară rămâne blocat din cauza dezacordurilor din Congres.

Un Zelenski clar furios, vorbind în discursul său video de seară, a declarat că lumea trebuie să "reacţioneze ferm" pentru a se asigura că războiul devine o întreprindere "fără speranţă" pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care doreşte doar "război şi moarte".

"Trebuie să-i facem să simtă la maximum că există o forţă care îi distruge pe cei care distrug viaţa. Noi putem asigura acest lucru. Fiecare dintre partenerii noştri ştie ce este necesar", a declarat el.

"Principalul lucru este voinţa politică pentru a realiza acest lucru, pentru a asigura nivelul de aprovizionare care va ajuta", a spus el. "Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va deveni una dintre cele mai ruşinoase pagini de istorie, dacă America sau Europa va pierde în faţa Shahed-urilor iraniene sau a avioanelor de luptă ruseşti", a declarat Zelenski

Camera Reprezentanţilor din SUA este sub presiune pentru a aproba pachetul de securitate naţională de 95 de miliarde de dolari care consolidează ajutorul pentru Ucraina şi Israel, precum şi pentru Indo-Pacific.

Acest proiect de lege a fost aprobat luna trecută de Senat cu un vot de 70-29, dar preşedintele Camerei, Mike Johnson, s-a opus supunerii la vot în Cameră a proiectului de lege privind ajutorul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici