LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 760. Alertă cu bombă la un mall din St. Petersburg / Noi atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina: explozii puternice în Kiev / Armata ucraineană spune că a lovit două nave în Crimeea

Rusia a lansat duminică atacuri aeriene asupra Kievului şi a regiunii Liov din vestul Ucrainei, au declarat oficiali de la Kiev, determinând forţele armate ale Poloniei vecine să activeze avioane pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian în apropierea graniţei.

11867 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 760. Alertă cu bombă la un mall din St. Petersburg / Noi atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina: explozii puternice în Kiev / Armata ucraineană spune că a lovit două nave în Crimeea

UPDATE Kuleba: Putin un mincinos patologic, minte despre atacul de la Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin „este un mincinos patologic, chiar şi acum când încearcă cu disperare să lege Ucraina sau alte naţiuni occidentale de împuşcăturile în masă din apropierea Moscovei, în ciuda faptului că nu există dovezi care să susţină astfel de afirmaţii”. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba scrie asta pe X. „Nu vă lăsaţi păcăliţi de Putin şi de slujitorii săi. Singurul lor scop este să motiveze mai mulţi ruşi să moară în războiul lor fără sens şi criminal împotriva Ucrainei, precum şi să insufle şi mai multă ură faţă de alte naţiuni, nu numai pentru ucraineni, ci pentru întreg Vest”, adaugă Kuleba.

UPDATE Zelenski: Moscova vrea să înşele lumea cu propagandă

„760 de zile de război la scară largă. Mai mult de doi ani de realitate crudă a ceea ce sistemul lui Putin aduce lumii. Ruine în loc de oraşe şi sate. Durere şi moarte în loc de viaţă. Teroare în loc de legea internaţională”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris asta pe Telegram. „Ucrainenii îşi apără cu curaj ţara şi o vor apăra. Sunt recunoscător tuturor celor din lume care ne ajută statul şi poporul nostru. Le mulţumesc tuturor celor care numesc lucrurile pe nume şi nu permit Rusiei să înşele lumea cu propagandă şi să cucerească prin şantaj”, continuă Zelenski.

UPADATE Moscova: 22 de rachete ucrainene au fost doborâte peste regiunea Belgorod

„Sistemele de apărare aeriană au doborât 22 de rachete deasupra regiunii Belgorod”. Ministerul rus al Apărării a spus acest lucru, citat de Interfax, adăugând că atacul a fost lansat de lansatoarele de rachete RM-70 Vampire după-amiază.

UPDATE Bărbatul baricadat în secţia de poliţie din Armenia, arestat

Forţele speciale ale Serviciului de Securitate Naţională Armeniei l-au arestat pe bărbatul înarmat cu o grenadă care a rămas baricadat în secţia de poliţie din nordul Erevanului, care a fost atacată în ultimele ore de trei persoane. „Omul a fost neutralizat. A fost arestat”, a declarat purtatorul de cuvant al politiei armene, Narek Sargsian, reporterilor, citat de Interfax. Ceilalţi doi responsabili de atac fuseseră răniţi de explozia unei grenade pe care o purtau cu ei.

UPDATE Numărul morţilor de la Moscova creşte la 137

Numărul celor ucişi în atacul de vineri seară asupra Moscovei a crescut la 137, cu patru mai mult decât bilanţul de ieri. Acest lucru a fost anunţat de Comitetul de Investigaţii al Rusiei, citat de agenţiile de la Moscova, adăugând că la faţa locului au fost găsite două pistoale-mitralieră Kalshnikov şi multe muniţii nefolosite.

UPDATE Bărbaţi înarmaţi iau cu asalt într-o secţie de poliţie din Armenia

Bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt secţia de poliţie Nor Nork din capitala armeană, Erevan. Potrivit primelor informaţii, o grenadă a fost detonată în apropierea clădirii. S-au auzit explozii şi împuşcături. Primele rapoarte vorbesc şi despre persoane rănite.

UPDATE Evacuare în Sankt Petersburg: un bărbat a spus că a pus o bombă în mall

Un centru comercial din Sankt Petersburg a fost evacuat astăzi, după ce un bărbat a sunat la poliţie spunând că a pus o bombă în incintă. Bărbatul a fost oprit de ofiţeri, potrivit ziarului local Fontanka. Centrul comercial, London Mall, este acum inspectat de poliţie.

UPDATE Centrul comercial London Mall din Sankt Petersburg a fost evacuat

Centrul comercial London Mall din Sankt Petersburg, Rusia, a fost evacuat. Presa rusă a relatat acest lucru pe Telegram, explicând că la faţa locului au fost prezenţi pompieri, ambulanţe şi forţele de ordine. Încă nu au fost făcute declaraţii oficiale.

UPDATE Isis postează videoclipuri, teroriştii se filmează cum ucid

Statul Islamic a publicat noi videoclipuri cu atacul asupra sălii de concerte Crocus City din Moscova: în imagini puteţi vedea bărbaţii înarmaţi filmându-se în timp ce urmăresc spectatorii prin atriumul sălii de concert. La un moment dat, unul dintre bărbaţi înarmaţi îi spune altuia să „i omoare şi nu aibă milă”. Videoclipurile au fost publicate de agenţia de presă Amaq.

UPDATE Moscova: fabricile de drone au fost lovite de noile bombardamente de aseară din Ucraina

Noile raiduri ale Rusiei asupra Ucrainei aseară au lovit „infrastructurile industriei electrice şi de gaze şi fabricile în care sunt asamblate drone marine”. Acest lucru a fost declarat de Ministerul Apărării din Moscova. Mai mult, adaugă ministerul într-o notă, „echipamentele şi armamentul militar transferate în Ucraina din ţările NATO au fost distruse”. Ministerul rus precizează că raidurile au fost efectuate cu utilizarea de rachete lansate din avioane şi drone.

UPDATE Paramilitari ruşi pro-Ucraina: 11 ofiţeri moscoviţi ucişi în Crimeea

Potrivit paramilitarilor ruşi pro-ucraineni, Legiunea Libertatea Rusiei şi Corpul Voluntarului Rus, în atacul armatei Kievului asupra Sevastopolului din Crimeea „34 de militari au fost ucişi, dintre care 11 ofiţeri, 40 au fost răniţi şi trei avioane avariate” . UNIAN o raportează. Cele două grupuri spun că „un post de comandă a fost lovit pe aeroportul Belbek şi trei avioane Su-27 au fost avariate”.

UPDATE Instalaţiile energetice din vestul Ucrainei au suferit pagube în urma atacului rusesc

O serie de instalaţii energetice din vestul Ucrainei au fost avariate în timpul atacului de peste noapte, care a vizat infrastructura critică, a declarat directorul general al Naftogaz, Oleksiy Chernyshov.

"Avem pagube la instalaţiile grupului Naftogaz din vest", a declarat Chernyshov într-o postare pe Facebook, fără a dezvălui locaţiile exacte ale atacului.

În primele ore ale zilei de 24 martie, Rusia a lansat un atac major cu rachete şi drone în Ucraina, vizând infrastructuri critice şi lăsând mii de oameni fără încălzire.

UPDATE Armata ucraineană afirmă că a lovit două nave de război ruseşti

Armata ucraineană a declarat că a lovit două nave ruseşti de mari dimensiuni în atacurile asupra peninsulei anexate Crimeea, precum şi un centru de comunicaţii folosit de marina rusă în Marea Neagră.

UPDATE O rachetă de croazieră a armatei ruse a încălcat spaţiul aerian al Poloniei

Rusia a încălcat duminică spaţiul aerian al Poloniei cu o rachetă de croazieră lansată spre ţinte din vestul Ucrainei, au declarat forţele armate poloneze.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 436.750 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 436.750 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene la 24 martie.

Acest număr include 990 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.876 de tancuri, 13.158 de vehicule blindate de luptă, 14.407 vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.855 de sisteme de artilerie, 1.018 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 723 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.510 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE ISW: Rusia face progrese limitate pe frontul de est 

Forţele ruse au făcut "progrese marginale" pe fondul luptelor în curs de desfăşurare în mai multe poziţii din regiunile Doneţk şi Zaporojie, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

În regiunea Doneţk, ISW susţine că imaginile publicate la 11 martie şi la 23 martie arată avansul marginal al Rusiei la nord de Novomykhailivka, la sud-vest de oraşul Doneţk.

De asemenea, Rusia a avansat recent la vest de Avdiivka în regiunea Doneţk, în apropiere de satul Tonenke, unde imaginile confirmă că forţele ruse au obţinut recent câştiguri limitate.

Avdiivka, un oraş din regiunea Doneţk care se află pe linia întâi a războiului din 2014, a căzut la 17 februarie, în ceea ce a fost prima victorie militară majoră a Rusiei în nouă luni.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar putea pierde cel puţin 10% din capacitatea rafinăriilor sale în urma atacurilor cu drone

Atacurile cu drone asupra rafinăriilor de petrol din Rusia ar fi perturbat cel puţin 10% din capacitatea de rafinare a ţării, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport.

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone menite să afecteze industria petrolieră a Rusiei. Un total de12 rafinării de petrol ruseşti au fost lovite cu succes în mai multe regiuni începând cu 17 martie, a relatat Ukrainska Pravda, citând o sursă anonimă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

În funcţie de amploarea pagubelor, reparaţiile ar putea necesita "timp şi costuri considerabile", care pot fi majorate din cauza sancţiunilor, se arată în raport. 

Ministerul britanic al Apărării se îndoieşte că Moscova va fi capabilă să protejeze rafinăriile de petrol, după ce oficialii ruşi au anunţat că intenţionează să desfăşoare sisteme de apărare antiaeriană Pantsir.

"Cu toate acestea, având în vedere dimensiunea şi amploarea industriei energetice ruseşti, este puţin probabil ca Rusia să fie capabilă să protejeze toate instalaţiile vulnerabile", se arată în raport.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Forţele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus 12 rachete lansate de Rusia deasupra Kievului şi în apropierea capitalei, a declarat pe Telegram Sergei Popko, şeful administraţiei militare din Kiev.

Informaţiile preliminare nu au indicat victime sau pagube majore în urma atacurilor, notează Reuters.

Rusia loveşte Ucraina de câteva zile în atacuri prezentate de Moscova ca o răzbunare pentru atacurile ucrainene din timpul recentelor alegeri prezidenţiale.

"Pentru a treia dimineaţă înainte de răsăritul soarelui din această săptămână, toată Ucraina se află sub o alertă aeriană şi a fost sfătuită să se adăpostească", a postat ambasadorul american Bridget Brink pe X duminică dimineaţa.

"Avioanele poloneze şi aliate au fost activate, ceea ce poate duce la creşterea nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a ţării", au arătat forţele armate poloneze pe X.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici