Reacţia Beijingului în privinţa restrângerii investiţiilor de către SUA

China face demersuri după noile măsuri decise de americani pentru a restricţiona investiţiile în tehnologia chineză, faţă de care şi-a exprimat „o puternică nemulţumire”. China dă asigurări că „va acorda o atenţie deosebită evoluţiilor relevante şi îşi va proteja cu hotărâre drepturile”.

8363 afișări
Imaginea articolului Reacţia Beijingului în privinţa restrângerii investiţiilor de către SUA

Reacţia Beijingului în privinţa restrângerii investiţiilor de către SUA

Ministerul chinez de Externe a declarat joi că a "depus o plângere fermă" în faţa SUA în legătură cu restricţiile propuse pentru investiţii, calificându-le drept un "act flagrant de coerciţie economică şi de intimidare ştiinţifică şi tehnologică" al cărui "scop real" este de a "priva China de dreptul său la dezvoltare", notează CNN.

Într-o declaraţie separată, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului a declarat că ţara este serios îngrijorată de aceste evoluţii şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri.

Ordinul, a spus purtătorul de cuvânt, "se abate grav de la principiile economiei de piaţă şi ale concurenţei loiale" şi perturbă lanţurile de aprovizionare globale.

Este reacţia dură a Beijingului la doar câteva ore după ce administraţia lui Joe Biden a detaliat noile reguli care limitează investiţiile americane în industriile de tehnologie avansată din China, într-un efort de a proteja securitatea naţională.

Noile reguli ar impune restricţii asupra investiţiilor efectuate de firmele americane de capital privat şi de capital de risc, precum şi asupra societăţilor mixte, în domeniul inteligenţei artificiale, al calculului cuantic şi al semiconductorilor din China.

Pregătite de mult timp, noile restricţii sunt menite să împiedice scurgerea cunoştinţelor şi a banilor americani către China şi să restrângă cantitatea de tehnologie de ultimă generaţie disponibilă pentru armata chineză. Oficialii care au anunţat această măsură au subliniat în repetate rânduri că obiectivul lor este de a limita ajutorul acordat de capitalul american armatei chineze, nu de a afecta economia Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici