Reacţia Japoniei la accidentul de la centrala Fukushima a fost "exemplară"

Reacţia Japoniei la accidentul de la centrala nucleară Fukushima a fost "exemplară", dar riscurile de tsunami au fost subestimate, a apreciat miercuri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), cerând independenţa autorităţii nipone de reglementare în domeniul nuclear.

532 afișări
Imaginea articolului Reacţia Japoniei la accidentul de la centrala Fukushima a fost "exemplară"

Reacţia Japoniei la accidentul de la centrala Fukushima a fost "exemplară" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste comentarii sunt conţinute într-un raport preliminar remis Guvernului japonez de un grup de experţi ai AIEA, care a încheiat o misiune de anchetă de o săptămână asupra centralei nucleare Fukushima Daiichi, devastată de un seism şi un tsunami uriaş, care au afectat nod-estul Japoniei la 11 martie.

Alimentarea electrică a complexului atomic a fost întreruptă de un val de 14 metri înălţime, oprind sistemele de răcire a reactoarelor, ceea ce a provocat o serie de explozii şi o topire parţială a combustibilului nuclear.

"Riscul de tsunami a fost subestimat", a subliniat raportul. Dar experţii AIEA s-au declarat "profund impresionaţi de devotamentul muncitorilor japonezi în faţa acestui accident nuclear fără precedent" şi au calificat drept "exemplară" reacţia Japoniei.

Japonia trebuie să vegheze la "independenţa autorităţii de reglementare în domeniul nuclear", în prezent plasată sub tutela Ministerului Industriei, a subliniat AIEA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici