Reacţia politicienilor germani la declaraţiile lui Berlusconi despre lagărele de concentrare

O serie de reprezentanţi politici germani şi-au exprimat indignarea, duminică, faţă de declraţiile fostului premier italian Silvio Berlusconi, potrivit cărora, "pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată".

119 afișări
Imaginea articolului Reacţia politicienilor germani la declaraţiile lui Berlusconi despre lagărele de concentrare

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Omul de afaceri italian, în vârstă de 77 de ani, a făcut această declaraţie sâmbătă, în faţa susţinătorilor săi, la un miting de campanie pentru alegerile europene, vrând să-l atace pe socialistul german Martin Schulz, ţinta sa favorită şi candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE).

Ralf Stegner, membru al conducerii Partidului Social-Democrat german (SPD), partenerul de coaliţie al conservatorilor cancelarului Angela Merkel, i-a îndemnat pe liderii Partidului Popular European (PPE), din care face parte Forza Italia, formaţiunea de centru-dreapta condusă de către Berlusconi, să condamne aceste afirmaţii.

"PPE trebuie să răspundă acestui derapaj intolerabil împotriva cetăţenilor şi cetăţenelor germane cu o fermitate absolută", a declarat el, citat de cotidianul german Süddeutsche Zeitung.

"Cei care păstrează tăcerea faţă de asemenea afirmaţii, în cadrul familiei lor politice, pun în pericol solidaritatea democraţilor", a adăugat Stegner.

"Nu este potrivit. Este un lucru pe care nu-l pot înţelege în niciun fel", a reacţionat Herbert Reul, liderul grupului creştin-democraţilor din cadrul Parlamentului European (PE), citat de revista Spiegel.

Ministrul german al Familiei Manuela Schwesig a reacţionat imediat, sâmbătă, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, catalogând drept "incalificabile" afirmaţiile lui Berlusconi şi denunţând un atac atât asupra lui Martin Schulz, cât şi asupra tuturor germanilor.

Guvernul german a refuzat să comenteze, luni, declaraţiile, pe care le-a catalogat ca "absurde", ale lui Berlusconi.

"Aş spune doar atât din partea Guvernului german pe această temă: afirmaţiile care au fost citate sunt atât de absurde, încât Guvernul nu le comentează", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului german, Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă obişnuită.

Seibert a refuzat să comenteze, de asemenea, cu privire la afişul Partidului Forza Italia al lui Berlusconi pentru alegerile europene din mai, pe care poate citi mesajul că este necesară "mai multă Italie şi mai puţină Germanie" în Europa.

"Germania cooperează cel mai strâns şi cel mai amical posibil, la nivel european, cu Italia, iar lucrurile aşa vor rămâne", a spus el.

Luni, Jean-Claude Juncker, liderul grupului conservatorilor din PPE - din care fac parte atât CDU, partidul lui Merkel, cât şi Forţa Italia al lui Berlusconi - s-a declarat "scârbit" de atacurile lui Berlusconi.

El l-a îndemnat pe omul de afaceri italian să-şi "retragă imediat afirmaţiile şi să prezinte scuze supravieţuitorilor Holocaustului şi cetăţenilor germani".

La nivel european, mai multe voci au denunţat afirmaţiile lui Berlusconi, inclusiv preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PSE) Serghei Stanişev, care le-a catalogat drept "demne de dispreţ".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici