Retragerea SUA din Acordul climatic. Reacţii de "regret" ale liderilor mondiali în faţa deciziei lui Trump. Vladimir Putin: "Nu l-aş condamna pentru decizia luată" | INFOGRAFIC cu ţările semnatare ale pactului

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia preşedintelui american, Donald Trump, privind retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, informează presa internaţională.

4525 afișări
Imaginea articolului Retragerea SUA din Acordul climatic. Reacţii de "regret" ale liderilor mondiali în faţa deciziei lui Trump. Vladimir Putin: "Nu l-aş condamna pentru decizia luată" | INFOGRAFIC cu ţările semnatare ale pactului

Reacţia liderilor mondiali în faţa deciziei lui Trump de a retrage SUA din Acordul climatic

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că ”nu există un al doilea plan” în privinţa schimbărilor climatice şi că ”sub nicio formă” Franţa nu va negocia un acord mai puţin ambiţios după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul de la Paris.

Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei au exprimat regret în legătură cu decizia preşedintelui american, Donald Trump, de retragere a Statelor Unite din Acordul de la Paris, refuzând orice negociere a tratatului: "Acordul climatic este un element central în cooperarea ţărilor noastre, pentru combaterea eficientă şi în timp util a schimbărilor climatice. Acordul este ireversibil şi credem cu fermitate că nu poate fi renegociat”.

Elon Musk, directorul Tesla, şi Robert Iger, directorul general al companiei Walt Disney, au anunţat că vor renunţa la funcţiile lor pentru a protesta faţă de decizia preşedintelui american.

Theresa May, premierul britanic, şi-a exprimat de asemenea în cadrul unei convorbiri telefonice regretul faţă de retragea SUA din Acordul climatic de la Paris.

China şi UE şi-au asumat angajamentul comun de a dezvolta tehnologii ecologice şi de a ajuta la colectarea anuală a câte 100 de miliarde de dolari, până în anul 2020, pentru a ajuta ţările sărace să reducă emisiile de gaze poluante, cele două părţi confirmând angajamentele în favoarea Acordului climatic.

Fostul guvernator al statului California, Arnold Schwarzenegger, i-a transmis preşedintelui american că ”un singur om nu poate opri revoluţia energiei verzi şi nici nu poate distruge progresul”, acesta a adăugat că Donald Trump, ca funcţionar public, ”are responsabilitatea de a proteja oamenii”. El a atras atenţia că 200.000 de persoane mor în fiecare an în SUA din cauza poluării aerului.

În cadrul unei declaraţii postată de purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, pe Twitter, aceasta transmitea faptul că ”este dezamăgită de decizia lui Trump. Dar se va lucra mai mult ca niciodată în favoarea politicilor globale climatice care salvează planeta”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a numit retragerea SUA ”o dezamăgire majoră”, adăugând că ”este decisiv ca statul american să rămână un lider” în rezolvarea problemelor de mediu.

Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud au comunicat de asemenea ”regretul” în faţa deciziei SUA şi şi-au reiterat angajamentul faţă de implementarea acordului.

Statele Unite se alătură acum Siriei şi Nicaragua, acestea fiind singurele ţări care au respins acordul. Dacă SUA se află acum în dezacord cu restul lumii cu privire la o chestiune atât de importantă, impactul diplomatic ar putea fi dăunător. 

Infographic: The State of the Paris Agreement | Statista You will find more statistics at Statista

Donald Trump, preşedintele SUA, a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, el s-a declarat favorabil negocierii unui nou acord climatic, care să protejeze mai bine Statele Unite, fără a avea ca efect "închiderea fabricilor şi pierderea locurilor de muncă". Acesta susţine că retragerea din Acordul de la Paris este "în interesul economic" al Statelor Unite, subliniind că Administraţia sa va continua să aplice politici ecologice.

SUA este a doua cea mai mare sursă de dioxid de carbon, emiţând anual 15% din întreaga cantitate de carbon la nivel mondial. Conform unor estimări ale unor grupuri de reflecţie, nemaifiind obligată să respecte normele acordului climatic, SUA va emite în fiecare an până la trei miliarde de tone în plus de dioxid de carbon, fapt ce ar duce la ridicarea temperaturii globale de la 0,1 grade Clesius la 0,3 grade până la sfârşitul acestui secol.

Vladimir Putin refuză să condamne decizia SUA de retragere din Acordul climatic

 Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a refuzat să condamne decizia Statelor Unite de retragere din Tratatul climatic, pledând pentru "colaborare" cu Washingtonul în scopul ajungerii la un acord, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Nu l-aş judeca pe Obama, oh, vreau să spun pe Trump, pentru decizia luată", a declarat Vladimir Putin la Forumul economic de la Sankt-Petersburg.

"Este necesară colaborare cu preşedintele SUA; fără colaborare, nu vom ajunge la niciun acord", a adăugat Vladimir Putin.

Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat joi seară decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, cerând modificarea tratatului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici