Reacţii în lanţ la nivel mondial, după ce ruşii au decapitat cu sânge rece un prizonier ucrainean

Un videoclipul cu o presupusă execuţie a unui militar ucrainean de către soldaţii ruşi, distribuită aseară pe Twitter şi pe Telegram, oripilează autorităţile internaţionale.

1488 afișări
Imaginea articolului Reacţii în lanţ la nivel mondial, după ce ruşii au decapitat cu sânge rece un prizonier ucrainean

Reacţii în lanţ la nivel mondial, după ce ruşii au decapitat cu sânge rece un prizonier ucrainean

Ucraina face apel la Curtea Penală Internaţională după apariţia imaginilor cu un prizonier ucrainean decapitat de ruşi. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei solicită Parchetului de la Curtea Penală Internaţională să acorde o atenţie imediată execuţiei prizonierului ucrainean decapitat de armata rusă, în cadrul anchetei privind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii.

„Armata Federaţiei Ruse continuă să comită crime de război teribile în Ucraina. Pe 11 aprilie, un videoclip arată soldaţi ruşi executând un prizonier ucrainean. Pozând pentru cameră, călăii ruşi iau viaţa unei persoane cu un cinism deosebit”, subliniază ministerul.

Kremlin: trebuie să-i verificăm autenticitatea

„În primul rând, în lumea falsurilor în care trăim, trebuie să verificăm autenticitatea acestor imagini teribile. Nu există nicio îndoială că acestea sunt filmări groaznice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, comentând cele două videoclipuri care circulă pe reţelele de socializare şi care par să arate decapitarea unor militari ucraineni. Acest lucru a fost raportat de agenţia rusă Tass.

Kuleba: Rusia decapitează prizonieri precum ISIS

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, compară Rusia cu Statul Islamic după videoclipul decapitarii soldaţilor ucraineni captivi. „Un videoclip îngrozitor cu trupele ruse decapitarea unui prizonier de război ucrainean circulă online. Este absurd că Rusia, care este mai rea decât Statul Islamic, prezidează Consiliul de Securitate al ONU”, a denunţat el, referindu-se la preşedinţia rotativă asumată de Moscova în această lună. „Teroriştii ruşi trebuie expulzaţi din Ucraina şi Naţiunile Unite şi traşi la răspundere pentru crimele lor”, a adăugat Kuleba.

Zelenski: liderii reacţionează la video-ul soldaţilor din Kiev decapitat

Preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, face un apel la liderii internaţionali după videoclipul difuzat pe reţelele de socializare în care soldaţii ruşi decapitau doi militari ucraineni. „Există ceva pe care nimeni în lume nu-l poate ignora: cât de uşor ucid aceste fiare. Acesta este un videoclip cu Rusia aşa cum este. Acesta nu este un accident. Acesta nu este un episod. S-a întâmplat de mii de ori. Toată lumea trebuie să reacţioneze. Înfrângerea terorii este necesară”, argumentează Zelensky pe reţelele de socializare. Un videoclip care circulă pare să arate cadavrele decapitate ale a doi soldaţi ucraineni întinşi la pământ lângă un vehicul militar distrus. O voce spune: „I-au ucis. Cineva s-a apropiat de ei. S-au dus la ei şi le-au tăiat capul”.

Prigojin neagă implicarea lui Wagner în execuţia soldatului ucrainean

Wagner nu are nicio legătură cu videoclipul cu presupusa execuţie a unui militar ucrainean de către soldaţii ruşi, distribuit aseară pe Twitter şi Telegram. Aşa a afirmat fondatorul grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, comentând zvonurile că videoclipul ar fi fost filmat lângă Bakhmut, în regiunea Doneţk, de mercenarii grupului. „Am văzut videoclipul. Nu este bine când oamenii sunt decapitati, dar nu am găsit nicio dovadă că execuţia a avut loc lângă Bakhmut şi că armata Wagner a participat la ea”, a spus Prigozhin într-un mesaj postat pe canalul său Telegram.

Reacţii UE şi ONU  

„În momentul de faţă nu avem informaţii suplimentare cu privire la veridicitatea videoclipului care ar arăta decapitarea unui soldat ucrainean de către soldaţii ruşi”. A spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Dacă s-ar confirma, ar fi o altă dovadă a naturii inumane a agresiunii ruse în Ucraina: ar fi o încălcare gravă a Convenţiei de la Geneva, potrivit căreia trebuie garantat un tratament demn al prizonierilor de război”, a menţionat el. „UE profită de această ocazie pentru a-şi reafirma angajamentul de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de crime”.

ONU este „îngrozită” de videoclipul decapitarii unui prizonier ucrainean de către soldaţii ruşi care circulă online.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici