Reacţii internaţionale la criza din Ucraina: Statele Unite avertizează Rusia cu posibile consecinţe ale unei intervenţii în Ucraina. Reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor UE, luni

Comunitatea internaţională a reacţionat la recentele evoluţii ale crizei din Ucraina şi la solicitarea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a trimite trupe ruse în ţara vecină până la "normalizarea" situaţiei.

1888 afișări
Imaginea articolului Reacţii internaţionale la criza din Ucraina: Statele Unite avertizează Rusia cu posibile consecinţe ale unei intervenţii în Ucraina. Reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor UE, luni

Statele Unite avertizează Rusia cu posibile consecinţe ale unei intervenţii în Ucraina - surse (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

David Cameron nu consideră că o intervenţie armată în Ucraina ar putea fi justificată

Premierul britanic David Cameron a declarat sâmbătă că nu există nicio justificare pentru o intervenţie armată în Ucraina, după ce Parlamentul rus a aprobat mobilizarea de trupe în această ţară, relatează AFP.

"Nu poate exista nicio justificare pentru o intervenţie străină în Ucraina, aşa cum i-am spus şi preşedintelui Putin, cu care am vorbit ieri (vineri)", a declarat Cameron.

"Fiecare trebuie să reflecteze cu atenţie şi să lucreze pentru calmarea tensiunilor, nu pentru agravarea lor. Lumea ne urmăreşte", a adăugat el.

Ban Ki-moon face apel la calm şi dialog în criza din Ucraina

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a lansat un apel la calm şi la reluarea dialogului pentru rezolvarea crizei din Ucraina, în contextul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate după ce Rusia a ameninţat cu o intervenţie militară, informează AFP.

"Domnul Ban face apel la restabilirea imediată a calmului şi a dialogului între toate părţile implicate pentru soluţionarea actualei crize", a declarat Martin Nesirky, purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU.

Ban Ki-moon urmează să discute prin telefon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Catherine Ashton îndeamnă Rusia să nu intervină militar în Ucraina

Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a îndemnat Rusia, sâmbătă, să renunţe la planul unei intervenţii militare în Ucraina şi să respecte reglementările internaţionale, informează AFP.

"Regret decizia Rusiei de a utiliza forţele armate în Ucraina", a declarat Ashton.

"Moscova trebuie să îşi promoveze punctele de vedere prin mijloace paşnice", a subliniat demnitarul UE.

Francois Hollande denunţă ameninţările Rusiei cu o intervenţie militară în Ucraina

Decizia Consiliului Federaţiei Ruse de a autoriza trimiterea de trupe în Crimeea comportă "ameninţări reale la adresa integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei", afirmă preşedintele Franţei, Francois Hollande, citat de AFP.

"Trebuie făcut totul pentru a evita o intervenţie externă şi riscurile unei escaladări periculoase a situaţiei", subliniază Preşedinţia Franţei.

Statele Unite avertizează Rusia cu posibile consecinţe ale unei intervenţii în Ucraina - surse

Administraţia Barack Obama analizează "posibilele costuri" pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de NBC News.

"Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri", a declarat oficialul de la Casa Albă.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea "costuri", fiind "profund destabilizatoare" pentru regiune.

Londra exprimă preocupare privind decizia Parlamentului rus în sensul unei intervenţii în Ucraina

Decizia Parlamentului Rusiei reprezintã o "ameninţare potenţial gravã" la adresa suveranităţii Ucrainei, apreciază ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de AFP.

"Sunt foarte preocupat de escaladarea tensiunilor în Ucraina şi de hotărârea Parlamentului rus de a autoriza o intervenţie militară pe teritoriul Ucrainei", afirmă Hague.

"Această decizie reprezintă o ameninţare potenţial gravă pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei", a precizat şeful diplomaţiei britanice.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a reiterat "preocuparea" pentru situaţia din Ucraina şi a discutat prin telefon cu premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor UE, luni, pe tema crizei din Ucraina

Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, pe fondul ameninţărilor cu o intervenţie militară rusă, relatează AFP.

Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la "normalizarea" situaţiei. "Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară", informa un comunicat al Kremlinului.

Sâmbătă dimineaţă, preşedintele Consiliului Federaţiei declara că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei. "Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă.

Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici