Rebeli houti au confiscat armament şi vehicule americane pe aeroportul din capitala Yemenului

Rebeli yemeniţi de etnie houti au confiscat vehicule aparţinând Ambasadei americane de la Sanaa parcate pe aeroportul din capitală şi i-au împiedicat pe puşcaşii marini americani care plecau din ţară să-şi ia armele cu ei, a declarat un oficial de la aeroport.

406 afișări
Imaginea articolului Rebeli houti au confiscat armament şi vehicule americane pe aeroportul din capitala Yemenului

Rebeli houti au confiscat armament şi vehicule americane pe aeroportul din capitala Yemenului (Imagine: Mediafax Foto/HEPTA)

Aceste acţiuni au avut loc după ce Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au suspendat temporar operaţiunile misiunilor şi şi-au retras personalul diplomatic, din cauza instabilităţii din Yemen, relatează CNN.

Potrivit oficialului citat, rebeli houti au confiscat armamentul puşcaşilor marini pe aeroport.

Însă un oficial american de rang înalt a declarat pentru CNN că puşcaşii şi-au "neutralizat" armele şi le-au predat unor reprezentanţi yemeniţi din domeniul securităţii, care i-au escortat la aeroport, deoarece puşcaşii urmau să plece cu un zbor comercial.

US Marine Corps a negat imediat totul.

"Toate armele au fost distruse la ambasadă, înainte de plecare. Niciuna dintre ele nu a fost «predată» în niciun fel nimănui. Distrugerea armelor la ambasadă şi pe aeroport a avut loc în conformitate cu planul aprobat de distrugere", se arată într-un comunicat al corpului american de elită. "Ca să fie clar: niciun puşcaş marin nu a predat vreo armă ori i-ar fi fost luată vreuna", se subliniază în comunicat.

Oficiali de la ambasadă au ars, în noaptea de miercuri spre joi, zeci de mii de documente şi au distrus armele din depozitul misiunii, la Sanaa, au declarat angajaţi yemeniţi ai ambasadei.

Yemenul - o ţară în care se află cartierul general al filialei Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), una dintre cele mai temute şi influente organizaţii teroriste operaţionale din lume în opinia unor analişti americani - reprezintă un partener important al Washingtonului în regiune, în lupta împotriva islamiştilor.

Statele Unite păstrează, în pofida ameninţării acestui parteneriat, forţe speciale în ţară, în cadrul eforturilor sale în lupta împotriva terorismului, iar militari americani sunt activi în Yemen, potrivit postului american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici