Rebelii au folosit arma chimică pentru a provoca o intervenţie în Siria, scrie Putin în New York Times

Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază în The New York Times că rebelii, ci nu armata regimului Bashar al-Assad, sunt cei care au utilizat arme chimice pe 21 august lângă Damasc, cu scopul de a provoca o intervenţie a Statelor Unite.

1678 afișări
Imaginea articolului Rebelii au folosit arma chimică pentru a provoca o intervenţie în Siria, scrie Putin în New York Times

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există toate motivele să credem că (gazul toxic) a fost folosit nu de către armata siriană, ci de către forţele opoziţiei, pentru a provoca o intervenţie a puternicilor lor susţinători străini, care s-ar plasa de aceeaşi parte cu fundamentaliştii", scrie preşedintele rus într-un articol publicat de cotidianul american, difuzat miercuri seara.

Preşedintele rus avertizează împotriva utilizării forţei care, în afara legitimităţii apărării sau unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, "este inacceptabilă (...) şi va constitui un act de agresiune", după ce Washingtonul a amânat un ptoiect de a efectua acţiuni militare împotriva Damascului pentru a examina o iniţiativă rusă de plasare sub controlinternaţional iar ulterior o distrugere a arsenalului chimic sirian.

Acţiuni împotriva Siriei ar putea să declanşeze un "nou val de terorism, (să submineze) eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene şi conflictul israeliano-palestinian şi să destabilizeze şi mai mult Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", mai scrie conducătorul rus.

Putin îndeamnă Statele Unite să "profite de ocazia (oferită de) voinţa" Siriei de a destructura arsenalul chimic sirian, aşa cum este propusă de Moscova

"Statele Unite, Rusia şi toţi membrii comunităţii internaţionale trebuie să profite de ocazia (oferită de) voinţa Guvernului sirian de a-şi plasa arsenalul chimic sub control internaţional pentru ca ulterior să fie distrus", afirmă Putin, care salută o relaţie de "încredere în creştere" între el şi preşedintele american Barack Obama.

"Primesc favorabil interesul preşedintelui (american) de a continua dialogul cu Rusia asupra Siriei", adaugă el.

Secretarul de Stat american John Kerry urmează să se întâlnească joi la Geneva cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov timp de două zile, pentru discuţii considerate cruciale despre acest plan rusesc de destructurare a armelor chimice siriene.

Preşedintele Barack Obama a anunţat marţi că vrea să dea o şansă diplomaţiei şi a amânat proiectul unor atacuri punitive împotriva Siriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici