Rebelii din Columbia sunt deschişi să poarte negocieri de pace cu noul preşedinte al ţării

Gruparea columbiană de gherilă Armata de Eliberare Naţională (ELN) este deschisă să avanseze în negocierile de pace cu viitorul guvern al preşedintelui ales Gustavo Petro, a transmis luni într-un comunicat şi a cerut reforme pentru a aborda excluziunea socială şi inegalitatea.

512 afișări
Imaginea articolului Rebelii din Columbia sunt deschişi să poarte negocieri de pace cu noul preşedinte al ţării

Gustavo Petro şi vicepreşedintele său ales, Francia Marquez, au obţinut 50,4% din voturi la alegerile de duminică. Petro este primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei.

"ELN rămâne activă în lupta sa şi în rezistenţa sa politică şi militară, dar şi în dispoziţia sa de a avansa într-un proces de pace pentru a continua discuţiile care au început la Quito în februarie 2017", a precizat ELN într-un comunicat, scrie Reuters.

Petro, care îşi va prelua mandatul la 7 august, s-a angajat să implementeze pe deplin acordul de pace din 2016 cu fosta gherilă FARC (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei) şi să caute să poarte discuţii cu rebelii ELN, încă activi.

Viitorul preşedinte, un fost membru al grupului de gherilă M-19, a cerut o negociere rapidă cu ELN. Dacă Petro promovează schimbări pentru a depăşi violenţa politică şi dezvoltă planuri pentru ocuparea forţei de muncă şi antreprenoriat, reforma agrară şi continuitatea procesului de pace, printre altele, el va avea sprijin popular, a declarat ELN. Grupul a făcut apel la extinderea incluziunii economice pentru comunităţile marginalizate din Columbia.

Negocierile de pace dintre guvernele anterioare şi ELN - care este acuzată că se finanţează din răpiri, extorcări, trafic de droguri şi minerit ilegal - nu au avansat din cauza poziţiilor radicale ale grupului, a unui lanţ de comandă difuz şi a disensiunilor din rândurile sale.

ELN, care are aproximativ 2.400 de combatanţi, a început discuţii de pace cu guvernul precedent al fostului preşedinte Juan Manuel Santos, dar negocierile au eşuat după un atentat cu maşină capcană la Bogota.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici