Rebelii kurzi anunţă că părăsesc Irakul şi se îndreaptă spre Turcia

Rebelii kurzi, care luptă pentru un teritoriu independent în sud-estul Turciei, au anunţat vineri că se retrag din munţii situaţi în nordul Irakului şi se întorc în Turcia, urmând să atace politicieni şi poliţia, relatează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Rebelii kurzi anunţă că părăsesc Irakul şi se îndreaptă spre Turcia

Rebelii kurzi anunţă că părăsesc Irakul şi se îndreaptă spre Turcia

Anunţul, făcut într-un comunicat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a intervenit pe fondul încercărilor Ankarei de a obţine aprobarea Parlamentului pentru lansarea unei ofensive transfrontaliere împotriva a circa 3.000 de rebeli situaţi în nordul Irakului.

Statele Unite se opun însă unei ofensive a trupelor turce în nordul Irakului, una dintre puţinele zone relativ calme din această ţară. Washingtonul se teme că o misiune a turcilor îi va deteriora relaţiile cu administraţia irakiană şi va avea consecinţe în regiune.

"Cauza acestui război este în nordul Kurdistanului (estul Turciei), (...) gherilele nu se îndreaptă spre sud (nordul Irakului), dimpotrivă se îndreaptă spre (...) regiuni din nord", se arată într-un comunicat, publicat de agenţia de ştiri Firat.

"Gherilele se poziţionează împotriva atacurilor statului turc", potrivit comunicatului. "Vom comite mai multe atentate împotriva poliţiei", se adaugă în acest text. "Organizaţiile AKP şi CHP (partid din opoziţie) din regiune se află printre ţintele noastre", conform comunicatului.

PKK este considerată organizaţie teroristă de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici