Rebelii libieni au pregătit terenul cu atenţie înaintea asaltului asupra Tripoli

Rebelii libieni au organizat atent asaltul asupra Tripoli, introducând arme în capitală şi câştigând încrederea revoluţionarilor locali, relatează New York Times, în ediţia electronică.

572 afișări
Imaginea articolului Rebelii libieni au pregătit terenul cu atenţie înaintea asaltului asupra Tripoli

Rebelii libieni au pregătit terenul cu atenţie înaintea asaltului asupra Tripoli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rebelii au început să comploteze propria revoltă în capitală, introducând arme în case sigure în ultimele săptămâni şi răspândind informaţii printre revoluţionarii locali că proteste extinse vor începe după rugăciunea de Ramadan din cursul serii de 20 august, care este şi aniversarea eliberării de către profetul Mahomed a Mecca.

Rebelii au fost ajutaţi de livrările de arme, combustibil, medicamente şi hrană din partea trupelor din Marea Britanie, Franţa şi Qatar şi intensificarea campaniei de bombardamente a NATO. Sute de rebeli au participat, de asemenea, la antrenamente militare secrete în Qatar.

Rebelii au primit arme din partea forţelor speciale din Qatar şi au primit fotografii realizate de satelit de la consilierii militari britanici şi francezi. Pentru a le ridica moralul. Statele Unite le-au transmis fragmente din conversaţiile telefonice interceptate, în care comandanţii libieni se plâng de lipsa de alimente, apă şi muniţie.

Ofensiva vestică declanşată de rebeli a încurajat combatanţii din alte părţi ale ţării, oficialii NATO şi americani descriind un asalt din trei părţi, pregătit atent, asupra Tripoli, pentru a determina luptătorii loiali colonelului Kadhafi să se întoarcă spre capitală, unde avioanele NATO îi puteau bombarda.

Totodată, asaltul rebelilor asupra Tripoli a inspirat unii locuitori ai capitalei să meargă mai departe cu planurile lor de revoltă, potrivit unor interviuri acordare de unii lideri rebeli luni.

Când au început protestele, sâmbătă noaptea, trupele colonelului Kadhafi au aşteptat în faţa moscheilor şi au deschis focul asupra protestatarilor, potrivit unor locuitori care susţin că au văzut violenţele. Până duminică dimineaţa, circa 600 de rebeli din Tripoli au fost trimişi să susţină avansarea grupului către capitală dinspre vest, potrivit liderilor rebelilor. Circa 100 de membrii au fost antrenaţi în Qatar, potrivit unui consilier al rebelilor.

Dar avansul rebelilor către Tripoli a fost aproape zădărnicit duminică dimineaţă, când o coloană formată din forţe guvernamentale a încercat să reintre în Zawiyah. Dar în timp ce forţele lui Kadhafi se apropiau de Zawiyah, avioanele NATO au bombardat convoiul înainte care acesta să ajungă în acest oraş strategic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici