Referendum în Elveţia. Cetăţenii vor vota asupra vârstei de pensionare şi a creşterii pensiilor

  • Elveţia, cu o populaţie în curs de îmbătrânire care se confruntă cu un cost al vieţii din ce în ce mai ridicat, organizează duminică referendumuri cu privire la două iniţiative care ar putea remodela viaţa pensionarilor.
  • O iniţiativă urmăreşte să majoreze pensiile, iar cealaltă să crească vârsta de pensionare.
1072 afișări
Imaginea articolului Referendum în Elveţia. Cetăţenii vor vota asupra vârstei de pensionare şi a creşterii pensiilor

O propunere de creştere treptată a vârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani pare să eşueze, dar o a doua propunere care vizează creşterea pensiilor ar putea fi aprobată.

Cea de-a doua propunere, înaintată de sindicatele elveţiene şi intitulată "Un trai mai bun la pensie", solicită o a 13-a plată lunară a pensiei în fiecare an, similară cu al 13-lea salariu pe care îl primesc mulţi angajaţi în Elveţia şi în alte ţări europene, notează AFP.

Sondajele de opinie indică faptul că majoritatea alegătorilor elveţieni sunt în favoarea iniţiativei, deşi avantajul s-a diminuat, iar rezultatul rămâne neclar.

Plăţile lunare de asigurări sociale în Elveţia pot ajunge la 2.450 de franci elveţieni pentru persoanele fizice şi la 3.675 de franci pentru cuplurile căsătorite. Însă aceşti bani nu înseamnă foarte mult într-o ţară clasată în mod constant printre cele mai scumpe din lume.

Chiria pentru un apartament cu două camere în oraşele elveţiene este de cel puţin 3.000 de franci.

Dacă elveţienii vor aproba această schimbare, nu vor fi primii din Europa. Ţara vecină Liechtenstein, o altă naţiune cu costul ridicat al vieţii care foloseşte francul elveţian, are un sistem similar de ani de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici