Referendum în Ucraina. Soldaţii înarmaţi merg din uşă în uşă pentru a obţine voturi

Soldaţi înarmaţi merg din uşă în uşă în zonele ocupate ale Ucrainei pentru a strânge voturi în cadrul aşa-ziselor "referendumuri" privind aderarea la Rusia, spun ucrainenii.

4105 afișări
Imaginea articolului Referendum în Ucraina. Soldaţii înarmaţi merg din uşă în uşă pentru a obţine voturi

Referendum în Ucraina. Soldaţii înarmaţi merg din uşă în uşă pentru a obţine voturi

"Trebuie să le răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie şi o păstrează", a declarat pentru BBC o femeie din Enerhodar.

În sudul oraşului Herson, gardienii ruşi au stat cu o urnă în mijlocul oraşului pentru a colecta voturile oamenilor.

Votul din uşă în uşă este pentru "securitate", spune presa de stat rusă. "Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie", a relatat Tass: "În celelalte zile, votul va fi organizat în comunităţi şi în modalitate door-to-door".

O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi "colaboratori" locali au sosit împreună cu doi soldaţi ruşi la apartamentul părinţilor ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.

"Tatăl meu a pus <nu> [la aderarea la Rusia]", a spus femeia. "Mama mea a stat în apropiere şi a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus <nu>. Ei au spus: <Nimic>. Mama este acum îngrijorată că ruşii îi vor persecuta", a adăugat femeia.

Potrivit acesteia, există un singur buletin de vot pentru o întreagă familie.

Prezenţa unor soldaţi înarmaţi care au condus votul contrazice insistenţele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.

Experţii spun că autointitulatele referendumuri, care se vor desfăşura pe parcursul a 5 zile, vor permite Rusiei să revendice - în mod ilegal - patru regiuni ocupate sau parţial ocupate ale Ucrainei ca fiind ale sale.

"Anexarea" nu va fi recunoscută la nivel internaţional, dar Rusia ar putea pretinde că teritoriul său este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a descris referendumurile ca fiind "o farsă", afirmând că acestea reprezintă un "pretext fals" pentru a încerca să anexeze părţi din Ucraina prin forţă, încălcând dreptul internaţional.

"Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei", a declarat el.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie are dovezi că oficialii ruşi au stabilit deja obiective pentru "participarea inventată a alegătorilor şi ratele de acord pentru aceste referendumuri false".

Cleverly a declarat că Rusia intenţionează să oficializeze anexarea celor patru regiuni - Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporizhzhia - până la sfârşitul lunii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici